Pochutiny, kečupy, dressingy

Pri chudnutí je výhodné zistiť si, aké zloženie má pochutina, ktorú mienite použiť. Ak jej plánujete dať málo, tak to netreba riešiť. Ale ak si chcete dopriať viac, potom pochutinu zarátajte do príjmu.

Najväčším spomaľovačom chudnutia je tuk v privysokom množstve. Preto musíte číhať najmä na to, či pochutina neobsahuje tuk – potom by aj jej malé množstvo mohlo zbytočne zdvihnúť celkovú energetickú hodnotu jedla. Napríklad majonéza, tatárska omáčka, horčica, či rôzne dressingy. Obsahujú veľa tuku. Ak jedlo je nízkotučné, potom pochutinu môžete dať namiesto tuku. Ak však dáte majonézu, už nedávajte aj olivový olej.

Druhá zložka, ktorá by mohla komplikovať život, je soľ. Pozor na slané „vylepšovadlá“ ak máte vysoký tlak.

Tretia zložka, ktorej je dobré sa vyhýbať, je cukor. Ak si dáte trocha kečupu na špagety, neprijmete asi tak významné množstvo cukru, aby to bol problém. Zdanie však klame – ak si chcete niečo „črpnúť“ do taniera, spravte to radšej pomocou váhy alebo odmerky. Aspoň raz. Viem, možno sa vám to zdá malicherné. Ale fakt nie je problémom čľapnúť si do taniera sto gramov kečupu. A už to zvýši energetickú hodnotu jedla o 400 kJ. Ak ste si navarili na večeru jedlo, ktoré malo mať 1 300 kJ, čľapnutie 400 kJ navyše „pre chuť“ už nie je zanedbateľným navýšením energetického príjmu.

Miro Veselý

Miro Veselý

O autorovi článku: Zdravej výžive a chudnutiu sa venujem od roku 2004. Vydal som postupne niekoľko kníh o chudnutí. Najnovšia sa volá Jedálniček na chudnutie a sú v nej všetky potrebné informácie o chudnutí, ktoré čitateľ potrebuje na to, aby dosiahol výsledky. Pre tých, čo si knihu nechcú kúpiť je tu tento web. Nájdete tu informácie bezplatne. V článkoch a knihách vychádzam z poznatkov z klinickej obezitológie, odporúčaní WHO. Informácie priebežne konzultujem s lekármi aj fyzioterapeutmi a preto by malo byť bezpečné, ak sa nimi bude riadiť dospelý a zdravý, len obézny človek. Pred chudnutím je ale vhodné, aby ste sa vždy poradili aj so svojím lekárom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Najnovšie pridané

Aká presnosť v stravovaní je potrebná?

V tomto článku dostanete dve konkrétne rady. Prvá: nemá zmysel presne rátať energiu, nie je to možné. Druhá: Má zmysel presne rátať energiu, je to

Alkohol nie je pitný režim

Spomínam si na text pesničky ktorú som kedysi nahral”s fľašou ťa krstíme, s fľašou pochováme, s fľašou sa oženíš aj rozvedieš”. Dá sa povedať, že

3 dôvody prečo sa chudnutie často zastaví

Dosť často sa stretávam s nasledovným scenárom. Chudnutie nejaký čas beží, všetko ide ako má. No ako sa blíži normálna hmotnosť, chudnutie sa často začne

Prečo diéty nefungujú?

Ak sa povie slovo “chudnutie” absolútnej väčšine ľudí sa vynorí ako synonymum slovo “diéta“. V niektorých prípadoch je synoymom aj “hladovka”. Prečo ľudia tak slepo

Obezita a stres

Slovom stres sa rozumie tlak, záťaž. Akákoľvek. Všetko, čo nás vyčerpáva môže byť označené za stres. V našom prípade budeme, samozrejme prednostne vnímať ako problém

Hladovky a diéty nepodstupujte

Žiaľ, hladovanie a nízkoenergetická strava nie sú dobrým receptom na chudnutie. Okoštoval som aj to, nechutilo mi. Aj v odbornej literatúre sa dočítate to isté.

Prečítajte si

Motivačný kurz chudnutia

Prihláste sa na rýchlokurz chudnutia. E-mailom vám pripomeniem váš zámer a navrhnem, čo robiť. Dostanete aj e-knihu 100 tipov ako schudnúť. Kurz je zadarmo.  

Zasielanie kurzu sa dá kedykoľvek zrušiť. Podrobnosti o kurze sú tu… Informácie o ochrane osobných údajov nájdete tu.

Ak vás nezmotivuje tento kurz, ani kniha, tak sa pozrite do zrkadla. Niekedy to stačí.