BMI kalkulačka
Kalorické tabuľky

Strukoviny

Strukoviny jedzte často, sú dôležité. Ich hlavnou prednosťou je vysoký obsah vlákniny. Ale aj energie majú hojnosť, preto ich pri chudnutí musíte zjesť menej, ako by sa vám páčilo. Mali by ste často jesť jedlá, v ktorých je hrach, fazuľa, sója, cícer, mungo, či šošovica. Obsahujú veľa bielkovín, sacharidov, vlákniny, vitamínov a minerálov. Ich bielkoviny však nie sú plnohodnotné, a preto je vhodné kombinovať ich so živočíšnymi bielkovinami. Napríklad šošovica s volským okom alebo kusom mäsa. Asi najvýhodnejšou strukovinou je sója, pretože obsahuje najkomplexnejšie bielkoviny (zo strukovín) a navyše obsahuje nenasýtené mastné kyseliny („dobré tuky“). Jej jedávanie môže znížiť hladinu cholesterolu. Výhodné je jesť ju napríklad vo forme tofu, ale celkom jednoducho môžete sójové bôby uvariť aj doma.

Tip: Pokiaľ sa chystáte jesť fazuľu, mám tu varovanie. Fazuľu nikdy nekonzumujte surovú! Ani málo uvarenú! Fazuľové bôby jedzte vždy len riadne uvarené alebo inak tepelne upravené. Obsahujú totiž termolabilné toxické látky. Po tepelnej úprave je možné fazuľu jesť bez obáv. Každoročne sa fazuľou otrávi niekoľko detí a nadšencov, ktorí sa snažia jesť surovú stravu.

Tajomstvo chudnutia sa skrýva vo vašej chladničke!

©  Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.