V článku si ukážeme niekoľko praktických príkladov, ako vyzerá "čistá" energia a ako vyzerá to isté v jedle. Na fotografiách uvidíte rozdiel, prečo po jednom jedle môžete byť sýti a po inom hladní - hoc aj energetická hodnota obidvoch jedál je rovnaká.
V energetických tabuľkách sa uvádza súčtová energetická hodnota a tá sa skladá zo sacharidov, bielkovín a tukov.
Nie je to 100 gramov kuracích pŕs, ani syra. V tabuľkách sa hovorí o obsahu živiny v jej čistom tvare, napríklad keď máte čistý, suchý prášok.
Ale vráťme sa k ukážke, ako sa energia z jedla počíta a ako vyzerá. Ak vám v tabuľkách vyšlo, že by ste ako jedno jedlo mali zjesť (napríklad obed) malo by obsahovať zhruba 1400 kJ a tie by boli tvorené z 20 gramov bielkovín, 35 gramov sacharidov a z 12 gramov tuku. Technicky by potom stačilo nasypať príslušné množstvá príslušných práškov do do úst a zapiť vodou. Tým by sa energetická potreba organizmu formálne naplnila.
Nestačilo by to však na niektoré ďalšie veci, ktoré potrava plní:
Pre ilustráciu si môžeme odfotografovať niekoľko príkladov jedál. Ich "prevod" na bielkoviny, sacharidy a tuk som robil pomocou práškov pre športovcov. Nie je to celkom presné, ale pre ilustráciu to viac, než stačí.
Napríklad kaleráb má skoro pol kila. Obsahuje
Jeho energetická hodnota sa dá preklopiť do náprstku sušenej bielkoviny (keby sa stlačila) a trocha viac sacharidov. Tuku obsahuje zanedbateľné množstvo. Všimnite si dôležitú vec - je obrovský a ťažký. Hlavnou zložkou kalerábu je voda. Je tam okrem iného aj vláknina. Toto je pre zeleninu vlastne typické - je veľká na objem a malá na energiu. Ak odhliadneme od mnohých prospešných účinkov na zdravie, tak práve toto pomáha pri chudnutí. Napcháte si brucho, ale nepriberiete. Ak po kalerábe zjete trocha normálneho jedla, budete objedení a zjete primerané množstvo.
Iným príkladom môže byť bežné diétne jedlo. Kto mal žlčníkovú diétu, iste ho pozná.
Varená ryža 120 gramov, hovädzie varené 100 gramov a aby tam bol tuk, tak lyžica olivového oleja na ryžu. (4 gramy tuku sú skryté v mäse.) Všetko sa zmestí na malý tanierik.
Prvé, čo si všimnete je to, že množstvo prášku už je značne podobné množstvu jedla. Inými slovami v takomto jedle je oveľa menej vody a viac energie. Váha jedla na tanieri je 220 gramov - čiže menej ako polovica kalerábu, ale energetická hodnota je vysoká.
V literatúre sa používa skôr pojem energetická denzita, ale je to to isté. Tento pojem je pri chudnutí veľmi dôležitý. Aj keď pojem "energetická denzita" znie učene, je veľmi užitočný. Hovorí totiž o tom, čím si naplníte brucho. Aby ste boli sýti, musíte zjesť určitý objem. Dôležité je, či toto množstvo jedla pre vás je prospešné.
Ak teda chcete schudnúť, uprednostňujte jedlá, ktoré majú radšej menej energie a veľa objemu.
Nepísané pravidlo znie, že čím dlhšie budete jedlo variť, alebo inak upravovať, tým vyššia bude koncentrácia energie. Napríklad také zemiaky.
Je v hre aj druhý faktor. Chuť. Jednoduchšie potraviny sú síce fajn, ale najete sa a je dobre. No hranolky a iné maškrty sú okrem toho aj dobré. Nenajete sa. Budete pokračovať, pretože vám to chutí. Otvorte vrecko čipsov a objavili ste perpetuum mobile - automaticky budete papať bez ohľadu na to, či ste hladní. Jednoducho je to chutné a človek chce.
Najhoršie sú preto na tom rôzne továrensky vyrobené maškrty. Tyčinky, napríklad. Tam sa mieša cukor, tuk. Rôzne sladké tyčinky sú doslova nabité energiou. Pri výstupe na Kriváň je rýchly zdroj energie výhodný, neváži veľa v rupsaku. Ale nezasýti. Preto v civilizovaných oblastiach je výhodnejšie dobrotám sa vyhnúť.
Ak takéto informácie máte, viete ich použiť efektívne pri svojom chudnutí.
Ďalšie tipy:
© Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.