Mal by som tu tip na chutné a rýchle jedlo spojený s testom. Otestujte si, ako rozmaznané máte svoje chuťové poháriky. Recept používa jedinú ingredienciu – soľ. A málo. Ak vám nechutí, asi máte radi jedlá s výraznými chuťami. To sa pri chudnutí zvyčajne vypomstí.
Spravte z morčacích pŕs hrubé rezne – jeden rezeň jedna porcia. (Ide o prsia z morky, nie z morských prasiatok!) Jemne ich posoľte, tak asi 2 štipky soli na kilo mäsa. Dajte do igelitového vrecka a do chladničky asi na deň až dva. Soľ sa dostane hlbšie do mäsa.
Potom mäso uduste v parnom hrnci, alebo v bežnom hrnci vytvorte paru. Obložte ho brokolicou. Tú netreba soliť.
Jedlo sa pripravuje asi 20 až 30 minút podľa výkonnosti hrnca. Potom je hotové. Môžete podávať. Toto jedlo je extrémne bohaté na bielkoviny.
Pridáme 2 prílohy na dôvažok. Dajte si k tomu veľkú mandarínku a asi 3 orechy.
Dôležité je zjesť všetko spolu – budete mimoriadne zasýtení. Príklad vhodného zloženia:
Toto jedlo má spolu skoro pol kila. (460 gramov) Pritom obsahuje energiu 1187 kJ.
Dodá 28 gramov bielkovín, 27 gramov sacharidov a iba 7 gramov tuku (prakticky všetok tuk je z orechov).
Dobrú chuť prajem. Myslite na to, že toto jedlo má jemnú, príjemnú chuť. Čím ostrejšie si mäso prikoreníte a posolíte, tým viac vám pôjde na chuť ešte si pridať. A tým menej vám bude chutiť zelenina.
Presnejší výpočet zloženia tohto jedla si môžete vyskúšať v potravinových tabuľkách myslite však na to, že pre zdravý životný štýl vám budú vychádzať pomerne malé dávky mäsa. Možno 70 či 100 gramov na porciu. Tak to naozaj má byť. Nepotrebujete dávky, aké sa bežne podávajú v reštauráciách.
Možno vás ide trafiť šľak z toho, že stále odporúčam brokolicu ako prílohu. Ale brokolica je zdravá, jedzte jej veľa.
Aj toto jedlo chce parný hrniec, alebo varenie v pare. V pare sa z brokolice nevyplavia cenné výživné látky do vody. V niektorých obchodoch dostať mrazené filé z lososa. Ktovie, či je naozaj z lososa. Podľa pomerne nízkej ceny je to možno aj treska... Každopádne je to chutné a s diétnou cenou. Ak máte možnosť nakupovať v Metre, tam je stále. A ak také nenájdete, môžete použiť inú rybu.
Po pár minútach v parnom hrnci získate objemnú porciu jedla. Akokoľvek veľký tanier si uštedríte, tohto jedla sa pri chudnutí nemusíte báť. Naopak! Ešte si môžete dopriať aj jeden kus ovocia ako zákusok. Trebárs banán - ten sa pri chudnutí jesť neodporúča pre vysoký glykemický index. S takýmto jedlom však môžete banán použiť doslova ako koláčik.
No a ak ryba nebola príliš mastná (naozaj losos napríklad) tak po jedle zlupnite ešte zopár orechov. Tak 10 gramov.
Toto jedlo je typickým príkladom vysokoobjemovej, nízkoenergetickej stravy.
© Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.