Polystyrénový chlieb

Diskusia o tom, čo variť, piť, jesť. V tomto fóre sa prevažne diskutuje o receptoch, čo komu chutí, čo radi varíme.
Post Reply
User avatar
Ayleen
Posts: 1940
Joined: 08 Mar 2006, 10:57
Location: Kosice

Re: Polystyrénový chlieb

Post by Ayleen » 06 Apr 2006, 13:44

katka: Polystyreny (asi vsetky) maju vyssiu energeticku hodnotu ako chlieb na 100g. Ale zasa pokial sa stravujes racionalne, tych 90g by ti nemalo zastavit chudnutie. Proste vies, kolko je to energie, zaratas si to do denneho prijmu a zohladnis to pri zostavovani jedalnicka (je to dost sacharidov, zvysok dna treba uprednostnit bielkoviny).
Chudnutie moze zastavit viac veci, na to sa neda zodpovedat jednoducho, ze kde je hacik. Mozno si telo zvyklo na dany prijem a chce to zmenu. Mozno mas primalo tukov, mozno malo pijes...

User avatar
Miro Veselý
www.miro-vesely.sk
Posts: 3983
Joined: 27 Jan 2005, 06:45

Re: Polystyrénový chlieb

Post by Miro Veselý » 06 Apr 2006, 15:48

katka: už ti napísali iní, takže to len odobrujem. zjesť skoro 100 gramov na posedenie je pomerne dosť veľa energie naraz. Radil by som daj si menej, trebárs 30 gramov a k tomu trebárs kúsok syra a zeleniny. alebo vajíčko natvrdo. tie polystyrémy majú tak 1700 kJ pokiaľ viem. No a na desiatu by si mala zjesť takých 1000 kJ a nielen cereálie.
2003: 115 kíl. 2004: 80 kíl. 2019: 81 kíl, 55 rokov,191 centimetrov
miro-vesely.sk

leiluska
Posts: 93
Joined: 12 Apr 2006, 13:09

Re: Polystyrénový chlieb

Post by leiluska » 16 Apr 2006, 16:09

ja jedavam "polystyren" tiez, vypocitala som si, ze jeden kus ma 113KJ (active psenicny chcebik), dam si nan polku trojuholnikoveho syrceka, nejaku tu papriku alebo uhorku, proste, aka doma zeleninka je. je to skvela papanica, ktora ma malo KJ... vacsinou to papam na ranajky, alebo aj ako desiata do skoly je to fajn. papa a vela uspechov zelam :)

User avatar
Ayleen
Posts: 1940
Joined: 08 Mar 2006, 10:57
Location: Kosice

Re: Polystyrénový chlieb

Post by Ayleen » 22 Apr 2006, 20:41

leiluska: Len papas trochu prazdne kalorie, pretoze uvedene chlebiky su z bielej muky. Dokonca aj tie celozrne nie su celozrne. Aby sa mohol vyrobok nazvat celozrny musi obsahovat minimalne 80% celozrnej muky. V zlozeni musi byt na prvom mieste (zlozky sa uvadzaju v poradi podla zastupenia). Takze ak na svojom vyrobku najdete ako prvu bielu psenicnu muku, nejedna sa o celozrne pecivo, vlakniny aj vyzivnych latok je menej. Na toto pozor, vyrobcovia casto klamu a zavadzaju, tmave pecivo je iba farbene karamelom, sladom a inymi farbivami. Aj viaczrne pecivo je vacsinou pecivo z bielej muky a navrchu ho posypu s ovsenymi vlockami a semiackami. Je to tazko rozoznat, u balenych vyrobkov napovie zlozenie, u volne predaneho peciva treba sledovat vahu, celozrne vyrobky su tazsie ako biele s porovnatelnym objemom.

Zora W.
Posts: 213
Joined: 13 Mar 2006, 11:09

Re: Polystyrénový chlieb

Post by Zora W. » 24 Apr 2006, 11:08

Pokiaľ má niekto skutočne veľkú chuť na "polystirén", myslím si, že napríklad na raňajky, 1 - 2 plátky namiesto chlebu alebo pečiva, nemôže uškodiť.
Odporúčam ale ryžový (neobsahuje nič iné len ryžu), 1 plátok = 159 KJ.

lucia xxx
Posts: 11
Joined: 22 Dec 2005, 14:51

Re: Polystyrénový chlieb

Post by lucia xxx » 24 Apr 2006, 12:10

Ja mám akurát pred sebou bio špaldový chlebíček (polystyrén) a zloženie : špalda, ryža pololúpaná, soľ s jódom. Myslím že to vôbec nie je až také zlé.

leiluska
Posts: 93
Joined: 12 Apr 2006, 13:09

Re: Polystyrénový chlieb

Post by leiluska » 24 Apr 2006, 12:27

Ayleen: pozrela som zlozenie toho chlebika: potravinarska psenica a lecitin... tak? co si o tom myslis?

User avatar
Ayleen
Posts: 1940
Joined: 08 Mar 2006, 10:57
Location: Kosice

Re: Polystyrénový chlieb

Post by Ayleen » 24 Apr 2006, 13:13

leiluska: Pre zmenu fajn, ale nepotvrdím ti to. Potravinárska pšenica môže byť aj lúpaná, takže ťažko mi je takto. ak chceš papať takéto chlebíky, odporúčam hľadať nejaký celozrný - skutočne celozrný, napr. ražný s nejakými semiačkami. Najideálnejšie je urobiť si vlastný chlieb, vieš presne čo v ňom je alebo skús nájsť nejakú malú pekáreň, kde ti povedia, z akej múky to ozaj je, nie ako v hypermarketoch.
Ryžový polystyrén neodporúčam kvôli vysokému GI. ryžu si daj radšej ako prílohu, kde aspoň vidíš, aká je. Na tieot výrobky sa používa ryža nižšej kvality a zdá sa mi, že lúpaná.

Zora W.
Posts: 213
Joined: 13 Mar 2006, 11:09

Re: Polystyrénový chlieb

Post by Zora W. » 24 Apr 2006, 14:48

Ja tie ryžové hádam len preto, že sú ľahšie stráviteľné a pšenica a spol. je predsa len múka, a tá sa ukladá kde, no kde milé dámy? :)
Ostatne pri nízkoenergetickej strave a kontrolovanému príjmu sacharidov by, či už taký alebo onaký, polystyrén v rozumnom množstve nemal ublížiť.

User avatar
Ayleen
Posts: 1940
Joined: 08 Mar 2006, 10:57
Location: Kosice

Re: Polystyrénový chlieb

Post by Ayleen » 24 Apr 2006, 16:23

Zora W.: Ráno sa ti podľa mňa žiadny sacharid neusadí. Plátok hocijakého chlebu neublíži, aj keď lepšie sú tie, z málo spracovaného obilia - GI, vláknina...

susu
Posts: 58
Joined: 10 Jan 2006, 11:32

Re: Polystyrénový chlieb

Post by susu » 13 Jun 2006, 22:32

Milé dámy,
od kedy chudnem, tak sa pchám polystyrénom takmer denne. Jedno 180 g balenie mám cca na tri dni. Tri placky na raňajky alebo na večeru s tvarohom a šalátom, nemajú šancu ublížiť. Potom tri deci vody a črevo je oklamané na 4 hodiny.

Post Reply