Tymian je korenie, ktoré v slovenskej kuchyni nie využívané až tak často, ako by si zaslúžilo. Zato materina dúška je u nás známa liečivá rastlinka a pritom ide takmer o jednu a tú istú bylinku. Je to škoda, nakoľko obsahuje veľké množstvá zdraviu prospešných látok. Pritom chuť a vôňa, ktorú prepožičia mnohým jedlám sú prudko návykové. Takže žiaden strach a tymian si pestujte na balkóne.
Povedzme si najskôr niečo o rastlinke. Tymian je poloker, ktorý dorastá aj do výšky 45 cm.
Takto si môžete kúpiť materinu dúšku trebárs v tržnici a za pár týždňov sa vám pekne rozrastie.
Aj keď teda ide o rôzne rastlinky, ich využitie či vôňa sú podobné. Existuje napríklad aj tymián citrónový, často ho môžete kúpiť aj ako priesadu, aj ako bylinku na varenie. Citrónový má jemnejšiu chuť, menej výraznú arómu a vôňa trocha pripomína aj citróny. Mne sa neosvedčil, mám rád výraznejšie vône.
Asi najčastejšie sa stretnete so sušeným tymianom ako korením. Je chutné a dá sa použiť vo veľkom počte rôznych jedál. Pokiaľ by sa tu našiel nejaký fanatik na počítanie kalórií, tak tymian v 100 gramoch sušenej bylinky obsahuje
Avšak tieto údaje sa dosť líšia podľa toho, ktoré tabuľky čítate. V zásade je úplný nezmysel energetickú hodnotu tymianu vôbec skúmať. 95 gramové balenie mi zvyčajne to vydrží tak štvrť roka. Inými slovami do jedného jedla dáte možno gram, alebo dva. To by si do kalorických tabuliek zaniesla len osoba trpiaca mentálnou anorexiou.
Tymian môžete pestovať aj doma. Perfektné výsledky sú na balkóne. Stačí vám k tomu suchšia pôda a slnečné miesto. Najaromatickejší je v období pred začiatkom kvitnutia až do úplného rozkvitnutia. Avšak pri pestovaní na sídliskách asi narazíte na problém s holubmi. Obľubujú totiž vysedávanie v kvetináči s materinou dúškou a také bylinky by som určite neodporúčal na konzumáciu. Jediná ochrana. ktorá sa mi osvedčila: stará kruhová klietka na andulky.
Často takú uvidíte vyhodenú pri smetiakoch. Má oblý vrch a na ňom si veru holub neposedí. Ochránite tak kvetináč s bylinkami. Toto riešenie pestovania byliniek na balkóne má už len jedinú nevýhodu - extrémni lenivci budú nariekať, že pred oberaním bylinky musia najskôr klietku zložiť z kvetináča... :-)
Tip: ak si budete tymian kupovať, všímajte si hustotu lístkov. Niektoré roky sa mi už podarilo nechtiac kúpiť rastlinku s pomerne riedko umiestnenými lístkami. To potom máte veľa odpadových paličiek a málo aromatických lístkov do jedla.
A teraz sa pozrite na materinu dúšku.
Táto liečivá bylinka sa bežne nachádza v celých trsoch na poliach aj pri cestách. Samozrejme, pri ceste by sa nehodilo ju zbierať. Avšak keď ste na výlete, stačí kúskom materinej dúšky pomrviť medzi prstami a máte fantastickú vôňu, ktorá vás môže sprevádzať niekoľko kilometrov.
Detail na kvitnúcu rastlinku.
Ešte väčší detail. Materina dúška sa zbiera v lete a zvyčajne sa suší. Považuje sa za liečivú bylinku, mala by pomáhať pri niektorých kožných ochoreniach, pri zlom trávení, migréne. Má pomôcť zlepšiť dýchanie. Upokojuje. Môže pomôcť s odvodnením. Niekomu zlepšuje spánok. Dokonca sa popisuje, že môže pomôcť s parazitmi. Hmm. Osobne sa prikláňam skôr k tomu, aby sme ochorenia liečili u lekára a nie na poli. Viem, fytoterapia môže pomôcť s mnohými ťažkosťami. Ale neliečte sa sami. Nechajte lekára spraviť diferenciálnu diagnózu. Ak vám potom odsúhlasí, že sa skúsite liečiť sami a bylinkami, potom je to v poriadku. Nie je ale dobré ak sa začínajúci problém rieši najskôr svojpomocne. Nie často, ale stane sa, že ľudia prepasú čas, kedy by lekár mohol pomôcť. Skúšajú rôzne svojpomocnosti. Potom už môže byť neskoro.
Materina dúška aj tymian sa považujú za jednu z najzdravších byliniek. Plný rozsah jej účinkov ešte nepoznáme, ale aj tie, ktoré sú už známe sú zaujímavé. Aj preto v jedálničku na chudnutie tak často tymian odporúčam ako korenie.
Tymian má výraznú arómu, preto ho používajte pri príprave jedla síce odvážne, ale s mierou. Príliš málo by dalo mdlú chuť, príliš veľa zas môže smerovať chuť jedla do horkej. každopádne výrazná aróma v jedle je priaznivá a výhodná vec.
Niektorí kuchári upozorňujú, že materina dúška svojou vôňou a výraznou chuťou dokáže preraziť všetky ostatné chute. To je pravda a dokonca s tým môžete počítať! Nebojte sa jedlo postaviť práve na tymiane. Bageta, tymian, trocha cesnaku, parmezán a olivový olej. Získate skvelú kombináciu chutí.
Pri varení sa najčastejšie používa spolu s bobkovým listom a petržlenom. Môžete ním dochutiť rôzne omáčky, marinády, polievky. Pomáha tráviť ťažšie mastné jedlá, preto je vhodný aj pri príprave mäsa. Avšak pri chudnutí je lepšie nespoliehať sa na to, že ak si dáte na bravčový bôčik trocha tymianu tak to môžete zjesť.
Teraz zopár "babských" receptov, čo sa dá zo sušenej materinej dúšky vyrobiť. Spomínam to skôr pre úplnosť, sám nepoužívam a ani neodporúčam takéto svojpomocné pokusy o "liečenie" tinktúrami a domácimi masťami. Skôr sa na to pozerajte ako na historický exkurz. Chápem, že ak sa niekto dobre vyzná vo fytoterapii a má medicínske vzdelanie vie pomôcť. Len by som nerád vyvolal ilúziu, že na základe internetového článku si vie každý pomôcť a nemusí ísť k lekárovi. Preto radím radšej odborníka. Domáca samoliečba môže dopadnúť zle - často sa stratí čas a môže sa podceniť vážnosť stavu. Takže nasledovné riadky berte naozaj len ako zaujímavosť. Nie ako návod.
Našťastie v dnešnej dobe už vieme zdravie ovplyvniť inými cestami účinnejšie. Bylinka materinej dúšky nám tak zostáva ako skvelé dochucovadlo jedál, ktoré má priaznivý účinok na naše zdravie.
Pri chudnutí sa snažíme o čo najjednoduchší prístup k životu. Preto v mnohých jedlách stačí pridať sušený tymian. Kupujte ho vo veľkom balení, napríklad v obchodoch pre šéfkuchárov (Metro) alebo cez internet. Cenovo je to významne výhodnejšie.
Takéto balenie je oveľa praktickejšie, ako keď to budete kupovať v malých vreckách. Iste, v malom balení môže byť materina dúška chránená pred vlhkosťou. No v praktickom živote naozaj aj veľké balenie vydrží. Samozrejme, predpokladám, že ho nebudete míňať rok.
Najlepšie, ak si pestujete vlastný tymian, alebo si kúpite čerstvé bylinky. Materinu dúšku kúpite čerstvú a chladenú len v niektorých obchodoch. (V Metre je veľký výber čerstvých byliniek.)
Tymian má v byte veľa prirodzených predátorov. Pozor na to.
Tymian vyzerá takto.
Z pevnejších stoniek musíte ručne postŕhať všetky lístky. Keď to máte hotové, môžete ich dať do mrazničky, kde dosť dlho vydržia. Potom ich pridáte do jedla a získate perfektnú chuť.
Tymian používam do mnohých jedál. Napríklad už spomenutá bageta.
Keďže pri chudnutí často obmedzujeme soľ, narazíte na mierny problém. Tymian síce dáva vôňu a chuť, ale to pravé potešenie sa rozvinie až keď je jedlo slané. Tu nastáva problém, ako na to. Ja to obchádzam vo dvoch krokoch:
Jedlo nesolím soľou, ale kvalitnou sójovou omáčkou. Pri menšom solení získam trocha viac chute vďaka prítomnosti glutamátu sodného. Len opatrne, sójová omáčka = soľ = sodík. Takže veľmi lakomo!
Druhý krok sa pokúsi kompenzovať nedostatok soli štípaním. Do jedla pridajte čili. Alebo inú chuťovo neutrálnu štipľavinu. V článku Moje najobľúbenejšie potraviny som dával viac tipov. Akonáhle jedlo trocha štípe, môže byť menej slané a pritom stravník vníma chuť.
Tretí tip, ktorý si skúste a nemusíte ho dodržiavať: pridajte niečo kyslé. Mnohým jedlám prospeje, ak pridáte trocha kyslosti. Môže to byť trocha balzamikového octu, citrón, alebo do bagety trocha balzamikového krému. Je to tajný, ale už dosť dávno prezradený tip šéfkuchárov.
Ak máte s tymianom alebo materinou dúškou skúsenosti v kuchyni, podeľte sa o ne prosím v komentároch.
© Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.