Parný hrniec - otázky, odpovede
- Ayleen
Parný hrniec - otázky, odpovede
Parný hrniec https://dobre-jedlo.sk/kuchyna-a-jej-vyb ... rne-hrnce/ je nanovo objavená technológia varenia. Jej prednosťou je zachovanie veľkej časti vitamínov, živín a to všetko bez použitia oleja.
Veľa za visí od klonkrétneho parného hrnca (dĺžka prípravy, spôsob kondenzácie pár, vrstvenie pokrmu), preto ak máte konkrétnu otázku, bolo by vhodné uviesť v čom to paríte Q-)
A medzitým nezabudnite !glg! a najlepšie aj !V!
Veľa za visí od klonkrétneho parného hrnca (dĺžka prípravy, spôsob kondenzácie pár, vrstvenie pokrmu), preto ak máte konkrétnu otázku, bolo by vhodné uviesť v čom to paríte Q-)
A medzitým nezabudnite !glg! a najlepšie aj !V!
- Ayleen
Re: Parný hrniec - otázky, odpovede
Lubika: Som to tu skopírovala pod mojím menom. Ayleen, tých otázok by bolo asi veľa, tak sa spýtam na tie, čo som nevedela vyriešiť, keď som na ňom varila./Je to funglovka, v sobotu kúpený, v nedeľu použitý ))/ Keď robíš mäso, treba ho predtým rýchlo opiecť na troche oleja aby sa zavreli póry? Robila som kuracie prsia, večer predtým som ich obalila v korení, ale 25 min ako doporučujú v návode sa mi zdá málo. Potom som dala nad ne zmrazenú zeleninu, čím sa zrejmä spracovanie mäsa zastavilo a voda zo zeleniny začala stekať cez mäso. Neviem, či to tak má byť, alebo som to mala potom otočiť naopak? Je to na debatu, neviem, či neotvoríme ďalšiu tému, ak tu majú viacerí také hrnce? Obed sme zjedli, chlapi boli dokonca spokojní, ale mne v tej technológii niečo chýbalo...
- Ayleen
Takže k mäsu: Určite ho netreba najprv opiecť (technologicky). ale musíš rátať s tým, že bude chutiť pribl. ako varené. ak čakáš chuť duseného mäasa, prípadne opekaného na oleji, tak to hrncom nedocieliš, radšej si črpni na panvicu 1 PL olivového oleja a poopekaj ho takto.
Čo sa týka zeleniny, ja ju zvyknem klásť na spodné poschodie, najmä ak je mrazené.
V mojom hrnci som nič nerobila dlhšie ako 15 minút. Aj mäso a pstruh sa stihnú urobiť do mäkka. Zeleninu robím 10 minút (mám tefal vitamine+).
Najväčší prínos je pre mňa príprava zeleniny a rýb. Naspodok dám zeleninu, nastavím 10 minút. Po 3 minútach pridám ďalšie poschodie s rybacou filetou (najčastejšie lososovou už okorenenou) a doparím tých zvyšných 7 minút. Komplet obed aj s prípravou mám za 15 minút. Bomba. A chuť ryby z paráku je rozprávková :-%
Čo sa týka zeleniny, ja ju zvyknem klásť na spodné poschodie, najmä ak je mrazené.
V mojom hrnci som nič nerobila dlhšie ako 15 minút. Aj mäso a pstruh sa stihnú urobiť do mäkka. Zeleninu robím 10 minút (mám tefal vitamine+).
Najväčší prínos je pre mňa príprava zeleniny a rýb. Naspodok dám zeleninu, nastavím 10 minút. Po 3 minútach pridám ďalšie poschodie s rybacou filetou (najčastejšie lososovou už okorenenou) a doparím tých zvyšných 7 minút. Komplet obed aj s prípravou mám za 15 minút. Bomba. A chuť ryby z paráku je rozprávková :-%
- Miro Veselý
- www.miro-vesely.sk
Ayleen: plný súhlas. Ak niekto chce biftek (ja chcem nepretržite) tak sa dá spraviť. Na dobrej panvici netreba ani tuk, opečiem, papám, už by som to do pary nedával.
Potvrdzujem, 15 minút sme prekročili tuším len raz pri varení kilového lososa
Chuť ryby (aj neposolenej) z pary je fakt skvelá. Excelentne sa oddeľujú kosti, mäso je krehké. Koľko je hodín? Že by som udrel tretiu večeru?
Potvrdzujem, 15 minút sme prekročili tuším len raz pri varení kilového lososa

Chuť ryby (aj neposolenej) z pary je fakt skvelá. Excelentne sa oddeľujú kosti, mäso je krehké. Koľko je hodín? Že by som udrel tretiu večeru?
2003: 115 kíl. 2004: 80 kíl. 2019: 81 kíl, 55 rokov,191 centimetrov
miro-vesely.sk
miro-vesely.sk
- Ayleen
Tina: Kúpiš skoro v každom elektro nejaký. Cena asi od 700-6000 Sk, všetko zavisí od toho, čo od toho očakávaš, čo budeš pariť. Posurfuj si, daj si vyhľadávať parný hrniec a vyber si podľa svojich požiadaviek. Ťažko je povedať, ktorý presne je naj.
Ja mám Tefal vitamine+ a som veľmi spokojná, stál okolo 4tisíc, je to dosť, ale parí rýchlo (väčšina jedla do 10 minút) a má funkciu pre zachovanie vitamínov.
Ja mám Tefal vitamine+ a som veľmi spokojná, stál okolo 4tisíc, je to dosť, ale parí rýchlo (väčšina jedla do 10 minút) a má funkciu pre zachovanie vitamínov.
- Ayleen
vranka3: žiadne extra tipy tam nie sú, je to najjjednoduchšie varenie. Môžeš okoreniť, posoliť a varíš. Ja som s hrncom dostala aj knižku receptov, tam už sa aj kombinurú rôzne metódy, napr. parenie a pečenie, ale ešte som neskúšala ani jeden. Kúpila som si parný hrniec kvôli tomu, že je to najzdravšia príprava jedla. Tak načo to kaziť?
Mám tefal vitamine, ale neviem, čo chceš vedieť. Viac, ako tu v tejto téme a na internete sa nedozvieš. Je to jednoduchá vec a užitočná.
Mám tefal vitamine, ale neviem, čo chceš vedieť. Viac, ako tu v tejto téme a na internete sa nedozvieš. Je to jednoduchá vec a užitočná.
-
Ahoj chcem sa opytat ci nemas skusenosti s varenim hovadzieho masa v paraku. Ja mam tefal vitamine +. Chcem to vyskusat, ale chcela som vediet ci niekto s tym nema skusenosti. dakujem.
- Ayleen
vranka3: Neskúšala som. Ak jem hovädzie, tak stejk
Skús a uvidíš. ale počítaj s tým, že sa môže robiť dlhše, najmä ak bude z nejakej staršej kravy.

-
A mas nejaky dobry recept na hovadzie stejky? To som este neskusala. Dakujem.
-
Ayleen, prosím Ťa, písala si, že si dostala k parnému hrncu aj knižku s receptami. Môžeš prezradiť ako sa volá? Prípadne ak niekto iný viete o nejakej knižke s receptami pre jedlá v parnom hrni, dajte prosím vedieť! Viem, že stačí skúšať, ale inšpirácia tiež nezaškodí!
- tini
vranka, ja som tam skusala hydinu a ryby. Vysledok fajn, aj ked tie ryby mi viac chutia (kura som mala viac okorenit;)) Marokanci takto pripravuju normalne cele kura vkuse!
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno.
Zivot je pohyb.
Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
Ciel: Zit zivot naplno.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
- Ayleen
veron: Ona sa nevolá nijako, je to priamo od výrobcu, tefal.
-
dievčatá: nejaký receptík na kuracie mäsko by som veľmi privítala. Dnes som robila prsia na provensálskom korení a boli veľmi chutné a voňave a čo je najdôležitejšie - úplne bez soli.
Hrniec mám nový, takže premiérové varenie včera boli zemiaky a mrkvička na zemiakový šalát a brokolica na olovrant a dnes to mäsko. Neviem však ako je to možné, mne zemiaky neboli hotové ani po 20 minútach, musela som pustiť celý cyklus znovu. Potom boli v spodnej nádobe urobené, ale vo vrchnej boli dosť chrumkavé. Aj kuracie prsia som robila 30 minút a neboli ešte cekom mäkké, tak som pridala ešte 10 minút. Záleží to nejako od typu hrnca alebo od nejakého výkonu?
Hrniec mám nový, takže premiérové varenie včera boli zemiaky a mrkvička na zemiakový šalát a brokolica na olovrant a dnes to mäsko. Neviem však ako je to možné, mne zemiaky neboli hotové ani po 20 minútach, musela som pustiť celý cyklus znovu. Potom boli v spodnej nádobe urobené, ale vo vrchnej boli dosť chrumkavé. Aj kuracie prsia som robila 30 minút a neboli ešte cekom mäkké, tak som pridala ešte 10 minút. Záleží to nejako od typu hrnca alebo od nejakého výkonu?
vek 50,výška 167 cm, 1.2.2007 začiatok 80 kg, cieľ 68 kg, teraz 74,4 kg