Cícerové fašírky

Kdesi na fóre som zachytil, že sa vyrábajú cícerové fašírky. Skúsil som improvizovaný recept a celkom sa to dá jesť. Tu je tip. Varil som podľa vlastného receptu, ale môžete si nájsť mnoho iných, budú podobné.

Ak nemáte doma varený cícer, použite konzervu, či dve. Nasypte ich na niektorú zeleninovú mrazenú zmes. Áno, príprava jedla v ráde desiatok sekúnd je mi milšia, než pol hodinu strúhať zeleninu. Nič vám nebráni spraviť to z čerstvej, ak máte.

Tymián. Oregáno. Čierne korenie (ak vás nedráždi). Cesnak.

Ovsené vločky.

Vajíčka.

Potlačíme.

Vytvarujeme. Teraz nastáva problém.

Môžete to spraviť na panvičke na troche oleja. Jedlo je za nedlho hotové.

Vyzerá takto a chutilo nám. To sme robili len na skúšku a narýchlo. “Oficiálne” som ale plánoval piecť to v rúre. Ale priznávam, nabudúce asi budeme robiť na panvičke.

Tam to totiž trvalo dosť dlho aj na vyšších teplotách. Neviem, energeticky sa mi to zdalo dosť náročné. Ak budete piecť v rúre, choďte na vysokú teplotu, inak to sušíte a nie a nie tam vzniknúť nejaká škrupinka.

Hotovo.

Cícerová fašírka je nečakane chutné jedlo. Má vysokú sýtivosť a len veľmi málo tuku. Preto nakoniec po jedle alebo pred ním podávajte niečo tučné, napríklad hrsť orechov. Alebo ich pred podávaním potrite olivovým olejom. Nech sa tepelne neničí.

Upozorňujem, že tieto fašírky sú pomerne vysokosacharidové jedlo. To nevadí, ale počítajte s tým, že akákoľvek príloha by už bola nadbytočná. Proste vaša večera budú dve fašírky a nič k tomu.

Ešte čísla. Dal som 2 konzervy cíceru (necelé pol kilo) 2 vajcia, asi 120 gramov ovsených vločiek. Vzniklo by 8 fašírok, keby sme neboli skúšali aj piecť na panvici.

Vhodná porcia na jedno jedlo je teda zhruba 2 fašírky, mali by spolu takmer pol kila. Verím, že takmer polkilová večera väčšine dám stačí. Ak nie, dajte si k tomu ešte nejakú zeleninu.

Fašírky budú mať menej, ak sa vám vysušia v rúre. Preto počítajte na počet kusov a nie na cieľovú hmotnosť. Jedna porcia (dve fašírky z ôsmych) bude mať zhruba

  • 1400 kJ energie a to zhruba z
  • 20 gramov bielkovín,
  • 50 gramov sacharidov a
  • 5 gramov tuku.

Tieto čísla budú pre chudnúce dámy celkom v poriadku, doplniť treba ešte 10 gramov tuku. Ak chlap tajne zhltne tretiu fašírku, svet sa nezrúti.

Jedlo je chutné, sýte a pokojne ho pred sebou môžete ukrývať v chladničke. Druhý deň mi chutili ešte viac.

Miro Veselý

Miro Veselý

O autorovi článku: Zdravej výžive a chudnutiu sa venujem od roku 2004. Vydal som postupne niekoľko kníh o chudnutí. Najnovšia sa volá Jedálniček na chudnutie a sú v nej všetky potrebné informácie o chudnutí, ktoré čitateľ potrebuje na to, aby dosiahol výsledky. Pre tých, čo si knihu nechcú kúpiť je tu tento web. Nájdete tu informácie bezplatne. V článkoch a knihách vychádzam z poznatkov z klinickej obezitológie, odporúčaní WHO. Informácie priebežne konzultujem s lekármi aj fyzioterapeutmi a preto by malo byť bezpečné, ak sa nimi bude riadiť dospelý a zdravý, len obézny človek. Pred chudnutím je ale vhodné, aby ste sa vždy poradili aj so svojím lekárom.

3 Odpovede

  1. Úplne na konci článku má byť 20g bielkovín, nie tuku :) aby ostatní vedeli :)

  2. Ked ich 10min pred koncom pecenia natries na povrchu olivakom a pustis v rure funkciu gril (alebo aspon silne pecenie z oboch stran), budu aj na povrchu chrumkave, aj budu mat nejaky ten tuk (stale malo). Vyborne sa k nim hodi za cajovu lyzicku kyslej smotany zmiesanej s roztlacenym cesnakom a ciernym korenim. Doda to tiez nejaky tuk, ale celkovo je toho mnozstva smotany dost malo (ta cajova lyzicka je na 2 fasirky aj vela) a staci 10percentna, takze to je par gramov. A aby som nezabudla – do zmesky sa vyborne hodi nasekana cibula a ako korenie rimska rasca. Ja davam vsetko do sekacej nadoby v mixeri, takze to mam uplne bez prace (nadoba ide potom do umyvacky), velmi pohodlne jedlo :-) Ako prilohu odporucam domace kvasaky alebo kysle uhorky. My sme si z nich dokonca robili “hamburgery” na vylety – namiesto zemle posluzili dve fasirky a medzi ne sme nalozili hlavkovy salat, dresing (ta smotana s cesnakom), kysle uhorky, paradajky a cibulu. Vyborne jedlo a zasytilo na cely vylet.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Najnovšie pridané

(Za)chráňte svoje črevo

Druhé vydanie knihy doktora Bukovského sa volá (Za)chráňte svoje črevo – aj pečeň žlčník a pankreas! 14. 11. 2019 teda doplním článok o nové informácie.

6 tipov, ako získať pevnú vôľu

Pevná vôľa je potrebná, ak chcete zhodiť brucho, zmeniť životný štýl, či začať cvičiť. Neraz nám to však nevyjde. Potom povieme „mám slabú vôľu“. Ako

Ako efektívne používať kávu

Poznáte to z reklamy. Mäkká vôňa sa lynie bytom až do spálne. Podberie vás a prenesie ako na vankúšiku až do kuchyne, aby ste si

Ako schudnúť z brucha

Jedna z častých otázok znie: “ako schudnúť z brucha”. Takže prečo tie bruchá vlastne rastú a čo sa dá spraviť preto, aby nám zas spľasli? Veľký

Extrémne premeny Slovensko

Relácia Extrémne premeny je silne motivujúca. Je to výborný materiál, ktorý si môžete pri chudnutí pustiť a dodá vám energiu ísť do toho. Ideálne, ak

Šalát ako plnohodnotné jedlo

Dnes si spravíme šalát aj s majonézou. Bude drahší (2 eurá na porciu), ale na druhej strane hovoríme o plnohodnotnom jedle. Napríklad o obede, alebo

Prečítajte si

Motivačný kurz chudnutia

Prihláste sa na rýchlokurz chudnutia. E-mailom vám pripomeniem váš zámer a navrhnem, čo robiť. Dostanete aj e-knihu 100 tipov ako schudnúť. Kurz je zadarmo.  

Zasielanie kurzu sa dá kedykoľvek zrušiť. Podrobnosti o kurze sú tu… Informácie o ochrane osobných údajov nájdete tu.

Ak vás nezmotivuje tento kurz, ani kniha, tak sa pozrite do zrkadla. Niekedy to stačí.