Miro Veselý, chudnutie-ako.sk

Cícerové fašírky

Píše Miro veselý od roku 2004. Kontakt...

Kdesi na fóre som zachytil, že sa vyrábajú cícerové fašírky. Skúsil som improvizovaný recept a celkom sa to dá jesť. Tu je tip. Varil som podľa vlastného receptu, ale môžete si nájsť mnoho iných, budú podobné.

Ak nemáte doma varený cícer, použite konzervu, či dve. Nasypte ich na niektorú zeleninovú mrazenú zmes. Áno, príprava jedla v ráde desiatok sekúnd je mi milšia, než pol hodinu strúhať zeleninu. Nič vám nebráni spraviť to z čerstvej, ak máte.

Tymián. Oregáno. Čierne korenie (ak vás nedráždi). Cesnak.

Ovsené vločky.

Vajíčka.

Potlačíme.

Vytvarujeme. Teraz nastáva problém.

Môžete to spraviť na panvičke na troche oleja. Jedlo je za nedlho hotové.

Vyzerá takto a chutilo nám. To sme robili len na skúšku a narýchlo. “Oficiálne” som ale plánoval piecť to v rúre. Ale priznávam, nabudúce asi budeme robiť na panvičke.

Tam to totiž trvalo dosť dlho aj na vyšších teplotách. Neviem, energeticky sa mi to zdalo dosť náročné. Ak budete piecť v rúre, choďte na vysokú teplotu, inak to sušíte a nie a nie tam vzniknúť nejaká škrupinka.

Hotovo.

Cícerová fašírka je nečakane chutné jedlo. Má vysokú sýtivosť a len veľmi málo tuku. Preto nakoniec po jedle alebo pred ním podávajte niečo tučné, napríklad hrsť orechov. Alebo ich pred podávaním potrite olivovým olejom. Nech sa tepelne neničí.

Upozorňujem, že tieto fašírky sú pomerne vysokosacharidové jedlo. To nevadí, ale počítajte s tým, že akákoľvek príloha by už bola nadbytočná. Proste vaša večera budú dve fašírky a nič k tomu.

Ešte čísla. Dal som 2 konzervy cíceru (necelé pol kilo) 2 vajcia, asi 120 gramov ovsených vločiek. Vzniklo by 8 fašírok, keby sme neboli skúšali aj piecť na panvici.

Vhodná porcia na jedno jedlo je teda zhruba 2 fašírky, mali by spolu takmer pol kila. Verím, že takmer polkilová večera väčšine dám stačí. Ak nie, dajte si k tomu ešte nejakú zeleninu.

Fašírky budú mať menej, ak sa vám vysušia v rúre. Preto počítajte na počet kusov a nie na cieľovú hmotnosť. Jedna porcia (dve fašírky z ôsmych) bude mať zhruba

  • 1400 kJ energie a to zhruba z
  • 20 gramov bielkovín,
  • 50 gramov sacharidov a
  • 5 gramov tuku.

Tieto čísla budú pre chudnúce dámy celkom v poriadku, doplniť treba ešte 10 gramov tuku. Ak chlap tajne zhltne tretiu fašírku, svet sa nezrúti.

Jedlo je chutné, sýte a pokojne ho pred sebou môžete ukrývať v chladničke. Druhý deň mi chutili ešte viac.

 

Komentáre k článku: Cícerové fašírky

  1. Natalia 2. júna 2014

    Úplne na konci článku má byť 20g bielkovín, nie tuku :) aby ostatní vedeli :)

  2. Miro Veselý 2. júna 2014

    Natalia ďakujem za upozornenie, opravil som.

  3. dada 24. septembra 2014

    Ked ich 10min pred koncom pecenia natries na povrchu olivakom a pustis v rure funkciu gril (alebo aspon silne pecenie z oboch stran), budu aj na povrchu chrumkave, aj budu mat nejaky ten tuk (stale malo). Vyborne sa k nim hodi za cajovu lyzicku kyslej smotany zmiesanej s roztlacenym cesnakom a ciernym korenim. Doda to tiez nejaky tuk, ale celkovo je toho mnozstva smotany dost malo (ta cajova lyzicka je na 2 fasirky aj vela) a staci 10percentna, takze to je par gramov. A aby som nezabudla – do zmesky sa vyborne hodi nasekana cibula a ako korenie rimska rasca. Ja davam vsetko do sekacej nadoby v mixeri, takze to mam uplne bez prace (nadoba ide potom do umyvacky), velmi pohodlne jedlo :-) Ako prilohu odporucam domace kvasaky alebo kysle uhorky. My sme si z nich dokonca robili “hamburgery” na vylety – namiesto zemle posluzili dve fasirky a medzi ne sme nalozili hlavkovy salat, dresing (ta smotana s cesnakom), kysle uhorky, paradajky a cibulu. Vyborne jedlo a zasytilo na cely vylet.

Pridajte komentár:

Máte otázku, alebo chcete k článku niečo doplniť? Napíšte to sem. Odpoviem čo najskôr.

Vyplňte ešte: