Materina dúška – tymian

Píše Miro veselý od roku 2004. Kontakt...

Tymian je korenie, ktoré v slovenskej kuchyni nie využívané až tak často, ako by si zaslúžilo. Zato materina dúška je u nás známa liečivá rastlinka a pritom ide takmer o jednu a tú istú bylinku. Je to škoda, nakoľko obsahuje veľké množstvá zdraviu prospešných látok. Pritom chuť a vôňa, ktorú prepožičia mnohým jedlám sú prudko návykové. Takže žiaden strach a tymian si pestujte na balkóne.

Tymian

Povedzme si najskôr niečo o rastlinke. Tymian je poloker, ktorý dorastá aj do výšky 45  cm.

tymian v kvetináči

Takto si môžete kúpiť materinu dúšku trebárs v tržnici a za pár týždňov sa vám pekne rozrastie.

  • Tymián – Táto rastlinka má latinský názov je Thymus vulgaris.
  • Materina dúška – Latinský názov tejto rastliny je Thymus serpyllum. V prírode rastie voľne a volá sa aj tymian dúškový.

Aj keď teda ide o rôzne rastlinky, ich využitie či vôňa sú podobné. Existuje napríklad aj tymián citrónový, často ho môžete kúpiť aj ako priesadu, aj ako bylinku na varenie. Citrónový má jemnejšiu chuť, menej výraznú arómu a vôňa trocha pripomína aj citróny. Mne sa neosvedčil, mám rád výraznejšie vône.

sušený tymian detail

Asi najčastejšie sa stretnete so sušeným tymianom ako korením. Je chutné a dá sa použiť vo veľkom počte rôznych jedál. Pokiaľ by sa tu našiel nejaký fanatik na počítanie kalórií, tak tymian v 100 gramoch sušenej bylinky obsahuje

Úspešné chudnutie - balík kníh

5 kníh Mira Veselého s podpisom.

Plus CD "Ako schudnúť"
Plus ručne maľovanú záložku.
Plus dobrý pocit, že ste podporili autora :-)

39,90 eur + poštovné

Tip: Jeden balík a máte 5 darčekov pre známych...

  • Energetická hodnota – 1100 kJ (270 kcal)
  • Bielkoviny – 7 g
  • Sacharidy – 60 g
  • z toho vláknina – 30 g
  • Tuky – 1, 5 g
  • V tymiane je veľké množstvo minerálov (vápnik, draslík, horčík, fosfor, železo, sodík, zinok, meď, mangán) a vitamínov (vitamíny A, B1, B2, B3, C, kyselina listová a kyselina pantoténová).

Avšak tieto údaje sa dosť líšia podľa toho, ktoré tabuľky čítate. V zásade je úplný nezmysel energetickú hodnotu tymianu vôbec skúmať. 95 gramové balenie mi zvyčajne to vydrží tak štvrť roka. Inými slovami do jedného jedla dáte možno gram, alebo dva. To by si do kalorických tabuliek zaniesla len osoba trpiaca mentálnou anorexiou.

tymian detail kvetov

Tymian môžete pestovať aj doma. Perfektné výsledky sú na balkóne. Stačí vám k tomu suchšia pôda a slnečné miesto. Najaromatickejší je v období pred začiatkom kvitnutia až do úplného rozkvitnutia. Avšak pri pestovaní na sídliskách asi narazíte na problém s holubmi. Obľubujú totiž vysedávanie v kvetináči s materinou dúškou a také bylinky by som určite neodporúčal na konzumáciu. Jediná ochrana. ktorá sa mi osvedčila: stará kruhová klietka na andulky.

tymian na balkóne v klietke

Často takú uvidíte vyhodenú pri smetiakoch. Má oblý vrch a na ňom si veru holub neposedí. Ochránite tak kvetináč s bylinkami. Toto riešenie pestovania byliniek na balkóne má už len jedinú nevýhodu – extrémni lenivci budú nariekať, že pred oberaním bylinky musia najskôr klietku zložiť z kvetináča… :-)

Tip: ak si budete tymian kupovať, všímajte si hustotu lístkov. Niektoré roky sa mi už podarilo nechtiac kúpiť rastlinku s pomerne riedko umiestnenými lístkami. To potom máte veľa odpadových paličiek a málo aromatických lístkov do jedla. 

A teraz sa pozrite na materinu dúšku.

Materina dúška na poli

Táto liečivá bylinka sa bežne nachádza v celých trsoch na poliach aj pri cestách. Samozrejme, pri ceste by sa nehodilo ju zbierať. Avšak keď ste na výlete, stačí kúskom materinej dúšky pomrviť medzi prstami a máte fantastickú vôňu, ktorá vás môže sprevádzať niekoľko kilometrov.

Materina dúška na poli

Detail na kvitnúcu rastlinku.

Materina dúška na poli

Ešte väčší detail. Materina dúška sa zbiera v lete a zvyčajne sa suší. Považuje sa za liečivú bylinku, mala by pomáhať pri niektorých kožných ochoreniach, pri zlom trávení, migréne. Má pomôcť zlepšiť dýchanie. Upokojuje. Môže pomôcť s odvodnením. Niekomu zlepšuje spánok. Dokonca sa popisuje, že môže pomôcť s parazitmi. Hmm. Osobne sa prikláňam skôr k tomu, aby sme ochorenia liečili u lekára a nie na poli. Viem, fytoterapia môže pomôcť s mnohými ťažkosťami. Ale neliečte sa sami. Nechajte lekára spraviť diferenciálnu diagnózu. Ak vám potom odsúhlasí, že sa skúsite liečiť sami a bylinkami, potom je to v poriadku. Nie je ale dobré ak sa začínajúci problém rieši najskôr svojpomocne. Nie často, ale stane sa, že ľudia prepasú čas, kedy by lekár mohol pomôcť. Skúšajú rôzne svojpomocnosti. Potom už môže byť neskoro.

Účinky tymianu na zdravie

Materina dúška aj tymian sa považujú za jednu z najzdravších byliniek. Plný rozsah jej účinkov ešte nepoznáme, ale aj tie, ktoré sú už známe sú zaujímavé. Aj preto v jedálničku na chudnutie tak často tymian odporúčam ako korenie.

  • Tymian podporuje a zlepšuje trávenie.
  • Ak máte problémy s nadúvaním, pridajte si do jedla trochu tymianu. Môže účinkovať aj proti hnačkám, katarom, črevným parazitom a niektorým infekciám čriev.
  • Výrazne napomáha k detoxikácii organizmu.
  • Tymian obsahuje éterický olej tymol. (To sa netýka sušenej verzie materinej dúšky) Tento olej má dezinfekčný účinok a nájdete ho v toaletných potrebách a zubných pastách. Napomáha tak liečbe zápalov ústnej dutiny a hrdla.
  • Obklad z tymianu je vhodný na hnisavé a zapálené rany na pokožke – tak sa dočítate na internete. Avšak ja by som odporúčal v prípade nehojacej sa rany navštíviť lekára. Už nie sme v stredoveku.
  • Medzi jeho ďalšie plusy patrí jeho priaznivý vplyv na nervovú sústavu. Pomáha pri nespavosti, duševnej slabosti, nervozite a podráždenosti.
  • Jeho pritozápalové účinný oceníte pri zápaloch dýchacích ciest, či už ide o zápal mandlí, alebo priedušiek. Pomôže vám aj pri astmatických záchvatoch a kašli.

Tymian má výraznú arómu, preto ho používajte pri príprave jedla síce odvážne, ale s mierou. Príliš málo by dalo mdlú chuť, príliš veľa zas môže smerovať chuť jedla do horkej. každopádne výrazná aróma v jedle je priaznivá a výhodná vec.

Niektorí kuchári upozorňujú, že materina dúška svojou vôňou a výraznou chuťou dokáže preraziť všetky ostatné chute. To je pravda a dokonca s tým môžete počítať! Nebojte sa jedlo postaviť práve na tymiane. Bageta, tymian, trocha cesnaku, parmezán a olivový olej. Získate skvelú kombináciu chutí.

Pri varení sa najčastejšie používa spolu s bobkovým listom a petržlenom. Môžete ním dochutiť rôzne omáčky, marinády, polievky. Pomáha tráviť ťažšie mastné jedlá, preto je vhodný aj pri príprave mäsa. Avšak pri chudnutí je lepšie nespoliehať sa na to, že ak si dáte na bravčový bôčik trocha tymianu tak to môžete zjesť.

Čo môžete z tymianu spraviť?

Teraz zopár “babských” receptov, čo sa dá zo sušenej materinej dúšky vyrobiť. Spomínam to skôr pre úplnosť, sám nepoužívam a ani neodporúčam takéto svojpomocné pokusy o “liečenie” tinktúrami a domácimi masťami. Skôr sa na to pozerajte ako na historický exkurz. Chápem, že ak sa niekto dobre vyzná vo fytoterapii a má medicínske vzdelanie vie pomôcť. Len by som nerád vyvolal ilúziu, že na základe internetového článku si vie každý pomôcť a nemusí ísť k lekárovi. Preto radím radšej odborníka. Domáca samoliečba môže dopadnúť zle – často sa stratí čas a môže sa podceniť vážnosť stavu. Takže nasledovné riadky berte naozaj len ako zaujímavosť. Nie ako návod.

  • Čaj (nálev) – jednu čajovú lyžičku sušenej vňate tymianu zalejte 250 ml vriacej vody. Nechajte cca 15 minút lúhovať. Denne môžete vypiť 2 – 3 šálky tohto čaju. Tento odvar môžete používať aj ako obklad. Čaj môžete prisladiť medom.
  • Tymianová tinktúra – sušenú tymianovú vňať zalejte 40% liehom (pomer 1 diel vňate a 5 dielov liehu). Zmes nechajte tri týždne lúhovať na tmavom mieste. Potom zmes preceďte. Tinktúru skladujte v tmavom pohári (fľaške) na suchom a chladnom mieste. Denne si môžete užiť jednu čajovú lyžičku tinktúry.
  • Tymianový sirup – 250 ml vody prevarte s 200 g jemného kryštál. cukru. Varte to asi 20 minút na slabom ohni (aby sa nevyparilo veľa vody). Hneď ako odstavíte cukrový sirup z ohňa dajte pridajte do hrnca tymian – 10 až 15 g sušeného, ale môžete použiť aj čerstvý tymian (v tomto prípade použite tymian celý, aj so stopkami). Všetko premiešajte vareškou a zakryte hrniec. Nechajte lúhovať niekoľko hodín (aj celú noc). Následne roztok preceďte, prelejte do menšej fľašky a skladujte v chladničke. Tento sirup je vhodný proti kašľu. Deti môžu užiť počas dňa maximálne 5 čajových lyžičiek sirupu. Dospelí 5 polievkových lyžíc počas dňa.
  • Tymianový olej – 2- 3 hrste sušeného tymianu dajte do pohára a zalejte cca litrom oleja – dôležité je aby ste použili za studena lisovaný olej (olivový, slnečnicový, mandľový,…). Pohár zatvorte a položte ho na teplé miesto. Každý druhý deň jemne pretrepte a po 2- 3 týždňoch prefiltrujte.
  • Masť z tymianu – bravčovú masť rozpustite a pridajte do nej tymianový olej. Po stuhnutí získate masť, ktorú môžete použiť na rôzne poranenia a zle sa hojace rany na pokožke.

Našťastie v dnešnej dobe už vieme zdravie ovplyvniť inými cestami účinnejšie. Bylinka materinej dúšky nám tak zostáva ako skvelé dochucovadlo jedál, ktoré má priaznivý účinok na naše zdravie.

Využitie tymianu pri chudnutí

Pri chudnutí sa snažíme o čo najjednoduchší prístup k životu. Preto v mnohých jedlách stačí pridať sušený tymian. Kupujte ho vo veľkom balení, napríklad v obchodoch pre šéfkuchárov (Metro) alebo cez internet. Cenovo je to významne výhodnejšie.

Tymian - vo veľkom balení

Takéto balenie je oveľa praktickejšie, ako keď to budete kupovať v malých vreckách. Iste, v malom balení môže byť materina dúška chránená pred vlhkosťou. No v praktickom živote naozaj aj veľké balenie vydrží. Samozrejme, predpokladám, že ho nebudete míňať rok.

Najlepšie, ak si pestujete vlastný tymian, alebo si kúpite čerstvé bylinky. Materinu dúšku kúpite čerstvú a chladenú len v niektorých obchodoch. (V Metre je veľký výber čerstvých byliniek.)

andulky napadli tymian

Tymian má v byte veľa prirodzených predátorov. Pozor na to.

tymian detail

Tymian vyzerá takto.

tymian pred použitím

Z pevnejších stoniek musíte ručne postŕhať všetky lístky. Keď to máte hotové, môžete ich dať do mrazničky, kde dosť dlho vydržia. Potom ich pridáte do jedla a získate perfektnú chuť.

Recepty s tymianom

Tymian používam do mnohých jedál. Napríklad už spomenutá bageta.

  • Bageta s tymianom. Do celozrnného pečiva nakvapkajte tekvicový olej. Môžete lakomo kvapnúť sójovej omáčky. Ak to máte radi, pridajte trocha čili papričiek. Parmezán. Cesnak, ak si to môžete zo spoločenských dôvodov dovoliť. Nuž a veľa tymianu. Zaklapnúť a odniesť na výlet. Práve aróma a chuť tymianu toto jedlo povznesie. Pri výrobe bagety je veľmi dôležité, aby tymian bol čerstvý, nie sušený.
  • Celozrnné špagety s tymianom. Takmer to isté, čo na bagete, ale nasypte to na porciu špagiet. Olej môže byť olivový, ale aj tekvicový. Ideálne je, ak na oleji speníte trocha tymianu s cesnakom, ale len pár sekúnd a odstaviť. Stačí rozohriať na nejakých 80 stupňov, nie škvariť. To akurát bylinky uvoľnia vône. Na to dajte špagety a dobre to premiešajte.
  • Mäso s tymianom. Prakticky akékoľvek mäso môžete dusiť okorenené tymianom. Hodí sa na ryby, kuracinu i červené mäso.
  • Omáčky. Ak vyrábate nejakú základnú omáčku ako je demi glace a podobné “UHO” – univerzálne hnedosti, tymian môže hrať dominantnú úlohu.
  • Kombinácie tymianu alebo materinej dúšky s inými koreninami. Príbuznú vôňu a chuť má majorán, môžete ich skombinovať. Ak dáte menej tymianu, kombinujte ho s oreganom, či inými bylinkami, vzniknú zaujímavé vône. Spravidla dokonalý doplnok je cesnak.

Keďže pri chudnutí často obmedzujeme soľ, narazíte na mierny problém. Tymian síce dáva vôňu a chuť, ale to pravé potešenie sa rozvinie až keď je jedlo slané. Tu nastáva problém, ako na to. Ja to obchádzam vo dvoch krokoch:

Jedlo nesolím soľou, ale kvalitnou sójovou omáčkou. Pri menšom solení získam trocha viac chute vďaka prítomnosti glutamátu sodného. Len opatrne, sójová omáčka = soľ = sodík. Takže veľmi lakomo!

Druhý krok sa pokúsi kompenzovať nedostatok soli štípaním. Do jedla pridajte čili. Alebo inú chuťovo neutrálnu štipľavinu. V článku Moje najobľúbenejšie potraviny som dával viac tipov. Akonáhle jedlo trocha štípe, môže byť menej slané a pritom stravník vníma chuť.

Tretí tip, ktorý si skúste a nemusíte ho dodržiavať: pridajte niečo kyslé. Mnohým jedlám prospeje, ak pridáte trocha kyslosti. Môže to byť trocha balzamikového octu, citrón, alebo do bagety trocha balzamikového krému. Je to tajný, ale už dosť dávno prezradený tip šéfkuchárov.

Ak máte s tymianom alebo materinou dúškou skúsenosti v kuchyni, podeľte sa o ne prosím v komentároch.

 

Komentáre k článku: Materina dúška – tymian

  1. Janka 8. mája 2018

    Pán Veselý, chcem sa Vám veľmi pekne poďakovať za Váš článok. Pred časom som si vďaka Vám kúpila v Metre veľkú dózu sušeného tymianu, na čo mi manžel povedal, že čo s toľkým tymianom budeme robiť :-) Ale zvykli sme si ho používať bežne do jedál a naozaj veľmi dobre ozvláštni šaláty, cestoviny a podobne. Je to super bylinka :-) z dózy nám riadne ubúda :-D

  2. Miro Veselý 8. mája 2018

    Janka veď toto, aj ja sa vždy prekvapím ako rýchlo to zmizne. Lenže keď robím bagety tak na jednu ide poriadna dávka, možno aj lyžička… Tá chuť ale potom za to stojí. Ďakujem za milý koment :-)

Pridajte komentár:

Máte otázku, alebo chcete k článku niečo doplniť? Napíšte to sem. Odpoviem čo najskôr.

Vyplňte ešte: