Farebné raňajky

Píše Miro Veselý od roku 2004. Info...

Najlepšie raňajky sú také, ktoré naozaj zjete. Preto je výhodnejšie dávať si radšej každý deň to isté, ako neraňajkovať. Alebo dať si radšej menej vhodné jedlo, ako žiadne. Ak teda nemôžete jesť ráno preto, lebo nemáte čas, tak si kúpte proteínovú tyčinku, alebo hltajte proteínový prášok pre športovcov s vhodným pomerom živín, ale nezačínajte deň nalačno! My si dnes ukážeme raňajky, ktoré zaberú málo času pri príprave a ku koncu jedenia ich už môžete chrúmať ešte vo výťahu, pretože sa zmestia aj do hrsti.

V tomto príklade si ukážeme recept na raňajky, ktoré vám môžu občas prísť na chuť. V recepte uvádzam skoro až vtáčiu porciu.

  • Tuk: Na tanier navážte okolo 20 gramov orechov. Ak nechudnete, stačí hrsť. Ak chudnete, potom je lepšie strážiť príjem energie a orechy sú tou najväčšou "kladou". Stačí ak ich budete počítať ako akékoľvek orechy – rôzne druhy orechov a semien majú podobné energetické hodnoty.
  • Sacharidy: Priložte za hrsť sušených sliviek. (Všimnite si, že píšem slovo slivky a nie hrozienka – slivky obsahujú plno užitočných fytochemikálií a antioxidantov. Môžu pomáhať chrániť pred rakovinou). Pre vážiacich – 40 až 60 gramov. Na obrázku je 40 gramov.
  • Bielkoviny: Zo dva plátky kvalitnej šunky. Hovoríme o šunke s minimálne 90% mäsa, nie o vode s chemikáliami napustenej do trochy mäsa. Ak ste vegetariáni, bielkoviny si istite z iných zdrojov.
  • Zelenina: Nepočítane. Čo máte poruke aspoň štvrť kila. Kaleráb, stopkatý zeler a paradajky na snímke.

Takýto pestrý tanier plný dobrôt môžete vyzobkať a na dobré 3 hodiny vám dá nielen energiu, ale aj pocit sýtosti. K tomu poznámky:

  • Kto nechudne, mal by výraznejšie zvýšiť množstvo sacharidov a trocha aj bielkovín.
  • Sú smery, ktoré odporúčajú na raňajky zjesť najmenej 30 gramov bielkovín. Má to zaistiť naštartovanie metabolizmu a podobné efekty smerujúce ku chudnutiu. Hmm. S takými radami opatrnejšie. Môžu fungovať, aj nemusia. Nie pre každého sú podobné tipy vhodné.
  • Je dobré zaujímať sa, či v slivkách nie je pridaný cukor, aby boli sladké. Lepšie, ak zoženiete slivky neobohatené o cukor.
  • Varovanie: niekoho môžu slivky preháňať. Potom je lepšie s tým počítať. Slivky majú mierne dezinfekčný účinok.

Takže toľko raňajkový tip.

Nakoniec ešte čísla: Samotného "jedla" je tentokrát veľmi málo, len 100 gramov. Jeho energetická hodnota je na porciu okolo 1200 kJ. 12 gramov bielkovín, 35 gramov sacharidov a 16 gramov tuku. Tuku je o niečo viac, než by bola "norma", ale to neprekáža. Kto nemá útlu ženskú postavičku, môže si sliviek nadeliť oveľa odvážnejšie.

K tomu patrí zelenina, štvrť kila je minimum. Čím viac jej zjete, tým lepšie. Nevážiť, jesť. Takto vyzerá porcia na tanieri. Tajomstvo spoza objektívu: zvyšok nakrájaného kalerábu som zjedol. Tým chcem naznačiť, že zeleniny zjedzte toľko, koľko môžete. Nebojte sa, "priveľa" zeleniny vám neublíži. Mimochodom je zaujímavé, že ľudia sa pýtajú, či im neublíži priveľa zeleniny, ale nepýtajú sa, či je zdravé jesť priveľa sladkostí, alebo údenín.

O autorovi článku: Zdravej výžive a chudnutiu sa venujem od roku 2004. Vydal som postupne niekoľko kníh o chudnutí. Najnovšia sa volá Jedálniček na chudnutie a sú v nej všetky potrebné informácie o chudnutí, ktoré čitateľ potrebuje na to, aby dosiahol výsledky. Pre tých, čo si knihu nechcú kúpiť je tu tento web. Nájdete tu všetky informácie bezplatne. V článkoch a knihách vychádzam z poznatkov z klinickej obezitológie, odporúčaní WHO. Informácie priebežne konzultujem s lekármi aj fyzioterapeutmi a preto by malo byť bezpečné, ak sa nimi bude riadiť dospelý a zdravý, len obézny človek. Pred chudnutím je ale vhodné, aby ste sa vždy poradili aj so svojím lekárom.
Dátum aktualizácie článku: 1. novembra 2013

 

Pridajte komentár:

Máte otázku, alebo chcete k článku niečo doplniť? Napíšte to sem. Odpoviem čo najskôr.

Vyplňte ešte: