Grilovaný baklažán s cesnakovou penou

Píše Miro veselý od roku 2004. Kontakt...

Chudnete? Čo tak najesť sa poriadne a bez výčitiek svedomia? Dám vám tip na jedlo, ktorého môžete zjesť kilo na posedenie a zaručene nepriberiete. Toto nie je žart! Najskôr napíšem recept a potom trocha teórie. Okoštujte teda lahôdku – baklažán. (Baklažán to sú také tie tmavé lesklé výpestky v tvare žiarovky.)

Kúpte si asi kilo baklažánu na jednu osobu.
Každý baklažán rozrežte na dve polovice.

Pred grilovaním môžete baklažán posypať syrom – parmezán je ideálny. Parmezán je pri chudnutí nevhodný (obsahuje veľa tuku). Prečo ho teda vôbec spomínam? Máme naň „energetický“ priestor. Uvidíte vo výpočtoch. Asi 5 gramov parmezánu celkom stačí – baklažán na seba prevezme bohatú chuť aj v prípade že parmezánu frknete len o málo viac, ako soli.

Osyrovaný baklažán položte na mriežku trúby, alebo grilu. Odporúčam kúriť čo najmocnejšie, aby vrch baklažánov očervenel a aby jedlo nestratilo veľa vody. V rúre, alebo grile bude baklažán tepelne namáhaný asi 20 minút. Hotový je, keď má vrchnú, rozrezanú časť svetlohnedú. (Po grilovaní bude z kila baklažánu trocha menej, to má na svedomí odparená voda.)

V čase kým sa to griluje, pripravte si cesnakovú penu. Pena nie je podmienkou – stačí cesnak prepasírovať do olivového oleja. Mne však viac chutí, keď sa cesnak namiesto pasírovania rozmixuje ponorným mixérom. Trocha vody, trocha oleju. Plus soľ. Mixovanie sa darí až keď spracovávate viac cesnaku, trebárs pre celú rodinu. No cesnaková pena z mixéru je lepšia. Je celkom hladká. Cesnak pustí viac chuti, výborne sa rozotiera.

Tip: Odporúča sa, aby cesnak pred spracovaním bol asi 10 minút nakrájaný, alebo prepasírovaný len tak na vzduchu. Oxidáciou sa vytvárajú zdraviu prospešné látky, ktoré chránia pred rakovinou.
Medzitým sa vám baklažán už asi ugriloval. To je všetko.

Grilovaný baklažán potrite cesnakovo – olejovou penou a môžete hneď jesť, najlepší je celkom čerstvý. Je to lahôdka.

Úspešné chudnutie - balík kníh

5 kníh Mira Veselého s podpisom.

Plus CD "Ako schudnúť"
Plus ručne maľovanú záložku.
Plus dobrý pocit, že ste podporili autora :-)

39,90 eur + poštovné

Tip: Jeden balík a máte 5 darčekov pre známych...

Baklažán má pomerne pevný okraj. Nevšímajte si ho, dá sa odhryznúť. Pekne ho zjedzte, vláknina nezaškodí. Ak sa jesť nedá, alebo sa vám to nepáči, môžete baklažán pred podávaním odblaniť od tmavej kože.

A teraz trocha teórie.

Energetická hodnota: baklažán má 63 kJ na 100 gramov. (15 kalórií). Takže ak si kúpite jedno kilo slovenské baklažánu a celé ho hneď zjete ako jedno jedlo, zjedli ste málo energie. Nielen pre chuť, ale aj pre zdravé chudnutie potrebujete tuk + nejaké bielkoviny. Vhodné množstvo bude jedna polievková lyžica olivového oleja na osobu. To je (podľa lyžice) asi 10 gramov tuku. Energeticky vám 10 gramov tuku navýši energetickú hodnotu o 370 kJ. Stále máte priestor. Práve tak asi na 5 gramov parmezánu. Energia tým podrastie o 80 kj.

Zrátam to:

Kilo baklažánu. Cesnaku, koľko chcete. Olej 10 gramov. Parmezán 5 gramov. Štipka soli.

To máme 1100 kJ – optimálna energetická hodnota jedného jedla pri chudnutí. Spapáte 12 gramov bielkovín, 41 gramov sacharidov a 11 gramov tuku. O bohatom príjme vlákniny ani netreba hovoriť.
Vyskúšajte si tento výpočet spraviť sami v kalkulačke potravín
a prípadne si vypočítajte, ako by sa zmenili čísla, ak by ste namiesto parmezánu ochutili baklažán niečím iným.

Takže dobrú chuť. Obžeriete sa tak, že nebudete vládať ani chodiť. Skúste to porovnať s tým, že by ste si namiesto takéhoto jedla dopriali jednu bežnú, 60 gramovú čokoládovú tyčinku. Na hmotnosť je to 18 krát menej. (Za chvíľu po tyčinke ste zas hladní…) Energeticky je maličká 60 gramová tyčinka ešte výkrmnejšia ako kilo baklažánov – bežná malá tyčka má 1350 kJ energie, a to prevažne z tuku (21 gramov tuku je pol dennej dávky tuku pri chudnutí)…

Toľko ku výpočtom. Ešte azda na záver zaujímavosť o baklažáne: Z bielkovín je v ňom najvýznamnejšie zastúpená aminokyselina glutamín. Športovci ju za drahé peniaze kupujú po ťažkých tréningoch, pomáha pri regenerácii. Kilo baklažánu obsahuje asi jeden a pol gramu glutamínu.

 

Komentáre k článku: Grilovaný baklažán s cesnakovou penou

  1. danielle 13. marca 2009

    No paráda!! Ďakujem veľmi pekne za super recept… Baklažány milujem, no predtým som ich jedla asi veľmi veľmi nezdravé. Maminka robí takú lahodku totiž, nakrája baklažány na asi centimetrové koliečka, posolí, nechá odstáť a potom podusí s olivovým olejom (dáva ho tam ale požehnane) takže nakoniec ja to úplne nasiaknuté olivovým olejom, hups, teraz už viem že takéto papať nebudem a určite vyskúšam ten váš recept… vyzerá úžasne!!

  2. Talia 14. októbra 2011

    Veľmi dobré jedlo.

  3. Sashenka 5. februára 2012

    Dakujem za recept, dnes som ho vyskusala na obed a urcite si ho spravim znovu. Baklazan velmi nemusim, ale tento bol perfektny!

  4. Zuzka 20. novembra 2012

    Miro, zaujimavy recept, vyskusam. Otazka – co hovorite na syr Grana Padano? Chuti uplne ako parmezan, je lacnejsi a na obale som sa docitala, ze ma len 30% tuku v susine… ziviny tam zial rozpisane nie su.. Mate skusenosti? Dakujem

  5. Miro Veselý 21. novembra 2012

    Zuzka bežne ho používam.

  6. mandarinka 21. novembra 2012

    zuzka,miro-mozte blizsie napisat kde ho kupujete a co stoji?ja som myslela ze to je parmezan ten gran padano…

  7. Miro Veselý 21. novembra 2012

    mandarinka však v každom nákupáku je aspoň jeden druh parmezánových syrov. Je jedno ktorý kúpite, používa sa ho málo, tak radšej dobrý čo dá chuť, ako príliš nízkotučný čo dá chuť až po nasypaní pol kila…

  8. Zuzka 24. novembra 2012

    Ja ho kupujem v Lidli, vychadza cenovo lepsie ako tie male balenia a chuti super

  9. Katti 2. júna 2014

    Ja tie pouzivam baklazan vo velkom. Je velmi dobry aj do prazenice.
    Baklazan treba umyt, popichat nozom alebo vidlickou, dat na plech a asi tak 45minut nehat piect tak na 200stupnov.(ja bezne peciem tri kusky. Ked vychladne, tak podla potreby osupem jeden alebo dva. Duzinu nasekam na jemno a sup k orestovanej cibulke podusit aby sa odparila prebytocna voda a potom tam vmiesat vajce podla potreby. a hotovo

    druha varianta pomazanka – rozmixovat, pridat jogurt, sezamove alebo lanove semiacka, cesnak, sol a olivovy olej.

Pridajte komentár:

Máte otázku, alebo chcete k článku niečo doplniť? Napíšte to sem. Odpoviem čo najskôr.

Vyplňte ešte: