Miro Veselý, chudnutie-ako.sk

Grilovaná zelenina

Píše Miro veselý od roku 2004. Kontakt...

Zelenina nemusí vždy byť len surová. Jeden zo spôsobov prípravy môže byť aj grilovanie. V domácom sporáku stačí aj rúra s "grilom" a výsledok vás môže veľmi milo prekvapiť. Nemusíte nič vedieť. Ak máte rúru na stupne, nastavte ju niekde okolo 200 stupňov. Podľa toho čo budete grilovať. Trebárs kaleráb, tekvica, alebo zemiaky potrebujú dlhší čas. Tam dajte rúru rúriť pomalšie. Paprike, či paradajkám netreba veľmi kúriť nad hlavičkami a tam sa dá pustiť vyššia teplota a skončíte to za pár málo minút.

Ja to robím často tak, že mám dve poschodia. Na nižšom poschodí je menej tepla, tam sa robia tvrdšie zeleniny. Po skončení grilovania prvej vrstvy to vymením. Ale poďme na ukážky.

Na papier na pečenie naukladajte zeleninu.

Posypte bylinkami ako je oregáno, tymián, alebo čierne korenie. Postriekajte sprejom s olivovým olejom. Je to pravidelnejšie, ako pokvapkať. Podlievať olejom netreba, ani “mastiť” papier na pečenie.

Po 10 až 20 minútach ste ugrilovaní a môžete podávať ešte horúce jedlo.

Ktoré druhy zeleniny sú vhodné na grilovanie

Tu sa fantázii medze nekladú. Cukina, baklažán, patizón, kaleráb, tekvica, cesnak, cibuľa, paprika… Každý druh zeleniny má po grilovaní trocha inú chuť, než za surova, alebo po udusení.

Tu a tam sa podarí trocha viac pripáliť. Je to škoda, ale urobí to s jedlom menšie škody, ako keby ste grilovali mäso.

Už pred grilovačkou z toho ide chuť. Nešetrite cibuľku! Je veľmi zdravá a obsahuje veľa užitočných látok. Po tepelnej úprave je takmer bez charakteristického zápachu a tiež ani neštípe. Zo dve veľké cibule patria na každý tanier.

Paradajky na grile sú tiež vynikajúcim nápadom. Majú celkom inú chuť, než surové. Pripomínajú dosť paradajkový pretlak. Pritom nás bude zaujímať to, že po tepelnom spracovaní sa z paradajok do tela dostane viac látok, ktoré sú známe svojim protirakovinovým účinkom.

Veľmi dobrá je aj tekvica Hokaido. Tú môžete dokonca považovať za svojho spojenca nielen pri chudnutí. Betakarotén a množstvo fytochemikálií robia z tejto lahôdky nielen vitamínovú bombu, ale aj ochrancu zdravia.

Občas sa však ozvú ľudia, ktorí upozorňujú, že varením a teplom sa ničia vitamíny a iné živiny. Áno, je to pravda. Niektoré vitamíny sa môžu pri tepelnej úprave postupne ničiť. Pri krátkom grilovaní však nejde o nijakú pohromu. Sú totiž iné látky, ktoré sa po tepelnej úprave lepšie využijú. Napríklad v paradajkách. Preto v praxi je najlepšie striedať zeleninu surovú, aj tepelne spracovanú.

Príkladom môžu byť zemiaky. Tie sú tiež na grilovanie ako stvorené, aj keď si vyžiadajú dlhší čas prípravy. Tie v surovom stave obsahujú veľa alergénov a mnohým ľuďom by nerobili dobre. Tieto alergény sú však termolabilné, takže po tepelnej úprave sú zemiaky bez problémov pripravené na jedenie.

Tu som, napríklad, korenie (tymián, oregáno, trocha korenia) rozdrvil v trecej miske, takže ich na výslednom jedle takmer nevidieť. Cítiť ich však lahodne.

Grilovanie a chudnutie

Ak ste vo fáze zhadzovania váhy, grilovanej zeleniny sa báť nemusíte. Pokojne ku nej priložte aj pár kúskov tofu! Získate mimoriadne sýte a hodnoté jedlo.

Soľ

Ak máte vyšší tlak (alebo normálny, ale užívate lieky na srdce) odporúča sa vôbec nesoliť. Pridajte viac byliniek, môže byť aj zmes, ktorá je určená na použitie pri neslanej diéte.

Aj keď soľ podčiarkne chuť grilovanej zeleniny, nie je nutná. Pokiaľ by vám veľmi chýbala, dám vám dva triky.

  1. Čo najviac jedla zjedzte bez soli. Keď už ste na konci, veľmi jemne si osoľte posledné sústa, ostane tak lepší celkový dojem.
  2. Ak už musíte soliť, použite takzvanú "srdciarsku" soľ. Je to soľ kde polovicu obsahu tvorí chlorid draselný. Tým sa chuť soli zachová, ale množstvo problémového sodíku klesá na polovicu. To však neznamená, že si môžete nasypať o to viac :-)

Pokiaľ máte radi štipľavé, je to ideálne. Štipľavá chuť pomáha maskovať, že potravina je menej slaná.

Tuk

Keďže toto jedlo obsahuje málo tuku, budeme ho dopĺňať.

Aby sa olivový olej zbytočne teplom neničil, použite ho čo najmenej na tepelnú úpravu. Trocha ale treba. Pred podávaním môžete zeleninu odvážne pokvapkať olivovým olejom. Aspoň lyžicu na porciu. Alebo si k tomu dajte trocha orechov.

Bielkoviny a sacharidy

Ak tam bude tekvica a zjete jej hojne, sacharidy v porcii máte. Aby to bolo plnohodnotné jedlo, šmyknite k tomu pár rezov tofu. Ak vám nechutí "surové", môžete si tie kúsky ogrilovať spolu so zeleninou a získate lahôdku.

A hlavne: porušte hlavnú zásadu chudnutia! Jedzte z veľkých tanierov!

Normálne je ideálne, aby ste doma jedávali skôr z menších tanierov. Je to známy trik, ako zjesť menej a mať pritom pocit veľkej porcie. No v prípade tohto jedla je lepšie najesť sa poriadne. Toto nie je jaternička ani torta. Pol kilová porcia je v úplnom poriadku. To však platí len v prípade, že zeleninu bežne jedávate. Ak by tak veľkú porciu zjedol človek, ktorý nie je zvyknutý, mohol by mať trávacie ťažkosti.

Príklad ako môže vyzerať tanier s grilovanou zeleninou pred podávaním. Cibuľka, paprika, baklažán, paradajky a dva jednostrukové cesnaky. Kto chce, môže sypnúť niečo parmezánu. (V Rakúsku dostať nízkotučný s vynikajúcou chuťou a to za lahôdkové ceny.)

Príklad, ako by to vyzerať nemuselo – toto je naozaj malá porcia. Vhodná je skôr ako predjedlo pred normálnym jedlom.

Nuž a nejako takto môže vyzerať sýte jedlo. Hokaido, patizón cesnaky a iné už vyššie menované ingrediencie vŕšené na tanier. Ideálne na letné posedenie na balkóne, alebo v záhrade.

 

Komentáre k článku: Grilovaná zelenina

  1. Monci 4. novembra 2015

    Chlorid draselny vo vysiom mnozstve zase sposobuje arytmiu srdca, takze je diskutabilne, ci je lepsia taka ci onaka sol. Ja mam nizsi tlak, nemam problem ani s oblickami, takze mne nerobi problem ziadna sol. Ale priatel s tym problem ma. Jedol tu sol s chloridom draselnym a aj dost bananov, plus cvici s velkymi vahami a vtedy sa pri cviceni uvolnuje tiez. Mal arytmiu a dlho nevedel preco ani doktori. Az sam na to prisiel a je pokoj. Skor by som napisala, ze zdrava sol bude morska a hymaljska.

  2. Miro Veselý 4. novembra 2015

    Monci chlorid draselný sa používa pri nedostatku kália aj v podobe liekov, takže pri normálnom dávkovaní by sa problémy objaviť nemali. Samozrejme, ak sa bude soľ dávkovať vysoko, tak to nebude robiť dobrotu a to ani keby bola “normálna”. Ak je prítomný problém so srdcom bez odkladu treba konzultovať s lekárom príčinu. Je možné, že váš priateľ s tým má problém, potom je jasné že bude lepšie soliť minimálne. Zdravé je totiž nesoliť. V tom čo jedávame už aj tak je dosť soli. Formálne nie je podstatné či ide o “kamennú soľ” alebo niektorú drahšiu. Vždy je to chlorid sodný.

Pridajte komentár:

Máte otázku, alebo chcete k článku niečo doplniť? Napíšte to sem. Odpoviem čo najskôr.

Vyplňte ešte: