Morčacie prsia na pare s brokolicou

Píše Miro Veselý od roku 2004. Info...

Mal by som tu tip na chutné a rýchle jedlo spojený s testom. Otestujte si, ako rozmaznané máte svoje chuťové poháriky. Recept používa jedinú ingredienciu – soľ. A málo. Ak vám nechutí, asi máte radi jedlá s výraznými chuťami. To sa pri chudnutí zvyčajne vypomstí.

Spravte z morčacích pŕs hrubé rezne – jeden rezeň jedna porcia. (Ide o prsia z morky, nie z morských prasiatok!) Jemne ich posoľte, tak asi 2 štipky soli na kilo mäsa. Dajte do igelitového vrecka a do chladničky asi na deň až dva. Soľ sa dostane hlbšie do mäsa.
Potom mäso uduste v parnom hrnci, alebo v bežnom hrnci vytvorte paru. Obložte ho brokolicou. Tú netreba soliť.

Jedlo sa pripravuje asi 20 až 30 minút podľa výkonnosti hrnca. Potom je hotové. Môžete podávať. Toto jedlo je extrémne bohaté na bielkoviny.

Pridáme 2 prílohy na dôvažok. Dajte si k tomu veľkú mandarínku a asi 3 orechy.

  • Mandarínku máte ako sladkú pochúťku – doplní sacharidy, ktoré potrebujete.
  • Orechy doplnia tuk – ten potrebujete tiež a to aj pri chudnutí.

Dôležité je zjesť všetko spolu – budete mimoriadne zasýtení. Príklad vhodného zloženia:

  • Morčacie prsia 100 gramov.
  • Brokolica 150 gramov (ak náhodou zjete štvrť kila, nič zlé sa nestane)
  • Mandarínka asi 200 gramov.
  • Orechy (odporúčam vlašské) 10 gramov.

Toto jedlo má spolu skoro pol kila. (460 gramov) Pritom obsahuje energiu 1187 kJ.
Dodá 28 gramov bielkovín, 27 gramov sacharidov a iba 7 gramov tuku (prakticky všetok tuk je z orechov).

Dobrú chuť prajem. Myslite na to, že toto jedlo má jemnú, príjemnú chuť. Čím ostrejšie si mäso prikoreníte a posolíte, tým viac vám pôjde na chuť ešte si pridať. A tým menej vám bude chutiť zelenina.
Presnejší výpočet zloženia tohto jedla si môžete vyskúšať v potravinových tabuľkách:

O autorovi článku: Zdravej výžive a chudnutiu sa venujem od roku 2004. Vydal som postupne niekoľko kníh o chudnutí. Najnovšia sa volá Jedálniček na chudnutie a sú v nej všetky potrebné informácie o chudnutí, ktoré čitateľ potrebuje na to, aby dosiahol výsledky. Pre tých, čo si knihu nechcú kúpiť je tu tento web. Nájdete tu všetky informácie bezplatne. V článkoch a knihách vychádzam z poznatkov z klinickej obezitológie, odporúčaní WHO. Informácie priebežne konzultujem s lekármi aj fyzioterapeutmi a preto by malo byť bezpečné, ak sa nimi bude riadiť dospelý a zdravý, len obézny človek. Pred chudnutím je ale vhodné, aby ste sa vždy poradili aj so svojím lekárom.
Dátum aktualizácie článku: 17. februára 2009

 

Komentáre k článku: Morčacie prsia na pare s brokolicou

  1. Ebba 14. septembra 2015

    Výborný recept!
    Už dlhšie sledujem Váš web a riadim Vašimi radami. Morčacie prsia mám veľmi rada, ale zvlásť ocenila toto jedlo moja mama, ktorá ma už ako tínedžerku zaúča to varenia. Nepáči sa jej síce, že stále vzdychám, keď pridá “trochu” masla alebo len “trochu” všetko posolí, ale keď sa vrátila z práce ocenila hotovú sýtu a chutnú večeru. Dokonca si po nej ani nedala cookies ako to tradične robieva :)

Pridajte komentár:

Máte otázku, alebo chcete k článku niečo doplniť? Napíšte to sem. Odpoviem čo najskôr.

Vyplňte ešte: