Kurkuma

Píše Miro Veselý od roku 2004. Info...

Kurkuma je korenie, ktoré sa už dlhší čas dáva do súvisu so zdravím a dlhovekosťou. Pozrime sa teda na vec podrobnejšie.

  • V kuchyni sa často používa, ako lacnejšia verzia šafránu – pomôže totiž jedlu dodať žltú farbu. Sama nedáva jedlu nejakú výrazne intenzívnu chuť, takže ju môžete kombinovať aj do jedál, ktoré nechcete aby mali “orientálnu” príchuť.
  • Kurkuma je vždy jednou z mnohých zložiek korenia zvaného karí (curry), či kari pasta. Tu už je chuť indie čitateľná.
  • Musíte ju dobre skladovať (tesniaca uzatvorená tmavá nádoba, aby nezvlhla).
  • Nevarte ju dlho, radšej ju pridajte do jedla až pred dokončením.

Používajte toto korenie tak často, ako sa vám podarí. Najlepšie denne len trošku. Nie je podstatné, či to bude vo forme karí korenia, ktoré jedlu prepožičia špecifickú chuť. Môžete kurkumovať jedlo len trocha a potom okrem žltého zafarbenia ani veľmi nezbadáte, že ste to tam dali. Takže žiaden strach, že by ste si „skazili“ chuť.

Kurkuma

Kurkuma má intenzívnu žltú až oranžovú farbu. Myslite na to pri práci, nech vám nekvapne na šaty, alebo na niektoré veci, ktoré by sa potom už nemuseli dať zbaviť farbiva.

Ale začnime radšej od začiatku.

Čo je to kurkuma

Kurkuma je indické korenie, ktoré je príbuzné zázvoru a aj šafranu. Má mierne pálivú chuť, je trocha aromatická a má jasne žltú až oranžovú farbu. Kurkuma je hlavnou zložkou korenia Kari. Získava sa z koreňa kurkumovníka dlhého. Kurkuma obsahuje množstvo látok, ktoré majú na organizmus priaznivý vplyv. Niekedy sa nazýva aj indický šafran.

  • Kurkumín – silný antioxidant a farbivo. Vďaka nemu má kurkuma typickú farbu. V kurkume sa ho nachádza viac ako 3%. Vstrebať túto látku je pre náš organizmus náročnejšie. Kurkumín nám pomáha v boji s mnohými ochoreniami. Nechať ho našim organizmom len tak prejsť by bola škoda. Aby sa viac kurkumínu dostalo do tela je vhodné ho kombinovať s piperínom (nachádza sa v čiernom korení). Do nášho organizmu sa tak dostane o 2000% viac prospešných látok než bez piperínu. Ukázalo sa, že kurkumínmá antioxidačný účinok na naše telo. To vieme povedať aj inými slovami: môže spomaľovať prejavy starnutia.
  • Kapsaicín – štipľavá látka, ktorá zvyšuje metabolizmus a má tak priaznivý vplyv na chudnutie
  • Vitamíny zo skupiny B, vitamín C a E.
  • Bielkoviny, tuk (nasýtené aj nenasýtené), sacharidy a vlákninu.
  • Stopové prvky (železo, zinok, meď, selén, draslík, vápnik,…)
  • Ďalej je zaujímavý vysoký obsah karotenoidov. To sú látky, ktoré sa označujú aj ako provitamín A, takže telo z nich vie vyrobiť tento vitamín. Okrem toho majú tiež výrazne antioxidačný účinok.

Už kombinácia týchto dvoch účnných látok je zaujímavá a aj vďaka nim sú účinky kurkumy tak široké.

Samozrejme, aj tu platí zásada všetko s mierou. Aj toto korenie je v malom množstve fajn, no vo veľkom množstve a dlhodobo by mohlo aj škodiť.

Účinky kurkumy

Asi najčastejšie sa na kurkume vyzdvihuje jej protizápalový účinok. Inými slovami jej pravidelné užívanie môže napomáhať k tomu, že sa zmierni zápal v tele. Zápal pritom môže znamenať všeličo.

Obezita je typickým ochorením, ktoré v tele zvyšuje celkový zápal. Po slovensky to znamená, že tukové tkanivo produkuje látky, ktoré zhoršujú zdravotný stav.

  • Typické a známe je, že napríklad astma (to je tiež zápalové ochorenie pľúc kde ide o trvalý slabý zápal) je tým horšia, čím budete tučnejší. Naopak, schudnutie veľmi zlepší aj stav astmy.
  • Mnoho ľudí trpí žalúdočnými ťažkosťami. Aj v žalúdku môže byť zápal, často v prípade že trpíte gastroezofageálnym refluxom. Ale aj častá infekcia helicobacter pylori v žalúdku môže spôsobiť zápal a neskôr vredy či rakovinu.
  • Inokedy môžu byť ťažkosti so zápalom aj v črevách. Samozrejme, názvy chorôb slovo zápal neobsahujú, ale ak máte ťažkosti s trávením, zvyčajne je prítomný.

V podobných prípadoch teda v tele beží nejaký proces zápalu. Práve tu môže kurkuma pomôcť zmierniť zápal a niekedy dokonca znížiť aj riziká jeho následkov.

Nepočítajte však s tým, že ak máte ťažkosti, tak si dáte trocha kurkumy a ozdraviete. Takto to naozaj nefunguje. Priaznivé účinky sa dajú očakávať pri dlhodobom, viacročnom používaní malých dávok. 

Z účinkov, ktoré sú už dlhší čas overované aj klinickými skúškami vyberiem aspoň niektoré zaujímavé účinky tohto korenia:

  • Pomáha pri ochorení Helicobaceter pylori. Jednak už spomenutým protizápalovým mechanizmom, ale druhak má kurkuma aj antibakteriálny účinok. Bráni tejto baktérii v tom, aby sa rozmnožovala. Nepočítajte však s tým, že len samotným korením eradikujete helicobacter!
  • Dokáže vyvolať väčšiu aktivitu žlčníka, ktorý sa vďaka tomu môže ľahšie „zbaviť“ žlče. To môže byť zaujímavé v prípade, ak máte v rodine žlčnikárov. Tak je väčšia šanca že sa vám nebudú tvoriť žlčové kamienky. Lenže to neplatí aj naopak – ak už máte žlčníkové kamene, kurkumu radšej nepoužívajte.
  • Častým problémom je už spomínaný gastroezofageálny reflux (pálenie žáhy, alebo GERD). Kurkuma tu môže prospieť, pretože znižuje produkciu kyseliny chlorovodíkovej. K tomu môže výrazne pomôcť užiť pred spaním aj melatonín, ale to už je trocha iná téma, než chudnutie.
  • Kurkuma dokáže znížiť hladinu cholesterolu a chráni cievy už spomenutým protizápalovým účinkom. Samozrejme, to neznamená, že ak budete žiť nezdravo, tak vás kurkuma ochráni. Inými slovami teda pravidelné užívanie kurkumy môže znížiť riziko sklerózy.
  • Kurkuma má vplyv na krvnú zrážanlivosť. To po slovensky znamená, že sa tým zníži riziko tvorby krvných zrazenín a teda riziko embólie. Starší ľudia, či ľudia ktorí veľa cestujú lietadlom niekedy užívajú lieky, ktoré bránia aby sa krv ľahko zrážala. Kurkuma to zvládne tiež. Na druhej strane ak niekto trpí poruchou krvnej zrážanlivosti (rôzne krvácavé stavy) tak užívanie tohto korenia by mal zvážiť.
  • Ďalšie zápalové ochorenia pri ktorých môže kurkumín priniesť prospech: artritída, alergie či atopický ekzém.
  • Spomeniem aj protirakovinový účinok. Nerád, nechcem vyvolávať falošné nádeje, ani nepíšem senzačný článok. Ale samotný anitioxidačný + protizápalový účinok kurkumínu už môže znižovať riziko, že opakovaný a dlhodobý zápal sa zvrhne do vážnejšieho problému. K tomu sa ukázalo, že kurkuma môže spomaľovať rast nádorového bujnenia.

Spomenuli sme niektoré z overených účinkov kurkumy. Uvedomujem si, že to znie príliš senzačne na to, aby to bola pravda. Chápem, že možno máte obavy či tu nepíšem len lákavé sľuby. Ale ako si iste všimnete, kurkumu nepredávam. Len ju dlhodobo používam. Vďaka týmto skúsenostiam ju často nájdete aj v mojom jedálničku na chudnutie.

Dôležité je myslieť na to, že pri niektorých chorobách (napríklad žlčové kamene) a ak užívate niektoré lieky (napríklad lieky na riedenie krvi) je lepšie vyhýbať sa kurkume. radšej si to overte u lekára. Najmä pred prípadnou operáciou myslite na to, že kurkumín by mohol zhoršiť krvnú zrážanlivosť.

Pokiaľ chcete kurkumou riešiť nejaký svoj zdravotný problém, odporúčam vám predtým spravte dve veci:

  1. Poraďte sa s lekárom. Samoliečba nemusí byť dobrý nápad. Zato využiť kurkumu spolu s liečbou môže byť mimoriadne účinná kombinácia.
  2. Prejdiete si odborný server Pubmed. Hadajte napríklad curcumin, alebo curcuma a  pozrite sa čo o tom píše odborná verejnosť.

Je to spôsob, ako do nadšenia vniesť trocha kritického uvažovania. Aj v literatúre o dlhovekosti však nájdete miesta na svete, kde sa toto korenie bežne a dlhodobo používa a ľudia sa tam dožívajú vysokého veku. Nie, nie je to len preto že si korenia jedlo. Je to len jeden z viacerých faktorov. Ale je ľahko dosiahnuteľný.

Ako užívať kurkumu

Najjednoduchšie a asi najlacnejšie je kúpiť si ju ako korenie. Korenie môžete používať do jedla.

Úspešné chudnutie - balík kníh

5 kníh Mira Veselého s podpisom.

Plus CD "Ako schudnúť"
Plus ručne maľovanú záložku.
Plus dobrý pocit, že ste podporili autora :-)

39,90 eur + poštovné

Tip: Jeden balík a máte 5 darčekov pre známych...

Kurkuma s chlebom, olejom a cesnakom

Kurkumu môžete rozotrieť s olivovým olejom a jemne posypte čiernym korením. Získate výbornú riedku pastu ktorú môžete natrieť na chlieb a máte skvelú maškrtu. Alebo si to len namáčajte. Ani soliť netreba!

Ešte pár príkladov:

  • Vynikajúca je, napríklad, celozrnná ryža do ktorej primiešate trocha kurkumy.
  • Keď opekáte mäso, tofu, vajcia tak pred dokončením ich môžete dosutiť karí korením, alebo priamo kurkumou.
  • Ak varíte polievku, tak pred podávaním do nej môžete sypnúť trocha karí korenia.
  • Ak robíte praženicu, alebo tofunicu tak ju môžete trocha ožltiť.
  • Podobne môžete prifarbiť zeleninovú omáčku.
  • Ak vyrábate brokolicový krém, kurkumou môžete rozžiariť jeho farbu (aj účinky)

Pokiaľ vám nič z toho nesedí, môžete užiť kurkumu aj priamo. Bez toho, aby ste ju dali do jedla.

  • Naberte si možno štvrť lyžičky kurkumy a môžete ju zjesť. (Pozor, je to prášok, nevdýchnuť!) Takýmto spôsobom sa účinná látka kurkumín dostáva najmä do hornej časti zažívacieho traktu, kde môže pomáhať. Napríklad ak máte ťažkosti so žalúdkom, užite toto korenie bez tuku.
  • Rovnaké množstvo môžete rozpustiť v lyžičke oleja a tak prehltnúť. Pokiaľ to užijete v mastnej verzii, priamy účinok sa má zvýrazniť až v črevách. Ak teda máte ťažkosti s črevami, ako napríklad ulcerózna kolitída alebo crohnova choroba, môžete kombinovať kurkumu s tukom.
  • Pokiaľ môžete, kombinujte kurkumu aj s čiernym korením. Látka piperín ktorá sa v čiernom korení nachádza pomáha pri vstrebávaní kurkumínu.
Ak  plánujete kurkumu použiť ako pomoc pri zažívacích ťažkostiach, ZAČNITE MALOU DÁVKOU! Pár dní ju potom po štipke zvyšujte.

Samozrejme, na internete nájdete mnoho ďalších návodov a receptov, čo by a dalo z kurkumy spraviť.

  • Veľmi často sa stretnete s odporúčaním spraviť si čaj z kurkumy. Skúsiť môžete. Ale toto korenie sa vo vode nerozpúšťa ochotne a môže sa stať, že len stratíte čas. Chuť takého čaju nie je veľmi zaujímavá a účinky sú otázne.
  • Niektorí autori zas odporúčajú vyrobiť si zlaté mlieko. Je to lákavé, ale veľmi pravdepodobne tým nezískate tie výsledky, ako by ste chceli. Mlieko totiž má opačné účinky než kurkuma. Môže teda takpovediac „zrušiť“ časť jej priaznivého účinku.

Druhou možnosťou je kúpiť si výživový doplnok, ktorý obsahuje priamo kurkumín. Ten však bude automaticky drahší. Môžete si teda kúpiť aj výživový doplnok. Tam sa potom dá ísť do vyššieho dávkovania. Ale pri takom použití by som odporúčal väčšiu opatrnosť. Ak chcete užívať kurkumín vo forme výživového doplnku, nech o tom rozhodne radšej váš lekár.

Kurkumín ako liek

V prvom rade chcem znova zopakovať, neočakávajte zázraky! Kurkumín nie je liek v tom zmysle, že si dáte pár dní „kúru“ a všetko sa zmení, zlepší a skokovo ozdraviete. Skôr počítajte s tým, že kurkuma môže niekedy pôsobiť ako slabý liek. Môže pri dlhodobom používaní trocha zmierniť niektoré ťažkosti.

Dávkovanie kurkumínu by mal posúdiť váš lekár. Najmä ak kurkumu vnímate ako liek, tak je dôležité že hovoríme o závažných diagnózach ako je astma, riziko vzniku krvných zrazenín, žalúdočné vredy, reflux, ulcerózna kolitída, či crohnova choroba. To nie sú diagnózy vhodné na domácu samoliečbu! Váš lekár musí použitie kurkumínu ako prípadného pomocného lieku odsúhlasiť! Musí vám zároveň odporučiť, ako máte kurkumín dávkovať.

Pri niektorých diagnózach sa totiž odporúčajú dosť vysoké dávky, ale len na niekoľko krátkych dní. Dlhodobé používanie vyšších dávok by mohlo byť nebezpečné.

  • Ako prevenciu pridávajte do jedla trocha kurkumy. Môžete to robiť denne a dlhodobo. Denne jej asi zjete menej, než štvrť čajovej lyžičky.
  • Pri liečbe rôznych chronických ochorení sa kurkuma dávkuje zhruba štvrť až pol lyžičky denne.
  • Vážnejšie a akútne zápalové stavy a dávku posúdi váš lekár.
  • Kurkuma môže pomáhať znížiť hladinu cukru. To môže byť fajn pri chudnutí a u zdravých, ale ak ste diabetik, tak na to treba myslieť a merať to.

Podľa niektorých zdrojov by kurkuma zmiešaná s olivovým olejom mohla pomôcť riešiť tvorbu lupín vo vlasoch.

Kde kúpiť kurkumu

Toto korenie bežne dostať asi všade. Uprednostnite výrobcu, ktorého kvalitu máte overenú už aj na iných koreniach. Inou možnosťou je nákup v špecializovanej predajni s tovarom dovezeným z indie. Či už internetovým, alebo na niektorom farmárskom trhu.

Ak máte na výber, kúpte si takú kurkumu, ktorá je hermeticky uzatvorená a najlepšie ak je v nepriehľadnom obale.

Kurkuma a chudnutie

Pri chudnutí sa môžeme zaujímať o to, že kurkuma môže pomáhať pri prvencii inzulíovej rezistencie.  Tá je často jedným z prvých fáz priberania. Obezita, ako sme spomenuli, sama o sebe zvyšuje v tele pohotovosť k zápalu. Užívaním tejto látky potom môžeme napomôcť zmierniť toto riziko.

Kurkuma môže napomáhať trocha znížiť hladinu krvného cukru. To sa aj pri chudnutí dá účinne využiť. Ak jedávate jedlá s karí, tak je nádej, že tým veľmi málo, ale znížite ich glykemický index.

Aj metabolický syndróm a iné typické ťažkosti spojené s obezitou môžu byť zdrojom oxidačného stresu vo vašom tele. Prečo teda nevyužiť takéto korenie. V malej dávke neškodí a pritom je tu pomerne slušne podložená možnosť, že to prospieva zdraviu. Ak od kurkumy nebudete očakávať zázrak, možno sa dočkáte príjemných zlepšení. No a keby aj hneď nie, tak jedlá, ktoré si takto pripravíte sú aspoň chutné a pekne zafarbené.

 

Vplyv kurkumy na zdravie

Kurkumín sa používa vo farmaceutickom priemysle na výrobu liečiv. Okrem toho že sa používa ako prevencia proti rakovine, podporuje aj imunitu a regeneráciu organizmu. Posilňuje cievy, žily a srdce. Dlhodobé a pravidelné používanie kurkumy znižuje cholesterol a krvný tlak. Podľa niektorých zdrojov dokonca zabraňuje rastu tukových buniek a používa sa na liečbu obezity, ale aj ako prevencia pred obezitou.

Tu sa hneď zastavme. Z takéhoto výpočtu to vyzerá, že stačí jedlo trocha posypať kurkumou a v tej chvíli ozdraviete a schudnte. Lenže takto to v skutočnosti nefunguje.

Kurkuma je zdravá, ale nepomôžu vám rýchle megadávky. Výsledky na seba často nechajú čakať. Ak si už roky dávate malé dávky do jedla, robíte to, čo treba. Netešte sa, že by nárazové vysoké dávky pomohli riešiť nejaký akútny problém!

Kapsaiciín spolu s kurkumínom podľa internetových zdrojov pomáhajú organizmu zbaviť sa nadváhy. Netešte sa však, že by stačilo kurkumiť jedlo a chudnutie sa spustí len tak. Toto korenie môže o málinko zrýchliť metabolizmus. To potom znamená, že telo minie viac energie, ako bez kapsaicínu – to je známa zložka z čili papričiek. Ale nečakajte, že vďaka tomu môžete zjesť denne jeden vyprážaný rezeň navyše.

Detoxikácia organizmu, spaľovanie tukov, zabraňovanie ukladaniu tukov a zvýšený metabolizmus – to sú dobré základy, ktoré vám dodá kurkuma. Zvyšok je už na vás. Zmena jedálničku, vyvážená strava a aktívny pohyb a ste na správnej ceste zhodiť pár kíl. Okrem lepšej postavy získate z kurkumy aj dôležité látky, ktoré podporia vaše zdravie.

  • Kurkuma pôsobí ako prevencia proti rakovine a je aj nápomocná pri liečbe zhubných nádorov. Kurkumín, jedna zo zložiek tohto korenie dokáže rozlíšiť rakovinové bunky od zdravých a zastaviť ich ďalšiu aktivitu.
  • Má antibakteriálne, antivirálne a protizápalové účinky
  • Zlepšuje trávenie, podporuje činnosť žalúdka, pečene a žlčníka.
  • Má detoxikačné účinky na organizmus – viaže na seba ióny kovov a vylučuje ich z tela
  • Anti- aging – spomaľuje starnutie – zabraňuje rozpadu kolagénových vlákien čím spomaľuje starnutie pokožky.
  • Predchádza vzniku srdcovocievnych ochorení a mozgovej porážky (znižuje zrážanlivosť krvi)

Kurkumu môžete pokojne pridať do jedál, ale môžete si dopriať aj kurkumu inak, než len v pokrmoch.

Deň môžete začať s čajom z kurkumy

Priveďte do varu ½ litra vody, odstavte z ohňa a pridajte lyžičku kurkumy. Nechajte asi 10 minút lúhovať. Čaj preceďte, pridajte štipku mletého čierneho korenia a na dochutenie môžete použiť med, škoricu, alebo citrónovú či pomarančovú šťavu.

Kurkumová pasta

  • ½ pohára kurkumy
  • ½ čajovej lyžičky čierneho mletého korenia (korenie zvýši účinnosť kurkumínu)
  • ½ pohára vody

Postup: Všetko zmiešame a dáme do panvice. Varíme na slabom ohni kým nevznikne pasta. Pastu dáme do skleneného pohára, dobre uzavrieme a skladujeme v chladničke.

Zlaté mlieko z kurkumy

Aj keď pri chudnutí a pre zdravie mlieko veľmi neodporúčame, pozrime aj na taký recept. Prikladám ho pre zaujímavosť, ale pri chudnutí nie je vhodný aj preto, že aby to bolo chutné, chcelo by to osladiť.

  • 1 pohár mlieka (kokosové, sójové, môže byť aj kravské či kozie)
  • ½  čajové lyžičky kurkumovej pasty
  • 1 čajovú lyžičku olivového oleja

Postup: Mlieko privedieme do varu – nevaríme. Odstavíme z ohňa a pridáme kurkumovú pastu a olej. Ak nemáte pripravenú kurkumovú pastu pridajte do mlieka 1 čajovú lyžičku kurkumy a štipku čierneho korenia. Mlieko môžete dochutiť medom, alebo škoricou. Pri chudnutí med neprichádza do úvahy, takže zostáva sladenie stéviou. Zlaté mlieko je vhodné piť večer. Má upokojujúce a relaxačné účinky.

 

Možný negatívny vplyv

Kurkuma je korenie a korenie sa používa len v malom množstve. Potom je úplne v poriadku ak si ju pridávate do jedla pravidelne, ale málo. Pokiaľ by ste však začali systematicky užívať vyššie dávky, tak pri dlhodobom a každodennom užívaní by sa mohli objaviť aj nežiadúce ťažkosti. Preto svoj zámer dlhodobo používať napríklad pol lyžičky kurkumy denne a viac konzultujte s lekárom.

  • V tehotenstve používajte kurkumu len ako korenie, čiže bežné menšie dávky a nie systematicky – môže mať vplyv vývoj plodu.
  • Žlčníkové kamene – ak ich máte, alebo máte problém so žlčníkom radšej sa pravidelnému užívaniu vyšších dávok kurkumy vyhnite
  • Slabá zrážanlivosť krvi – ak trpíte touto diagnózou toto korenie užívajte opatrne. Kurkuma sama o sebe znižuje zrážanlivosť krvi a to sa môže “biť” s liekmi regulujúcimi zrážanlivosť krvi.
  • GERD (gastroezofageálny reflux) – u niektorých môže kurkuma zhoršiť túto poruchu. Inak sa ale naopak odporúča jej použitie ako protizápalové riešenie. Plus melatonín večer.
  • Cukrovka – korenie môže ovplyvniť hladinu cukru v krvi. Ak máte cukrovku poraďte sa najprv s lekárom.
  • Anémia (chudokrvnosť) – kurkuma môže spomaliť vstrebávanie železa.
  • Hormóny – kurkuma môže znížiť účinky estrogénu.

Napriek týmto súvislostiam sa však zvyčajne oplatí kurkumu používať pomerne pravidelne. Pri bežných dávkach sa vedľajších účinkov báť nemusíte. Ostatne: nič netreba preháňať. 14

O autorovi článku: Zdravej výžive a chudnutiu sa venujem od roku 2004. Vydal som postupne niekoľko kníh o chudnutí. Najnovšia sa volá Jedálniček na chudnutie a sú v nej všetky potrebné informácie o chudnutí, ktoré čitateľ potrebuje na to, aby dosiahol výsledky. Pre tých, čo si knihu nechcú kúpiť je tu tento web. Nájdete tu všetky informácie bezplatne. V článkoch a knihách vychádzam z poznatkov z klinickej obezitológie, odporúčaní WHO. Informácie priebežne konzultujem s lekármi aj fyzioterapeutmi a preto by malo byť bezpečné, ak sa nimi bude riadiť dospelý a zdravý, len obézny človek. Pred chudnutím je ale vhodné, aby ste sa vždy poradili aj so svojím lekárom.
Dátum aktualizácie článku: 14. apríla 2018

 

Pridajte komentár:

Máte otázku, alebo chcete k článku niečo doplniť? Napíšte to sem. Odpoviem čo najskôr.

Vyplňte ešte: