Kuracie mäská so zeleninou Wok

Píše Miro veselý od roku 2004. Kontakt...

Máte chuť na poriadne sýte a chutné mäská? Skúste to – zaručujem vám, že sa vám podaria, aj keď ste predtým ešte nikdy nič nevarili.

Chce to len trocha odvahy a návštevu niektorého hypermarketu, kde nájdete všetko, čo budete potrebovať.

Kúpte si vykostené kuracie stehná. Sú pripravené na použitie. Stačí, ak ich hodíte na kus dreva, v každej kuchyni sa taký nájde. Ak nemáte drevený, bude to biely plastový obdĺžnik určený na krájanie.

Stehienka v surovom stave nevyzerajú nejako obzvlášť vábne a tak ich za trest rozkrájajte na úplne márne kúsky.

Koža na nich nemá čo hľadať a komu sa chce, odoperuje aj tie biele tukové kúsky. (Ja ich tam nechávam.)

Mäso sa krája ťažko, ak je tupý nôž. V takom prípade radím extrémnu opatrnosť alebo brúsku.

Úspešné chudnutie - balík kníh

5 kníh Mira Veselého s podpisom.

Plus CD "Ako schudnúť"
Plus ručne maľovanú záložku.
Plus dobrý pocit, že ste podporili autora :-)

39,90 eur + poštovné

Tip: Jeden balík a máte 5 darčekov pre známych...

Nakrájané mäská zasypte korením Kotányi – „Grilovacie“. Toto korenie je pripravené práve pre nás, čo nevieme variť.

Skúsení kuchári sa teraz iste uškŕňajú, pretože oni vedia čo a koľko sa má nasypať na mäso. My však nemusíme nič skúmať – posypeme mierne a jedlo bude výborné. 

Mäso premiešajte s korením tak, aby sa korenie dostalo všade.

Ja pridávam aj korenie Avocado. Najlepšie je to na bravčové pečené – kurča má potom klobáskovú chuť. Aj cesnakové je výborné!

Takto nakorenené mäso je dobré pokvapkať trochou olivového oleja a nechať v chladničke deň, radšej však dva. Nie celkom v mraze.

Príprava

Po dvoch dňoch (netrpezliví ihneď) pripravia mäso.

Začnite žeraviť panvicu. Panvica typu Wok je výborná, ale môže byť aj iná.

Niekde nájdite cesnak.

Cesnak je také to biele, nezaujímavé. Zoberte zo tri alebo päť strukov. Ak ale cesnak nemáte radi, vôbec ho nemusíte použiť.

Z cesnaku odstráňte šušťáky, či ako sa volá ten biely kabátik, v ktorom väčšinou odpočíva. Struky nakrájajte na plátky alebo kocky presne vo veľkosti vašej trpezlivosti. Mne sa teda veľmi nezvykne chcieť krájať, takže sú z toho len kolieska. Zato polovička, tá je schopná vyrobiť milimeter krát milimeter veľké kocôčky. Tie sú lepšie, pretože pustia viac chuti.

Teraz už máte prichystané všetko, čo treba. Nájdite niekde panvicu. To je taká tmavá plechová vec, ktorej povrchu sa nesmieme dotýkať železom, aby sa z neho nezoškrabol teflón. Aspoň dúfam, že máte teflónovú panvicu, pretože na nej sa robí pohodlnejšie.

Olej. Ak diétujete, použite oleja len tak za polievkovú lyžicu. A zvoľte olej sójový. V prípade nediétnej prípravy črpnite oleja asi tak za dva glgy. Olej na panvici na peci rozhorúčte a keď už začína vyzerať netrpezlivo, hoďte nakorenené mäská.

A hneď začnite miešať.

Na pomerne silnom plyne, alebo elektrine, ak máte elektrický sporák, prehadzujte mäská po oleji. Ak ste predtým naozaj nikdy nevarili, musíte vedieť, že varechu si máte vybrať buď z umelej hmoty alebo drevenú. Určite nie kovovú, inak by sa poškriabala panvica.

Pri miešaní treba pracovať opatrne. Mäská sú zvedavé, radi celkom samé od seba vyskakujú z panvice na zem. Odtiaľ sa však už nedokážu vrátiť. Ak sa vám to náhodou stane a nejaké mäsko vyskočí, nenápadne ho kopnite niekam za stôl. Samozrejme, ak je prítomná manželka, bol to na dlhý čas asi váš posledný povolený pobyt v kuchyni.

Opekanie mäsiek by malo trvať tak dlho, až z vonkajšej strany dostanú červenú farbu, akoby už čoskoro chceli začať byť pripečené. Na túto časť varenia počítajte asi tak pätnásť minút, možno desať.

Keby ste ich hneď teraz vybrali z panvice a zjedli, nič by sa nestalo – sú výborné. Treba len chvíľu počkať, nech vychladnú a podávať.

Ak si nadelíte rozumnú porciu, napríklad 120 gramov, bude vám chutiť a nepriberiete.

Tí, čo ste ochotní vo varení pokračovať, dolejte k mäsu asi deci vody.

Hoďťe do toho trochu Vegety alebo iného ochucovadla na polievky. Spravidla obsahuje glutaman sodný, ktorý s chuťou robí pravé zázraky.

Glutaman sa nachádza aj v korení a tieto prísady spolu nahradia aj soľ, preto v recepte vôbec nesolíme „obyčajnou“ soľou. Netreba ani len onú povestnú „štipku“ soli.

Čím menej soli dáte, tým lepšie. Chuťovo je síce posolené jedlo efektnejšie, ale pri redukčnej diéte je najlepšie soliť minimálne.

Zástancovia zdravého stravovania ale nemajú radi Glutaman sodný. Tak nech si varia, ako vedia – bez neho. 

Po pomiešaní prisypte jedno celé vrecko mrazenej zeleniny „Wok“. Výborná je Thaiská, Vietnamská, alebo Čínska.

Keď túto dobrotu varím pre väčší počet hladných krkov, spravidla kupujem dve (alebo aj tri) vrecká, a každé iného druhu. Zmiešam ich. Zelenina je potom ešte pestrejšia. Pestrofarebné jedlo vám pochvália ženy, a ak máte, zvykne to prilákať do pracovnej vzdialenosti aj papagáje. 

Tento druh mrazenej zeleniny je síce drahý, ale svoju investíciu neoľutujete. Vo vrecku nenájdete žiaden nekvalitný kúsok a všetky majú výbornú chuť aj za surova. Takže s ochutnávaním radšej opatrne! Nepríjemne rýchlo zvyknú miznúť predovšetkým tie malé kukuričky.

Zeleninu nasypte na mäská a miešajte. Varenie sa na chvíľu zmierni, pretože zelenina je zmrazená a celý náš zázrak v panvici ochladila. Miešajte pokojne ďalej, za chvíľu to už zas bude celkom horúce.

Potrápte teplom celé toto jedlo ešte chvíľu, trebárs takých 5 minút, nie však viac ako 10, inak zelenina začne rýchlo strácať farby. Nemusíte ju variť – nevyrábate polievku. Stačí, ak sa zelenina poriadne zohreje. Vtedy panvicu odstavte z pece a spravte posledný kuchársky akt na tomto jedle.

Vrhnite do toho pripravený cesnak. A poriadne, poctivo premiešajte.

Cesnak sa už nesmie variť – to by zmenil chuť. Takto nám jedlo prifarbí čerstvou vôňou cesnaku.

A to je všetko. Vyrobili ste chaotickú zmes rôznych kúskov, z ktorých každý má trochu inú farbu a pritom jeden je lepší ako druhý. Kto má v kuchyni zavesený kus koľajnice, môže na ňu začať trieskať a zvolávať tak stravníkov.

A ako sa toto jedlo vlastne podáva?

  • Diétujete? Stačí, ak si udelíte rozumnú porciu – trebárs 200 gramov. Radšej viac zeleniny ako mäsa. K tomu možete zjesť niečo jednoduché. Napríklad kúsok celozrnného chleba.
  • Nediétujete? Rozkrojte bagetu a vložte do nej primerané množstvo kúskov. Trochu pokvapkajte šťavou. Zaklopte bagetu, zabaľte do igelitového vrecka a poriadne ju niečím zaťažte, aj na 3 hodiny. Získate trochu plackovitý ale vynikajúci a veľmi sýty obed. Ideálne, ak sa chystáte napríklad na výlet alebo do práce.

Vynikajúce je to tiež, ak hotové mäská napcháte do arabského chleba. To je taká biela tvarom skoro až palacinka, ktorá je však dutá – dovnútra natlačíte svoj kuchársky výtvor a nechajte mierne zaťažené trochu odstáť.

 

Komentáre k článku: Kuracie mäská so zeleninou Wok

  1. kvetus 27. októbra 2008

    Tak toto určite vyskúšam, vyzerá to fantasticky a určite aj dobre chutí. Vďaka a tip na sobotný obed.

  2. Helus 28. novembra 2008

    Diky za recept,toto jedlo vyskusam v nedelu na obed nakolko zhadzujem kilecka,dufam,ze si ho oblubim.

  3. Zuzana U. 28. januára 2009

    Ahoj Mirko, akurat som si “napácovala” mäsko a odlozila do chladnicky, uz sa veeelmi tesim na tento receptik, vyzera to uzasne :)

  4. Patrik Ž. 29. januára 2009

    no tak toto pojdem hneď v sobotu vyskúšať ale vyzerá to labužnícky

  5. Zuzana U. 30. januára 2009

    No takže vcera som to “uvarila” – bolo to fantastické, dokonca to chutilo aj môjmu bratovi, ktory zeleninu vobec nemusi.. VYBORNY RECEPT, dnes utekam kupit do zasoby zeleninku :-)

  6. bibula 20. februára 2009

    mnam,spravim hned, ked bude kura k dispozicii

  7. bibula 21. februára 2009

    prave sme to dojedli, no pravdu???:…to nema chyby…..mnam a mnam a mnam……
    a este malickost, mne to chutilo po cerstvom masle-to asi ta brokolica s cesnacikom urobili -dcera zase zanuchala syr,tak hned vyliezla z izby…tesim sa na dalsie recepty /mam vyhliadnute to morcacie:-)/

  8. Bob 8. marca 2009

    Dakujem za dobry a rychlo uvaritelny recept rodina su pochutila a dobre to bolo aj s ryzou

  9. luciapar 16. apríla 2009

    Hm..tusim by si rovno mohol vydat kuchrsku knihu :)
    Ved ja toto hladam cely cas…jedla, ktore sa hned pripravia…nie som ochotna stat v kychyni 2 hodiny…
    Ale ked je to rychle, pekne a dobre to chuti, tak preco nie :)
    L

  10. sonrieta 18. apríla 2009

    vyzerá to výborne, dík za rychly tip na obed

  11. evelin 25. júna 2010

    mňam ;) zajtra ideme grilovat, pomohlo mi aj toto. Dík

  12. Palo 2. septembra 2010

    Katastrofa, cely clanok… hlavne, ze stranka o chudnuti.. oleja za GLGY alebo len troska… sak dajme si glutaman sodny robi zazraky s chutou a nech mudruju ti co vedia varit bez neho? ten autor si robi srandu? Toto mi cele pride ako najvacsi vtip stranky chudnutie ako…

  13. MIMA 13. októbra 2010

    vyzerá to skvele! :v :)

  14. juraj 13. novembra 2010

    tak toto je perfektne hned si to idem urobit ale nemas viac receptov pre wok mam ho ale viem iba jeden pokrm, ci nepomozes

  15. Lenka 17. januára 2011

    recept sa da robit aj bez oleja, ak mate kvalitny wok…
    Moj recept:
    Kuracie kusky (nesolene, nekorenene) vrazime na wok (bez oleja ak sa da) a na silnom ohni povarime asi tak 2 – 3 minutky. Potom pridame asi 2cm nadrobno nakrajaneho zazvoru, asi 3 struciky cesnaku na drobno, 2PL rybacej omacky, 2PL sojovej omacky, minutku povarime a pridame mrazenu zeleninku (cinsku alebo thai) ta nam pusti stavu a tak ju prikryjeme a dusime do hotova :))))

    Ja som spapala cca 215g co malo priblizne 1200KJ, no ale neodolala som ani ryzi, takze obed bol okolo 1700 KJ, a priatel sa tiez len zalizoval ;)

  16. katuliena 27. apríla 2011

    zaraza ma, ze pri vareni pouzivate koreniace zmesi. Spravidla obsahuju vela soli. A tiez glutaman, co je stimulator chutnosti a podla mna cloveka len podporuje v jedeni.

  17. mel 15. septembra 2011

    Ja som použila presne od tejto firmy ale činsku zmes. Je tam ale dosť ľadu v tom. :(

  18. Monalisa 12. februára 2012

    idem to vyskúšať….vždy som davala kuracie alebo morčacie prsia..vykostene stehna ešte nikdy….

  19. kapitanka 18. februára 2012

    Ja presne týmto plným zemiakové placky a k tomu dávam kari ryžu … väčšej dobroty snáď nie je … :P

  20. brano 14. apríla 2012

    Ahojte …trosku zmeneny postup…
    Na olej hodime prv cesnak,zazvor s cili a az po 1-2min. Masko a ostatne ingrediencie…;))

    Dobru chut…

  21. zuzka 3. septembra 2012

    tak dobre som sa už dávno nezabavila,takéto recepty sú blbuvzdorné a pochopí to aj ten,okolo ktorého panvica len išla,super

  22. katka 4. januára 2013

    “Zástancovia zdravého stravovania ale nemajú radi Glutaman sodný. Tak nech si varia, ako vedia – bez neho. ”

    A autor tejto stranky nie je zastanca zdraveho stravovania??? Fiha, ja ze je. Inak zaujimavy recept pre ludi co nevedia varit ale toto ma zabilo. A ja by som pouzila kuracie prsia, alebo k stehnam uz by som nedavala ziadny tuk, maju ho na sebe dost.

  23. Mon 11. februára 2013

    skúste namiesto mrazenej zeleniny pochádzajúcej od neviemkial…nasu slovensku, s paprikami, rajcinkami, porom, cesnacikom so zahradky je to urcite este lepsie ;)
    je to zdravsie a aj ekologickejsie

  24. kritik 22. septembra 2013

    TOTO nazyvate vybornym, chutnym, fantastickym a neviem akym? Pouzit grilovacie korenie ako zaklad ochutenia je amaterizmus najvacsieho zrna, cesnak so zelenym klickom, ktory je pre cloveka pomerne dost skodlivy, kupena trapna zamrznuta zelenina? Ludia zacnite sa stravovat trosku sofistikovanejsie a hlavne zapajajte zdravy rozum!FM

  25. dodo 12. januára 2015

    radsej pises ako varis :D

  26. 5o 5. decembra 2015

    Ja kuracie mäso nakrájané na kúsky obalím v solamyle, poriadne zmes mäsa a solamylu premiešam, aby sa všetky kúsky obalili solamylom. Skúšal som pridať aj vaječné bielko a zmes poriadne premiešať, ale je to prácnejšie, takže bielko spravidla vynechávam. Mäso predtým vôbec nesolím a nekorením! Potom tie kúsky obaleného mäska kladiem na panvicu z rozpáleným olejom tak, aby sa nevytvorili guče, ale aby sa každý kúsok mohol sprudka opiecť na oleji pekne dookola, takže potom tie kúsky obraciam, prípadne oddelím tie, ktoré sa spojili. Treba postupovať svižne, aby mäso nepustilo šťavu. Plameň stiahnem až keď už sú kúsky mäsa opečené z každej strany. Niekedy, keď chcem viac jedla a mäso je už opečené, pridám nakrájané šampiňóny a chvíľu podusím s mäsom, už na menšom plameni. Pred pridaním mrazenej zeleniny mäso osolím a okorením čínskym korením a pridám sójovú omáčku, niekedy pridám aj klasické čierne mleté korenie, všetko samozrejme primerane, tak ako v jednej českej rozprávke. Premiešam a potom pridám navrch mrazenú zeleninu. Panvicu prikryjem a nechám krátko podusiť, nie na dlho, ale tak primerane, aby zelenina zostala ešte kus chrumkavá. Nakoniec celé premiešam. Niekedy pred dokončením ešte zalejem troškou vo vode rozpusteným solamylom, tak primerane, potom je jedlo trochu mazľavejšie. K tomu si uvarím ryžu. Mäso po obalení solamylom sa pri opekaní na oleji uzavrie, takže jeho šťava a jeho skutočná chuť zostane vo vnútri, potom je mäsko pekne šťavnaté a chutné. Dobrú chuť!

Pridajte komentár:

Máte otázku, alebo chcete k článku niečo doplniť? Napíšte to sem. Odpoviem čo najskôr.

Vyplňte ešte: