Rastlinný receptárik

Diskusia o tom, čo variť, piť, jesť. V tomto fóre sa prevažne diskutuje o receptoch, čo komu chutí, čo radi varíme.
Post Reply
User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Rastlinný receptárik

Post by tini » 15 May 2013, 06:29

MUSLI TYČINKY - VLOCKOVE Variant 3 TOP SUPER!!!

Suroviny:
- 60g ovsaky
- 20g jacmenne vlocky
- 30g razne vlocky
- 30g psenicne vlocky
- 40g pohankove vlocky
(vlociek ma byt dokopy 180g, najvacsi podiel ovsenych, inak podla chuti)
- 50g slnecnicove semienka
- 30g tekvicové semienka
- 40g lanove semienka
- 30g lanove semienka mleté
- 40g mandle
- 20g med
- 40g hrozienka
- 60g sušené brusnice
- 20g arasidova pasta
- 2g soli
- 1CL stevie
- cca 340 ml vody
Na tycinku: 1517 KJ, B 12,5 g, S 41g, T 16,5g

alebo:
- 230g ovsaky
- 50g slnecnicove semienka
- 30g tekvicové semienka
- 40g lanove semienka
- 30g lanove semienka mleté
- 40g mandle
- 20g med
- 40g hrozienka
- 60g sušené brusnice
- 2g soli
- cca 400 ml vody
Na Tycinku: 1544KJ, 17,3T, 13,3B, 40,1S

alebo:
- 300g zmes vlociek Musli Tropical Tesco
- 30g slnecnicove semienka
- 30g tekvicové semienka
- 40g lanove semienka
- 30g lanove semienka mleté
- 40g mandle
- 20g med
- 30g sušené brusnice
- 2g soli
- cca 400 ml vody
Na tycinku: 1535KJ, 16.3T, 12,3B, 39,7S

Postup:
- V miske zmiešame všetko okrem vody a medu.
- Med rozmiešame vo vode a primešame do zmesi. Nechame cca pol dna namáčať.
- Zmes utapkame do mensieho plechu na pecenie (cca 20x30cm), ktory vystelieme papierom.
- Pečieme na 200 stupnov Celzia 25 min, potom z formy vyklopime na papier na druhom plechu a pečieme hore nohami ďalších cca 20 minút, na 150 - 175 stupňoch.
- Necháme vychladnúť a krájame na jednotlivé porcie.

Zloženie:
Hodnoty na 1 porciu - rozkrajane na 6ks
vid pri kazdej verzii

Poznámky:
Povodny recept: https://www.maskrtnica.cz/vicezrnny-bochnik/
Tento typ je prakticky na pecenie, vsetko sa predmaca dokopy, aj vlocky. Zmes je taka jemnejsia. Susene ovocko mozu byt aj ine, vyraznejsie druhy, pripadne viac brusnic. Arasidovej pasty by bolo treba viac, aby to tam bolo citit vyraznejsie.Ale chutove sa mi zdaju vyborne a na vyrobu najpraktickejsie (kvoli tomu, ze tam idu len rozne typy vlociek, ktore netreba predvarat). Krasne sa to spoji do hmoty, ktora sa super upecie. Aj sa rychlejsie upiekli bolo menej vody v ceste, co je fajn.

Akurat este rozmyslam nabuduce pridat viac tych ovsakov a menej ovocka, ze by to bolo cosi menej sladke.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Rastlinný receptárik

Post by tini » 15 May 2013, 09:17

Kopirujem sem receptik, ktory som uz dala do kolacikovej temy, avsak da sa urobit aj na vegansky sposob, preto sem prihadzujem verziu. Zaujimave, ze vajco tomu vobec nechyba.


ZDRAVY PERNICEK alias PERNIKOVE MUFFINKY


Suroviny: (na polovicny maly plech)
- 250g celozrnnej spaldovej alebo psenicnej muky
- 1PL lanovych semienok zaliatych 2PL horucej vody
- 2PL oleja repkoveho
- 200ml krabicoveho sojoveho mlieka
- 100 - 130g medu (kto chce sladsi, podla chuti dosladit praskovou steviou)
- 1/2 vinneho kamena
- 1/2 pernikoveho korenia
- stipka soli
- sekane orechy
- 20g horkej cokolady

Postup:
- Vsetky suroviny zmiesame spolu metlickami. Je lepsie, ked lanove semienko namocime 3-4hodky vopred.
- Na zaver posypeme orechami, je dobre ich trocha zatlacit do cesta.
- Pecieme na 200stupnoch 10min, potom na 180 dalsich cca 20minut.
- Hned po upeceni mozeme posypat nastruhanou horkou cokoladou.

Poznamka:
Kolacik je napriek zdravosti chutny;) Posypat mozeme orechami rozneho druhu, pripadne aj do cesta pridat hrozienka ci oriesky. Napriek tomu, ze tam nie je vajce, pekne vyskoci (vdaka vinnemu kamenu). Myslim, ze nutricne hodnotna potravinka, ked chceme pre deti nieco zdravsie sladke, je to fajn varianta;) Je to taky suschsi kolacik, hodil by sa dovnutra lekvar (cize pernik sa da naplnit, pernicky vnutri tiez) Vyskusane s tym sojovym mliekom, chutovo super! aj cesto super. Prikladam foto vo forme muffiniek.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Rastlinný receptárik

Post by tini » 15 May 2013, 13:40

FAREBNE POHANKOTO S PESTOM

Suroviny:
- 1 salka pohanky
- 750g mrazenej zeleniny Italska zmes (lidl)
- 1/2 konzervy kukurice
- 1 velka cibula
- 3 struciky cesnaku
- 1/2 seitan natural
- 3 velke PL zeleneho pesta (lidl)
- cierne korenie
- nori vlocky (morske riasy)
- 1PL susene huby (moze sa aj vynechat, bolo by treba viac, aby to bolo fakt hubove)
- konopne semienka na posypanie
- pazitka na posypanie
- sol
- 2PL olivak

Postup:
- Uvarime pohanku ako vieme (malo by ist tusim na 1 salku vody 1,5 salky, 1/2 CL soli, nechat zovriet, 1-2min povriet, a potom vypnut a pod deku nechat dojst do makka).
- Na olivaku osmahneme cibulku a cesnak, pridame susene huby, mrazenu zeleninu, kukuricu a seitan nakrajany na kocky, zelene pesto, sol, korenie, podlejeme trochou vody a kratko spolu podusime (cca 5min),
- Vypneme plamen, a vmiesame uvarenu pohanku, na zaver uz na tanieri posypeme pazitkou a konopnymi semienkami, pripadne nori-vlockami.

Poznamky:

Z vyssie uvedenych surovin vznikne nie moc pekne vyzerajuce, ale kupodivu o to viac chutne jedlo ;). Mnozstva jednotlivych surovin sa daju variovat. Vonia to za pohankou (trocha cudne), ale chutovo vyborne. Konecne ochutenie je uz na kazdom.Velmi jemne a dobre stravitelne.
Je to na viac porcii, ja som si dala na porciu 330g zmesi, zbytok bud zamrazit alebo do chladnicky.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

User avatar
mamina1
Posts: 1292
Joined: 08 Aug 2012, 11:15

Re: Rastlinný receptárik

Post by mamina1 » 17 May 2013, 12:59

Este sem dam link, niekde som ho uz davala, ale pre poriadok dam aj sem, na vylozene zdrave, vacsinou veganske recepty, niektore vegetarianske, co sa mi dost pacia:

https://www.zivotazdravie.sk/recepty-z-klubov-zdravia/
39r, 173 cm
Prve chudnutie: 25kg dole. 10 mes do juna 2013.
v lete 2016 85kg po druhom dietati. :dietatko:
Odvtedy som tazsia o cca 10kg.. Teraz znova a matematicky :)
Image

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Rastlinný receptárik

Post by tini » 20 May 2013, 20:28

NAKLICENA VECERA SO SEITANOM

Suroviny:
- 1/2 salky mungo klickov
- 1/2 salky raznych klickov
- 1CL olivak
- 90g seitanu special (jemne ochuteny)
- trocha citronovej stavy
- sezamove semienka na posypanie
- pazitka ci zerucha na posypanie

Postup:
- Na olivaku zohrejeme seitan nakrajany na rezance cca 2-3 minuty.
- Do hlbsej misky alebo taniera zosypeme oboje klicky, pokvapkame citronovou stavou podla chuti a pridame zohriaty seitan.
- Posypeme pazitkou alebo zeruchou a sezamovymi semienkami.

Poznamky:
Vynikajuce, svieze a velmi rychlo hotove jedielko, len tie klicky jasne treba mat uz naklicene. Mne v chladnicke v pohode vydrzia aj 3-4dni. Podla mnozstva clovek moze a nemusi pridat kusok celozrnneho chlebika. Dnes som to dala ako jedlo po posilke, aj preto ten seitan ako koncentrovanejsia bielkovina, ale super mi taketo jedlo padne aj po inej fyzickej aktivite, ten seitan sa moze aj vynechat a pridat nieco ine (napr. tofu).
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Rastlinný receptárik

Post by tini » 20 May 2013, 20:36

RYCHLA A ZDRAVA STRUDLA ZA 3 MINUTY

Suroviny:
- 200g zavarenych struhanych jablk bez cukru
- 25g mleteho maku (alebo mletých orechov, prípadne skoricu)

Postup:
- Zomelieme mak a zmiesame s nastruhanymi zavarenymi jablckami. PAPAME

Poznamky:
Mak ma prekvapivo vela vapnika, bielkovin a super zdravy tuuucik. Daju sa pouzit aj cerstve jablka. Ja to vyuzivam ako taky mensi olovrantik cez vikend, chuti to ako zakusok a pritom nabity vitaminmi a mineralmi thumb1
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

User avatar
ejdzi
Posts: 462
Joined: 07 Mar 2006, 13:38

Re: Rastlinný receptárik

Post by ejdzi » 23 May 2013, 08:10

Tini: vdaka za super recepty, mam vytlacene, ked nieco vyskusam ozvem sa ako chutilo. Este ma tak napadlo, ze ta "strudla" by sa dala aj s orechami nie? Len preto, lebo mne byva z maku zle, a ani mi moc nesmakuje kombinacia mak a jablko. Ja obcas ked ma chyti chut na sladke tak robievam take pecene jablcka - jablko prekrojim na polovicku vyberiem jadro, posypem skoricou a dam na nejakych 10-15 minut piect na plechu. Toto by tiez slo upiect ked zmixujem struhane jablko s orechami a so skoricou mnam uz sa na tesim toothsmile
vek: 37, maximum 05/2015 139kg, prvy ciel 100 kg; Aktualna vaha: 128,4 kg

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Rastlinný receptárik

Post by tini » 23 May 2013, 19:37

PECENA CUKETA SO ŠAMPIÓNMI a SEITANOM

Suroviny:
- 4 mensie cukety - nakrajane na kolieska
- 6ks väčších šampiónov - nakrájaných na platky
- 1 dcl paradajkového pretlaku (mixovaných paradajok zavarených)
- 100g seitanu natural - nakrajany na kocky (moze byt aj ochuteny)
- čierne korenie
- petrzlen
- konopne semienka
- soľ

Postup:
- Do formy na pečenie naukladáme cuketu a šampióny, okorenime, osolime a pecieme cca 15min vo varnom hrnci (alebo v trube) na cca 180 - 200 stupnoch celzia. Obcas premiesame.
- Pridame seitan a dopekame cca 5min. Na záver posypeme konopnymi semienkami a pažítkou.

Poznamka:
Podávame s celozrnnym chlebikom.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Rastlinný receptárik

Post by tini » 23 May 2013, 19:42

Natascha, bolo by fajn, ak by si do tych Tvojich receptov mohla napisat aj mnozstva konkretne, a ked pises napriklad recept na tu pizzu, tak aj recept na cesto. nech to je komplet, ze si potom clovek dane jedlo moze aj pripravit, a nemusi uz hladat niekde inde. Takto bola tato tema myslena, nie iba ako inspiracie na motivy, ale konkretne, premyslene a presne receptiky.

Cosa tyka surovin, z hladiska nutricneho sa mi zda vhodnejsie pouzivat skor celozrnnu muku, celozrnne spagety, tarhona mi moc zdrava nepripada. Cukor mozno tiez by nemusel byt, skor zdravsie typy sladidiel.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Rastlinný receptárik

Post by tini » 23 May 2013, 19:52

BROKOLICOVY KREM S RAZOU - lahka a rychla vecera

Suroviny:
- 1 brokolica
- cca 700ml vody
- 120g uvarenej raze
- čierne korenie
- 1 strúcik cesnaku
- sezam
- soľ
- zerucha (nemusi byt)

Postup:
- Brokolicu s vodou varime cca 15min. Vody podla hrnca - nemusi celkom pokryvat brokolicu.
- Uvarenu brokolicu rozmixujeme ponornym mixerom, osolime, okorenime a pridame nastruhany strucik cesnaku.
- Podavame v hlbsej miske, do ktorej pridame uvarenu raz. Na zaver posypeme sezamom a pripadne zeruchou.

Poznamka:

Nemam poratane, kolko ma toto jedlo bielkovin, mozno by sa dal prihodit este platok-dva toho seitanu special. Podla mnozstva brokolice, ja som si teda ustedrila riadnu porciu a krem bol dost velmi husty. ;)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Rastlinný receptárik

Post by tini » 23 May 2013, 20:45

MOJE OBLUBENE "QUACAMOLE"

Suroviny:

- 1ks zrele avokado (mavaju v Bille, balene po 2ks)
- 100g zavarenych nakrajanych paradajok (s trochou soli)
- 1 cibula nadrobno nakrajana
- stava z polovice citrona (pripadne viac podla chuti)
- soľ

Postup:
- Avocado osupeme, odstranime kostku a roztlacime vidlickou.
- Pridame paradajky, cibulu, sol a stavu z citrona.
- Podavame s celozrnnym chlebikom ako natierku.

Poznamka:

Salatik k tomu moze byt podla chuti. Moj muz si do toho dava este nakrajanu chilli papricku, to ja zatial nezvladam;) Na porciu je podla mna vhodna polovica tejto davky.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Rastlinný receptárik

Post by tini » 23 May 2013, 20:57

Pridavam receptik na dalsie muffinky, celkom vhodna zmena na desiatu do skoly pre detusky.

SPALDOVE MUFFINKY - bez vajca a mlieka


Suroviny:
- 250g celozrnnej spaldovej muky
- 25g mletych lanovych semienok
- 25g mletych orechov vlasskych
- 2PL oleja repkoveho
- 210ml kvalitneho krabicoveho sojoveho mlieka
(alebo domacky vyrobeneho, nie z prasku)
- 160g bananovo-jablkoveho pyre (domaca vyroba, mala som to zavarene, podobne lekvaru)
- 1/2 vinneho kamena Alnatura(9g)
- trocha skorice
- stipka soli
- mandle cele na ozdobenie


Postup:
- Vsetky suroviny zmiesame spolu metlickami.
- Lyzicou davkujeme cesto do papierovych kosickov, na vrch kazdeho mierne zatlacime mandlu.
- Na zaver posypeme orechami, je dobre ich trocha zatlacit do cesta.
- Pecieme na cca 160 stupnoch cca 25min (vlozit treba do vyhriatej rury na 200 stupnov).

Poznamka:
Problematicku surovinu vidim trocha to pyre, ja som potrebovala vyuzit co som mala doma uz dlho v chladnicke. Je to nieco akoby detska vyziva konzistenciou, obsah cukru neznamy. Tomuto ucelu by vsak posluzilo zmixovane ovocie aj surove si myslim, vyskusam a dam vediet nabuduce (banan som podobnym stylom pouzivala uz davnejsie). Kto ma potrebu dosladit, moze steviou.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

User avatar
Helka
Posts: 1602
Joined: 01 Jun 2012, 20:10

Re: Rastlinný receptárik

Post by Helka » 24 May 2013, 17:40


Pohánka s tofu a tebi droždím

Suroviny:
120 gramov pohánky (v surovom stave)
1 balenie bieleho tofu
asi lyžičku sojovej omáčky
cibuľka (cesnak)
lyžica lahôdkového droždia (tebi droždie)
provensalské korenie, kari korenie, drvená rasca, vegeta (bez soli), morská soľ

Postup:
Pohánku klasicky uvariť, ja ju premyjem a na sucho opražím v hrnci, zalejem vodou (pomer 1:1,5), ochutím, nechám chvíľu prevrieť a zabalím do deky asi na 20-30 min. Kým dôjde, tak namarinujem biele pokrájané tofu v troške soj. omáčky, poprípade nejaké bylinky ( napr. provensalské).
Na panvici na troške oliv. oleja osmažím cibuľku (mohol by byť aj cesnak, ale ten ja nemôžem), hodím k tomu tofu, zas chvíľu osmažím a pridám uvarenú pohánku, premiešam, ochutím a pridám asi lyžicu lahôdkového droždia, dobre premiešať, chvíľu opekať, ak chcete mať redšiu konzistenciu, môže sa podliať troškou vody, ale nemusí.

Poznámka:
Tebi droždie alebo lahôdkové droždie nie sú klasické kvasnice, je to výťažok zo sladu
a zvyšuje výživovú hodnotu jedla.
Sojová omáčka by mala byť taká kvalitná, fermentovaná, bez chemických prísad (napr. Shoyu)
Vegeta bez soli je vlastne len sušená zmes rôznej zeleniny.
Koreniny môžeme použiť podľa vlastného výberu, ja skoro všade používam, provensalské bylinky,
kari korenie, drvenú (mletú) rascu, vegetu bez soli, morskú soľ.
Uvedené množstvo je na dve porcie.
Last edited by Helka on 24 May 2013, 18:21, edited 2 times in total.
66 rokov, 163cm
01.2014 - Váha:66kg, Pás:70cm
07.2021 - Váha:77kg, Pás:71cm

"Neprestaneš behať preto, že zostarneš. Zostarneš, lebo
prestaneš behať."
Jack Kirk

User avatar
Helka
Posts: 1602
Joined: 01 Jun 2012, 20:10

Re: Rastlinný receptárik

Post by Helka » 24 May 2013, 18:14


Jačmenné krúpy s kelom a hubami


Suroviny:
120 gramov stredne veľkých jačmenných krúp (v surovom stave)
1/2 menšej hlávky kelu
300-400 gramov lesných húb (hliva, šampiňóny)
olivový olej
cibuľa
kúštik morskej riasy (nemusí byť)
provensalské bylinky, drvená rasca, morská soľ, vegeta bez soli

Postup:
Na troške oleja osmažíme cibuľku, pridáme huby, podusíme, pridáme predvarený pokrájaný kel,
ochutíme korením, bylinkami podľa chuti, osolíme a udusíme do mäkka.
Krúpy uvaríme osobitne s kúskom morských rias,(podobne ako ryžu natural), v pomere 1:3,
osolíme, necháme dôjsť na platničke.
Potom všetko spolu zmiešame, môžeme posypať nejakými semiačkami a zelenou vňaťkou.

Poznámka:
Krúpy je dobré nechať pár hodín namočené, potom sa rýchlejšie uvaria, ja ich namočím večer
v takom množstve vody ako budem variť a vodu nevylievam.
Morskú riasu pred varením namočíme do studenej vody, ja ju potom zvyknem pokrájať
na menšie kúsky a po uvarení ju nechám ju v krúpoch, komu by to vadilo, môže ju vyhodiť.
Kel si predvarím v osolenej vode, a huby si zvyknem tiež chvíľku predvariť, potom sa rýchlejšie
udusia.
Ja som to robila s hlivou, ale najlepšie je to s lesnými hubami.
Uvedené množstvo je na dve porcie.
Last edited by Helka on 25 Mar 2014, 19:41, edited 2 times in total.
66 rokov, 163cm
01.2014 - Váha:66kg, Pás:70cm
07.2021 - Váha:77kg, Pás:71cm

"Neprestaneš behať preto, že zostarneš. Zostarneš, lebo
prestaneš behať."
Jack Kirk

User avatar
Helka
Posts: 1602
Joined: 01 Jun 2012, 20:10

Re: Rastlinný receptárik

Post by Helka » 24 May 2013, 19:16

Bulgurové rizoto

Suroviny:
120 gramov bulguru
1 balenie bieleho tofu
200 gramov šampiňónov
200-300 gramov zeleniny podľa vlastného výberu (mrkva, hrášok, kukurica, paprika.., môže byť
aj mrazená zmes)
cibuľka
olivový olej
troška sojovej omáčky
provensalské korenie, drvená rasca, kari korenie, vegeta bez soli, morská soľ

Postup:
Najskôr si uvaríme bulgur, ja ho premyjem zalejem vodou v pomere 1:2, osolím, dám štipku kari,
(kvôli farbe), varím až kým sa takmer všetka voda nevsiakne, potom nechám dôjsť na platničke
asi 20 minút.
Na oleji si osmažíme cibuľku, pridáme predvarené šampiňóny, podusíme, pridáme namarinované
tofu pokrájané na kocky, zeleninu, okoreníme, osolíme a chvíľu podusíme. Potom zmiešame s bulgurom.
Môžeme posypať semiačkami a nejakou zelenou vňaťkou.

Poznámka:
Tofu si dopredu pokrájam a namarinujem v troške kvalitnej sójovej omáčky.
Zeleninu, ak nie je mrazená, si dopredu predvarím, napr. v pare.
Uvedené množstvo je na dve porcie

Rovnakým spôsobom môžeme urobiť aj pohánkové rizoto.
66 rokov, 163cm
01.2014 - Váha:66kg, Pás:70cm
07.2021 - Váha:77kg, Pás:71cm

"Neprestaneš behať preto, že zostarneš. Zostarneš, lebo
prestaneš behať."
Jack Kirk

Post Reply