Umelé sladidlá nie

Píše Miro veselý od roku 2004.

V malom množstve umelé sladidlo veľmi nepomáha a vo väčšom množstve môže napáchať viac škody, ako úžitku. Použijete ho párkrát za deň a stane sa z vás kráľ na tróne v kancelárii zvanej WC.

Áno, umelé sladidlá môžu vo väčšom množstve preháňať.

Čo je ešte horšie, organizmus sa sladkého dožaduje preto, že chce rýchly prísun energie. Ak si dáte „sladký“ nápoj, telo tým len zmätiete, pretože dostane informáciu „sladká energia na ceste“. A nič. Žiadna energia neprichádza.

Podobne je to s rôznymi jedlami, na ktorých je väčšími písmenkami než názov napísané slovo LÍNIA.

Rôzne hypernízkotučné jogurty a zdravé cereálne superprodukty sú kšeftom, ktorým výrobca komunikuje s ľuďmi, ktorí majú komplexy menejcennosti.

Ak máte jesť, dajte si poriadne jedlo v primeranom množstve. Nepokúšajte sa oklamať organizmus tým, že mu doprajete obrovskú dávku ničoho.

Ak nemusíte, nebalamuťte svoje zmysly. Majú svoj význam, je to podobné, ako keby ste si vypli bolesť. Zakrátko by sa vaše telo pokrylo jazvami, pretože by ste si prestali dávať pozor.

Pozor preto na reklamy – cez váš strach chcú firmy zarobiť na rôznych antibakteriálnych mydlách.

Jedzte čo najpestrejšie možné potraviny. Uprednostnite kvalitné a chutné.

Odvážte si ich a zjedzte primeranú porciu. S chuťou.

Ako sa dá nahradiť cukor?

Ak hľadáte prírodnú náhradu, je tu stévia. Stévia je rastlina, ktorá sa používa ako prírodné umelé sladidlo. Je oveľa sladšia, ako cukor. Pre predaj v EÚ bola schválená až v novembri 2011 a tak sa už dá kúpiť v obchodoch s bio potravinami.

Stévia sa dá použiť na sladenie v studenej aj teplej kuchyni, môžete ju variť a nestratí sladkosť. Môžete si ňou pokojne osladiť čo chcete. Nemusíte ju započítať do energetického príjmu a nepriberiete.

Na trhu dostať aj umelé sladidlá, ako acesulfám, sacharín, cyklamát a iné. Okolo ich použitia je stále nejasno, viac či menej sú podozrivé, že pri častejšom použití môžu niektoré z nich zvyšovať riziko vzniku rakoviny. Preto je dobré nepoužívať ich, alebo ak, tak v čo najmenších dávkach.

Sladkosti sú návykové

Predtým, než navýšite sladkú chuť jedla cukrom, či sladidlom, mal by som tu pre vás jeden tip: neprisládzajte vôbec. Cukrom, medom, ani umelo. Čím výraznejšiu a lepšiu bude mať vaše jedlo chuť, tým viac budete v pokušení ho zjesť. A ste znova tam, kde ste byť nechceli. Dáte si jedlo s umelým cukrom a máte pocit, aké je „diétne“. Doprajete si viac? Priberiete.

 

Komentáre k článku: Umelé sladidlá nie

  1. Pippa 12. októbra 2004

    A čo keď mám čierny chlieb a diétnu kolu jednoducho rada (nepreháňan to s ňou)? A vôbec chutí mi všetko tmavé a celozrnné pečivo. Biele sami hnusí.

  2. Miro Veselý 12. októbra 2004

    Pippa: Tak sladidlá používajte.

  3. medo 13. novembra 2004

    myslim ze umele sladidla v napojoch niesu az take zle – nezasyti vas ani kola s ozajstným cukrom. Na chut som si zvykol aj ked som nechudol (nizka cena). Jedinym zaporom by mohla byt ista velmi nizka karcinogenita sacharinu, aj ked nieje na 100% dokazana

  4. mmm 24. februára 2005

    Ja si myslím, že v zime keď sa vypijú litre a litre čajov, tak by sa hodilo cukor nahradiť umelým sladidlom. Však ho nepijeme od smädu, ale aby sme sa zahriali. Druhá vec je iná chuť – horšia.

  5. Miro Veselý 24. februára 2005

    mmm: Veď si ťuknite trochu umeliny, nebránim. Len sa nazdávam, že tá umelá chuť nie je žiadne víťazstvo. Aspoň ja som skúšal hodne druhov, ale takú kávu posladí dobre len cukor. To potom už radšej horkú. Ale je to vec názoru, nechcem vám vnucovať svoj.

  6. Pajac 10. júna 2005

    Ja si myslim a mam to aj odskusane, ze umele sladidlo mi v plnej miere nahradza cukor. Ja necitim v chuti rozdiel a v porovnani kalorii je to omnoho menej prijatej energie. Takze preco nie.

  7. Miro Veselý 7. januára 2006

    Coleman: mňa preháňajú aj dávky odporúčané výrobcom. ALe len jeden druh. Je to individuálne…

  8. martin 20. mája 2006

    …dostanete informaciu “sladka energia na ceste”…

    Zvysuju umele sladidla inzulinemiu, ktore, v akej miere?
    dakujem

  9. ironica 12. júna 2006

    Nemôžem si pomôcť, ale umelý cukor jednoducho neznášam… všade, kde je ho aspoň trocha, ho cítim… bleee :)

  10. katarina 29. júna 2006

    umele sladidla – dokladne si prezrite zlozenie umelych sladidiel. na trhu sa nachadza umele sladidlo “aspartame”, ktore obsahuje okrem ineho metanol, ktory je vysoko nebezpecny pre ludsky organizmus – je pricinou mnohych zavaznych ochoreni, medzi ktorymi je napriklad aj tumor mozgu. odporucam pozriet dokument “sweet misery, a poisoned world.”, alebo si pozrite stranku: http://www.sweetpoison.com/aspartame-information.html

  11. Mrkva 29. júna 2006

    Umelé sladidlá ocenia ľudia s intoleranciou na sacharozu,glukozu či fruktozu. Zaroveň aj diabetici. Ostatní sa môžu rozhodnúť,ľudia s problémamy trávenia nie. Skrátka buď na nich nebudú vôbec /čo sa celý život nedá/ alebo ich použijú. Takže rozprávať sa o tom, či pre zdravého človeka je alebo nie je vhodné umelé sladidlo sa mi zdá trošku čudné…Veď každý sme individuálny, naštudujem si čo to je, načo to je, ochutnám a rozhodnem sa. Buď áno alebo nie.

  12. Ayleen 29. júna 2006

    Čaj a kávu treba piť rozhodne bez cukru a sladidla. dá sa na to pomerne rýchlo zvyknúť. Potom si už budete iba ťukať na čelo, prečo ste to rpedtým sladili.. čo sa týka nápojov, môj názor je raz za čas pol litra, mne to pomáha na zahnanie chuti na sladké. žiadne väčšie chute potom nemám, skôr naopak.
    Sladidlujem si jedine tvaroh s vajíčkom, moje oblúbené desiatové, olovrantové jedlo (ako plnka do palaciniek, ale bez hrozienok). Treba prestať sladiť a zvyknúť si na prirodzené chute jedla. Inak chce organizmus stále sladké, lebo je to chutné a intenzívne.
    Cukor mám doma iba kockový, ktorý nosím koňom.

  13. Hacker 29. júna 2006

    katarina: Ta stranka znie, akoby bol aspartam zodpovedny za vacsinu chorob na svete. Trosku… tendencne? Senzaciechtivo?

  14. darmo 29. októbra 2006

    tak ja nemam s umelymi sladidlami problemy, nikdy sa mi nestalo ze by ma prehanali. je to asi individualne.

    a kava mi chuti viac s umelym sladidlom, mozno preto ze som si na to uz zvykol :-).

  15. Rebelle 2. júla 2009

    Ja pijem kavu a caj s umelym sladidlom uz roky a nemam dojem, ze musim tronit v kralovstve svojej toalety castejsie ako raz denne. Cesta chudnutia by nemala byt prilis horka, aby cloveka neodradila. Nedavno som zacala pridavat sladidlo aj do jedla namiesto cukru, ktory som takmer vylucila. Jem ho len tam, kde je prirodzeny, napr. v ovoci.

  16. minusdvanast 30. januára 2010

    myslíte si, že výrobcovia prestali vyrábať umelé sladidlá len preto, lebo
    že ich nepretŕčajú v reklame?

    pridávajú sa výrobkov, čo horšie do výrobkov pre deti, to je potencionálny zákazník investorov do potravinových reťazcov

    takže nemyslím, že nesledovať reklamu, je mi podozrivé ako reklama na tieto výrobky sa niekam stratila – lekári tiež sú veľmi drahý špás

  17. jan 19. septembra 2012

    Teraz pozor !

    Cukor je jedinou živinou, ktorú dokáže spracovať náš mozog. Zvyšuje nielen výkonnosť nášho tela, ale aj schopnosť koncentrácie. Pritom má sotva polovicu kalórií ako tuk. Ak mne osobne niekto povie, že znížil príjem cukru, aby schudol , už táto veta je prvý dôkaz toho, že jeho mozog nemá palivo, inými slovami už rozpráva z cesty, pretože mozog nemá cukor a nemá na čom fungovať.

    Väčšinu cukrov trávime rýchlo, takže sa prakticky okamžite stávajú zdrojom energie. Pravidelné konzumovanie menších jedál a dostatok komplexných sacharidov uľahčujú telu kontrolu hladiny krvných cukrov.

    Výsledky výskumov poukazujú na to, že osoby, ktoré prijímajú vo väčšej miere potraviny s vyšším obsahom uhľohydrátov, majú oveľa nižšie sklony k nadváhe. Hlavnou príčinou nadváhy je väčší príjem kalórií ako človek stačí spotrebovať.

  18. Miro Veselý 19. septembra 2012

    jan áno, presne tak. cukor netreba, pomalé sacharidy áno. Mozog a nielen on používa ako palivo glukózu a tú telo vytvorí ako z cukru tak aj z ovsených vločiek. Po konzumácii cukru však budú ťažkosti, často aj poruchy pozornosti, pomalé sacharidy však dodávajú energiu plynule.

  19. Henrich 17. augusta 2013

    Umelé sladidlá sa používajú už desiatky rokov. Ľudstvo nevymrelo. Takže moc toxické asi nie sú. Ja bežne sladím umelými sladidlami nielen kávu či čaj ale aj jedlá. Chuť je veľmi podobná cukru. Akurát miesto dvoch kociek cukru treba dať 4 až 5 tabletiek umelého sladidla (2 tabletky rozhodne dve kocky cukru nenahradia). Telo ak nemá prísun cukru v potrave (umelé sladidlo nie je cukor – je to len chuťová náhražka bez energie), tak začne rozkladať tuky a získava z nich energiu. Mozog bez cukru neostane lebo telo začne všemožne vyrábať cukor (sacharidy) zo všetkého čo v tele je (teda s bielkovín, tukov).

Pridajte komentár:

Napíšte vašu otázku, alebo komentár k článku...

Vyplňte ešte: