Týždenný jedálniček na chudnutie dnes končí. Ak ste ho dodržiavali zhruba správne, mali by ste už mať prvé výsledky. Výsledkami rozumiem v prvom rade úbytok z pása. Ak sa zmenšuje váš pás znamená to že chudnete tuk. Samotná váha nemusí byť rozhodujúca. Stačí stratiť niečo vody (prestanete soliť a o dve tri kilá máte menej) a to by váhu oklamalo. Lenže voda nie je tuk. Preto nás ako výsledok zaujíma pás.
Ak ste výsledok dosiahli, môžete spraviť to, že ďalší týždeň zopakujete jedlá, alebo si na spôsob tohto jedálnička začnite postupne pripravovať vlastné varianty. Cieľom je, aby ste každý deň naďalej jedli podľa princípov:
Vzrastom menšie a staršie ženy môžu jesť o niečo menšie porcie, muži o trocha väčšie porcie jedál. Tento jedálniček je prevzatý z prvého vydania knihy Jedálniček na chudnutie. Ak chcete, pozrite si zoznam jedál ako ukážkový jedálniček na chudnutie na týždeň.
Niektorí ľudia po týždni novej stravy nemusia mať žiadny očakávaný výsledok. Dôvody bývajú tieto:
Pokiaľ sa vás niektorý z týchto problémov týka, riešenie je pomerne jednoduché. Keďže ide o dva problémy, rozdeľme to:
Aj zdravá strava v primeranom množstve môže u večných dietárok paradoxne vyvolať jojo efekt. V takých prípadoch je postup taký, že znížite príjem jedla na tak malý, na aký ste boli zvyknutí. (Niekedy je to absurdne málo!)
Tento proces môže trvať aj niekoľko mesiacov a dietárka bude nešťastná, pretože "nemá výsledky". Stravuje sa správne, ale nechudne. Snažte sa vydržať to, pretože ak máte spomalený metabolizmus, treba najskôr napraviť chyby, až potom chudnúť. Pretože ak budete chudnúť so spomaleným metabolizmom, budete si ho ďalej spomaľovať.
Takže toľko na úvod a teraz už poďme variť.
Myslite na to, že jedálniček by ste si mali vedieť zostaviť samostatne, inak sa vám nepodarí dlhodobo udržať si hmotnosť. Ak používate jedálniček, nenaučíte sa princípy, prečo to vlastne funguje. A byť odkázaný na jedálničky to nie je nič príjemné.
Tekutá proteínová tyčinka, sušené slivky. Možno to už máte v mrazáku, potom stačí večer presunúť do chladničky. Ak si túto kašovitú hmotu vyrábate čerstvú, má zakaždým trocha inú chuť.
V trieštivom mlynčeku na kávu rozmláťte asi 25 gramov ľanových semien. Môžete tam dať aj ovsené vločky. Ak to pustíte naraz, je z toho jemný prášok.
Pridajte kulturistické bielkoviny, asi 10 gramov. Oslaďte stéviou. Pridajte pol lyžičky škorice. Rozmiešajte s vodou na hustú kašu a pridajte asi 40 gramov sušených sliviek.
Toto jedlo je pomerne vysoko koncentrované, ale obsahuje veľa vlákniny. Ako predjedlo, alebo pojedlo si dajte jablko.
Dnes to zoberieme rýchlo a jedno po druhom. Olúpte si veľký pomaranč, alebo dva. Zjedzte téglik 3-percentného jogurtu a malú hrsť (asi 20 gramov) orechov. Hotovo.
Z chladničky vyberte segedínsky guláš zo včera.
Konzervu cíceru otvorte a vodu vylejte. Cícer má okolo 200 až 250 gramov.
Nasypte do misky. Pokvapkajte citrónovou šťavou, nameľte na to trocha korenia. Nalejte lyžicu olivového oleja. Ak máte poruke zázvor, nastrúhajte ho trochu. Pomiešajte a celé zjedzte.
Ako predjedlo môžete vyzajačikovať jednu mrkvičku.
(Ak chcete ušetriť, uvarte si vlastný cícer a držte ho v mrazáku do rezervy.)
Šalát: sójové bôby s olivami. Včera ste namočili sójové bôby. Dnes ich uvarte, trvá to asi hodinu. Oplatí sa preto uvariť viac, a čo nezjete, zamrazíte.
Ľadový šalát a niekoľko paradajok premeňte na kúsky. Za hrsť olív z konzervy rozkrájajte a pridajte do zmesi šalátu. Uistite sa, že v nich nie sú kôstky. Mne chutia čierne olivy, ale môžete dať aj zelené. Na to nasypte uvarené sójové bôby.
Na jednu porciu môžete počítať asi tak 60 až 80 gramov surových bôbov, takže ak uvaríte bežné 500 gramové vrecko, rozdeľte si ho zhruba na nejakých 8 porcií.
Aby mal šalát chuť, spravte si dresing. Olivový olej, do ktorého dáte trocha balzamikového octu zmiešajte s pretlačeným cesnakom. Mrazený, alebo čerstvý tymian v hojnom množstve. Ak máte, aj bazalka sa hodí. Lakomo pridajte aj sójovú omáčku. Dôkladne zmiešajte, chuť musí byť všade rovnako výrazná.
K tejto večeri nemusíte podávať predjedlo.
Sója je potravina, pred ktorou mnohí varujú. Strašia nás tým, že je geneticky modifikovaná, že môže spôsobiť hormonálne zmeny, rakovinu. V športových magazínoch varujú, že zo sóje muž stratí potenciu a zníži sa mu libido. Znie to presvedčivo. Ale stačí sa pozrieť na oblasti našej planéty, kde sója patrí k základným potravinám. Máte pocit, že ázia trpí nedostatkom detí?
Pýtajte sa radšej, kto vás pred konzumáciou sóje straší. Akú má motiváciu? Nechce vám predať nejaký produkt? Napríklad srvátkový proteín?
V jedálničku teda sóju používam. V praxi to bude možno niekoľko porcií týždenne. Raz si kúpite tofu. Inokedy si možno dáte sójové mlieko. Alebo si do šalátu nasypete trocha sójových bôbov. Sóje zjete určite menej, ako bežne ľudia jedávajú údenín.
V jednej situácii však sóju jesť nesmiete. Ak ste na ňu alergickí.
V prípade, že zaútočíte na plný hrniec jedla, neviete, koľko ste vlastne zjedli. Hrozí, že zjete niekoľkonásobne viac, než ste pôvodne chceli.
Ideálne je, ak si zvyknete aspoň spočiatku každú porciu, ktorú idete zjesť, odvážiť a umiestniť na tanier alebo do ruky. Tak, aby ste dokázali povedať: Takto vyzerá porcia, ktorú idem zjesť, má takúto hmotnosť. To vám rýchlo vytvorí cvik a prax. Po krátkom čase sa pozriete na tanier s jedlom a odhadnete všetko od oka. Presne.
Napríklad rezance s makom výdatne poliate maslom a pocukrované som jedával najradšej len z hrnca. Nebolo tej sily, ktorá by mi bola zabránila prestať jesť, kým nenarazím dno. Nebolo možné odtrhnúť mňa ani môjho papagája od tej dobroty. Energetický príjem, ktorý mi taká akcia zabezpečila, bol taký vysoký, že by bol stačil aj na niekoľko dní. Ako chutne sa človek dostane na 115 kíl!
© Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.