Chudnete? Čo tak najesť sa poriadne a bez výčitiek svedomia? Dám vám tip na jedlo, ktorého môžete zjesť kilo na posedenie a zaručene nepriberiete. Toto nie je žart! Najskôr napíšem recept a potom trocha teórie. Okoštujte teda lahôdku – baklažán. (Baklažán to sú také tie tmavé lesklé výpestky v tvare žiarovky.)
Pred grilovaním môžete baklažán posypať syrom – parmezán je ideálny. Parmezán je pri chudnutí nevhodný (obsahuje veľa tuku). Prečo ho teda vôbec spomínam? Máme naň „energetický“ priestor. Uvidíte vo výpočtoch. Asi 5 gramov parmezánu celkom stačí - baklažán na seba prevezme bohatú chuť aj v prípade že parmezánu frknete len o málo viac, ako soli.
Osyrovaný baklažán položte na mriežku trúby, alebo grilu. Odporúčam kúriť čo najmocnejšie, aby vrch baklažánov očervenel a aby jedlo nestratilo veľa vody. V rúre, alebo grile bude baklažán tepelne namáhaný asi 20 minút. Hotový je, keď má vrchnú, rozrezanú časť svetlohnedú. (Po grilovaní bude z kila baklažánu trocha menej, to má na svedomí odparená voda.)
V čase kým sa to griluje, pripravte si cesnakovú penu. Pena nie je podmienkou - stačí cesnak prepasírovať do olivového oleja. Mne však viac chutí, keď sa cesnak namiesto pasírovania rozmixuje ponorným mixérom. Trocha vody, trocha oleju. Plus soľ. Mixovanie sa darí až keď spracovávate viac cesnaku, trebárs pre celú rodinu. No cesnaková pena z mixéru je lepšia. Je celkom hladká. Cesnak pustí viac chuti, výborne sa rozotiera.
Tip: Odporúča sa, aby cesnak pred spracovaním bol asi 10 minút nakrájaný, alebo prepasírovaný len tak na vzduchu. Oxidáciou sa vytvárajú zdraviu prospešné látky, ktoré chránia pred rakovinou.
Medzitým sa vám baklažán už asi ugriloval. To je všetko.
Grilovaný baklažán potrite cesnakovo – olejovou penou a môžete hneď jesť, najlepší je celkom čerstvý. Je to lahôdka.
Baklažán má pomerne pevný okraj. Nevšímajte si ho, dá sa odhryznúť. Pekne ho zjedzte, vláknina nezaškodí. Ak sa jesť nedá, alebo sa vám to nepáči, môžete baklažán pred podávaním odblaniť od tmavej kože.
A teraz trocha teórie.
Energetická hodnota: baklažán má 63 kJ na 100 gramov. (15 kalórií). Takže ak si kúpite jedno kilo slovenské baklažánu a celé ho hneď zjete ako jedno jedlo, zjedli ste málo energie. Nielen pre chuť, ale aj pre zdravé chudnutie potrebujete tuk + nejaké bielkoviny. Vhodné množstvo bude jedna polievková lyžica olivového oleja na osobu. To je (podľa lyžice) asi 10 gramov tuku. Energeticky vám 10 gramov tuku navýši energetickú hodnotu o 370 kJ. Stále máte priestor. Práve tak asi na 5 gramov parmezánu. Energia tým podrastie o 80 kj.
Zrátam to:
To máme 1100 kJ – optimálna energetická hodnota jedného jedla pri chudnutí. Spapáte 12 gramov bielkovín, 41 gramov sacharidov a 11 gramov tuku. O bohatom príjme vlákniny ani netreba hovoriť.
Vyskúšajte si tento výpočet spraviť sami v kalkulačke potravín
a prípadne si vypočítajte, ako by sa zmenili čísla, ak by ste namiesto parmezánu ochutili baklažán niečím iným.
Takže dobrú chuť. Obžeriete sa tak, že nebudete vládať ani chodiť. Skúste to porovnať s tým, že by ste si namiesto takéhoto jedla dopriali jednu bežnú, 60 gramovú čokoládovú tyčinku. Na hmotnosť je to 18 krát menej. (Za chvíľu po tyčinke ste zas hladní...) Energeticky je maličká 60 gramová tyčinka ešte výkrmnejšia ako kilo baklažánov – bežná malá tyčka má 1350 kJ energie, a to prevažne z tuku (21 gramov tuku je pol dennej dávky tuku pri chudnutí)...
Toľko ku výpočtom. Ešte azda na záver zaujímavosť o baklažáne: Z bielkovín je v ňom najvýznamnejšie zastúpená aminokyselina glutamín. Športovci ju za drahé peniaze kupujú po ťažkých tréningoch, pomáha pri regenerácii. Kilo baklažánu obsahuje asi jeden a pol gramu glutamínu.
© Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.