Kuracie mäská so zeleninou Wok

Máte chuť na poriadne sýte a chutné mäská? Skúste to – zaručujem vám, že sa vám podaria, aj keď ste predtým ešte nikdy nič nevarili.

Chce to len trocha odvahy a návštevu niektorého hypermarketu, kde nájdete všetko, čo budete potrebovať.

Skôr než začnete čítať: tento recept je tu ešte z pôvodného starého webu. Dnes by som už pri chudnutí kuracie stehná neodporúčal vôbec. Dôvod je prostý.

Kuracie stehná majú 3× viac tuku, ako prsia. To znamená, že sú chuťovo lepšie, ale zároveň o to ťažšie budete chudnúť. Predsa len tuk v mäse je v podstate ten istý druh tuku, aký sa snažíme schudnúť.

Ak chcete v porcii jedla z mäsa prijať okolo 20 gramov bielkovín, potrebujete na to:

  • 70 gramov kuracích alebo morčacích pŕs a v tej porcii zjete asi jeden gram tuku.
  • 100 gramov kuracieho stehna a v porcii zjete 3 gramy tuku.

Teraz možno namietnete, že nejaké "blbé" tri gramy tuku predsa nemôžu hrať úlohu. Na to vám poviem áno i nie.

Ak sa na to pozrieme takým tým benevolentným pohľadom, tak naozaj to nie je až tak veľký rozdiel. A naozaj - nie je veľký rozdiel, či si navážite lakomých 100 gramov stehienka, alebo si dáte stehienko celé (to môže byť možno 150 až 200 gramov. No tak čo? Veď sa nič nestane či zjeme teda 5 gramov tuku a trocha viac bielkovín, než by sme mali. Problém? Zvyčajne áno. Takáto benevolencia totiž zvyčajne pokračuje aj v ďalších jedlách. Aj prílohy sa dá dať trocha viac. Veď sa nič nestane. A tie marhule zo záhrady? Tie sa zjedia radšej hneď všetky. Kilko predsa neublíži, je to z prírody. S takým prístupom sa však chudnutie zastaví a ľudia potom prekvapene hľadajú príčinu, čo sa mohlo stať. No stalo sa to, že benevolencia.

Ak chcete schudnúť, potom celkový príjem tuku na deň bude vhodné dostať na úroveň niekam okolo 50 gramov. Nech 60. To znamená, že ak jedávate 3× za deň tak v jednom jedle môže byť najviac 20 gramov tuku. TO na prvý pohľad nie je problém, ale ak začnete variť, zistíte aké to je ťažké. Niečo také, že naliať na panvicu za lyžicu oleja? Koniec hry! Práve ste tam naliali všetok tuk, na ktorý máte "právo". Vaše stehienko by už bolo tukové plus. A k stehienku už nesmie byť nič mastné. Ani "šťava" k prílohe.

Kúpte si vykostené kuracie stehná. Sú pripravené na použitie. Stačí, ak ich hodíte na kus dreva, v každej kuchyni sa taký nájde. Ak nemáte drevený, bude to biely plastový obdĺžnik určený na krájanie.

Správne by bolo treba povykrajovať všetok prebytočný tuk. Skúte si ho niekedy odvážiť. Hneď budete vidieť, že kuracie stehná aké bežne kúpite budú mať značne viac tuku, než tie, ktoré ste našli niekde v kalorických tabuľkách. Reálne to bude 5 až 6 gramov tuku PLUS tuk ktorý ste použili na panvičke.

Stehienka v surovom stave nevyzerajú nejako obzvlášť vábne a tak ich za trest rozkrájajte na úplne márne kúsky.

Koža na nich nemá čo hľadať a komu sa chce, odoperuje aj tie biele tukové kúsky. (Ja ich tam nechávam.)

Mäso sa krája ťažko, ak je tupý nôž. V takom prípade radím extrémnu opatrnosť alebo brúsku.

Nakrájané mäská zasypte korením Kotányi – „Grilovacie“. Toto korenie je pripravené práve pre nás, čo nevieme variť.

Skúsení kuchári sa teraz iste uškŕňajú, pretože oni vedia čo a koľko sa má nasypať na mäso. My však nemusíme nič skúmať – posypeme mierne a jedlo bude výborné.

Mäso premiešajte s korením tak, aby sa korenie dostalo všade.

Ja pridávam aj korenie Avocado. Najlepšie je to na bravčové pečené - kurča má potom klobáskovú chuť. Aj cesnakové je výborné!

Takto nakorenené mäso je dobré pokvapkať trochou olivového oleja a nechať v chladničke deň, radšej však dva. Nie celkom v mraze.

Príprava

Po dvoch dňoch (netrpezliví ihneď) pripravia mäso.

Začnite žeraviť panvicu. Panvica typu Wok je výborná, ale môže byť aj iná.

Niekde nájdite cesnak.

Cesnak je také to biele, nezaujímavé. Zoberte zo tri alebo päť strukov. Ak ale cesnak nemáte radi, vôbec ho nemusíte použiť.

Z cesnaku odstráňte šušťáky, či ako sa volá ten biely kabátik, v ktorom väčšinou odpočíva. Struky nakrájajte na plátky alebo kocky presne vo veľkosti vašej trpezlivosti. Mne sa teda veľmi nezvykne chcieť krájať, takže sú z toho len kolieska. Zato polovička, tá je schopná vyrobiť milimeter krát milimeter veľké kocôčky. Tie sú lepšie, pretože pustia viac chuti.

Teraz už máte prichystané všetko, čo treba. Nájdite niekde panvicu. To je taká tmavá plechová vec, ktorej povrchu sa nesmieme dotýkať železom, aby sa z neho nezoškrabol teflón. Aspoň dúfam, že máte teflónovú panvicu, pretože na nej sa robí pohodlnejšie.

Olej. Ak diétujete, použite oleja len tak za polievkovú lyžicu. A zvoľte olej sójový. V prípade nediétnej prípravy črpnite oleja asi tak za dva glgy. Olej na panvici na peci rozhorúčte a keď už začína vyzerať netrpezlivo, hoďte nakorenené mäská.

A hneď začnite miešať.

Na pomerne silnom plyne, alebo elektrine, ak máte elektrický sporák, prehadzujte mäská po oleji. Ak ste predtým naozaj nikdy nevarili, musíte vedieť, že varechu si máte vybrať buď z umelej hmoty alebo drevenú. Určite nie kovovú, inak by sa poškriabala panvica.

Pri miešaní treba pracovať opatrne. Mäská sú zvedavé, radi celkom samé od seba vyskakujú z panvice na zem. Odtiaľ sa však už nedokážu vrátiť. Ak sa vám to náhodou stane a nejaké mäsko vyskočí, nenápadne ho kopnite niekam za stôl. Samozrejme, ak je prítomná manželka, bol to na dlhý čas asi váš posledný povolený pobyt v kuchyni.

Opekanie mäsiek by malo trvať tak dlho, až z vonkajšej strany dostanú červenú farbu, akoby už čoskoro chceli začať byť pripečené. Na túto časť varenia počítajte asi tak pätnásť minút, možno desať.

Keby ste ich hneď teraz vybrali z panvice a zjedli, nič by sa nestalo – sú výborné. Treba len chvíľu počkať, nech vychladnú a podávať.

Ak si nadelíte rozumnú porciu, napríklad 120 gramov, bude vám chutiť a nepriberiete.

Tí, čo ste ochotní vo varení pokračovať, dolejte k mäsu asi deci vody.

Hoďťe do toho trochu Vegety alebo iného ochucovadla na polievky. Spravidla obsahuje glutaman sodný, ktorý s chuťou robí pravé zázraky.

Glutaman sa nachádza aj v korení a tieto prísady spolu nahradia aj soľ, preto v recepte vôbec nesolíme „obyčajnou“ soľou. Netreba ani len onú povestnú „štipku“ soli.

Čím menej soli dáte, tým lepšie. Chuťovo je síce posolené jedlo efektnejšie, ale pri redukčnej diéte je najlepšie soliť minimálne.

Zástancovia zdravého stravovania ale nemajú radi Glutaman sodný. Tak nech si varia, ako vedia – bez neho.

Po pomiešaní prisypte jedno celé vrecko mrazenej zeleniny „Wok“. Výborná je Thaiská, Vietnamská, alebo Čínska.

Keď túto dobrotu varím pre väčší počet hladných krkov, spravidla kupujem dve (alebo aj tri) vrecká, a každé iného druhu. Zmiešam ich. Zelenina je potom ešte pestrejšia. Pestrofarebné jedlo vám pochvália ženy, a ak máte, zvykne to prilákať do pracovnej vzdialenosti aj papagáje.

Tento druh mrazenej zeleniny je síce drahý, ale svoju investíciu neoľutujete. Vo vrecku nenájdete žiaden nekvalitný kúsok a všetky majú výbornú chuť aj za surova. Takže s ochutnávaním radšej opatrne! Nepríjemne rýchlo zvyknú miznúť predovšetkým tie malé kukuričky.

Zeleninu nasypte na mäská a miešajte. Varenie sa na chvíľu zmierni, pretože zelenina je zmrazená a celý náš zázrak v panvici ochladila. Miešajte pokojne ďalej, za chvíľu to už zas bude celkom horúce.

Potrápte teplom celé toto jedlo ešte chvíľu, trebárs takých 5 minút, nie však viac ako 10, inak zelenina začne rýchlo strácať farby. Nemusíte ju variť – nevyrábate polievku. Stačí, ak sa zelenina poriadne zohreje. Vtedy panvicu odstavte z pece a spravte posledný kuchársky akt na tomto jedle.

Vrhnite do toho pripravený cesnak. A poriadne, poctivo premiešajte.

Cesnak sa už nesmie variť – to by zmenil chuť. Takto nám jedlo prifarbí čerstvou vôňou cesnaku.

A to je všetko. Vyrobili ste chaotickú zmes rôznych kúskov, z ktorých každý má trochu inú farbu a pritom jeden je lepší ako druhý. Kto má v kuchyni zavesený kus koľajnice, môže na ňu začať trieskať a zvolávať tak stravníkov.

A ako sa toto jedlo vlastne podáva?

  • Diétujete? Stačí, ak si udelíte rozumnú porciu - trebárs 200 gramov. Radšej viac zeleniny ako mäsa. K tomu možete zjesť niečo jednoduché. Napríklad kúsok celozrnného chleba.
  • Nediétujete? Rozkrojte bagetu a vložte do nej primerané množstvo kúskov. Trochu pokvapkajte šťavou. Zaklopte bagetu, zabaľte do igelitového vrecka a poriadne ju niečím zaťažte, aj na 3 hodiny. Získate trochu plackovitý ale vynikajúci a veľmi sýty obed. Ideálne, ak sa chystáte napríklad na výlet alebo do práce.

Vynikajúce je to tiež, ak hotové mäská napcháte do arabského chleba. To je taká biela tvarom skoro až palacinka, ktorá je však dutá – dovnútra natlačíte svoj kuchársky výtvor a nechajte mierne zaťažené trochu odstáť.

Napísal
Miro Veselý 
22. októbra 2018
O autorovi článku: Zdravej výžive a chudnutiu sa venujem od roku 2004. Vydal som postupne niekoľko kníh o chudnutí. Najnovšia sa volá Jedálniček na chudnutie a sú v nej všetky potrebné informácie o chudnutí, ktoré čitateľ potrebuje na to, aby dosiahol výsledky. Pre tých, čo si knihu nechcú kúpiť je tu tento web. Nájdete tu informácie bezplatne. V článkoch a knihách vychádzam z poznatkov z klinickej obezitológie, odporúčaní WHO. Informácie priebežne konzultujem s lekármi aj fyzioterapeutmi a preto by malo byť bezpečné, ak sa nimi bude riadiť dospelý a zdravý, len obézny človek. Nemôžem však zaručiť výsledky každému. Pred chudnutím je preto vhodné, aby ste sa vždy poradili aj so svojím lekárom.
Miro Veselý
Tajomstvo chudnutia sa skrýva vo vašej chladničke!

©  Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.

Do roku 2003 som bol tučný. V roku 2004 som schudol 35 kíl a napísal o tom web chudnutie-ako.sk. Neskôr aj knihu, ktorú už 15 rokov pri každom vydaní vylepšujem o nové poznatky a skúsenosti z praxe. Volá sa Jedálniček na chudnutie. Ak radi pozeráte videá, navštívte Youtube kanál Miro Veselý.