Uvarte si v šupe zopár zemiakov a dajte do chladničky. Získate už zabalené hotové prílohy k obedom. Zemiak varený v šupe má pomerne nízky glykemický index aj energetickú hodnotu a práve v okolí šupky obsahuje najviac živín. Takže pred podávaním nešúpať. Ak je však zelený, alebo zle uskladnený, môže šupka obsahovať toxické látky. Ak boli zemiaky chemicky ošetrené, radšej šupku odstráňte.
Môžete si jedným či dvoma zemiakmi obohatiť jedlo. Ak je aj ostatné jedlo nízkotučné, pokvapkajte zemiak lyžicou olivového oleja. Ak nemáte problémy s cholesterolom, môžete ako tuk použiť niektorú kvalitnú majonézu. Netreba voliť light majonézu, používate ju ako tuk.
Zemiaky samotné, ak ich uvaríte v šupke, obsahujú veľmi málo energie. Je to však jedlo, ktoré takto priamo budete jesť asi len málokedy. Nekĺže sa to práve dolu krkom :-) preto ich zvyčajne treba trocha omastiť. A tu už začína problém. Aj keď to omastíte kvalitným olivovým olejom, dá sa ho na porciu použiť len nejakých 10 až 15 gramov. To je vhodné množstvo pre vaše telo. Je to ale dosť málo na to, aby sa vám zemiaky lepšie jedli.
Všetky ostatné druhy prípravy zemiakov sú ešte menej vhodné. Väčšinou totiž ide buď o ďalšie tepelné spracovanie (opekané zemiaky, nranolky) alebo o miešanie (kaša) s maslom, smotanou. Tým spôsobom sa zemiaky stávajú ešte rýchlejšie dostupné a zvyšuje sa tak ich glykemický index. Navyše pridaný tuk zvyšuje energetickú hodnotu.
Je tu ešte jeden faktor. Ak budete zemiaky dlho tepelne spracovávať, spravidla sa bude z nich odstraňovať voda. Inými slovami po opekaní máte vizuálne a hmotnostne menšiu porciu, než by bola, keby ste dali zemiaky uvarené v šupke. Preto hladoš zje viac zemiakov, lebo malá porcia nestačí. Lenže energia v zemiakoch zostáva. Iba vodu strácajú pri dlhšej úprave.
Takže ak chcete pri chudnutí používať túto potravinu, odporúčam:
Najjednoduchšie pravidlo potom znie: zemiaky pri chudnutí nie. Ak dokážete dať si malé množstvo, je to v poriadku. Ale u nás je tradícia veľkých dávok zemiakov. Považuje sa to dokonca za diétnu potravinu, napríklad, ak držíte žlčníkovú diétu. Tam potom musíte drasticky obmedziť aj tuk. "Suché" zemiakové jedlo bez tuku pri žlčníkovej diéte môže neskôr privodiť aj chudnutie. Práve preto, že sa jedáva strava s mimoriadne nízkym obsahom tuku.
Ak ale nemusíte držať túto diétu, je lepšie jesť sacharidy, ktoré obsahujú viac rôznych užitočných látok. Napríklad celozrnný kuskus, celozrnná ryža alebo celozrnné cestoviny. Najlepšie je to často striedať, aby ste mali pestrejšiu stravu.
© Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.