E-mailom prišiel zaujímavý recept na jedlo, takže sa s ním chcem s vami podeliť. Začnem však citáciou sprievodného e-mailu, pretože mnohých z nás môže motivovať k zdravšiemu životnému štýlu.
Mam dovolenku, a tak sa mi dostali Vase rady o raciostrave a chuduti pod ruku. Viem, ze spatna vazba cloveka potesi- tak som sa rozhodla, ze vam ju dam. Preluskala som Vasu knihu na nete za cca tyzden. Moj priatel sa podla nej nastartoval a chudne z povodne 140 kg- momentalne je na 111 pri vyske 192 cm. Ja som na tom lepsie, mam 172 cm a momentalne 63 kg. Chcem zazit ten pocit, ked rucicka na vahe ukaze 55 kg, tak bez akehokolvek pocitu hladu alebo radikalneho menenia doterajsieho zivotneho stylu chcem tieze schudnut- zacala som pravidelne a casto jest- to bol moj problem, ked som sice stala na vahe, 5x do tyzdna spinnovala, ale nesla k idealnym 55 - teraz sa mi to dari... Vcera som vymyslela recept, ktory sa isto bude hodit aj inym na isnpiraciu.. Mohli by st ho aj s fotkami zavesit na net na vasu stranku o chudnuti. V prilohe je text receptu a 2 fotografie.
S pozdravom Edita K.
Jednoduchý recept na zdravý a výživný obed – 2 porcie. Použila som :
800 g cukety ( vážená v neošúpanom stave, ale mladá cuketa nemá hrubú šupku) = 527 kJ
150 g tuniaka vo vlastnej šťave ( z konzervy ) – 630kJ -použila som aj šťavu
1 natvrdo uvarené vajce – 46 g = 296 kJ
50 g údeného tofu syra = 263 kJ
Postup:
Mladú cuketu jemno ošúpeme, rozkrojíme po dĺžke na polovicu a obe polovice vložíme do hlbšieho pekáča vydlabanou časťou hore. Dužinu z cukety vyberáme lyžicou , nevyhadzujeme ju (všetky recepty ju totiž považujú za odpad, ja nie), ale vložíme bokom zvlášť do misky. Dužinu pokrájame na menšie kúsky, pridáme k nej tuniaka z konzervy, natvrdo uvarené a pokrájané vajce, prisypeme provensálske korenie a masu premiešame.
Lodičky z cukiet poprášime sladkou paprikou, čiernym korením a na palubu navrstvíme tuniakovo-cuketovú masu z misky. Vrch posypeme nastrúhaným tofu syrom, môžeme ozdobiť kolieskami z cibuľkovej vňate.
Cukety podlejeme vodou, prikryjeme ďalším pekáčom a dáme do vyhriatej rúry dusiť približne na 30 minút, potom odkryjeme a zapečieme ešte 10 minút.
Každú porciu podávame so šalátom z paradajky, uhorky a papriky ( všetky suroviny po 100g/ pre 1 osobu) pokvapkaným lyžičkou panenského olivového oleja (112 kJ, 3g tuku).
100g paradajky – 65 kJ
100 g uhorky – 43 kJ
100g papriky – 77 kJ
Sumár: V takomto jedle v 1 porcii prijmete: 858 kJ
(Bielkoviny 26g, Sacharidy10 g, Tuky 6g)+ 241 kJ
zeleninový šalát (Bielkoviny 1g, Sacharidy10g, Tuky 2g).
Určite budete sýti 3-4 hodiny a tá masa na tanieri....
Pohľad na fotografie hovorí jasnou rečou.
Dobrú chuť!
Samozrejme jedávať cukety a inú zeleninu je vždy dobrý nápad a či to už budete grilovať alebo opekať myslite na jedno: olejom pri chudnutí radšej šetrite. Ono to totiž je taká tak trocha myšlienková pasca. Zdá sa nám, že ak si dáme niečo zdravé (list šalátu) tak nás to oprávňuje dať si aj vyprážaný bravčový rezeň rovnakej veľkosti. Je to ľudské, mnohí si myslia, že porcia zeleniny "vyváži" diétnu chybu. Nenaleťte tomu aj vy.
© Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.