Ovsené vločky patria k najznámejším potravinám, ktoré si spájame s chudnutím, diétou, ale najmä zdravým životným štýlom. Majú totiž vlastnosti, ktoré pracujú v náš prospech. O nich bude tento článok.
Klobáskožrúti možno spravia brrr, fuj a blééé. A kúsok pravdy mať budú. V našej kultúre nie je veľmi efektné dať si kašu. Veď si len predstavte, že by ste čakali veľkú návštevu. Môžete im ponúknuť ako slávnostné jedlo ovsenú kašu so škoricou? Nie. V skutočnosti by to bolo určite zdravšie, ako ktorékoľvek bežné slávnostné jedlo.
Ovsené vločky sa vyrábajú z ovsa. Výrobca ovos najskôr v horúcej pare sparí, takže zmäknú. Čo je dôležité – tým sú tepelne spracované. Keď sú ovsené zrná sparené, idú do lisu. Tam sa lisovaním roztlačia na ploské kúsky. Výsledok sa vysuší a produkt je hotový.
Odporúčam používať ovsené vločky čo najčastejšie vo forme kaše. Mimochodom dĺžka varenia kaše má vplyv na jej hustotu. Minútku či dve varená kaša bude hustá len ak dáte veľa vločiek. Pridajte však varenie na nejakých 10 minút a vystačíte s polovičnou dávkou vločiek pre rovnakú hustotu kaše. Tip: do kaše pridávajte aj ovsené otruby.
Ovsené vločky preto môžete konzumovať priamo, aj bez tepelného spracovania.
Dôvodov, prečo by sa dali ovsené vločky označiť za superpotravinu je dosť veľa. A poviem vám na rovinu: keby takéto účinky mal nejaký výživový doplnok, neveril by som, že toľko priaznivých účinkov môže mať jeden jediný produkt. Ale argumentácia je príliš silná. Stačí si prejsť klinické štúdie napríklad na PubMed (anglicky hľadajte slovo Oatmeal) a vidíte, že táto potravina má schopnosť nielen ovplyvniť náš zdravotný stav, ale dá sa využiť dokonca ako liek pri niektorých ťažkostiach.
Látky, ktoré v ovsených vločkách majú priaznivý vplyv na zdravie:
Pri príprave jedál môžete využiť tieto nutričné hodnoty:
To sú takpovediac technické parametre ovsených vločiek. Teraz sa pozrime na to, ako sa tieto vlastnosti podpíšu na našom zdraví a prečo.
Dostávame sa do oblasti, kde vás asi prekvapí, že obyčajná potravina môže mať pomerne veľký vplyv na náš zdravotný stav.
Ovsené vločky patria k najznámejším potravinám, ktoré si spájame s chudnutím, diétou, ale najmä zdravým životným štýlom.
Čestne prehlasujem, že ovsené vločky nepredávam a nie som nijako ekonomicky motivovaný, aby ste ich kupovali :-)
Iste ste si všimli že ak z nich robíte kašu, tak vytvoria akúsi gelovitú hmotu. Práve tento „sliz“ však pomáha chrániť sliznice. Dá sa to využiť aj na upokojenie po tráviacich ťažkostiach. Vo vážnejších prípadoch sa takéto vývary podávajú v redšej podobe. Z ovsených vločiek sa dá spraviť polievka, ktorej najmä riedka časť obsahuje účinné zložky. Takú polievku potom môžete scediť a pomôže upokojiť prípadné podráždené sliznice.
Veľmi častým problémom dnešnej doby je klasická kombinácia vysokého tlaku krvi, vysokého cholesterolu, často rozvoj aterosklerózy. Tieto problémy sa darí pri pravidelnom jedení ovsených vločiek výrazne znížiť.
O pár riadkov ďalej preberiem ďalšie výhody, ktoré zároveň objasnia prečo ovsovloky pomáhajú aj pri znížení cholesterolu a ochrane srdca.
Ale jedna vec musí zaznieť hneď:
V ovsených vločkách sú aj látky, ktoré podporujú biele krvinky v ich schopnosti likvidovať baktérie. Tým pomáhajú posilniť imunitu. Ale to nie je všetko.
Druhý veľmi dôležitý mechanizmus účinku na imunitu je vláknina. Vláknina z ovsených vločiek obsahuje aj betaglukán. Zájdite niekedy zo žartu do lekárne, čo by vám tak odporučili na posilnenie imunity. Asi vám poradia tajomne znejúce „extrakt z hlivy ustricovej“ a v názve uvidíte niečo a slovíčko glukán. To je presne to isté, čo môžete zjesť v ovsených vločkách za zlomok ceny a s podstatne lepšími účinkami.
Vláknina z ovsených vločiek má v ľudskom čreve mnoho funkcií. Preleťme aspoň niektoré:
Dnes už je známe, že to čo sa deje v čreve má priamy vplyv na našu imunitu. Je to spôsobené nielen účinnými látkami.
To všetko sa práve častému jedeniu ovsených vločiek a iných jedál obsahujúcich potravinovú vlánkinu rôznych druhov bude diať stále. Inými slovami – s vhodnou stravou ste chránení pred mnohými ťažkosťami.
Ešte jedna vec je v hre. Ak chcete chrániť zdravie, na raňajky si dáte kašu z ovsených vločiek. Na desiatu možno jablko. Na obed niečo celozrnné. To ale zároveň znamená, že ste si ráno nedali vajíčka na slanine s bielym rožkom, na desiatu dobošku a na obed parené buchty. Aj táto „maličkosť“ je v hre. Nielen že jete zdravú potravinu, ale hlavne v rovnakom čase nezjete menej vhodnú potravinu.
Buď-alebo efekt: Ak vo vašej strave budú ovsovloky, zrejme zároveň nebudete jesť niečo menej vhodné.
Pokračujme v reklamnej masáži. Viete o tom, že ovsené vločky môžu pomôcť zlepšiť vašu mentálnu výkonnosť? Obsahujú totiž látky ktoré môžu mierne zlepšovať náladu. Ale keby aj žiadne také látky neobsahovali, jedna ich vlastnosť na náladu vplyv má: Zasýtia!
Pozor však! Ak by ste si dali iba samotné ovsené vločky v normálnej dávke okolo 100 gramov a nič iné k tomu, tak tam sa môže glykémia zdvihnúť na vyššie číslo, než by ste chceli. Aj keď teda patria do kategórie stredný glykemický index, radšej počítajte s tým, že bude potrebné mierne brzdiť vstrebávanie.
S takým jedlom budete mať na celé dopoludnie výbornú kondíciu pracovať.
Ovsené vločky používam už roky ako štandardné úvodné jedlo dňa. Často aj v teréne. Tu je pár príkladov, čo môžete spraviť.
Do pohárika nasypem ovsené vločky a nadrobno nakrájaný cesnak. Na to dám lyžičku tekvicového alebo olivového oleja a lyžičku parmezánu. Pomiešam, jem lyžičkou. Fantastická pochúťka ak sa nechystáte do spoločnosti. Príprava rádovo v sekundách. To sa mi na jedle páči. Na tento recept sa ale vzťahuje odporúčanie nejedávať to často.
Uvarím vodu. Keď vrie, pridám do nej trocha ovsených otrúb a ovsené vločky. Pomiešam, variť netreba. Dochutiť sa to dá škoricou, stéviou. Ak sa vám máli bielkovín, dá sa tam dosypať trocha kulturistického proteínu vanilkovej príchute.
Tu si môžete pozrieť videonávod, ako varím kašu.
Návod ako si vyrobiť proteínové tyčinky doma som už popísal, takže len bleskovo. Ovsené vločky zmiešajte s bielkovinami, pomletými ľanovými semenami a orechami (tuková, tmeliaca zložka) a s čo najmenším množstvom vody. Vytvarujte a uchovávajte v chladničke. V chladničke lepšie odolajú maškrteniu.
Tu som nafilmoval recept na výrobu proteínovej tyčinky.
Návod je v podstate rovnaký, len hovoríme o rýchlejšej verzii. Podobne ako pri cesnakovom poháriku, aj tu nasypeme do pohára trocha ovsených vločiek, trocha kulturistickej bielkoviny a ochutíte podľa nálady. Ideálne ak pridáte pomleté ľanové semienka. Zriedite vodou na hustú kašu a ihneď zjete. Sú to extrémne sýtivé raňajky a hotové to máte za pár sekúnd. Aj na tento recept sa ale vzťahuje odporúčanie nejedávať to často.
Ak vám už sladké verzie vločiek naskutku lezú krkom, môžete si ovsené vločky zmiešať s jogurtom, kefírom, kyslým mliekom či acidofilným mliekom. Mlieko zároveň pekne rieši bielkoviny. Ako tuk môžu zostať orechy.
Ovsené vločky vo forme kaše
Aj v tomto recepte sú ovsené vločky tepelne nespracované a tak vás pri trávení môžu trocha oberať o niektoré minerály.
Viem, mohli by ste teraz namietnuť, že sa netreba trápiť prípravou, ak v meste môžeme kúpiť hotové instantné výrobky. Skôr než sa pokúsite ušetriť možno 30 sekúnd svojho života v kuchyni, pozrite si zloženie. Tieto výrobky zvyčajne obsahujú také množstvo cukru, ktoré ich celkom diskvalifikuje z diskusií o zdravej strave.
Priebežne ich striedam podľa toho, ako mi práve hovorí nálada. Dlho mi chutili jemné ovsené vločky s klíčkami. Potom som dlho jedával Emco vločky s vlákninou, nejaký čas som chodil na tie z DM a teraz ako palivo na písanie aj tohto článku používam vločky z mlynu v Štúrove.
Ovsené vločky
Každé majú trocha inú chuť a každé sa hodia na niečo iné. Na proteínové tyčinky sú lepšie jemné druhy vločiek, ak máte vyrobiť pohárik s jogurtom tak tiež. Naopak na tepelnú úpravu do kaše mi viac chutia väčšie vločky.
A tak vám asi nezostane nič iné, len kúpiť niekoľko druhov a okoštovať ich. Určite si nájdete také, ktoré vám zachutia a prospejú.
Na trhu je dnes veľký výber ovsených vločiek. Od tých najlacnejších až po najdrahšie BIO verzie. Ktoré kúpiť? Tu je každá rada drahá. Už som zažil, že z drahých vločiek z BIO obchodu vyleteli mole, aj čudne páchnuce lacné ovsovloky. Slušné vločky sa dajú kúpiť v DM drogérii, ale aj v bežných hypermarketoch. Je dobré ak sa na obale dočítate niečo takéto:
Žiaľ, ovsené vločky nemajú vždy dlhú životnosť. Ak ich výrobca dlhšie tepelne spracuje, predĺži to dobu ich skladovateľnosti. Takže vždy kontrolujte, či nekupujete výrobok na konci expirácie. Bežne predávané vločky mávajú expiráciu rok a menej.
Ľahšie sa môžu kaziť, takže ich skladujte v suchu, tme a ak sa dá tak v chlade. Ak sú horkasté, sú skazené a nejedzte ich. Ak majú nejaký podivný zápach, nejedzte ich.
© Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.