Veľa ľudí dnes uznáva nízkosacharidovú diétu. Zvyčajne ide len o ťažké nedorozumenie.
Ak teda siahnete po nízkosacharidovej diéte a vylúčite všetky prílohy, je to zlý nápad. Pokiaľ však z diéty vyškrtnete sladkosti, bielu múku a bielu ryžu, malinovky, či pivo, je to ten najlepší nápad - niekedy len tento jediný krok stačí na to, aby človek začal chudnúť.
Nedajte sa, prosím, odradiť týmito dvoma cudzími slovami. Ide o to, že sladkostiam sa oplatí vyhýbať či už ste tuční, alebo štíhli. To sa týka aj detí. A čo je horšie - aj nesladké potraviny sa môžu v tele správať podobne ako cukor. Napríklad biele pečivo, knedle, či banány.
Výsledok?
Sladkosti sú zákerné. Ak ich užívate veľa, menia nielen vašu hmotnosť, ale aj psychiku.
Najskôr sa cukor z jedla dostane rýchlo do krvi. Na to telo zareaguje a vylúči hormón inzulín. Tento hormón sa postará o to aby sa cukor rýchlo z krvi odstránil. Kam? Ak nepracujete manuálne, nemáte veľké množstvo cukru ako spáliť. Tak sa cukor premení na tuk a uloží do buniek. To je presne to, čo nechceme! Akonáhle inzulín "napchá" všetok prebytočný cukor z krvi do tukových buniek, telo zaregistruje, že nejako podozrivo rýchlo klesla hladina krvného cukru. Na to zareaguje mozog a vyhlási túžbu po sladkom. Tento bludný kruh som popísal v článku Glykemický index. Alebo si pozrite video Chuť na sladké, kde hovorím o tom istom, ale inými slovami a nemusíte čítať :-)
Stav, keď hladina krvného cukru klesne pod normál sa volá hypoglykémia.
Hypoglykémia sa prejaví aj na psychike. Prejaví sa ako:
Tieto „stavy“ nemusia byť prítomné naraz všetky, ale majú jedno spoločné – znižujú kvalitu vášho života. Ste v nepohode. Dosť pravdepodobne sa v takom stave s niekým pohádate, spravíte chybu, alebo proste budete namosúrení. Nič príjemné.
Aj deti, ktoré jedia sladkosti, či pijú sladké malinovky sú často nesústredené, zlostia, vyrušujú, majú horší prospech.
O to viac však bude dôležité, aby ste jedávali takzvané pomalé sacharidy. To je zelenina, strukoviny, menej sladké druhy ovocia, ovsené vločky, celozrnné pekárenské výrobky, celozrnné špagety, celozrnná ryža a podobne. Nebojte sa ich! V každom z piatich jedál denne ich potrebujete. Tieto potraviny obsahujú zložené sacharidy.
Zložené sacharidy (alebo aj pomalé sacharidy) sa počas trávenia musia najskôr v tele rozložiť na jednoduchšie. Telo z nich nakoniec vyrobí takú istú glukózu, ako keby ste zjedli trocha cukru. Táto glukóza však vzniká pomaly a tak sa aj do krvi uvoľňuje v správnom, pomalom tempe. Väčšina takto pomaly vytvorenej glukózy sa v tele spotrebuje na rozmýšľanie, pohyb, trávenie. Keďže sa cukor v krvi nezvýši rýchlo, telo nemusí vylúčiť inzulín, ktorý by cukor "napchal" do buniek premenením na tuk.
No a keďže máte stále prísun energie, žiadna hypoglykémia sa nekoná. Nemáte túžby po sladkostiach, ste čulí, máte dobrú náladu a veľa životnej energie. Preto sa oplatí jesť pomalé sacharidy. Nebojte sa ich.
Viem, mnoho chudnúcich je reklamou vymasírovaných do názoru, že chudnúť sa dá len ak zrušíte sacharidy. Nízkosacharidové (alebo vysokoproteínové) diéty vznikajú jedna za druhou (Atkinsova, Dukanova, paleo, všetky diéty, ktoré výraznejšie obmedzujú prílohy, chlieb, cestoviny...) Žiaľ, nízkosacharidové diéty sú zdravotne rizikové. V tomto videu som o tom povedal viac.
No a tie diéty, kde sa jedáva veľa bielkovín (vysokoproteínové, nízkosacharidové) tiež nie sú dobré.
Pozorujete ľudí, ktorí dlhší čas žijú na vysokoproteínovej nízkosacharidovej strave. Často sú nekritickí, nedajú si do ničoho hovoriť a zlosť z niektorých z nich až srší. Fakt radšej mať obvod pásu o pár centimetrov väčší, ako sa zmeniť na polopríčetne mysliacu kôpku zlosti.
Nebudem sa čudovať, ak mi odo dnes vyhlásite svoje osobné nepriateľstvo. Zakázal som vám jesť sladkosti a to nie je práve populárne. Ak vám niekto ponúkne sladkosť, pokojne sa vyhovorte - "Veselý mi to písomne to zakázal". Uvidíte, že sa vám to vráti vo výborných výsledkoch.
PS: Ak to s tou glykémiou mienite brať vážne, pozrite si tento článok. Testoval som glukomer. Aj vy to môžete spraviť. Rýchlo si viete potvrdiť, ktoré potraviny vám prospievajú a ktoré ani veľmi nie...
© Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.