Prílohy k jedlám pri chudnutí

Ryža, zemiaky, cestoviny, knedle, kuskus: Príloha tradične tvorí hlavnú zložka jedla. Zvyčajne dodáva hlavnú časť sacharidov. Na prílohu dáte trocha trocha šťavy a bielkovinovú "hlavnú časť" jedla. Hlavnú preto, že k nej sa prikladá tá príloha. :-)

Pre zdravého človeka a hlavne pre človeka v pohybe sú sacharidy dôležité. Môže a aj musí ich zjesť hodne. No pri chudnutí platia trocha iné pravidlá hry. Sacharidy sú O.K., ale

  1. nesmiete sa nimi prekŕmiť a tiež
  2. nemali by príliš zvyšovať glykémiu a zároveň
  3. by mali obsahovať čo najviac živín a vlákninu.

Takže preto pri chudnutí:

  1. Musíte strážiť množstvo prísnejšie,
  2. uprednostníte šetrne pripravené pred rozvarenými a
  3. striktne použijete len celozrnné verzie.

Správne by potom porcia bežného jedla pri chudnutí mala vyzerať asi takto:

  1. zelenina (akákoľvek, varená alebo surová)
  2. k nej kúsok tofu, bulguru, ryby, syru, kuracieho mäsa, či vajce a
  3. primerane malá príloha. Takže po štvrté:
  4. Hlavnú sýtiacu zložku jedla by ste mali zveriť zelenine. Tá vás zasýti a pritom obsahuje minimálne množstvo energie.

Priberá sa ľahko po jedlách, pri ktorých sa až do nasýtenia je príloha, napríklad ryža na skoro celý tanier + mastná UHO, zemiaky (veľa, mastené), knedle (aspoň 8 a veľa výpeku si prosím), či cestoviny v hlbokom tanieri menšia hora. Pri chudnutí preto na zasýtenie máme zeleninu. Prílohu si dajte skôr pre chuť a pre potrebné množstvo sacharidov.

To je aj jedno z nedorozumení, prečo sa dietárky boja príloh. Nevhodná príloha totiž naozaj je problém. Či už preto, že ide o nevhodnú suroviny (knedle z bielej múky), nevhodnú prípravu (uvarené a potom ešte opekané zemiaky), alebo nevhodné množstvo (viac ako treba, aby sa stravník nasýtil).

Príloha sa jedáva v kombinácii

Problémom pri priberaní nemusí byť len to, že človek jedáva NEJAKÉ prílohy. Tu často nejde ani tak o sacharidy, ale o celé jedlo. Presnejšie povedané o jeho kombináciu s prílohou.

  • K opekanému tofu (bielkovina) si dosť pravdepodobne dáte celozrnnú ryžu a nie hranolky.
  • K vyprážanému syru by neprekvapili hranolky.

Inými slovami, niektoré jedlá máme zafixované s istou prílohou. Vyprážaný rezeň (mastné) a majonézový zemiakový šalát (mastné). V tom sú ale potom zemiaky nevinne!

Často si opakujte, že sa nepriberá z chleba, ale najmä z toho, čo je na ňom natreté. Jasné, ak si dáte na posedenie pol pecňa chleba bez prílohy, to predošlé tvrdenie neplatí. Potom platí skôr výrok doktora Igora Bukovského, ktorý hovorieva, že ak si dáte sloniu dávku tak sa nečudujte, že dosiahnete rozmery slona.

A preto pri chudnutí používajte:

Pri chudnutí prílohy k jedlám normálne prikladajte. Nebojde ta sacharidov. Samozrejme - v primeranej proporcii. Ak nechcete nič počítať, tak odhadujte asi takto:

príloha okolo
Celozrnný chlieb 80-100 gramov
Celozrnné cestoviny (váha pred varením) 90 gramov
Ryža natural  (váha pred varením) 100 gramov
Kuskus / Bulgur  (váha pred varením) 90 gramov
Sladké zemiaky na pare 300 gramov
Bežné zemiaky na pare 350 gramov

Čísla sú orientačné a netreba to ani presne vážiť.

  • Menšia žena si uberie, väčší muž pridá.
  • Manuálne pracujúci a športovec si pridá, sedavý úradník uberie.
  • V číslach akosi samozrejme predpokladám, že denne idete aspoň na 40 minút až hodinku rýchlej chôdze.

Pár tipov:

  1. Cestoviny, ryža a podobné "sušené" veci vážte pred varením. Počas varenia sa napijú vody takže oťažejú. Tá voda ale nezmení ich množstvo energie.
  2. Zemiaky varte tak, že ich umyte a dajte v šupe do pary. Tak si zachovajú chuť a jemnú slanosť. Stačí rozštikať a podávať. Nie je potrebné soliť ani dochucovať. Ak by ste ich rozrezali a varili vo vode, vypláva z nich všetka chuť aj soľ. Potom musíte dochucovať.
  3. Myslite na to, že aj najdiétnejšia celozrnná príloha sa zmení na kalorickú bombu, ak ju bohato polejete olivovým olejom. Zmení sa na nezdravú kalorickú bombu, ak ju polejete napríklad masťou, alebo iným podobným výpekom.
  4. Čím mäkšie zemiaky, cestoviny či kuskus pripravíte, tým rýchlejšie sa vstrebáva. Odporúčam, aby ste mali jasné v tom, čo je to glykemický index a čo je to glykemická nálož. (Glycemic Load)
  5. Veľa receptov na prílohy nájdete, napríklad, na stránkach Mayo Clinic. Ak neviete po Anglicky, v každom normálnom prejliadači je možnosť text preložiť do Slovenčiny a to postačí na porozumenie.

Ďalšie odbornejšie info ohľadne príloh k jedlám:

Napísal
Miro Veselý 
2. júna 2020
O autorovi článku: Zdravej výžive a chudnutiu sa venujem od roku 2004. Vydal som postupne niekoľko kníh o chudnutí. Najnovšia sa volá Jedálniček na chudnutie a sú v nej všetky potrebné informácie o chudnutí, ktoré čitateľ potrebuje na to, aby dosiahol výsledky. Pre tých, čo si knihu nechcú kúpiť je tu tento web. Nájdete tu informácie bezplatne. V článkoch a knihách vychádzam z poznatkov z klinickej obezitológie, odporúčaní WHO. Informácie priebežne konzultujem s lekármi aj fyzioterapeutmi a preto by malo byť bezpečné, ak sa nimi bude riadiť dospelý a zdravý, len obézny človek. Nemôžem však zaručiť výsledky každému. Pred chudnutím je preto vhodné, aby ste sa vždy poradili aj so svojím lekárom.
Miro Veselý
Tajomstvo chudnutia sa skrýva vo vašej chladničke!

©  Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.

Do roku 2003 som bol tučný. V roku 2004 som schudol 35 kíl a napísal o tom web chudnutie-ako.sk. Neskôr aj knihu, ktorú už 15 rokov pri každom vydaní vylepšujem o nové poznatky a skúsenosti z praxe. Volá sa Jedálniček na chudnutie. Ak radi pozeráte videá, navštívte Youtube kanál Miro Veselý.