Dnes jeden rýchly tip, ak nemáte nápad, čo dnes variť a nechcete sa stále riadiť len receptami z cudzích jedálničkov. Môžete si vytvoriť vlastný mechanický systém plánovania jedla. Pomôže vám, aby vaše jedlo bolo pestré. Zároveň však vám ponechá aj možnosť výberu potravín podľa vašej nálady. Alebo podľa toho, čo práve majú v obchode.
Tento tip sa vám môže hodiť ako spôsob, ako nezabúdať jesť určité konkrétne jedlá. Vieme, že niektoré jedlá sú zdravé, ale často ich zabudneme jesť. Napríklad brokolica, ryby, kyslá kapusta či strukoviny by mali byť na tanieri aspoň 2-krát do týždňa.
Keď to viete a uznávate, môžete si určiť niektoré dni za „rybacie“, iné dni ako „brokolicové“ a podobne. Potom viete, že napríklad v utorok a piatok máte zjesť kyslú kapustu. Alebo v stredu a v sobotu býva ryba. No a pondelky bývajú šošovicové.
Jeden z možných prístupov je jesť to, čo vám ide na chuť a to po dlhší čas. Napríklad vám chutia špagety a tak ich môžete jesť aj niekoľko dní za sebou. Alebo aj pár týždňov možno. Nemusíte nutne podľahnúť dojmu, že pestrá strava je podmienkou. Áno - je lepšie mať stravu pestrejšiu, ale netreba z toho robiť dogmu! Možno máte prácu a nemáte čas variť každý deň niečo iné. Nie ste predsa šéfkuchár v reštaurácii. Varíte pre seba.
Ak budete nejaký čas jesť stále podobné jedlo, nič zlé sa nestane. Kým vám chutí, jedzte ho. Ono sa vám to aj tak zunuje a neskôr zas budete jesť niečo iné. Najmä, ak vám taký prístup zruší stres z toho, čo by ste mali variť, zháňanie ingrediencií...
Dôležité je, aby jedlo, ktoré jedávate bolo vhodné.
Mechanické plánovanie jedálneho lístka vám môže pripomínať aby ste jedávali pestro a zdravo. Podrobnejšie som na túto tému písal v článku Automatický návrh jedálnička. Kliknite sem a prečítajte si ho. Sú tam aj ilustračné obrázky zoznamov.
PS: Dnes to bolo kratšie a stručné. Dúfam, že to nevadí :-)
© Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.