Domáce proteínové tyčinky 3

Píše Miro veselý od roku 2004. Kontakt...

Mám tu ďalší tip na proteínovú tyčinku podomácky. poslal nám ju Martin Nevolný a to aj s fotkami, takže môžete vyskúšať. V tomto recepte ide naozaj o proteínovú tyčinku – obsahuje veľa proteínov a málo sacharidov.

Recept na domácu proteínovú tyčinku

6 kusov/60 g kus

1 tyčinka má takéto zloženie:

Výrobná cena, po rozpočítaní ceny každej suroviny je zhruba 10-12 Kč na 1 tyčinku! To je necelých 50 centov. (rok 2013)

  • 70 g ovesné vločky
  • 30 g ovesné otruby (Alnatura BIO, DM)
  • 20 g ľanové semiačka drtené (Alnatura, BIO, DM)
  • 10 g lieskové orechy
  • 20 g strúhany kokos
  • 100 g WHEY proteín Izolát (použil som WHEY GOLD STANDARD izolát od značky Optimum)
  • 50 g CFM night proteín (použil som AMINOSTAR 90% nočný proteín)
  • 100 ml voda

Postup prípravy proteínovej tyčinky

Ovesné vločky rozmixujeme na veľmi jemné časti (takmer prach).

 

To isté urobíme s lieskovými orechmi, primiešame ovesné otruby, ľanové semiačka a polovicu strúhaného kokosu (druhu polku necháme na obalenie tyčiniek).

Úspešné chudnutie - balík kníh

5 kníh Mira Veselého s podpisom.

Plus CD "Ako schudnúť"
Plus ručne maľovanú záložku.
Plus dobrý pocit, že ste podporili autora :-)

39,90 eur + poštovné

Tip: Jeden balík a máte 5 darčekov pre známych...

Do takto rozmiešanej (ešte sypkej zmesi) pridáme oba sypké proteíny.

Sú už osladené – nie cukrom – nemusíme pridávať nič ďalšie. Pokiaľ by sme ale chceli mať tyčinky viacej sladké môžeme pridať Stéviu (dá sa kúpiť v tekutom stave, 3 kvapky je 1 kocka cukru).

Do takto rozmiešanej zmesi (sypkej) pridáme 100 ml vody a znovu miešame.

Vznikne nám hutná, tuhá a lepivá hmota. Takto tuhú hmotu rozdelíme (postupne navážime) na 60 g a zabalíme do alobalu. Na obalenie – vytvarovanie a zníženie lepivosti použijeme druhu polovicu strúhaného kokosu.

Taaak a do chladničky, tyzden nám tam vydržia. :-)

Táto zmes predstavuje dávku proteínovej tyčinky bez akýchkoľvek rýchlych sacharidov a iba so zdravými tukmi.

Tyčinku používam medzi jedlami, pokiaľ viem, že nestihnem nejaké jedlo, alebo chcem doplniť bielkoviny.

Obsahuje jednak rýchle bielkoviny (izolát srvátky) ale tiež pomalšie bielkoviny (srvátkové koncentráty a vaječný bielok v nočnom proteíne). Ovesené vločky majú síce vyšší GI, ale po kombinácii s tukmi a bielkovinami sa zníži.

Dá sa preto povedať, že tyčinky neobsahujú skutočne žiadne rýchle sacharidy v podobne cukru či sušených ovocí, a pod. Takže do diéty ideálne. Hlavne sa dajú zobrať kamkoľvek. Vzhľadom ku stráviteľnosti proteínov je možné zjesť dve na jednu porciu, v prípade náhrady celého jedla. Jedno jedlo potom vyjde na 42g bielkovin, 22g sacharidov a 10 g tuku.

 

Komentáre k článku: Domáce proteínové tyčinky 3

  1. Alobal 3. septembra 2013

    Tycinka vyzera chutne a zdravo, otazka je ci by sa mala potom balit do alobalu …

    “Hliník ľudskému organizmu škodí – spôsobuje nervové poruchy, lámavosť kostí, poškodzuje spermie. Preto sa únia rozhodla zistiť, z čoho sa hliník dostáva do potravy, hlavné zdroje pravdepodobne zakáže používať.

    Dnes je najčastejšie požívaným hliníkovým výrobkom v súvislosti s potravinami alobal. Či aj z neho sa môže uvoľňovať kov do potravy, zatiaľ nie je známe. „Zatiaľ neboli publikované žiadne výsledky výskumov, ktoré by poukazovali na škodlivosť alobalu,“ reagovala Martina Merková z Úradu verejného zdravotníctva.”

    http://zdravie.pravda.sk/zdrava-vyziva/clanok/13566-je-alobal-bezpecny-unia-si-posvieti-na-hlinik-v-potrave/

  2. Miro Veselý 3. septembra 2013

    Dobrá pripomienka. S balením tyčiniek je vždy problém. Ja ich balím do desiatových vreciek, to je plast a ktovie, či tiež neškodí. Možno riešením by bol papier na pečenie, ktovie.

    Ja alobal nepoužívam preto, že sa rád lepí a trhá.

  3. zrutik 3. septembra 2013

    tak oproti beznym tycinkam je to pekny kus zlepsenie (hlavne ak tam clovek nenarve hrcu sojoveho proteinu a cukru).

    zmenil by som v recepture ale rozmlete lanove semienka, bud za cele, alebo by som ich vyradil uplne. po rozmleti totiz velmi rychlo oxiduju a vo vysledku su tam potom viac na skodu ako uzitok. namiesto lieskovcov by som tiez zvazil asi skor mandle, alebo vlasske orechy (lepsi tukovy profil) a zaexperimentoval by som urcite aj s pridanim priamo kokosoveho oleja.

  4. Miro Veselý 4. septembra 2013

    zrutik pokiaľ viem, tak práve ľanové semienka ani po pomletí neoxidujú nejakým závratným tempom. Ale to je asi otázka z ktorých zdrojov kto čerpá :-)

    Inak áno, čím viac variant takýchto tyčiniek, tým lepšie. Asi radšej robiť každú “várku” proteínových tyčiniek trocha inak. Pestrejšia strava.

  5. Martin Nevolny 6. septembra 2013

    Skodlive latky z alobalu su zaujimavym zistenim, zatial to ale nieje 100% potvrdene, takze by som sa s tym nestresoval. Je samozrejme mozne pouzit cokolvek ine. :-)
    Tycinky som skusal aj s kokosovym olejom. Z dovodu vysokeho mnozstva proteinu a lepivosti som ale vymenil za struhany kokos. Samotna priprava bez kokosu bola narocnejsia a tycky sa pak aj na alobal nalepili a slo to strasne zle dolu. V tejto sucasnej konzistencii su vyborne. :-)

    Urcite je mozne experimentovat s variantami zdravych tukov, ci uz vlasaky, mandle, pekanove orechy alebo iba samotny kokosovy olej.

    Budem rad za vase nazory a mozne vylepsenia. Primarne mi totiz islo o to, vyrobit proteinovu tycinku bez rychlych sacharidov s pomalym glykemickym indexom, ktore su vhodne jednak do diety, ale tiez do beznej stravy na doplnenie bielkovin v terene. :-)
    Este som zvazoval pouzit sacharidy s co najnizsim GI (nizsim ako ovesne vlocky). Napadla ma akurat basmati ryza, co mi pride ale divne a neviem jestli by sa to spojilo a drzalo pokope. :-) Takze pokial niekto pride na to, cim nahradit vlocky a este znizit GI, sem s tym. :-)

  6. Miro Veselý 6. septembra 2013

    Martin s tak vysokým obsahom tuku a bielkovín na porciu by som sa GI vôbec nezaoberal. to maličké množstvo sacharidov je podľa mňa celkom v poriadku.

  7. emka 11. septembra 2013

    pls, neskusal niekto tieto tycinky robit “na slano”? teda bez cukru, malicko osolit, pridat koreniny?
    viem si predstavit taku desiatu s jednou salatovou uhorkou by to mohlo byt super

  8. Miro Veselý 12. septembra 2013

    emka nápad je výborný, určite by to šlo. Málinko problém je v tom, že pri chudnutí je zvyčajne záujem ísť skôr bez soli. No a chcelo by to vyhútať suroviny. Ani komerčné tyčinky so slanou príchuťou sa veľmi neobjavujú.

  9. emka 13. septembra 2013

    takze: vyskusane :-) nemam doma momentalne vahu, pomohla som si malickou zufankou, ktoru som pouzila ako odmerku. Ako zaklad som pouzila uvareny cicer a ovsene vlocky, pridala som susene mlieko, semienka, malicko soli, mletu rascu a mlety koriander.
    Pouzila som 2 zufanky (velke ako kopcek zmrzliny) vareneho ciceru, 2 zufanky ovsenych vlociek, jednu zufanku suseneho mlieka a 1 a pol zufanky zmesi semienok (slnecnicove, tekvicove, sezamove)vsetko som to rozmixovala v nadobe, ktora je sucastou tycoveho mixera a ma na dne dva noze. Rozmixovalo sa to super, konzistencia primerana. Pridala som este trosku ovsenych vlociek a celych semienok kvoli tomu, aby bolo do coho “zakusnut”, aby to cele nemalo velmi jednoliatu strukturu. Nabuduce skusim merozmixovat (iba prisypat) vacsi podiel vlociek a semiacok.
    vysli mi z toho tri tycinky (take primerane) jednu som si hned dala na veceru, k tomu salat z uhorky a ledva sa hybem :-) Ten vareny cicer ma imho vynikajucu konzistenciu na “zaklad” tyciniek. Myslim, ze by sa dal pouzit aj do “sladkych” tyciniek, pretoze ma taku “gastanovo-orieskovu” chut… a co tyka pomeru zivin v tychto slanych tycinkach, nebudem daleko od slusneho pomeru, ale da sa zrejme trosku vyhrat s tymi semienkami a orechami tak, aby boli hodnoty idealne. Ak som vas navnadila a pripadne vyskusate, tak dajte vediet, prosim :-)

Pridajte komentár:

Máte otázku, alebo chcete k článku niečo doplniť? Napíšte to sem. Odpoviem čo najskôr.

Vyplňte ešte: