BMI kalkulačka
Kalorické tabuľky

Menej soli - viac zdravia

Málo soliť je nepríjemné, zato však výhodné. Soľ je jedno zo základných dochucovadiel. Používa sa nielen v slanej kuchyni. Ešte aj sladké jedlá sa dochucujú tak, že sa pridá štipka soli - napríklad makové rezance. Nuž a naopak - do slaných jedál sa môže pridávať cukor. O to viac soli potom môže kuchár pridať a vyšróbovať tak chuť až do nebies.

Potom však zistíte, že takto presolené jedlá sú nezdravé. Nielen počas chudnutia, ale aj len tak - pre lepšie zdravie. Ja sa budem venovať viac tomu chudnutiu.

Ak jete poriadne slané jedlo, zadržiava sa vám v tele voda. To má neželané dôsledky.

  • Zvyšuje sa tlak krvi. Neplatí to síce u každého, ale treba na to myslieť. Ak beriete lieky na vysoký tlak, spozornejte. V niektorých prípadoch totiž môže stačiť prestať soliť a lieky sa môžu stať zbytočnými. (O tom však môže rozhodnúť len váš lekár!)
  • Zvyšuje sa telesná hmotnosť. Zadržaná voda sa prejavuje aj na váhe. Môže to demotivovať a skresliť výsledky meraní.
  • Zvyšuje sa apetít. Kto by dokázal odolať mňamkám? Túžba dať si ešte a ešte je silná a čím viac prisolíte, tým bude silnejšia.
  • Zvyšuje sa smäd. Telo sa potrebuje zavodniť. Neraz potom kvôli lepšej chuti siahnete po malinovke a to znamená veľa cukru navyše.

Nič z toho nie je niečo, čo sa nám pri chudnutí hodí do rozpočtu. Možno sa vám zíde aj podrobný článok o tom, ako je to so vzťahom soli a chudnutia.

Ono to totiž s ne-solením nie je tak jednoduché.

Ak chcete obmedziť soľ, narazíte na niekoľko problémov.

  • Aj bežné potraviny už obsahujú veľa soli. To znamená, že normálnu soľ nemôžete používať vôbec. Na niečo také, že by ste si posolili chlieb, či zeleninu hneď zabudnite.
  • Musíte strážiť, čo kupujete. Veľa potravín je od výroby prísne presolených. Napríklad šunky typu prošúto, alebo olomoucké syrčeky. V jednej porcii je celodenná dávka soli a to nerátam pečivo, ktoré sa k tomu jedáva. Aj inak veľmi zdravá kyslá kapusta patrí k mimoriadne slaným jedlám.
  • Myslite aj na dochucovadlá. Sójové omáčky a väčšina koreniacich zmesí sú slané. Nemôžete ich použiť.

To všetko vám pri dodržaní pravidiel ledva postačí na to, aby ste solili toľko, koľko sa odporúča. Teda okolo 5 gramov soli za deň. Verte, že nie je problém zjesť 20 gramov soli za deň. To fakt stačí zjesť tanier polievky, niečo v reštike, doma syr, pečivo, na večeru čína... Ani nemusíte ísť na grilovačku či zabíjačku.

COVID-19 a soľ

Ešte krátke doplnenie témy súvislosťou aj z prostredia COVID-19. Predsa len je to téma s obezitou úzko súvisiaca, tak aspoň pár viet: Napríklad Mayo Clinic odporúča znížiť krvný tlak, čím sa znížia aj prípadné riziká súvisiace s ťažkým priebehom COVID-19. V tomto článku odporúčajú na zníženie tlaku krvi použiť aj úpravu životného štýlu, medzi iným aj výrazné obmedzenie solenia. [COVID-19 and high blood pressure: Am I at risk?] Okrem toho počas infekcie môžu byť postihnuté napríklad ľadviny a na tento problém má tiež priamy vplyv aj sodík. Autori štúdie [Sodium status and kidney involvement during COVID-19 infection] odporúčajú príjem soli obmedzovať.

Neslaná diéta je nechutná

Patrí k najmenej populárnym obmedzeniam.

Viete kedy je neslaná diéta najťažšia? Keď sa porušuje!

Ak plánujete prejsť na zdravý prísun soli, dajte si záväzok, že to dodržíte úplne a bez výnimiek. Mám to opakovane odskúšané.

  • Ak vydržíte nesoliť niekoľko týždňov, začnete si na to zvykať. Vaše chute sa zmenia. Odrazu zistíte, že rôzne jedlá majú rôzne jemné chute a vône, ktoré ste predtým veľmi nevnímali.
  • Akonáhle však neodoláte a doprajete si niečo slané, ste zas na začiatku cesty. Zas si vaše chuťové poháriky musia zvykať na hnusnú neslanú diétu - veď ste im výnimkou práve pripomenuli, že slané jedlo je lepšie.

Preto sa oplatí strategicky vydržať. Stratégiou je to, že sa oplatí zámerne sa vyhýbať slaným jedlám. Aj keby sa vám do denného príjmu "zmestilo" koliesko kvargle, radšej odolajte.

Skúste si dať záväzok, že najbližší mesiac budete soliť len normálne - teda celkový príjem do 5 gramov soli za deň. Avšak to znamená spolu, treba si to počítať a kontrolovať. Nestačí prestať prisáľať!

Dodržte to a sledujte, čo sa môže stať. Predpovedám nasledovné zmeny:

  • Ak bol vysoký, tak tlak krvi sa posunie k normálu.
  • Celková hmotnosť klesne o 2 až 4 kilá. (Dobre pre kĺby!)
  • Ak máte bolesti kĺbov možno s prekvapením zístíte, že sa zmenšujú.
  • Je možné, že začnete o niečo lepšie spať, v súvislosti s nižším tlakom.
  • Zjete menej a začnú vám chutiť aj obyčajnejšie jedlá. Napríklad zelenina.
  • Zhruba po mesiaci začnete cítiť, že bežné potraviny (napríklad rožky) sú nezmyselne presolené. Zistíte, že soľ preráža všetky ostatné chute.

Po tomto skúšobnom mesiaci sa môžete rozhodnúť, čo ďalej. Či sa vám oplatí soliť normálne, alebo nie.

Možno sa vám už nebude chcieť hrať s výrobcami tú špinavú hru. Tú, kedy oni sypú soľ, aby ste vy chceli kúpiť viac a častejšie. Ide o vaše peniaze a vaše zdravie.

Soľ nad zlato? Určite sa oplatí držať ju radšej v trezore, než ju jesť v priveľkých dávkach.

Viac vedeckých informácií:

Tajomstvo chudnutia sa skrýva vo vašej chladničke!

©  Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.