Ryža, zemiaky, cestoviny, knedle, kuskus: Príloha tradične tvorí hlavnú zložka jedla. Zvyčajne dodáva hlavnú časť sacharidov. Na prílohu dáte trocha trocha šťavy a bielkovinovú “hlavnú časť” jedla. Hlavnú preto, že k nej sa prikladá tá príloha. :-)
Pre zdravého človeka a hlavne pre človeka v pohybe sú sacharidy dôležité. Môže a aj musí ich zjesť hodne. No pri chudnutí platia trocha iné pravidlá hry. Sacharidy sú O.K., ale
- nesmiete sa nimi prekŕmiť a tiež
- nemali by príliš zvyšovať glykémiu a zároveň
- by mali obsahovať čo najviac živín a vlákninu.
Takže preto pri chudnutí:
- Musíte strážiť množstvo prísnejšie,
- uprednostníte šetrne pripravené pred rozvarenými a
- striktne použijete len celozrnné verzie.
Správne by potom porcia bežného jedla pri chudnutí mala vyzerať asi takto:
- zelenina (akákoľvek, varená alebo surová)
- k nej kúsok tofu, bulguru, ryby, syru, kuracieho mäsa, či vajce a
- primerane malá príloha. Takže po štvrté:
- Hlavnú sýtiacu zložku jedla by ste mali zveriť zelenine. Tá vás zasýti a pritom obsahuje minimálne množstvo energie.
Priberá sa ľahko po jedlách, pri ktorých sa až do nasýtenia je príloha, napríklad ryža na skoro celý tanier + mastná UHO, zemiaky (veľa, mastené), knedle (aspoň 8 a veľa výpeku si prosím), či cestoviny v hlbokom tanieri menšia hora. Pri chudnutí preto na zasýtenie máme zeleninu. Prílohu si dajte skôr pre chuť a pre potrebné množstvo sacharidov.
To je aj jedno z nedorozumení, prečo sa dietárky boja príloh. Nevhodná príloha totiž naozaj je problém. Či už preto, že ide o nevhodnú suroviny (knedle z bielej múky), nevhodnú prípravu (uvarené a potom ešte opekané zemiaky), alebo nevhodné množstvo (viac ako treba, aby sa stravník nasýtil).
Príloha sa jedáva v kombinácii
Problémom pri priberaní nemusí byť len to, že človek jedáva NEJAKÉ prílohy. Tu často nejde ani tak o sacharidy, ale o celé jedlo. Presnejšie povedané o jeho kombináciu s prílohou.
- K opekanému tofu (bielkovina) si dosť pravdepodobne dáte celozrnnú ryžu a nie hranolky.
- K vyprážanému syru by neprekvapili hranolky.
Inými slovami, niektoré jedlá máme zafixované s istou prílohou. Vyprážaný rezeň (mastné) a majonézový zemiakový šalát (mastné). V tom sú ale potom zemiaky nevinne!
A preto pri chudnutí používajte:
Pri chudnutí prílohy k jedlám normálne prikladajte. Nebojde ta sacharidov. Samozrejme – v primeranej proporcii. Ak nechcete nič počítať, tak odhadujte asi takto:
príloha | okolo |
Celozrnný chlieb | 80-100 gramov |
Celozrnné cestoviny (váha pred varením) | 90 gramov |
Ryža natural (váha pred varením) | 100 gramov |
Kuskus / Bulgur (váha pred varením) | 90 gramov |
Sladké zemiaky na pare | 300 gramov |
Bežné zemiaky na pare | 350 gramov |
Čísla sú orientačné a netreba to ani presne vážiť.
- Menšia žena si uberie, väčší muž pridá.
- Manuálne pracujúci a športovec si pridá, sedavý úradník uberie.
- V číslach akosi samozrejme predpokladám, že denne idete aspoň na 40 minút až hodinku rýchlej chôdze.
Pár tipov:
- Cestoviny, ryža a podobné “sušené” veci vážte pred varením. Počas varenia sa napijú vody takže oťažejú. Tá voda ale nezmení ich množstvo energie.
- Zemiaky varte tak, že ich umyte a dajte v šupe do pary. Tak si zachovajú chuť a jemnú slanosť. Stačí rozštikať a podávať. Nie je potrebné soliť ani dochucovať. Ak by ste ich rozrezali a varili vo vode, vypláva z nich všetka chuť aj soľ. Potom musíte dochucovať.
- Myslite na to, že aj najdiétnejšia celozrnná príloha sa zmení na kalorickú bombu, ak ju bohato polejete olivovým olejom. Zmení sa na nezdravú kalorickú bombu, ak ju polejete napríklad masťou, alebo iným podobným výpekom.
- Čím mäkšie zemiaky, cestoviny či kuskus pripravíte, tým rýchlejšie sa vstrebáva. Odporúčam, aby ste mali jasné v tom, čo je to glykemický index a čo je to glykemická nálož. (Glycemic Load)
- Veľa receptov na prílohy nájdete, napríklad, na stránkach Mayo Clinic. Ak neviete po Anglicky, v každom normálnom prejliadači je možnosť text preložiť do Slovenčiny a to postačí na porozumenie.
Ďalšie odbornejšie info ohľadne príloh k jedlám:
- It’s all about the Sides
- Halfway Homemade: Easy Holiday Side Dishes
- Differences in nutrient composition and choice of side dishes between red meat and fish dinners in Norwegian adults
- Pork in good company? Exploratory analysis of side dishes, beverages, foodscapes and individual characteristics
- Side Dishes
The effects of potatoes and other carbohydrate side dishes consumed with meat on food intake, glycemia and satiety response in children - Vegetables & Side Dishes
- Healthy-carb recipes
4 Odpovede
Dakujem za tuto stranku, naozaj su tam odpovede na vsetko, co clovek potrebuje vediet, aby schudol. Ja by som chcela odpoved na otazku, ci je to velky prehresok, ak si dam malu porciu cestovin. Napr ako prilohu, alebo do zeleninoveho salatu. Dakujem za odpoved.
bobka07 prílohy v rozumnom množstve sú v poriadku a vhodné.
Chcem sa spytat ci je vhodne jest 100g varenej ryze denne s 100g morcacimi prsiami alebo kuracimi na vode.
Dakujem
peter to mi pripadne hodne málo. v kalkulačke BMI si vyrátajte primeraný príjem energie a zistíte koľko má mať jedno jedlo. Potm v energetických tabuľkách vedľa viete odhadnúť koľko čoho má byť. Vo vašom jedle chýba najmä tuk. Takže polejte to trocha olivovým olejom.