Ghi je pretopene, vycistene alebo purifikovane maslo, od necistot a vody. Bielkoviny tam normalne uz nebyvaju myslim aj tak
slubeny recept:
Khiceri
vraj podla ajurvedy kompletne jedlo. v indii ludia fyzicky pracujuci alebo inac co potrebuju zvysene bielkoviny si k tomu zvyknu davat taky jogurtovy napoj (zvycajne rozmixovany jogurt s vodou, koriandrovou vnatou a stipkou soli)
trochu oleja, kludne moze byt aj olivovy
jedna stredna cibulka, kto chce moze aj par strucikov cesnaku - obe pokrajane na male kusky
(zlty prasok asaphoetida - ale nemusi byt, vraj zlepsuje travenie)
jeden stredny zemiacik, pokrajany na kocky
mala misticka ryze
mala misticka lupaneho munga alebo lupanej sosovice alebo lupanych ciernych fazuliek.
kurkuma
sol
tot vsjo
(poznamka: drahy daval ryzu a strukoviny 1:1 ale clovek si moze ten pomer priposobit, trebars dat viac strukovin a menej ryze)
na troche oleja: poprazi sa cibulka, pripadne s cenacikom. ku koncu sa moze poprazit aj kurkuma, ak mame silnejsiu. inak sa moze dat rovno potom do varenia.
na cibulke sa prve chvilu poprazi zemiacik (ten je tam na zahustenie celeho jedla) a potom sa prihodi premyta ryza a strukoviny.
zaleje sa vodou (orientacne cca 2,5-3 nasobok objemu ryze a strukovin dokopy), prida sa kurkuma (ak uz ste nepridali) a sol a vari sa do zmaknutia.
je to podla mna uplne super. do hotoveho jedla si zvyknu davat trochu ghi - coz sa moze nahradit trochou oleja ale nie je to tam nutne (podla toho, kolko sme dali oleja uz do varenia)
jedli sme to najradsej s nakladanym mangom alebo limetkou ("pickles")