Priberá sa z chleba? To je totiž dosť častá otázka ľudí, čo majú problém s váhou. Rýchla odpoveď znie „áno aj nie“. A teraz sa pozrime ako to je.
Skôr, než začneme, dohodnime sa na tomto: chlieb je niečo ako príloha k jedlu. Je to prevažne sacharidové jedlo. Ak si ho dáte primerané množstvo, je to výborná potravina. Ako pri chudnutí tak aj pre zdravý životný štýl.
Chlieb sa v rôznych formách používa už viac ako 10 tisíc rokov. Myslím si, že tak dlhý čas by nám mohol stačiť na to, aby sme sa chleba nebáli. Keby totiž bolo jedenie múčnych výrobkov naozaj tak veľmi zlé, ľudia by si to za ten čas asi boli všimli.
Momentálne sme už pár rokov svedkami mediálnej masáže namierenej proti sacharidom a pšenici zvlášť. Aj táto vlna má svoju históriu.
V polovici minulého storočia sa konal pokus zaútočiť na obezitu a ochorenia srdca pomocou nízkotučnej diéty. Dosť rýchlo sa však ukázalo, že ak sa zo stravy škrtne tuk tak sa síce pekne chudne, ale zdraviu to vôbec neprospieva. Za pár rokov si to teda ľudia začali uvedomovať.
Momentálne sme vo vlne, kedy sa mnohí rozhodli zo stravy škrtnúť sacharidy. Nie je to nič nové – nízkosacharidové diéty sú tu už tiež okolo sto rokov. Za tie roky sa už nazbieralo dosť skúseností na to, aby sme vedeli povedať, ako fungujú:
Samozrejme, toto je extrémny príklad. Jednoducho zbaviť telo sacharidov sa dá, ale je to len ďalší drastický a nie práve prirodzený škrt do výživy. V praxi sa za pár rokov asi ukáže, ako to je. Momentálne je totiž silný trend paleovýživy a tisícky dobrovoľníkov na sebe testujú takýto experiment.
Telo sa dokáže prispôsobiť aj extrémnym podmienkam, takže výsledky sa ukážu asi až neskôr. Ja by som v tomto odporúčal byť konzervatívnym. Sacharidy by som zo stravy neškrtal.
Dosť často počúvam obavu, že z chleba sa priberá. To je, aj nie je pravda.
Znamená to, že chlieb sám o sebe nie je pre chudnutie problémová potravina. Problémový je skôr spôsob, ako ho jedávame. Preto si počas chudnutia začnite vytvárať nový návyk. Chlieb je skvelá potravina a ak ju dávkujete správne, budete chudnúť a aj si užijete jej chuť.
Prečítajte si aj:
Hneď jedným dychom chcem dodať, že chlieb musí byť celozrnný. Klasické biele chleby radšej nejedzte. Nehovorím, že nikdy. Občas nie je na výber. Ale vždy keď sa dá, postupujte podľa tejto schémy:
Aký je rozdiel medzi bielym chlebom a celozrnným? V živinách.
Energeticky sú tie chleby rovnaké. Celozrnný však navyše obsahuje mnoho živín, vitamínov, minerálov a vlákninu. Spolu s jedlom tak užijete aj rôzne zdravé veci, ktoré sú prospešné aj pri chudnutí. Napríklad vláknina spomalí vstrebávanie a mierne tým zníži glykemický index.
V bežných obchodoch sa už dosť často dá kúpiť aj celozrnný chlieb a pečivo. Napríklad Slatinský chlieb je pomerne rozšírený a chuťovo je skvelý. V Lidli zas nájdete také štvorcové pečivá ktoré sú tiež celozrnné.
Ak nie je nič iné poruke, dá sa siahnuť po výrobkoch grahamovej múky. Radšej to, ako biely chlieb, alebo pečivo.
Najlepšie ak si celozrnný chlieb upečiete doma. Pekárničky na chlieb sú dnes lacné a príprava domáceho chleba trvá len chvíľu.
Len veľmi nerád by som démonizoval tuk na chlebe. Chlieb s maslom je klasické jedlo a my počas chudnutia môžeme jesť aj takéto jedlá. Je tu však niekoľko ale.
Ak si teda na raňajky dáte chlieb natretý niečím a k tomu jablko, či kaleráb, budete pri takom jedle mať dosť energie a zároveň aj chudnúť.
Len s natieraním masla (nech už je akékoľvek) buďte lakomí. Rastie to veľmi rýchlo.
Jeden krajec chleba
Bielkoviny 1 gram, sacharidy 14 gramov, tuk 0 gramov.
Ak ho lakomo natriete maslom, je to plus 3 až 4 gramy na jeden chlieb.
Ak ho natriete mierne, je to plus 7 gramov na jeden chlieb.
No a keby ste natreli tuk tak, ako sa u nás natieralo asi vždy, na jednom krajci chleba tak vznikne už pozorovateľná vrstvička tuku. Jednému krajcu to pridá.
Aj preto sa oplatí natierať radšej nízkotučným „umelým maslom“. Ak totiž chcete rýchlo chudnúť, je to tuk ktorý rozhodne o vašom pokroku.
Chcete si na raňajky dať 3 plátky celozrnného slatinského chleba. To je okolo 100 gramov. Každý natrime lakomou vrstvičkou tuku, takže použijete spolu 10 gramov tuku. Aké sú čísla?
Vidíte teda, že aj lakomo natretá masť energetickú hodnotu navýši. A to je smiešna vrstvička, ktorú je problém natrieť. Také množstvo tuku takmer necítiť v chuti. Inými slovami - neoplatí sa to tam ani mazať.
Návod na prípravu domáceho celozrnného chleba.
Tento chlieb obsahuje na 100 gramov 1043kJ a tie tvorí 8g bielkovín, 38g sacharidov a 9g tuku.
Jeho recept nájdete nielen v mojej knihe o chudnutí, ale aj v knihe zábavné recepty na varenie a s malými obmenami aj na webe. Teraz môžete vidieť, ako sa zo suchých čísel veľmi jednoducho a rýchlo dá vyrobiť chutný chlieb.
Podľa mňa to je dosť jednoduché a výsledok je chuťovo výborný. Navyše pri chudnutí je potrebné oveľa pedantnejšie hľadať celozrnné výrobky. A tie sa veru v obchodoch nájdu skôr zriedkavo. Tipujem, že preto, lebo sú drahšie a asi sa aj menej predávajú. Bežná časť tučnejúcej populácie radšej kúpi biely chlieb a to obchodné reťazce berú ako fakt. Im ide o zisk, nie o výchovu.
Preto je najlepšie, ak si chlieb upečiete vlastný. Aspoň viete, čo v ňom je.
Ďalšie informácie:
© Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.