Príklad jedálnička na chudnutie vhodný na jeden deň. Jedálniček je vypočítaný približne na denný príjem 8300 kJ (2000 kcal). Vzrastom menšie a staršie ženy môžu jesť o niečo menšie porcie, muži o trocha väčšie porcie jedál. Tento jedálniček je prevzatý z prvého vydania knihy Jedálniček na chudnutie. Ak chcete, pozrite si zoznam jedál ako ukážkový jedálniček na chudnutie na týždeň.
Myslite na to, že jedálniček by ste si mali vedieť zostaviť samostatne, inak sa vám nepodarí dlhodobo udržať si hmotnosť. Ak používate jedálniček, nenaučíte sa princípy, prečo to vlastne funguje. A byť odkázaný na jedálničky to nie je nič príjemné.
Otrubová kaša s hrozienkami. 2 deci vody dajte variť do hrnca. Kým sa to zohreje, prisypte asi 40 gramov ovsených vločiek a asi 20 gramov otrúb z ovsených vločiek. Primiešajte menšiu lyžičku škorice. Oslaďte stéviou. Keď to zovrie, môžete odstaviť. Pridajte asi 10 gramov 80% bielkovín. Asi 20 gramov orechov môžete rozmrviť do kaše, alebo ich zjedzte len tak.
Ako predjedlo zjedzte zo dve mrkvičky.
Chlieb so syrom. Odkrojte si zhruba 100 gramov celozrnného ražného chleba. Do misky dajte asi lyžicu olivového oleja (asi 10 gramov). Asi lyžičku parmezánu, napríklad Grana Padano je nízkotučný, to sa hodí. Pridajte trocha čierneho korenia, pol lyžičky korenia kurkuma a ak nie ste medzi ľuďmi, môžete pretlačiť pol cesnaku. Do tohto dresingu si namáčajte chlieb.
Pred jedlom si dajte asi 300 gramov dusených fazuľových luskov. Môžete ich veľmi jemne osoliť.
Šošovica s vajcom. Uvarte 50 gramov šošovice. Pridajte bobkový list a môže byť jedna cibuľa. Okoreňte, lakomo posoľte. V druhom hrnci urobte jedno vajce na tvrdo. Všetko môžete zjesť.
Ako predjedlo môže byť farebná paprika.
Parné kelíky. Ružičkový kel uduste v pare. Asi 400 gramov. Keď je pripravený, posypte ho zhruba 20 gramami parmezánu a rýchlo pomiešajte, aby sa chuť pravidelne rozložila. Môžete zakvapnúť trocha sójovej omáčky. Lyžica olivového oleja a pol lyžičky kurkumy. Nakoniec na to veľmi ľahko nastrúhajte zázvor. Málo, inak vás bude štípať.
Cesnakový tofu šalát. Zeleninu zvoľte, aká vám chutí. Napríklad paradajky, paprika, uhorky, šalát. Asi 200 gramov. Pridajte zopár čiernych olív bez kôstky. Kukuricu mrazenú, alebo z konzervy asi 100 gramov. Na drobnejšie kúsky nakrájajte polovicu tofu, asi 100 gramov. Ako dresing si vyrobte zálievku z olivového oleja, s trochou sójovej omáčky, balzamikového octu alebo krému a pretlačeného cesnaku. Dresing okoštujte, musí byť chutný a veľmi silný! Rozmiešajte ho so šalátom v mise. Dôkladne, aby sa všetko ochutilo. Môžete pridať aj čierne korenie, ak vás nedráždi.
Princíp jedálnička na chudnutie, ktorý sledujete sa dá povedať aj učene: vysokoobjemová, nízkoenergetická strava. Slovensky to znamená, že v jedlách sa snažíme dosiahnuť čo najvyšší podiel vlákniny. Preto všetky tie vločky, strukoviny a zelenina. Vláknina v potravinách má nečakane veľa funkcií. V prvom rade vám zaplní brucho a nebudete pociťovať hlad. V druhom rade spomaľuje vstrebávanie živín. To je výhoda - stále ste zásobení energiou. Tretí dôvod je, že vláknina sa nedá stráviť, takže z nej nepriberáte. Štvrtý - kŕmite ňou mikroorganizmy v črevách. Koho to zaujíma, prečítajte si skvelú knihu doktora Bukovského Zachráňte svoje črevo a dosadí vám to mnoho ďalších argumentov. Jednoducho vysokoobjemová strava je pre zdravie výhodná.
Druhé slovo, ktoré by mohlo charakterizovať tento jedálniček je nízkoenergetická strava. Tým sa nerozumie nič také, ako podvýživa. Určite nebudete hladovať. Pre zdravie je potrebné prijímať primerané množstvo stravy. Dokonca radšej o málinko menej, než treba. Žiaľ to, čo sa dnes bežne považuje za bežnú stravu je vysokoenergetická strava. Výsledok? Rozhliadnite sa po meste. Ľudia sú obézni. Extrémne obézni. Preto v mojom jedálničku na chudnutie budete jesť striedme množstvo živín.
Tretia charakteristická vlastnosť tohto jedálnička je jeho asi až extrémna jednoduchosť. Zrejme až spartánskosť. Možno si poviete, že dať si chlieb so syrom fakt nie je ani gurmánstvo, ani vysoká gastronómia. No je to presne to, čo vám pomôže chudnúť. Ak máte chuť krútiť sa pol dňa v kuchyni, môžete vyhútať veľa rafinovaných receptov. A že budú efektné!
Kamarátka, napríklad, rada pripravuje rôzne skvelé mňamky.
Jasné - ak také jedlo pripravujete s láskou pre návštevu, tak je to v poriadku. Ale ako bežné jedlo pri chudnutí je to problematické. Problém takéhto kulinárskeho prístupu má dva hlavné body.
Preto v mojom jedálničku na chudnutie nájdete zvyčajne jedlá, ktoré sa pripravujú celkom krátko, rýchlo a jednoducho. Pokiaľ veľmi túžite po pestrej strave, môžete siahnuť po niektorej krabičkovej diéte. No striedma strava je pri chudnutí lepšou stratégiou, než malé maškrty, ktoré vás akurát tak rozdráždia.
Možno ste už počuli rady, že človek má jesť až keď je hladný a piť až keď je smädný. Cvičiť by sme mali len to a vtedy, keď nás to baví. Dobre sa to počúva. Pri chudnutí to ale býva zlá rada. Ľudské telo a orgány majú spoločnú vlastnosť.
To platí tak o svaloch, ako aj o myslení. Rovnaký jav vypozorujete aj s mnohými pocitmi.
Takže spoliehať sa na pocity hladu a smädu môže byť nepresné meradlo. Navyše ak začnete jesť až hladní, zjete toho vždy viac. Budete jesť pažravejšie, rýchlejšie, menej sa ovládnete.
Ďalším problémom je takzvané psychogénne jedenie. Vidíme tú dobrú tyčinku a dostaneme na ňu chuť. Psychika si „pýta“ maškrtu. Časom z toho môže byť podobný pocit, ako keby ste mali hlad. Maškrtník potom môže mať pocit „telo si pýta tortu“.
Nespoliehajte na hlas svojho tela. Môžu klamať.
Zelenina zohrá vo vašom chudnutí hlavnú úlohu. Ak si dáte porciu pred každým jedlom, pôsobí podobne ako chirurgická bandáž žalúdka. Zelenina totiž:
Skúste si to v praxi.
Pokiaľ samotné jedlo obsahuje zeleninu, napríklad šalát, tak nemusíte pred takým jedlom jesť „povinnú“ porciu zeleniny.
Máte ťažkosti s trávením zeleniny? Skúste tepelnú úpravu.
Ovocie je veľmi široký pojem. Preto aj zaobchádzanie s ním môže byť veľmi nepresné. Ak hovoríme o banánoch, či o hrozne, tak tie by ste pri chudnutí mali obmedzovať. Sú sladké a dodajú ľahko dostupnú energiu. Pri sedavom zamestnaní by to mohol byť problém.
Takže vhodnú dávku ovocia môžeme popísať trebárs takto:
Menej sladké druhy ovocia môžete jesť pokojne aj namiesto zeleniny. Namiesto kalerábu môžete zjesť jablko.
Počas chudnutia opatrne so sladkými druhmi ovocia.
© Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.