Grilovaný baklažán s cesnakovou penou

Chudnete? Čo tak najesť sa poriadne a bez výčitiek svedomia? Dám vám tip na jedlo, ktorého môžete zjesť kilo na posedenie a zaručene nepriberiete. Toto nie je žart! Najskôr napíšem recept a potom trocha teórie. Okoštujte teda lahôdku – baklažán. (Baklažán to sú také tie tmavé lesklé výpestky v tvare žiarovky.)

  1. Kúpte si asi kilo baklažánu na jednu osobu.
  2. Každý baklažán rozrežte na dve polovice.

Pred grilovaním môžete baklažán posypať syrom – parmezán je ideálny. Parmezán je pri chudnutí nevhodný (obsahuje veľa tuku). Prečo ho teda vôbec spomínam? Máme naň „energetický“ priestor. Uvidíte vo výpočtoch. Asi 5 gramov parmezánu celkom stačí – baklažán na seba prevezme bohatú chuť aj v prípade že parmezánu frknete len o málo viac, ako soli.

Osyrovaný baklažán položte na mriežku trúby, alebo grilu. Odporúčam kúriť čo najmocnejšie, aby vrch baklažánov očervenel a aby jedlo nestratilo veľa vody. V rúre, alebo grile bude baklažán tepelne namáhaný asi 20 minút. Hotový je, keď má vrchnú, rozrezanú časť svetlohnedú. (Po grilovaní bude z kila baklažánu trocha menej, to má na svedomí odparená voda.)

V čase kým sa to griluje, pripravte si cesnakovú penu. Pena nie je podmienkou – stačí cesnak prepasírovať do olivového oleja. Mne však viac chutí, keď sa cesnak namiesto pasírovania rozmixuje ponorným mixérom. Trocha vody, trocha oleju. Plus soľ. Mixovanie sa darí až keď spracovávate viac cesnaku, trebárs pre celú rodinu. No cesnaková pena z mixéru je lepšia. Je celkom hladká. Cesnak pustí viac chuti, výborne sa rozotiera.

Tip: Odporúča sa, aby cesnak pred spracovaním bol asi 10 minút nakrájaný, alebo prepasírovaný len tak na vzduchu. Oxidáciou sa vytvárajú zdraviu prospešné látky, ktoré chránia pred rakovinou.
Medzitým sa vám baklažán už asi ugriloval. To je všetko.

Grilovaný baklažán potrite cesnakovo – olejovou penou a môžete hneď jesť, najlepší je celkom čerstvý. Je to lahôdka.

Baklažán má pomerne pevný okraj. Nevšímajte si ho, dá sa odhryznúť. Pekne ho zjedzte, vláknina nezaškodí. Ak sa jesť nedá, alebo sa vám to nepáči, môžete baklažán pred podávaním odblaniť od tmavej kože.

A teraz trocha teórie.

Energetická hodnota: baklažán má 63 kJ na 100 gramov. (15 kalórií). Takže ak si kúpite jedno kilo slovenské baklažánu a celé ho hneď zjete ako jedno jedlo, zjedli ste málo energie. Nielen pre chuť, ale aj pre zdravé chudnutie potrebujete tuk + nejaké bielkoviny. Vhodné množstvo bude jedna polievková lyžica olivového oleja na osobu. To je (podľa lyžice) asi 10 gramov tuku. Energeticky vám 10 gramov tuku navýši energetickú hodnotu o 370 kJ. Stále máte priestor. Práve tak asi na 5 gramov parmezánu. Energia tým podrastie o 80 kj.

Zrátam to:

  1. Kilo baklažánu.
  2. Cesnaku, koľko chcete.
  3. Olej 10 gramov.
  4. Parmezán 5 gramov.
  5. Štipka soli.

To máme 1100 kJ – optimálna energetická hodnota jedného jedla pri chudnutí. Spapáte 12 gramov bielkovín, 41 gramov sacharidov a 11 gramov tuku. O bohatom príjme vlákniny ani netreba hovoriť.
Vyskúšajte si tento výpočet spraviť sami v kalkulačke potravín
a prípadne si vypočítajte, ako by sa zmenili čísla, ak by ste namiesto parmezánu ochutili baklažán niečím iným.

Takže dobrú chuť. Obžeriete sa tak, že nebudete vládať ani chodiť. Skúste to porovnať s tým, že by ste si namiesto takéhoto jedla dopriali jednu bežnú, 60 gramovú čokoládovú tyčinku. Na hmotnosť je to 18 krát menej. (Za chvíľu po tyčinke ste zas hladní…) Energeticky je maličká 60 gramová tyčinka ešte výkrmnejšia ako kilo baklažánov – bežná malá tyčka má 1350 kJ energie, a to prevažne z tuku (21 gramov tuku je pol dennej dávky tuku pri chudnutí)…

Toľko ku výpočtom. Ešte azda na záver zaujímavosť o baklažáne: Z bielkovín je v ňom najvýznamnejšie zastúpená aminokyselina glutamín. Športovci ju za drahé peniaze kupujú po ťažkých tréningoch, pomáha pri regenerácii. Kilo baklažánu obsahuje asi jeden a pol gramu glutamínu.

Miro Veselý

Miro Veselý

O autorovi článku: Zdravej výžive a chudnutiu sa venujem od roku 2004. Vydal som postupne niekoľko kníh o chudnutí. Najnovšia sa volá Jedálniček na chudnutie a sú v nej všetky potrebné informácie o chudnutí, ktoré čitateľ potrebuje na to, aby dosiahol výsledky. Pre tých, čo si knihu nechcú kúpiť je tu tento web. Nájdete tu informácie bezplatne. V článkoch a knihách vychádzam z poznatkov z klinickej obezitológie, odporúčaní WHO. Informácie priebežne konzultujem s lekármi aj fyzioterapeutmi a preto by malo byť bezpečné, ak sa nimi bude riadiť dospelý a zdravý, len obézny človek. Pred chudnutím je ale vhodné, aby ste sa vždy poradili aj so svojím lekárom.

9 Odpovedí

  1. No paráda!! Ďakujem veľmi pekne za super recept… Baklažány milujem, no predtým som ich jedla asi veľmi veľmi nezdravé. Maminka robí takú lahodku totiž, nakrája baklažány na asi centimetrové koliečka, posolí, nechá odstáť a potom podusí s olivovým olejom (dáva ho tam ale požehnane) takže nakoniec ja to úplne nasiaknuté olivovým olejom, hups, teraz už viem že takéto papať nebudem a určite vyskúšam ten váš recept… vyzerá úžasne!!

  2. Dakujem za recept, dnes som ho vyskusala na obed a urcite si ho spravim znovu. Baklazan velmi nemusim, ale tento bol perfektny!

  3. Miro, zaujimavy recept, vyskusam. Otazka – co hovorite na syr Grana Padano? Chuti uplne ako parmezan, je lacnejsi a na obale som sa docitala, ze ma len 30% tuku v susine… ziviny tam zial rozpisane nie su.. Mate skusenosti? Dakujem

  4. zuzka,miro-mozte blizsie napisat kde ho kupujete a co stoji?ja som myslela ze to je parmezan ten gran padano…

  5. mandarinka však v každom nákupáku je aspoň jeden druh parmezánových syrov. Je jedno ktorý kúpite, používa sa ho málo, tak radšej dobrý čo dá chuť, ako príliš nízkotučný čo dá chuť až po nasypaní pol kila…

  6. Ja tie pouzivam baklazan vo velkom. Je velmi dobry aj do prazenice.
    Baklazan treba umyt, popichat nozom alebo vidlickou, dat na plech a asi tak 45minut nehat piect tak na 200stupnov.(ja bezne peciem tri kusky. Ked vychladne, tak podla potreby osupem jeden alebo dva. Duzinu nasekam na jemno a sup k orestovanej cibulke podusit aby sa odparila prebytocna voda a potom tam vmiesat vajce podla potreby. a hotovo

    druha varianta pomazanka – rozmixovat, pridat jogurt, sezamove alebo lanove semiacka, cesnak, sol a olivovy olej.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Najnovšie pridané

(Za)chráňte svoje črevo

Druhé vydanie knihy doktora Bukovského sa volá (Za)chráňte svoje črevo – aj pečeň žlčník a pankreas! 14. 11. 2019 teda doplním článok o nové informácie.

6 tipov, ako získať pevnú vôľu

Pevná vôľa je potrebná, ak chcete zhodiť brucho, zmeniť životný štýl, či začať cvičiť. Neraz nám to však nevyjde. Potom povieme „mám slabú vôľu“. Ako

Ako efektívne používať kávu

Poznáte to z reklamy. Mäkká vôňa sa lynie bytom až do spálne. Podberie vás a prenesie ako na vankúšiku až do kuchyne, aby ste si

Ako schudnúť z brucha

Jedna z častých otázok znie: “ako schudnúť z brucha”. Takže prečo tie bruchá vlastne rastú a čo sa dá spraviť preto, aby nám zas spľasli? Veľký

Extrémne premeny Slovensko

Relácia Extrémne premeny je silne motivujúca. Je to výborný materiál, ktorý si môžete pri chudnutí pustiť a dodá vám energiu ísť do toho. Ideálne, ak

Šalát ako plnohodnotné jedlo

Dnes si spravíme šalát aj s majonézou. Bude drahší (2 eurá na porciu), ale na druhej strane hovoríme o plnohodnotnom jedle. Napríklad o obede, alebo

Prečítajte si

Motivačný kurz chudnutia

Prihláste sa na rýchlokurz chudnutia. E-mailom vám pripomeniem váš zámer a navrhnem, čo robiť. Dostanete aj e-knihu 100 tipov ako schudnúť. Kurz je zadarmo.  

Zasielanie kurzu sa dá kedykoľvek zrušiť. Podrobnosti o kurze sú tu… Informácie o ochrane osobných údajov nájdete tu.

Ak vás nezmotivuje tento kurz, ani kniha, tak sa pozrite do zrkadla. Niekedy to stačí.