Cícerové fašírky

Kdesi na fóre som zachytil, že sa vyrábajú cícerové fašírky. Skúsil som improvizovaný recept a celkom sa to dá jesť. Tu je tip. Varil som podľa vlastného receptu, ale môžete si nájsť mnoho iných, budú podobné.

Ak nemáte doma varený cícer, použite konzervu, či dve. Nasypte ich na niektorú zeleninovú mrazenú zmes. Áno, príprava jedla v ráde desiatok sekúnd je mi milšia, než pol hodinu strúhať zeleninu. Nič vám nebráni spraviť to z čerstvej, ak máte.

Tymián. Oregáno. Čierne korenie (ak vás nedráždi). Cesnak.

Ovsené vločky.

Vajíčka.

Potlačíme.

Vytvarujeme. Teraz nastáva problém.

Môžete to spraviť na panvičke na troche oleja. Jedlo je za nedlho hotové.

Vyzerá takto a chutilo nám. To sme robili len na skúšku a narýchlo. "Oficiálne" som ale plánoval piecť to v rúre. Ale priznávam, nabudúce asi budeme robiť na panvičke.

Tam to totiž trvalo dosť dlho aj na vyšších teplotách. Neviem, energeticky sa mi to zdalo dosť náročné. Ak budete piecť v rúre, choďte na vysokú teplotu, inak to sušíte a nie a nie tam vzniknúť nejaká škrupinka.

Hotovo.

Cícerová fašírka je nečakane chutné jedlo. Má vysokú sýtivosť a len veľmi málo tuku. Preto nakoniec po jedle alebo pred ním podávajte niečo tučné, napríklad hrsť orechov. Alebo ich pred podávaním potrite olivovým olejom. Nech sa tepelne neničí.

Upozorňujem, že tieto fašírky sú pomerne vysokosacharidové jedlo. To nevadí, ale počítajte s tým, že akákoľvek príloha by už bola nadbytočná. Proste vaša večera budú dve fašírky a nič k tomu.

Ešte čísla. Dal som 2 konzervy cíceru (necelé pol kilo) 2 vajcia, asi 120 gramov ovsených vločiek. Vzniklo by 8 fašírok, keby sme neboli skúšali aj piecť na panvici.

Vhodná porcia na jedno jedlo je teda zhruba 2 fašírky, mali by spolu takmer pol kila. Verím, že takmer polkilová večera väčšine dám stačí. Ak nie, dajte si k tomu ešte nejakú zeleninu.

Fašírky budú mať menej, ak sa vám vysušia v rúre. Preto počítajte na počet kusov a nie na cieľovú hmotnosť. Jedna porcia (dve fašírky z ôsmych) bude mať zhruba

  • 1400 kJ energie a to zhruba z
  • 20 gramov bielkovín,
  • 50 gramov sacharidov a
  • 5 gramov tuku.

Tieto čísla budú pre chudnúce dámy celkom v poriadku, doplniť treba ešte 10 gramov tuku. Ak chlap tajne zhltne tretiu fašírku, svet sa nezrúti.

Jedlo je chutné, sýte a pokojne ho pred sebou môžete ukrývať v chladničke. Druhý deň mi chutili ešte viac.

Napísal
Miro Veselý 
1. júna 2014
O autorovi článku: Zdravej výžive a chudnutiu sa venujem od roku 2004. Vydal som postupne niekoľko kníh o chudnutí. Najnovšia sa volá Jedálniček na chudnutie a sú v nej všetky potrebné informácie o chudnutí, ktoré čitateľ potrebuje na to, aby dosiahol výsledky. Pre tých, čo si knihu nechcú kúpiť je tu tento web. Nájdete tu informácie bezplatne. V článkoch a knihách vychádzam z poznatkov z klinickej obezitológie, odporúčaní WHO. Informácie priebežne konzultujem s lekármi aj fyzioterapeutmi a preto by malo byť bezpečné, ak sa nimi bude riadiť dospelý a zdravý, len obézny človek. Nemôžem však zaručiť výsledky každému. Pred chudnutím je preto vhodné, aby ste sa vždy poradili aj so svojím lekárom.
Miro Veselý
Tajomstvo chudnutia sa skrýva vo vašej chladničke!

©  Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.

Do roku 2003 som bol tučný. V roku 2004 som schudol 35 kíl a napísal o tom web chudnutie-ako.sk. Neskôr aj knihu, ktorú už 15 rokov pri každom vydaní vylepšujem o nové poznatky a skúsenosti z praxe. Volá sa Jedálniček na chudnutie. Ak radi pozeráte videá, navštívte Youtube kanál Miro Veselý.