Ľanové semienka

Píše Miro Veselý od roku 2004. Info...

Jednou z potravín, ktoré by ste mali mať doma v hojnom množstve, sú ľanové semená. Odborníci ich odporúčajú vďaka vysokému obsahu nenasýtených mastných kyselín typu n-3. Čo sú to mastné kyseliny a prečo, chudinky, zostávajú nenasýtené, teraz skúmať nejdem. Možno tiež držia diétu.

Zrozumiteľnejšie povedané: ľanové semienko obsahuje látky, ktoré sa v bežnej strave takmer vôbec nenachádzajú a pritom sú užitočné. Ak ste sa dali na chudnutie, potom máte asi znížený príjem potravy, a určite neublíži, ak do organizmu prepašujete aj trochu bielkovín a vlákniny. Na túto akciu sa ľanové semienka skvelo hodia.

Ľanové semiačka sú zdrojom vitamínov, minerálov, vlákniny a zdravého tuku.

Obsahujú aj značné množstvo tukov, hlavne tých dobrých – nenasýtené mastné kyseliny – omega 3. Práve tento typ mastných kyselín sa nachádza (okrem ľanových semiačok) napríklad v morských rybách.

V minulosti boli ľanové semiačka aj ľanový olej bežnou súčasťou v kuchyni. Časom ale prišli do módy iné oleje a zmenil sa aj spôsob prípravy stravy. Ľan sa z našich kuchýň vytratil a prišli sme tak o zdroj zdraviu prospešných živín.

Istým problémom sa môže javiť aj výber, ktorú odrodu semien vlastne zvoliť. Podľa údajov Českého Ministerstva zemědělství sú medzi odrodami ľanových semien priepastné rozdiely.

Ako najlepšie odrody vychádzajú pôvodné odrody Natural, Libra, Recital, Baladin, Kaolin, alebo Flanders. Obsahujú najvyššie množstvo omega-3 mastných kyselín (alfa-linolenová kyselina) a nižšie množstvo omega-6 (kyselina linolová). Neskôr sa pestovatelia sústredili na zmeny týchto pomerov kvli trvanlivosti oleja. Ak totiž vyrobia olej s vysokým obsahom zdravého tuku, tak sa rýchlejšie kazí. Preto je dobré, ak sa vám podarí zistiť, akú odrodu vlastne kupujete. Ak sa vám to podarí, vyhýbajte sa odrodám Raciol, Amon, Jantar, a Lola. U nich je obsah priaznivých omega-3 mastných kyselín veľmi nízky. Také semienka síce majú veľa iných prospešných účinkov (vitamíny, minerály, vláknina) ale tuk nie je tak vhodný, ako by sme potrebovali.

Vplyv ľanových semienok na naše zdravie

Skôr, než sa začítate do prospešných účinkov ľanových semiačok: neočakávajte, že ak ku zlej strave pridáte denne lyžicu semien, že sa niečo výrazne zmení. Určite môžu pomôcť aj v tom prípade – vitamíny, vláknina… Ale ideálny efekt pocítite, ak z nevhodnej stravy prejdete na vhodnú a doplníte k nej semiačka a aj vhodný pohyb. To potom rozdiel pocítite ba aj nameriate u lekára pri vyšetrení krvi.

  • Znižujú hladinu cholesterolu, najmä “zlého” cholesterolu. Preto sú ľanové semiačka vhodné aj ako prevencia a liečbu aterosklerózy, ischemickej choroby srdca.
  • Majú antioxidačné účinky.
  • Pozoroval sa aj antitrombotický účinok. To po slovensky znamená, že užívanie mletého ľanového semena môže znižovať riziko tvorenia krvných zrazenín. Znižujú teda riziko ochorení ako je mrtvica, či pľúcna embólia.
  • Podporujú obranyschopnosť organizmu a zvyšujú jeho imunitu. Tu veľa zohrá práve aj vláknina, ktorá podopruje rozvoj zdravej črevnej mikrobioty a tá priaznivo ovplyvňuje imunitný systém.
  • Môžu pomôcť aj proti kvasinkovým chorobám. Majú antibakteriálne a protivírusové účinky.
  • Detoxikujú organizmus – vrátane hrubého čreva, majú pozitívny vplyv na črevnú mikrobiotu.
  • Zlepšujú trávenie, priaznivo pôsobia na metabolizmus žlčových kyselín.
  • Sú vhodné ako prevencia, ale aj na liečbu zvýšeného krvného tlaku.
  • Prevencia a liečba cukrovky II typu a rakoviny.
  • Zmierňujú prejavy klimaktéria a priaznivo vplývajú na menštruačný cyklus. Fytoestrogény v ľanových semiačkach majú účinky podobné ženskému hormónu estrogénu.
  • Obsahujú železo.

Pravidelné užívanie semiačok je preto pre zdravie prospešné. Po niekoľkých týždňoch (ale skôr počítajte s mesiacmi) sa zvyčajne začnú lepšiť aj vlasy, aj stav pokožky. Možno zistíte, že máte menej suchú pleť, alebo menej rôznych kožných záderov. To sa týka pôsobenia “zvnútra”.

Ľanový olej však môžete používať aj ako kozmetiku.  Pokožku ľanový olej totiž hydratuje. Dodá jej optimálnu vlhkosť a zároveň zníži kožné problémy ako sú akné, či niektoré ekzémy. zlepšuje hojenie rán. Stačí ho len vmasírovať do pokožky. Vlasom dodá ľanový olej lesk, silu a potrebné živiny. Je vhodný na všetky typy vlasov, ale najviac ho oceníte ak sú vaše vlasy suché, poškodené, náchylné na tvorbu lupín. Stačí ak si urobíte zábal z ľanového oleja a vaše vlasy získajú na hustote aj kvalite. Pokiaľ však chcete siahnuť po drahšej variante, podobné, ale asi intenzívnejšie účinky má arganový olej.

Či si už semiačka doprajete každý deň, alebo len občas (keď si na ne spomeniete), rozhodne ich do svojho jedálnička zaraďte.

Ľanové semienka a zápcha

Asi najčastejšie sa stretnete so skúsenosťou, že ľanové semienka a zápcha sa k sebe dobre hodia. Je to pravda.

Ľanové semienka zrušia zápchu vo veľmi krátkom čase. Postupujte tak, že si dajte jednu lyžičku ľanových semien ráno a jednu večer. (Pomleté!) Nezabudnite veľa vody. Zároveň si dajte vysokú dávku probiotík. Zajtra si zvýšte dávku semien na dve lyžičky dva krát denne a to už by zápcha mala byť v podstate vyriešená. Potom stačí pokračovať denne jednou až dvoma lyžičkami.

Nie je dobrým nápadom z ničoho nič nasadiť väčšie dávky vlákniny v podobe týchto semiačok. Ak máte zápchu preto, že ste sa stravovali zle, semienka pomôžu. Jednoducho bežná strava bez celozrnného pečiva a zeleniny má tendenciu ľudí “zapekať”. Ľanové semená tu môžu potom vytvoriť systém, ktorý to celé pomôže posunúť. Len nie naraz veľa.

Ak trpíte zápchou dlhodobo, úprava stravy vám pomôže. Okrem vyšších dávok probiotík (dlhodobo) zaraďte do stravy celozrnné výrobky, zeleninu a ovocie. A so zápchou je amen. Avšak ak by to nepomáhalo, poraďte sa s lekárom.

Recepty na ľanové semienka

Vzhľadom na obsah citlivých látok je ideálne, ak ľanové semienka budete prednostne používať v studenej kuchyni. Napríklad omega-3 mastné kyseliny nemajú veľmi radi teplo. Takže ak si ľanové semiačka zapečiete do chleba, trocha tým znížite niektoré ich praznivé účinky.

Najľahší recept na ľanové semienka na svete: Odhadom jednu čajovú lyžičku (alebo dve) nasypte do úst a dôkladne pohryzte. Prehltnite. Koniec receptu. 

Každý deň si dajte aj niekoľko krát denne jednu až dve čajové lyžičky mletých ľanových semiačok. Pomleté vám dajú všetky prospešné látky. Ak ich nepomeliete, nespravia v tele prakticky nič zlé ani dobré. Hryzením síce mletie nahradíte, ale nie úplne. Ak ľanové semiačka chcete hrýzť, zjedzte ich viac. Nuž a pozor – tu a tam sa pritrafí kamienok. To by mohlo byť rizikové a aj preto je mletie výhodnejšie.

Recepty pre studenú kuchyňu a semienka sú v podstate vždy jednoduché. Semienka vždy do niečoho primiešate.

Nezabúdajte ich ale v každom prípade zapiť dostatočným množstvom vody.

Mleté ľanové semiačka môžete pridať aj pri pečení do cesta. Nezabudnite pridať aj vodu. Na 1 polievkovú lyžicu mletých semiačok pridajte 8 – 10 ml vody. Tento pomer vody a semiačok nahradí asi pol polievkovej lyžice margarínu.

Ich príprava či konzumácia môže mať teda rôzne formy. Ja si ich sypem zo sáčku priamo do otvoru na hlave, ktorým prijímam stravu. Po symbolickom pocvakaní zubami ich s dôverou zverím tráviacemu systému v dobrej viere, že to prospeje. Občas padne aj otázka, ako ich pomlieť.

Mlynček na ľanové semienka

Pomlieť ľanové semená môžete na akomkoľvek mlynčeku. Nepotrebujete kvalitu mletia – nevyrábate múku. Stačí, ak každé semiačko len pootvoríte.

  • Makový mlynček – poslúži perfektne. Stačí najhrubšie možné mletie. Nevýhodou je komplikované čistenie.
  • Kávový mlynček trieštivý – ja používam trieštivý mlynček na kávu (aj na mletie maku). Bleskový výsledok, jednoduché čistenie.
  • Mažiar – ľanové semená sa dajú “rozmlátiť” v mažiari. Nevýhodou je, že potom mažiar treba umyť aby sa v ňom robilo trebárs korenie.
  • Zuby – už spomenutá klasická metóda mletia ľanových semien priamo v ústí spotrebiteľa.

Jednoducho ak chcete vyťažiť zo semiačok živiny, musíte ich otvoriť.

Mažiar je na to použiteľný, avšak menej pohodlný a slabo účinný. Naraz rozdrvíte len malé množstvo, inak sa semienka budú kĺzať.

Detail. Takto pootvorené už na trávenie postačia, ale mnoho semiačok z mažiara odíde nepoškodených. Preto mažiar považujem skôr za núdzové riešenie.

Trieštivý mlynček na kávu je asi ideálnym nástrojom.

Už po pár sekundách máte vyrobenú takúto zmes ideálne pripravenú na jedenie, alebo použitie.

Trvanlivosť mletých ľanových semien

Na internete nájdete veľmi pestré názory ohľadne trvanlivosti ľanových semien. Niektoré dokonca tvrdia, že už pár hodín po pomletí sú semienka skazené, alebo dokonca škodlivé. Neverte tomu!

Ľanové semienka obsahujú veľa antioxidantov, napríklad vitamín E. To po slovensky znamená, že sa nekazia. (Neoxidujú…) S čistým svedomím a prehľadom si ich môžete namlieť do rezervy na pár dní dopredu. Do chladničky s tým a máte to vyriešené.

Ak kúpite už mleté semienka, spravidla sú balené v špeciálnej atmosfére, takže aj po týždňoch skladovania budú v poriadku.

Najpraktickejšie však asi je mať poruke trieštivý mlynček na kávu. V ňom dávku pomeliete za pár sekúnd a nemusíte pátrať po tom, koľko dní majú vaše semená v chladničke a či už nabrali na seba nejaké chladničkové pachy.

Ľanový olej

Už sme ho raz spomenuli. Môžete ho pridať do šalátov alebo si dať čajovú lyžičku len tak. Ľanový olej konzumujte studený. Neohrievajte ho a ani ho nepoužívajte pri pečení či varení. Teplom sa znehodnocuje a stráca svoje výživné látky.

Mne sa osobne veľmi neosvedčilo používať ho. Príliš často som už kúpil skazený. Je to práve preto, že obsahuje naše obľúbené zdravé tuky. Tie sa rýchlo kazia – stačí svetlo, teplo, vzduch vo fľaši a zo zdravej potraviny sa rýchlo stane podivne páchnuca fľaša do smetí. Ak ale máte dodávateľa, ktorý má čerstvý ľanový olej, kupujte ho. V čo najmenších fľaštičkách. Skladujte v chlate a tme a overte si, že tak ho skladuje aj predajca. Ľanový olej podlieha rýchlo oxidácii – horkne. Už pri jeho kúpe by ste mali dávať pozor ako je balený, ako ho skladujú v obchode. Kúpte si len olej, ktorý je v tmavej sklenej fľaške a dajte pozor odkiaľ ho predavač vyberá. Na teplom mieste v poličke sa rýchlo pokazí, mal by byť skladovaný na chladnom mieste (najlepšie v chladničke). Ak sa už rozhodnete pre ľanový olej, kúpte si radšej menšie balenie, ktoré zužitkujete skôr než sa vám pokazí.

Koľko ľanových semien zjesť?

Energetická hodnota ľanových semiačok na 100 gramov je vysoká, okolo 1800 až 2 000 kJ. To je ako keby ste si dali malý krémeš. preto v praxi používame tak malé množstvá. Lyžička je pár gramov a to nemusíte riešiť.

Netreba to teda preháňať – 100 gramov by pri diéte nahradilo energeticky aj celé jedno jedlo. Ak by sme chceli byť dôslední, tak pre dobré účinky môžete denne zjesť asi tak hrsť.

Technici teraz možno znervóznejú a chcú presnejší údaj.

Môžete použiť váhu.

Hrsť semienok má okolo 30 gramov.

Ak máte vo zvyku občas si niečo “hodiť do úst”, ľanové semienka môžu byť dobrým riešením. Nie sú chuťovo veľmi zaujímavé, takže vás to nebude lákať, aby ste do seba valili jedno vrecko za druhým, ako v prípade zemiakových lupienkov.

 

O autorovi článku: Zdravej výžive a chudnutiu sa venujem od roku 2004. Vydal som postupne niekoľko kníh o chudnutí. Najnovšia sa volá Jedálniček na chudnutie a sú v nej všetky potrebné informácie o chudnutí, ktoré čitateľ potrebuje na to, aby dosiahol výsledky. Pre tých, čo si knihu nechcú kúpiť je tu tento web. Nájdete tu všetky informácie bezplatne. V článkoch a knihách vychádzam z poznatkov z klinickej obezitológie, odporúčaní WHO. Informácie priebežne konzultujem s lekármi aj fyzioterapeutmi a preto by malo byť bezpečné, ak sa nimi bude riadiť dospelý a zdravý, len obézny človek. Pred chudnutím je ale vhodné, aby ste sa vždy poradili aj so svojím lekárom.
Dátum aktualizácie článku: 24. apríla 2018

 

Komentáre k článku: Ľanové semienka

  1. opica 8. januára 2009

    wyskúšam danke
    :))))))))))))))))))))))))))))

  2. ADa 28. januára 2009

    to ze pomahaju pri traveni je zname. Ja ich tiez vyuzivam
    su bez chuti a tak vhodne do vsetkeho!

  3. Jaja 1. februára 2009

    Ja si ich pridavam kazde rano do jogurtu. Uz si pomaly jogurt bez nich (ak nie su poruke, tak ich zvycajne nahradim napucanymi pohankovymi vlockami) ani neviem predstavit. Vzhladom anto, ze mam sedave zamestnanie a pocas dna sa velmi nehybem, semienka jednu zo svojich uloh plnia na vybornu :)

  4. kaja 14. mája 2009

    ja ich tiež konzumujem v hojnom množstve, surové ak potrebujem niečo zobnúť. Mne osobne chutia, pred časom som jedla surové ovsené vločky a tiež mi chutili. Vysledok : naozaj pomáhajú pri stolici aj ked som s tym nikdy nemala problém

  5. oko 21. mája 2009

    Ja ich tiez kazde rano pridavam do bieleho jogurtu.
    Okrem toho,ze pomahaju nasim crevam,velmi pomahaju pri tazkostiach v klimakteriu.Zmiernuju navaly,potenie a busenie srdca.Skutocne mi pomohli,ale chce to dennu konzumaciu.

  6. luc 20. júla 2009

    ja si lanove semiacka dam do pohara dolejem vodou a cez noc necham odstat, potom si do nic dam nejaku ovocnu stavu a vyborne to sluzi ako ranajky a lepsie sa po tom travi a vyprazdnuje…

  7. Denisa 5. apríla 2011

    idem kupitttttttt……..

  8. Zdeno 18. septembra 2011

    Mám žaludsočné problémy, ešte len dnes začínam s lanovímy semmienkamy. Dočítal som sa, že treba semienka rozdrviť, nie však vysoko rýchlostným mlynčekom na kávu. Idealne je mlieť -nie rozdtiť na prach,RUCNýM KLASICKýM MLYNCEKOM. Tam si nastavým akéj zrnitosti meliem aj npr. mak, ten pre makový olej treba zomlieť na maximum. Nekupujem už mak mletý, ochudobnený olejom, ktorý je veľmi doležitý produkt. Trocha od témy. Vyguglujte si VšELIEK DUMBIER LEKáRSKY,-zázvor. Uvidíte a dozviete sa MNOHO.Prajem všetkým ľudom dobrej vole, dobre zdravie…

  9. Inna 5. februára 2012

    ahojte mozete lanove semenka -napriklad 1 malu lyzicku namocit na noc do vody..a rano bude s toho huspenina.vypejte to…ne chuti to velmi..ale je to zdrave..s pozdravom Inna

  10. Sashenka 5. februára 2012

    Ahojte, nevie mi niekto poradit ci sa lanove semiacka daju nahradit mandlami? Tu sa lanove semiacka bohuzial nedaju zohnat.

  11. Miro Veselý 5. februára 2012

    Sashenka no nahradiť asi ani nie. Je to iné semienko. Ľanové semená sa dajú kúpiť ľahko, aj cez internet by to nemal byť problém.

  12. Sashenka 6. februára 2012

    Miro: dakujem za odpoved, idem pozriet co ponukaju na nete :)

  13. erik 29. februára 2012

    Kde by som ich vedel kúpiť. Dajú sa kúpiť marketoch ako Billa a pod?

  14. Oto 2. augusta 2012

    Miro a netreba ich pomliet?

  15. Miro Veselý 2. augusta 2012

    Oto môže byť, ale hodením do úst som myslel akosi automaticky že aj pohrýzť :-)

  16. peta 18. augusta 2012

    lanove semena sa mozu pomliet, ale potom sa musia do 10 minut skonzumovat, lebo rychlo oxiduju a potom uz vobec nie su zdrave….ak sa konzumuju cele treba ich dobre pohryzt, lebo zle pohryzene, pripadne len cele prehltnute by len presli traviacim traktom a nevyuzil by sa ich biologicky ucinok.

  17. maja 27. augusta 2012

    ľanové semienka treba pred pridaním do jogurtu ,ostrúhaných jabĺk+ med… najskôr zomlieť,ale iba toľko na 1 dávku napr.polievková lyžica, tak si telo najviac získa Omega 3 nenas. mast. kyselín. Nedajú sa namlieť na viacej dni –znehodnotia sa semienka sú bez účinku.Peťa má pravdu až na tých 10 dni mám tieto rady od Mudr. Fulovej

  18. Miro Veselý 27. augusta 2012

    Peta, Maja: s trvanlivosťou pomletých ľanových semien sa dá polemizovať, ich namletie do chladničky na niekoľko dní nepovažujem za vážny problém. Určite stojí za úvahu pozrieť si aj tento názor: http://www.akv.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=569

  19. Romi 27. januára 2014

    Dajú sa kúpiť aj v bežných hypermarketoch, ja ich kupujem v Kauflande napríklad. Ak nenájdete medzi orieškami, tak niekedy bývajú medzi koreninami, ale tie sú už pomleté. A dokonca sú veľmi lacné. Jeden balíček nestojí ani euro.

  20. sisa 23. marca 2014

    Ja zvyknem nasucho opražiť ľanové so sezamovými 2 ku 1 a posoliť…:-)

  21. Štefan 1. augusta 2014

    Tepelnou úpravou sa potraviny znehodnocujú, mení sa ich štruktúra a ničí energetická hodnota a tým aj ich zdravotný účinok. Európska strava je 25 násobne presolená oproti normálnej telesnej potrebe, preto neodporúčam soliť seminka.

  22. Elena 21. apríla 2015

    Počula som,že vraj sa majú lan.seminka dať variť do vody a nechať aspoň 5 min vrieť-nechať stáť 24 hod a potom predsediť a vodu vypiť( 1 L ).Má ta niekto overené?? Ja pijem ráno na lačno 1PL lan.oleja a cítim sa lepšie :)

  23. Miro Veselý 21. apríla 2015

    Elena možno niekto iný odpovie, toto som nepočul. Olej je fajn, veľmi dobré je denne si zomlieť semienka trebárs do raňajok a zjesť. Prakticky sa to melie na trieštivom mlynčeku na kávu.

  24. milan 1. mája 2015

    maju ich kazdom markete

  25. veronika 26. mája 2015

    Dávkovanie
    Odborníci odporúčajú denne skonzumovať dve čajové lyžičky ľanových semienok. Môžeme ich jednoduchým spôsobom pridať do bežného jedla. Najlepšia je konzumácia zrniečok v neupravenej podobe, teda bez tepelnej úpravy. Ľanové semienka je ideálne pomlieť a ihneď skonzumovať. Pozor, nikdy ich zomleté neuskladňujte, pretože sa stávajú škodlivými!

  26. Miro Veselý 28. mája 2015

    veronika pokiaľ viem, ľanové semiačka vydržia po zomletí v poriadku aj pár dní. dokonca sa aj predávajú už zomleté. ale uznávam že najjednoduchšie je zobrať trieštivý kávový mlynček a zomlieť si potrebné množstvo čerstvých.

  27. michal 13. júna 2015

    Lanove semiacky zachranili mojho syna pred biopsiou, 5 rokov mal problem so stolicou, nepomahali ziadne drahe produkty.Lanove semiacka 1 CJ namocim na pol hodiny do studenej vody, potom precedim, vodu vypije a 1 CJ semiacok spapa s jogurtom, VYBORNE, ZAZRAK.

  28. rejka 30. novembra 2015

    ja ich zalievať vodou a varím 15 min, vznikne z nich huspenina. Mne veľmi pomáha pri vyprázdňovaní.

  29. Paula 30. januára 2016

    ako je to teda s uskladňovaním pomletých ľanových semien ? môže sa to alebo je to škodlivé ?

  30. Miro Veselý 30. januára 2016

    Paula pokiaľ viem, dajú sa uskladniť aj pár dní pomleté bez straty účinkov. Ja si ich meliem vždy čerstvé, zdá sa mi to jednoduchšie. Dám do trieštivého mlynčeka na kávu a za pár sekúnd to je hotové.

  31. Siska 27. februára 2016

    Peta Do 10 minut? To je celkom rychle, ja si pomeliem a mam ich v uzavretej nadobe cca dva tri dni. Cize asi zle robim vsak?

  32. Miro Veselý 27. februára 2016

    Siska príspevok nad vašim píšem, že je celkom v poriadku ak si ľanové semiačka nameliete dopredu aj na niekoľko dní.

  33. carneval 7. marca 2016

    ak by bolo drvene lanove semeno skodlive po urcitom case, nepredavali by ho obchody so zdravou vyzivou drvene. Tak ako nikde nenajdete mlete vlasske orechy , prave z dovodu rychlej oxidacie, by ste nenasli ani lanove semeno. Kupujem ho uz 8r vylucne v drvenej forme a jedavam kazde rano…nepocitujem nejake skodlive ucinky….. Tak neviem comu verit, heh :-)

  34. Nina 29. augusta 2016

    Lanove semienka maju vynikajucu chut ak sa oprazia na panvici ale bez oleja….tym ziskaju original chut lanoveho semienka ;) takze nie su bez chuti

  35. Ivan 26. apríla 2018

    Ahoj Miro, máš nejakú praktickú skúsenosť, kde´sa dajú kúpiť ľanové semienka odrody Natural, Libra, Recital, Baladin, Kaolin, alebo Flanders ? Kupujem ich v Kauflande, Tescu, DM – krajina pôvodu je max.info na obale. vďaka

  36. Miro Veselý 26. apríla 2018

    Ivan nie, nemám. Často vidíme že ide o ľanové semienka z Číny a to je všetko, čo sa dá zistiť. Jediné čo sa dá spraviť je dožadovať sa u predajcu o podrobnosti. V tejto chvíli ostáva dúfať, že sa predáva tá správna odroda – tie so zníženým obsahom azda hrabú na výrobu oleja. Na to sú pestované.

Pridajte komentár:

Máte otázku, alebo chcete k článku niečo doplniť? Napíšte to sem. Odpoviem čo najskôr.

Vyplňte ešte: