Múčne výrobky pri chudnutí

Obilniny sú základnou zložkou našej stravy. Mali by ste ich mať pred sebou denne, neraz aj niekoľkokrát. Prednostne také, ktoré sú čo najmenej priemyselne upravené. Doma pečený chlieb je veľmi dobrým nápadom.

  • Vždy, keď to je možné, používajte radšej celozrnnú múku než bielu. (Aj knedle či nokerlíky sa dajú spraviť z dobrej celozrnnej múky a sú výborné!)
  • Ak sa dá vyberať, ražná múka je lepšia ako pšeničná. (Radšej ražný ako pšeničný chlieb.)
  • Čím menej je obilnina spracovaná, tým viac obsahuje prospešných látok. (Ideálne by bolo mlieť si múku doma zo zrna… Viem, to pre väčšinu z nás nie je celkom reálne.)

Rovnako je to s výrobkami z obilnín. Uprednostnite radšej jednoduchšie spracované potraviny. Ovsené vločky radšej, než špeciálnu a drahú zmes typu müsli. Mnohé z takých zmesí na raňajky sú označené ako „zdravá výživa“, ale keď sa pozriete na zloženie zistíte že obsahujú bežne 18% tuku nie práve najlepšej kvality a pridaný cukor. To je pri chudnutí problém.

Sladkosti, tyčinky, dobošky, koláče

Asi tušíte, že je reč o „zakázaných“ potravinách.

Čokoľvek s cukrom považujte za nevhodné. Prísne. Bez výnimiek!

Niektoré potraviny sú “jasné”, ako torty, bábovka či keksy. Tam je jasné že sú to sladkosti a často aj mastnosti. Ale výrobcovia pridávajú cukor aj do potravín, kde by ste ho nečakali. Napríklad do chleba, rôznych zmesí. Čítajte preto obaly na potravinách. Ak je cukru niekoľko málo gramov na 100 gramov potraviny tak sa to dá vydržať. Ale pri chudnutí platí že čím menej, tým lepšie.

Slané maškrty, krekry, tyčinky

Slanosti sú ako perpetuum mobile. Človek sa riadi podľa nasledovnej schémy.

  • A: Dáte si malý kúsok a chcete ďalší.
  • B: Dáte si teda ďalší a pokračujete podľa bodu A, kým máte čo jesť.

Veľmi často sú aj tieto dobroty bohato naplnené tukom, takže sú energeticky výdatné. Do organizmu však neprinášajú nič dôležité. Preto je lepšie sa ich vzdať. Je jednoduchšie nedať si vôbec nič ako málo.

Nepríjemný dôsledok jedenia slaností, alebo sladkostí je návyk na intenzívnu chuť. Ak ste zvyknutí silne soliť a sladiť, nechutia vám bežné veci. Ovocie, zelenina, málo ochutené potraviny. Jedlá s výraznou chuťou vyvolávajú niečo podobné, ako závislosť. Chcete hranolky, krekry, lupienky a nechcete zdravé potraviny. Z tejto závislosti sa dá uniknúť jedine formou pôstu.

Navyše do tela pašujú soľ. To sa nám nehodí. Najmä pri nadváhe je časté, že ľudia majú vyšší tlak krvi. Tam je drastické zníženie soli v potrave jedným z najúčinnejších spôsobov ako s tým začať bojovať. Najmä ak už beriete lieky na srdce.

Ale ani počas chudnutia nie je soľ vhodná. V tele totiž viaže vodu a tak vám zbytočne zvýši hmotnosť. Stačí pár slaných výnimiek a pri pohľade na váhu budete znechutení.

Pšenica je zlá alebo dobrá?

V poslednom čase zaznieva veľa hlasov proti pšenici. Je obviňovaná z nečakane veľa pomaly možno až smrteľných účinkov na ľudské telo. Osobne by som to tak nedramatizoval. Ľudstvo pšenicu používa pekných pár tisíc rokov. Keby bol nejaký problém, boli by si to všimli naši predkovia. Tí sa naučili rozlíšiť čo je jedovaté a čo nie. Trebárs talianska strava je často označovaná za príklad vhodnej výživy. A čo ich cestoviny? Z pšeničnej múky.

Problémom nie je pšenica ale náš spôsob, ako ju používame.

Ak si niekto dá niekoľkokrát denne pšeničné jedlo a pridá k tomu aj tuk, asi mu to môže naozaj škodiť. Trebárs 4 biele rožky s niečím na raňajky, 3 biele žemle s tlačenkou na desiatu, guláš so 6. knedľami na obed a najlacnejšie rozvarené kolienka so šťavou a mäsom na večeru. To je príklad, kedy by aj iný druh múky škodil, lebo toho je jednoducho veľa. (Okrem toho, že aj glykemický index takých potravín je vysoký.)

Ak si však v rámci dňa doprajete napríklad ráno ovsené vločky, na obed celozrnné špagety (=pšenica) a na večeru trebárs šošovicu, vaša strava bude pestrejšia a primerané množstvo sacharidov aj z pšenice bude v poriadku.

Samozrejme, istá časť ľudí môže mať intorleranciu na lepok. Tí potom nemôžu jesť niektoré múčne jedlá. Nedá sa ale generalizovať že ak niekomu to škodí veľmi, iným môže menej a preto je lepšie vyškrtnúť všetko z pšeničnej múky z našich jedálničkov. Podobne predsa existujú ľudia, ktorí neznesú vajcia, ryby, orechy, či mlieko. Z toho pohľadu by bolo bezpečnejšie zakázať všetky potraviny nejak alergizujúce a ohrozujúce. Zostali by možno varené zemiaky a ryža, na tieto potraviny je málo alergií.

Dá sa, samozrejme, argumentovať tým, že pšeničný výrobok má zvyčajne vyšší glykemický index, ako výrobky z iných múk. Ale to sa dá rioešiť tak, že toho výrobku zjete menej a bude to len príloha k iným zložkám potravy, ktoré glykémiu dokážu udržať na uzde.

Miro Veselý

Miro Veselý

O autorovi článku: Zdravej výžive a chudnutiu sa venujem od roku 2004. Vydal som postupne niekoľko kníh o chudnutí. Najnovšia sa volá Jedálniček na chudnutie a sú v nej všetky potrebné informácie o chudnutí, ktoré čitateľ potrebuje na to, aby dosiahol výsledky. Pre tých, čo si knihu nechcú kúpiť je tu tento web. Nájdete tu informácie bezplatne. V článkoch a knihách vychádzam z poznatkov z klinickej obezitológie, odporúčaní WHO. Informácie priebežne konzultujem s lekármi aj fyzioterapeutmi a preto by malo byť bezpečné, ak sa nimi bude riadiť dospelý a zdravý, len obézny človek. Pred chudnutím je ale vhodné, aby ste sa vždy poradili aj so svojím lekárom.

20 Odpovedí

  1. mirko co sa tyka tych obilnin-je jedno ci psenicu konzumujeme vo forme chleba,kuskusu,bulguru,vlociek alebo sa pri jednotlivom spracovani tejto obilniny nejak menia vyzivove hodnoty? napr.celozrny kuskus ma nejake ine zlozenie vitaminov a mineralov ako napr.doma upeceny chleba z celozrnnej muky?

  2. Juraj takéto otázky sú problém. Čo znamená môže byť? Pri chudnutí je potrebné jesť aj sacharidy a odporúča sa aby to boli prednostne celozrnné potraviny. Takže ak si spravíte hrianku z celozrnného chleba, určite to nie je problém. Samozrejme, nejaký tuk a bielkoviny k tomu priložiť treba.

  3. Dobry den!
    Chcela by som sa opytat na zakladny rozdiel medzi bielym chlebom a napriklad celozrnnym. Vsade vidim, ci uz chlieb, alebo cestoviny ze radsej celozrnne, ako biele, alebo aj z ryze radsej tmavu ako svetlu, ale doteraz som nepochopila ten rozdiel. Citam si zlozenie a nutricne hodnoty, no ani tam nevidim nejaky extra rozdiel. Mozes mi to prosim priblizit?

  4. Vik energeticky je rozdiel minimálny, ale celozrnné obsahujú veľa živín, vitamínov, minerálov a vlákninu. Biela múka je zbavená všetkého užitočného a obsahuje len energiu (sacharidy) s veľmi malým obsahom živín. Preto sa oplatí jesť radšej také potraviny, ktoré okrem energie zásobujú telo aj potrebnými látkami.

  5. Vdaka za rychlu a dostatocnu odpoved. Bohuzial na obaloch toto nie je napisane a tak nevieme, ci naozaj kupujeme to, co chceme. Ale skusim lepsie pokukat, snad’ tam nejaky rozdiel najdem :-)

  6. Dobrý deň prajem, môžem Vás poprosiť o vyjadrenie Vášho názoru k môjmu jedálničku a celkovo ku zdravému živ. štýlu?
    približne pol roka sa stravujem zdravo.
    /ráno- ovsené vločky s mliekom + kombinácie-BIO jogurt ovocný, orechy, jeden krát do týždňa 3 tabličky tmavej čokolády, banán, jeden krát do týždňa pečivo/
    /desiata-4 krát do týždňa tvaroh+kombinácie-s banánom alebo si dám jeden RAJO citrónový, alebo si urobím koktejl, potom si dám k desiate aj ovocie(jablko, pomaranče, mandarínky alebo banán)- samozrejme doobeda/
    /obed- jedávam zvyčajne to, čo je navarené doma, ale kontrolujem si to či už ryžu alebo zemiaky, keď máme napr. guľáš, tak si hov. mäsko vyberiem a dám si to samostatne so zeleninou- taktež konzumujem kvalitnú šunku alebo syr(mozzarella),inak celozrnné cestoviny/
    /večera- cottage syr, zelenina(paradajka, paprika, karfiol, uhorka, brokolica, atď..), praženica(3 bielka+1žĺtko),srvátkový syr..
    Toto všetko obmieňam za celý jeden týždeň a opakujem to. Chcela by som sa spýtať či kľudne môžem pokračovať aj v takejto forme sladkosti-prvý týždeň mám proteínovú tyčinku a druhý týždeň nejakú dobošku.
    Ovocie a zeleninu konzumujem vo veľkom množstve
    Čo sa týka športu, aktívne športujem (4 krát do týždňa beh a posilňovanie/brucho, ruky/-2 krát)
    Ďakujem Vám za Vašu odpoveď a názor :)

  7. Lenka odpoveď je veľmi jednoduchá. Cítite sa dobre, alebo lepšie, ako predtým? V tom prípade je jedálniček veľmi dobrý. Z vášho popisu je to pestrá strava a predpokladám, že príloh sa nebojíte, len ich asi nespomínate, okrem cestovín.

    Sladkosti si môžete dovoliť v prípade, že nechudnete, potom občas niečo určite nie je problém. Bol by to problém ak by ich bolo veľa. Ideálne je sladkosti dať pred nejakým výkonom, potom je šanca že časť cukru sa spotrebuje hneď na pohyb.

  8. Cítim sa super, len niekedy túto stravu mením a čo sa týka tých sladkostí, tie som doteraz nejedla, ale som si povedala, že raz za týždeň si doprajem, preto som sa pýtala :) či sa môže zmeniť moja hmotnosť keď jeden krát do týždňa budem konzumovať sladkosť alebo nie :)
    Ďakujem za odpoveď.

  9. Lenka raz do týždňa môžete určite spraviť čo chcete. Samozrejme nie tak, že v pondelok čokoláda, v utorok tlačenka a tak ďalej :-)

  10. čokoládu si rozpustím jeden krát do týždňa a to do ovsených vločiek 4 tabličky, inak si dám dobošku :)
    a prosím Vás, vedeli by ste mi ešte poradiť ohľadom tých tvarohov ? konkrétne RAJO citrónový napríklad, veľmi mi chutí, no či to nie je len nejaký klam, tvaroh a plno sladkého v tom.

  11. Lenka nepoznám zloženie, pozrite si v obchode zloženie bežného nízkotučného tvarohu (sacharidy) a porovnajte to s ochuteným. Je pravda, že to býva často sladené a teda energeticky výdatnejšie

  12. Tu je spomínané že nie je vhodné konzumovať večer ako prílohu sacharidy ale v tom výpočte na začiatku bmi bolo uvedené rozložiť príjem živín aj sacharidov rovnakým podielom do všetkých piatich jedál. Takže je lepšie sa príjmu sacharidov (prílohe) večer vyhnúť a navýšiť tak objem sacharidov počas dňa?

  13. Paľo večer sa môžu sacharidy trocha priškrtiť. V minulosti som to odporúčal. Nie nejesť sacharidy vôbec, ale trocha menej smerom k večeru. Všetko bude v poriadku ak všetky denné jedlá budú obsahovať rovnaké množstvá živín, je to jednoduchšie na počítanie aj prípravu.

  14. Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na recept na domáci celozrnný chlebík. Ďakujem.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Najnovšie pridané

(Za)chráňte svoje črevo

Druhé vydanie knihy doktora Bukovského sa volá (Za)chráňte svoje črevo – aj pečeň žlčník a pankreas! 14. 11. 2019 teda doplním článok o nové informácie.

6 tipov, ako získať pevnú vôľu

Pevná vôľa je potrebná, ak chcete zhodiť brucho, zmeniť životný štýl, či začať cvičiť. Neraz nám to však nevyjde. Potom povieme „mám slabú vôľu“. Ako

Ako efektívne používať kávu

Poznáte to z reklamy. Mäkká vôňa sa lynie bytom až do spálne. Podberie vás a prenesie ako na vankúšiku až do kuchyne, aby ste si

Ako schudnúť z brucha

Jedna z častých otázok znie: “ako schudnúť z brucha”. Takže prečo tie bruchá vlastne rastú a čo sa dá spraviť preto, aby nám zas spľasli? Veľký

Extrémne premeny Slovensko

Relácia Extrémne premeny je silne motivujúca. Je to výborný materiál, ktorý si môžete pri chudnutí pustiť a dodá vám energiu ísť do toho. Ideálne, ak

Šalát ako plnohodnotné jedlo

Dnes si spravíme šalát aj s majonézou. Bude drahší (2 eurá na porciu), ale na druhej strane hovoríme o plnohodnotnom jedle. Napríklad o obede, alebo

Prečítajte si

Motivačný kurz chudnutia

Prihláste sa na rýchlokurz chudnutia. E-mailom vám pripomeniem váš zámer a navrhnem, čo robiť. Dostanete aj e-knihu 100 tipov ako schudnúť. Kurz je zadarmo.  

Zasielanie kurzu sa dá kedykoľvek zrušiť. Podrobnosti o kurze sú tu… Informácie o ochrane osobných údajov nájdete tu.

Ak vás nezmotivuje tento kurz, ani kniha, tak sa pozrite do zrkadla. Niekedy to stačí.