Hydina poskytuje kvalitné mäso, ktoré sa hodí pri chudnutí aj pri športovaní. Obsahuje málo tuku. Okrem nasýteného tuku obsahuje aj nenasýtené mastné kyseliny (čiže „dobré“ tuky). Ak hydinu zbavíte kože, získate ľahké jedlo, ktorého môžete zjesť viac a nestučniete. Hydinu (prednostne morčasie mäso) môžete jesť niekoľkokrát do mesiaca, ale radšej nie častejšie, ako dvakrát do týždňa.
Najjednoduchšie je voliť kuracie prsia. Dostať ich vykostené a bez kože a tie vám odporúčam kupovať. Príprava kuracích pŕs je jednoduchá. Stačí ich zohriať na panvici či v pare. Energetická hodnota takého jedla je takmer smiešna – 100 gramov kuracích pŕs bez kože má okolo 500 kJ. Dajte si jeden väčší kus zeleniny, napríklad hlávku šalátu, celú bielu reďkovku alebo kaleráb. Môžete to pokvapkať lyžicou olivového oleja, alebo ju zjedzte priamo. K tomu si dajte kuracie prsia. Pridajte k tomu kúsok chleba alebo inú prílohu. Trebárs kuskus. Ten máte hotový rovnako rýchlo, ako mäso. Po takom jedle budete poctivo najedení a nemusíte sa obávať tučnenia. Ak ste nepridali olej, dajte si zopár orechov.
Pri jedení iných častí hydiny už buďte opatrnejší. Nožičky (stehienka) sú síce oveľa šťavnatejšie ako prsia, ale to je preto, že obsahujú viac tuku. Nemusíte sa im vyhýbať, ale jedzte ich menej. Iné časti hydiny sú príliš prepojené s kožou a tukom, preto sa ich radšej vzdajte.
Morčacie mäso je ešte výhodnejšie, ako kuracie. Obsahuje zanedbateľné množstvo tuku, okolo dvoch percent. Naproti tomu kačky a husi sú tučnejšie a pri chudnutí ich radšej nekonzumujte vôbec.
© Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.