GULINKA - odvarené, odpečené, odskúšané

Diskusia o tom, čo variť, piť, jesť. V tomto fóre sa prevažne diskutuje o receptoch, čo komu chutí, čo radi varíme.
Post Reply
User avatar
gulinka
Posts: 2433
Joined: 16 Jul 2011, 09:05

Re: GULINKA - odvarené, odpečené, odskúšané

Post by gulinka » 05 Dec 2015, 10:28

CVIKLOVÉ ZDRAVŠIE LANGOŠE

Suroviny:

300g uvarenej a rozmixovanej cvikle
150g bieleho domáceho jogurtu ( prípadne kupovaného jogurtu)
450g celozrnnej múky hladkej
1 sušené droždie
trochu soli

Postup:

Všetky suroviny som vložila do pekárničky na chlieb a zapla program „cesto“. Pekárnička cesto vymiesi a nechá vykysnúť. Pokiaľ pekárničku doma nemáte, musíte uvedené suroviny poriadne spolu zmiešať a potom vzniknuté cesto premiešavať aspoň 10-15 minút, aby zostalo nadýchané. Potom ho prikryte utierkou a nechajte na teplejšom mieste kysnúť aspoň hodinu. Naše staré mamy dávali kysnúť cesto do perín, ak si vyberiete túto možnosť, hlavne na cesto nezabudnite a nehoďte sa unavení do postele.
Po vykysnutí cesto vysypte na pomúčenú dosku a vytvarujte z neho malé kruhy. Dávame na rozpálenú panvicu opekať nasucho. Sú veľmi ľahké a nadýchané, preto ani pečenie netrvá dlho, po chvíľke už je potrebné obrátiť langoš na druhú stranu.
Kto nechudne a nestráži úpenlivo kilá, môže na pečenie použiť trochu olivového alebo kokosového oleja.
Hotovový langoš vytiahneme, posypeme 30%-tným nastrúhaným syrom. Kto má chuť, ochutí ešte roztlačeným cesnakom alebo stéviovým kečupom.
Ak vás nie je doma veľa a zostane Vám z cviklového cesta, môžete vložiť do sáčku a zamraziť. Alebo ho môžete v uzatvorenej nádobe nechať v chladničke a na druhý deň môžete vyskúšať z neho vyrobiť zdravú pizzu, ktorej recept pridávam o príspevok nižšie.
Dobrú chuť.

Hodnoty na cesto:
Na 100g...857,7KJ...B 8,2g...T 2,63g...S 36,2g
( k hodnote cesta na porciu treba ešte pripočítať hodnotu použitého syra a kečupu)

Obrázok:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by gulinka on 05 Dec 2015, 12:46, edited 3 times in total.

User avatar
gulinka
Posts: 2433
Joined: 16 Jul 2011, 09:05

Re: GULINKA - odvarené, odpečené, odskúšané

Post by gulinka » 05 Dec 2015, 10:35

CVIKLOVÁ ZDRAVÁ PIZZA

Suroviny:

cviklové cesto – postup na výrobu cviklového cesta o príspevok vyššie
stéviový kečup
šunka
olivy
30%-tný syr

Postup:

Cesto si vypracujeme podľa postupu uvedeného v predchádzajúcom príspevku.
Mne zostala polovica cesta z langošov, tak budem pracovať s ňou.
Cesto si rozvaľkám na jemne pomúčenej doske a prenesiem ho na plech. Je už na vás, či budete z neho tvarovať okrúhly tvar pizze, alebo ho roztiahnete na veľkosť plechu. Ja som ho využila druhú možnosť.
Na cesto som naniesla kečup a rozotrela som ho lyžičkou. Potom som poukladala šunku. Pri pečení sa zbehne, preto je lepšie ju nakrájať na menšie kúsky a pizzu s ňou posypať. Olivy som si nechala odkvapkať na sitku a rozkrájala som ich na polovičky. Syr som nastrúhala a posypala som ním pizzu.
Takto pripravenú pizzu som dala do rúry piecť. Netreba ju piecť dlho, stačí, kým sa syr rozpustí a trochu zapečie. Cesto je ľahké a nadýchané, upečie sa veľmi rýchlo. Neobsahuje nič, čo by si vyžadovalo dlhé pečenie.
Upečenú pizzu nechajte trochu vychladnúť a rozkrájajte.
Dobrú chuť.

Hodnoty:
Treba vypočítať individuálne podľa gramáže použitého cesta a surovín na oblohu

Obrázok:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by gulinka on 08 Dec 2015, 22:25, edited 1 time in total.

User avatar
gulinka
Posts: 2433
Joined: 16 Jul 2011, 09:05

Re: GULINKA - odvarené, odpečené, odskúšané

Post by gulinka » 07 Dec 2015, 21:30

KARFIOLOVÝ CHLIEB

Suroviny:
600g varený karfiol
750g celozrnnej hladkej múky
150g bieleho domáceho plnotučného jogurtu ( alebo kupovaný smotanový)
1 sušené droždie
soľ
mletá rasca

Postup:
Karfiol povaríme v mierne osolenej vode. Nenechávame ho dlho variť, aby sa nerozvaril. Po uvarení ho vyberieme z vody a necháme odkvapkať na sitku.
Vychladnutý, odkvapkaný karfiol vložíme do mixéra a zmixujeme na hladkú kašu.
Do pekárničky na chlieb vložíme karfiolovú kašu, pridáme jogurt, múku, trochu soli a drvenej rasce a koniec aj sušené droždie. Ak nie ste si istý cestom po použití inej múky, zapnite najskôr najkratší program na premiešanie cesta. Ak bude cesto príliš lepkavé, pridajte múku. Ak naopak cesto bude priveľmi tuhé, prilejte trochu studenej vody.
Ak je cesto pekne vytvarované a pri dotyku sa nelepí na prsty, zapnite program na vypracovanie a kysnutie cesta.
Pokiaľ nemáte k dispozícii pekárničku na chlieb, suroviny spolu vymiešajte rukou do cesta a nechajte ho kysnúť na teplom mieste aspoň hodinu.
Po vykysnutí cesto vysypeme na pomúčenú dosku. Ak chcete mať veľký chlieb, vytvarujte z neho bochník a dajte ho piecť na plechu.
Ak vám stačí menší chlebík, rozdeľte cesto na dve polovice. Ja som piekla z polovičnej dávky a dala som cesto piecť do srnčieho chrbta.
Druhú polovicu je možné odložiť do mrazničky, alebo do druhého dňa do chladničky. Kto má rád žemličky, môže pokračovať ďalším receptom.
Dobrú chuť.

Hodnoty cesta:
Na 100g: 793,1Kj....B 7,73g...T 1,98g...S 34,73g

Obrázok:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
gulinka
Posts: 2433
Joined: 16 Jul 2011, 09:05

Re: GULINKA - odvarené, odpečené, odskúšané

Post by gulinka » 07 Dec 2015, 21:36

KARFIOLOVÉ ŽEMLIČKY

Suroviny:
karfiolové cesto – recept a postup o príspevok vyššie
na posyp sezam alebo rascu
žĺtko na potretie

Postup:
Karfiolové cesto si vypracujeme podľa receptu o príspevok vyššie. Ak nechcete robiť žemličky z celého cesta, polovicu si môžete dať zamraziť, alebo uložiť v uzatvorenej nádobe do chladničky.
Cesto si vysypeme na pomúčenú dosku a vrch cesta tiež jemne posypeme múkou. Valčekom zľahka trochu rozvaľkáme. Čím hrubšie cesto si necháme, tým hrubšie budú potom žemličky po upečení.
Zoberieme si pohárik ľubovoľnej veľkosti. Čím menší pohárik použijeme, tým žemličky budú menšie. Okraj pohárika pomúčime v múke, aby sa nám cesto neprilepilo.
Vykrajujeme kolieska, ktoré ukladáme na fóliou na pečenie. Potrieme žĺtkom a posypeme sezamom, alebo rascou. Pečieme v miernej vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov do slabohnedej farby, ja som piekla 20 minút.
Dobrú chuť.

Hodnoty:
Cesto: Na 100g: 793,1Kj....B 7,73g...T 1,98g...S 34,73g
+ treba pripočítať hodnoty použitého posypu)

Obrázok:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
gulinka
Posts: 2433
Joined: 16 Jul 2011, 09:05

Re: GULINKA - odvarené, odpečené, odskúšané

Post by gulinka » 08 Dec 2015, 22:27

KARFIOLOVÁ PIZZA

Suroviny:

karfiolové cesto – postup na výrobu karfiolóveho cesta o príspevok vyššie
stéviový kečup
šunka
uvarené vajíčko
30%-tný syr

Postup:

Cesto si vypracujeme podľa postupu uvedeného v príspevku na výrobu karfiolového chleba. Ja som na výrobu pizze použila polovicu z vypracovaného cesta.
Vykysnuté cesto si rozvaľkáme na jemne pomúčenej doske a prenesieme ho na plech. Je už na vás, či budete z neho tvarovať okrúhly tvar pizze, alebo ho roztiahnete na veľkosť plechu. Ja som ho využila druhú možnosť.
Na cesto som naniesla stéviový kečup a rozotrela som ho lyžičkou. Potom som poukladala šunku. Pri pečení sa zbehne, preto je lepšie ju nakrájať na menšie kúsky a pizzu s ňou posypať. Rovnako som na malé kúsky nakrájala aj vajíčko a posypala ním pizzu. Syr som nastrúhala a tiež ním posypala pizzu.
Takto pripravenú pizzu som dala do rúry piecť. Netreba ju piecť dlho, stačí, kým sa syr rozpustí a trochu zapečie. Cesto je ľahké a nadýchané, upečie sa veľmi rýchlo. Neobsahuje nič, čo by si vyžadovalo dlhé pečenie.
Upečenú pizzu nechajte trochu vychladnúť a podávajte so zeleninovou prílohou.
Dobrú chuť.

Hodnoty:
Treba vypočítať individuálne podľa gramáže použitého cesta a surovín na oblohu

Obrázok:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
gulinka
Posts: 2433
Joined: 16 Jul 2011, 09:05

Re: GULINKA - odvarené, odpečené, odskúšané

Post by gulinka » 17 Dec 2015, 15:40

CUKETOVÁ ROLÁDA S JAHODAMI

Suroviny:
2 vajíčka
200g cuketa
1 lyžička škorice
200g špaldovej hladkej múky
10g ( 2 lyžičky) prášku do pečiva
1 PL kokosového oleja
30g trstinového cukru

Plnka:
200g tvaroh
200g jahody
25 g medu

Postup:
Cuketu si očistíme, rozmixujeme alebo postrúhame na najmenšom strúhadle. Dáme na sitko a necháme z nej odkvapkať vodu.
Po odkvapkaní ju spolu s ostatnými surovinami na cesto poriadne premiešame. Plech vyložíme papierom na pečenie a vylejeme naň vymiešané cesto. Lyžičkou rozotrieme po celej ploche papiera. Dáme piecť do rúry pri teplote 180 stupňov na 15 minút. Treba odsledovať.
Upečený plát zvinieme do tvaru rolády a necháme ho vychladnúť. Potom ho naplníme jahodovo-tvarohovou plnkou.
Tú si pripravíme jednoducho – zmiešame tvaroh, med a popučené, prípadne vymixované jahody. Nakoľko teraz nie je sezóna čerstvých jahôd, použila som mrazené jahody.
Roládu opäť zvinieme a dáme do chladničky stuhnúť. Najlepšia je vychladená na druhý deň.
Dobrú chuť.

Obrázok:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
gulinka
Posts: 2433
Joined: 16 Jul 2011, 09:05

Re: GULINKA - odvarené, odpečené, odskúšané

Post by gulinka » 22 Dec 2015, 23:41

MANGOVO-BANÁNOVÝ PUDING

Suroviny:
90g mango
50g banán
5g kakao
170g domáci polotučný jogurt
40g polotučný tvaroh
180g kaleráb + 5g olivový olej

Postup:
Mango, banán a kakao spolu dáme do mixéra a rozmixujeme. Môžeme vložiť aj do vyššej nádoby a rozmixovať ponorným mixérom. Komu by bola takáto chuť málo sladká, môže si prisladiť ešte stéviou.
Kaleráb si očistíme, pokvapkáme olivovým olejom a zjeme ho ako prvý. Kľudne aj ešte počas výroby pudingu. Nezabudnite aj na domáci jogurt, ktorý môžete zmiešať s tvarohom.
Tip: Ak si puding pripravíte skôr a necháte ho hodinku-dve odležať v chladničke, bude viac chutiť a voniať po banáne.
Dobrú chuť.

Hodnoty:
1613KJ....B 17,4g....T 12,3g....S 50,9g

Obrázok:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
gulinka
Posts: 2433
Joined: 16 Jul 2011, 09:05

Re: GULINKA - odvarené, odpečené, odskúšané

Post by gulinka » 23 Dec 2015, 20:22

AVOKÁDOVO-BANÁNOVÝ PUDING

Suroviny:
90g avokádo
90g banán
5g kakao
170g domáci nízkotučný jogurt
180g kaleráb

Postup:
Avokádo, banán a kakao spolu dáme do mixéra a rozmixujeme. Môžeme vložiť aj do vyššej nádoby a rozmixovať ponorným mixérom. Komu by bola takáto chuť málo sladká, môže si prisladiť ešte stéviou.
Kaleráb si očistíme a zjeme ho ako prvý. Kľudne aj ešte počas výroby pudingu. Nezabudnite aj na domáci jogurt.
Tip: Ak si puding pripravíte skôr a necháte ho hodinku-dve odležať v chladničke, bude viac chutiť a voniať po banáne.
Dobrú chuť.

Hodnoty:
1555KJ....B16,5g....T 14 g....S 50,1g

Obrázok:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
gulinka
Posts: 2433
Joined: 16 Jul 2011, 09:05

Re: GULINKA - odvarené, odpečené, odskúšané

Post by gulinka » 30 Dec 2015, 23:19

CELOZRNNÉ REZANCE S TVAROHOM A ORECHAMI

Suroviny:
40g celozrnné cestoviny ( surový stav )
60g nízkotučný tvaroh
20g orechy
11g agáve sirup
80g cherry paradajky
120g kaleráb

Postup:
Celozrnné cestoviny si uvaríme podľa návodu. Do taniera alebo misky si dáme odvážený tvaroh a orechy, premiešame. Pridáme uvarené celozrnné cestoviny a opäť premiešame. Ochutíme agáve sirupom.
Zeleninu si očistíme a skonzumujeme ju ako prvú.

Hodnoty:
1672KJ.....B18,3g......T 12,7g.....S 49,8g

Obrázok:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
gulinka
Posts: 2433
Joined: 16 Jul 2011, 09:05

Re: GULINKA - odvarené, odpečené, odskúšané

Post by gulinka » 03 Jan 2016, 22:33

KOKOSOVÝ TVAROH S MANDARÍNKOU

Suroviny:
100g odtučnený tvaroh
40g kokos
15g agáve sirup
150g mandarínky
120g paradajky
80g kaleráb

Postup:
Tvaroh s kokosom a agáve sladidlom spolu premiešame. Mandarínky olúpeme, priložíme k tvarohu a chutná desiata je na svete.
Nezabudnite na zeleninu, ktorú zjeme ako vždy prvú.


Hodnoty:
1599KJ.... B 18.4g.....T 14.1g.....S 45.3g

Obrázok:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

dani
Posts: 937
Joined: 29 Jun 2015, 12:54

Re: GULINKA - odvarené, odpečené, odskúšané

Post by dani » 04 Jan 2016, 15:35

guliiii? vsak si sa pomylila s tym kokosom ze 40 gramov? alebo su to 2 porcie? prosim povedz ze ano
01.07.2016 89,20kg
1.ciel ............85,00kg
2.ciel.............83,00kg
3.ciel.............80,00kg

User avatar
gulinka
Posts: 2433
Joined: 16 Jul 2011, 09:05

Re: GULINKA - odvarené, odpečené, odskúšané

Post by gulinka » 04 Jan 2016, 19:44

Capture.JPG
je to 40g, vyšlo to tak po nahodení, ale ber do úvahy, že som použila odtučnený tvaroh, takže o tuk, ktorý som "ušetrila" na tvarohu, sa zvýšila potom váha kokosu.
Ak použiješ polotučný tvaroh, tak pri 100g tvarohu môžeš mať kokosu už iba 30g
a ak použiješ plnotučný tvaroh, tak pri 100g tvarohu môžeš mať kokosu už iba 13g.

je to hra o číslach a počítaní ;)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

dani
Posts: 937
Joined: 29 Jun 2015, 12:54

Re: GULINKA - odvarené, odpečené, odskúšané

Post by dani » 04 Jan 2016, 22:01

Podla mna je tam chyba, kukam tabulky kukam ten moj doma a vsade je hodnota na 100g 60g tuku... teda ak si nedavala cerstvy. to znamena skoro 30g tuku v jednom jedle... Nie som odbornik vsak vies ze nie son az tak dosledna ale toto mi skocilo do oka. zda sa mi to strasne vela kedze si robim tiez ale max 10g kokosu do toho..
01.07.2016 89,20kg
1.ciel ............85,00kg
2.ciel.............83,00kg
3.ciel.............80,00kg

User avatar
daka
Posts: 4550
Joined: 13 Jun 2015, 22:05

Re: GULINKA - odvarené, odpečené, odskúšané

Post by daka » 04 Jan 2016, 22:14

aj ja si davam na tvaroh max 10g kokosu, sucheho struhaneho
100g ma 64g tukov!
vyska 165cm, vek 56
ciel vsetko pod 70 ale idealne 65 toothsmile

Je to cesta..

User avatar
gulinka
Posts: 2433
Joined: 16 Jul 2011, 09:05

Re: GULINKA - odvarené, odpečené, odskúšané

Post by gulinka » 05 Jan 2016, 00:20

jááááj, ďakujem Dani, tak som to bližšie preskúmala,
to tá moja lenivosť má potrestala, nechcelo sa mi nahadzovať vlastnú surovinu a tak som dala kokos z českej databázy a oni potvorky to mysleli ako kokos celý a riadok pod tým mali kokos strúhaný a to som si nevšimla xudivx
(sprav mrk tu www.stobklub.cz)
no jo... to ten hlad toothsmile toothsmile toothsmile
idem to prepočítať a pomeniť thumb1

PS: a tak to bolo s tými 40g fantastické toothsmile toothsmile toothsmile každú radosť mi pokazíte baby :roll:

Post Reply