Okamžitá šošovica

Píše Miro Veselý od roku 2004. Info...

Poznáte to asi mnohí – času je málo a zrazu treba jesť. Čo si dať, aby to bolo aspoň trocha zdravé, sýte a pritom aby človek nepribral? Plus – aby po obede nebol stravník ospalý, ako po parených buchtách. Mám riešenie podobne jednoduché, ako sú tie nezdravé a presolené polievky Vifon. Ale môj recepis je sýtejší a zdravší.

Neviem, či mám lenivosť na varenie vrodenú geneticky, alebo je to nejaké infekčné ochorenie (epidemicky veľa ľudí tým trpí), faktom ale je, že sa mi variť veru nechce. A sú aj dni, kedy sa nedá prerušiť prácu a ísť sa postaviť do kuchynky čo i len na pár minút. V takých dňoch môžete použiť môj obľúbený recept. Je brutálne jednoduchý. Brutálnejšie, než Nikita.

Pri tomto recepte je potrebné jediné – myslieť logicky. To znamená, že už ráno, keď cupkáte do práce, môžete si odvodiť, že okolo obeda udrie hlad. Preto si kúpite zopár kúskov zeleniny a jednu šošovicu. Ak nemáte, kúpte si aj ľanový olej, dostať ho v predajniach s racionálnou výživou. Nič iné nepotrebujete. Fakt.

Šošovicu je dobré pred varením prebrať, bývajú v nej skalky. Na skalke si môžete zlomiť zub, takže radšej ich krotko povyberajte, je to práca na pár sekúnd. Zabudnite na všetko, čo o šošovici viete od starej mamy. Ak sa vám zabudnúť nepodarí, tak radu o namáčaní šošovice s prehľadom ignorujte. Pamätajte na zásadu pri snahe o netučnenie: čím tvrdšie jedlo, tým lepšie. Rozvarené sa rýchlejšie trávi a to sa nehodí.

Varenie

Postup je žalostne jednoduchý:

  1. V ľubovoľnom hrnci (hrnčeku) dajte zovrieť vodu.
  2. Do nej nasypte poctivú hrsť šošovice.
  3. Počkajte, kým voda znova zovrie.
  4. Teraz môžete vypnúť plyn, alebo elektriku.
  5. Odstúpte.

Posledným bodom vás nechcem pasovať do funkcie bývalých ministrov. Proste odíďte z kuchyne na pol hodinku. Ak varíte v malom hrnčeku, asi bude potrebné šošovicu nechať vrieť zo dve – tri minútky. Vo väčšom hrnci sa teplo udrží dlhšie. Nakoniec ju sceďte, vodu z nej nepotrebujete. (Gazdiné ju môžu využiť na polievku.)

Potom, ako vychladne, šošovica je uvarená. Podľa vašej ľubochuti ju môžete podávať studenú, alebo si ju ešte zohrejte. Mne najviac chutí v izbovej teplote. Teraz už stačí niekde získať kus starej koľajnice, zatrieskať na ňu a polopríčetne ziapať:

Obéééd!

Aj obedovanie má svoju záväznú postupnosť, ktorú treba dodržať.

  1. Najprv zjedzte zeleninu. Trebárs 3 – 4 paradajky. Alebo jeden kaleráb. Alebo hlavu šalátu. Alebo niečo iné, čo máte, asi tak 300 – 400 gramov. Pokojne môžete miešať, trebárs trocha rajčín, pol kalerábu, trocha kapusty, nejaká mrkva…
  2. Potom si dajte jeden menší glg ľanového oleja. (Asi tak za veľkú a hlbokú polievkovú lyžicu.)
  3. Potom zjedzte šošovicu. Stačí asi toľko, čo by ste nabrali do jednej hrsti, objemovo tak asi do jeden a pol deci. Jedzte nenáhlivo, dôkladne požujte.
  4. Potom vypite asi 3 deci čistej vody. Nie bublinkovatej, ani sladkej malinovky.
  5. Hotovo, ste obžratí.

(Kto drží tvrdú redukčnú diétu, zníži dávkovanie asi na polovicu, toto sú množstvá pre normálneho človeka, ktorý nechce pribrať, ale nesnaží sa nejako zvlášť chudnúť)

Zaručujem vám, že po takomto relatívne malom jedle budete úplne na doraz nasýtení. Až tak, že ani pohľad na krémeš vás nedonúti, aby ste ešte niečo tlačili. Pocit príjemnej a hlavne úplnej sýtosti potrvá veľmi dlho, minimálne 2 hodiny, možno viac. Pritom toto jedlo nemá vysoký glykemický index, takže môžete ďalej čulo pracovať (alebo sa zabávať) bez toho, aby ste po obede museli z posledných síl do seba naliať obligátnu kávu, aby ste nezaspali.

K ľanovému oleju: kto ho nepoznáte, je to dosť chuťou hnusný olej, preto je asi najlepšie vyžblnkať ho do seba naraz a čo najrýchlejšie, nech to máte čím skôr za sebou. Ľanový olej obsahuje veľa omega – 3 mastných kyselín, čo je niečo, čo v organizme veľmi súrne potrebujeme. Ak je čerstvý a neskazený, má chuť trocha po rybacine. Uchovávajte ho v chlade a v tme, inak sa rýchlo skazí.

K soli: Áno, dobre vidíte, ak v recepte nevidíte soľ. Načo do seba pumpovať sodík? Ak to považujete za nevyhnutné, prisoľte si, ale zdravšie je bežať bez soli. Posoľte si radšej niečo iné, čo sa naozaj nedá jesť s chuťou bez soli. Trebárs ryžu, ak ju teda niekedy štopete. :-)

Rasca: Niektoré gazdiné ku vareniu šošovice odporúčajú frknúť aj zopár semienok rasce, vraj to zlepší trávenie, či čo. Neviem, ja na to vždy zabudnem. Polovička to varieva s rascou a rozdiel som zatiaľ nepobadal, takže do receptu som rascu nezaradil.

A takto to vyzerá, na obrázku je asi tak jedna porcia. Akurát ten olej by nebolo dobrým nápadom vychlípať celý… :-) Inak super recept, nie? Minimum riadov, žiadne varenie a dá sa to jesť. Okoštujte, budete spokojní.

O autorovi článku: Zdravej výžive a chudnutiu sa venujem od roku 2004. Vydal som postupne niekoľko kníh o chudnutí. Najnovšia sa volá Jedálniček na chudnutie a sú v nej všetky potrebné informácie o chudnutí, ktoré čitateľ potrebuje na to, aby dosiahol výsledky. Pre tých, čo si knihu nechcú kúpiť je tu tento web. Nájdete tu všetky informácie bezplatne. V článkoch a knihách vychádzam z poznatkov z klinickej obezitológie, odporúčaní WHO. Informácie priebežne konzultujem s lekármi aj fyzioterapeutmi a preto by malo byť bezpečné, ak sa nimi bude riadiť dospelý a zdravý, len obézny človek. Pred chudnutím je ale vhodné, aby ste sa vždy poradili aj so svojím lekárom.
Dátum aktualizácie článku: 22. októbra 2008

 

Komentáre k článku: Okamžitá šošovica

  1. Peter 13. novembra 2008

    Lanovy olej – sa neodporuca pit muzskemu pohlaviu, pretoze je klinicky dokazane ze tento olej a jeho uzivanie u muzov sposobuje rakovinu prostaty.
    Lanovy olej obsahuje velke mnozstvo omega3 zlozku mastnych kyselin, ale do tela ju nedostane clovek ked vypije iba samostatny olej, pretoze v takomto stave je olej vodou v tele nerozpustny. Dopravit ho do buniek tkaniva musia bielkoviny. Preto sa musi ZASADNE MIESAT (v mixery) S TVAROHOM (pomer 1:3) alebo s Jogurtom (pomer 1:6), cim sa stane v tele vodou rozpustny. pre zlepsenie chuti treba donhop zamiesat citronovu stavu s troskou medu.

  2. Seli 8. decembra 2008

    ahoj Peter, neviem ci vies aj to, ze prave omega3mastne kyseliny posobia proti rakovine?
    alebo ze za glg (lyzicu a pod.) tohto oleja si stravnik dava pred porciou sosovice – strukoviny, co je bielkovina a nie na lacny zaludok, ale po porcii zeleniny. Cize tieto podla teba v bielkovine rozpustne kyseilny budu mat dostatok bielkovin v zaludku aby sa vstrebali tak ako treba.
    este by ma zaujimalo kto ti poradil mixovat napr. jogurt s olejom? pretoze to v zivote nerozmixujes poriadne.. :D to si radsej daj lyzciu do pusy a zajedz tym jogrutom.. ach ludia, ja vam verim, ze mate nejake znalosti z niektorej oblasti, ale obcas sa zamyslite nad tym co ste si precitali, ak vobec, a co ste sem napisali, aby vami z kontextu vytrhnuta informacia potom osamote, alebo tak ako ju interpretujete nevyznela tak blbo…

  3. ostry 27. decembra 2008

    Tak neviem, ktory z tych dvoch ma s tou rakovinou pravdu, je to slovo proti slovu…

  4. strapp 25. januára 2009

    Obaja si prezrite článok
    http://www.mwm.cz/clanek1.php?id=122&pjmeno=&kredit=&p1=%27,780,550 Tam sa popisuje protirakovinová dieta Budwigovej, ktorá sa zakladá na lanovom oleji a tvarohu.

  5. lulu3 4. septembra 2010

    Ahoj Miro . Tvoj recept sa mi paci. Mam otazku. Da sa porovnat s lanovym olejom aj repikovy olej? Ma tiez omega 3 a vela vitaminu E. Mozem ho teda aj repikovym nahradit?DAkujem Lucia

  6. Miro Veselý 6. septembra 2010

    lulu3 o olejoch dokopy nikto nič poraidne nevie. literatúra je chaotická a čo som sa pýtal aj kapacít, krútili tímy na iné otázky. takže radšej sa nevyjadrím. asi treba miešať a striedať radšej viac olejov.

  7. lulu3 8. septembra 2010

    dakujem :)

  8. lulu3 8. septembra 2010

    ja len preto lebo byvam v zahranici a o lanovom oleji ani chyry ani slichy , a to som uz pobehala dost vela obchodov.Ale tento repikovy obsahuje tiez to vsetko co si opisoval tak to bude asi dobre :)

  9. reby 14. februára 2012

    …nechápem…absolútne bez chuti…jesť len preto, aby som bola najedená a nepochutila si…o čom to je ? Radšej z uvedených ingrediencií urobiť chutný šalát a kultúrne ho zjesť, no nie najskôr nasúkať do seba pár rajčín, potom nasilu preglgnúť ľanový olej a nakoniec sa nahltať polouvarenej šošovice…

  10. Eva 10. januára 2013

    Jej, tu je to :)
    Takéto jednoduché jedlá mi vyhovujú. Akurát ja by som to asi tiež radšej nasúkala pekne spolu na jeden tanier. Nie vo forme šalátu, ale ako “jedlo a prílohu”. :)
    Či to by už nebolo ono? (Ak áno, prečo?)

  11. Miro Veselý 11. januára 2013

    Eva fantázii sa medze nekladú. Pokojne aj s trochou celozrnnej ryže.

  12. Bea 11. januára 2013

    Ja som podľa Mira pred pár rokmi schudla pekných 14 kg, ktoré som však za tých pár rokov pekne pribrala naspäť. Ale keď vidím aké hnusné veci bez chuti som jedla, tak ma aj prechádza chuť znova chudnúť… Obvarená neochutená šošovica a surové paradajky…? :((( To je naozaj ako za trest. Ja po tom polroku čo som pravidelne jedávala spústy zeleniny ju nemôžem poriadne ani cítiť – teda hlavne dusenú – pekne som si zeleninu zhnusila. Veď kto schuti zje samé o sebe tri paradajky?

  13. Miro Veselý 11. januára 2013

    Bea ja asi 4 až 5 celkom bez problémov. Asi je to vec názoru. Je isté, že ak človek začne uprednostňovať chuť jedál, tak je na svete hneď krajšie. Maslo, smotana, cukor… To dodá jedlám rozmer, ktorý sa nedá veľmi nahradiť. Žiaľ, akurát tie následky…

  14. Bea 11. januára 2013

    jéj :) ďakujem za reakciu. Veru, tie následky. Ja mám rada zdravé jedlá, ale zas žiadny extrém ako obvarená šošovica. A nasilu jesť zeleninu ja nejako už nemôžem. Musím si spraviť dobrý šalátik z viacerých druhov zeleniny, olivový olej, ocot, cukor, šalátové korenie, alebo jogurt.dresing mňam :-) Ja viem schudnúť, musím popri tom aj cvičiť lebo stravu držím okolo 6000 kJ a bez pohybu mi to akosi neklesá. Ak však chcem schudnúť musím sa tomu venovať, myslieť na to, študovať, čítať si a pod… inak sa na to vybodnem, zabudnem, vykašlem… Takže drž palce nech sa mi darí zas na to pol roka myslieť aby som sa vrátila na pôv. hmotnosť…

    Jediný problém, pred pár rokmi sa mi veľmi osvedčilo večerať dusenú zeleninu napr. s volským okom, vajíčkom natvrdo, alebo syrom… Ale neviem prečo mám teraz taký “psychický blok” a odpor voči dusenej zeleninke… :(

  15. Miro Veselý 11. januára 2013

    Bea ak sa vám chce robiť šalát, tak vám závidím :-) ja len ak nejem sám, inak sa mi nechce. Potom už áno, kvalitné balzamiko, olej, cesnak možno trocha horčice, parmezán a šalát až vrčí ako je dobrý.

    To že ak máte chudnúť tak sa tomu musíte venovať je jasné. To každý. Preto tak málo ľudí schudne. Je pohodlnejšie baviť sa, ako pracovať na niečom.

    Jedzte niečo iné ako veci voči ktorým máte odpor.

  16. dada 11. januára 2013

    dobry den mirko vedeli by ste mi poradit-so skusenosti z okolia ake potraviny,ovocie zelenina a pod. zo zdravej stravy nie su vhodne pri refluxe?a ktore naopak pomahaju?dakujem

  17. Eva 11. januára 2013

    To je mi jasné, že môžem tvoriť. Len som si nebola istá, či nemáš nejaký závažný dôvod, keď kážeš jesť zeleninu PRED jedlom a nie spolu s ním.
    Šošovicu s ryžou poznám. K tomu zeleninky (najlepšie rajčín) koľko peňaženka znesie a je to mňam! :) To som sa naučila pri malom, a odvtedy to robím tak často, ako sme ochotní jesť šošovicu ;-D

  18. Miro Veselý 11. januára 2013

    Eva no zemiaky k ryži a šošovici to už hádam zas nie. Priveľa sacharidov bu z toho bolo. Zelenina pred jedlom zmysel má, ide o to nasýtiť brucho “nevinne” a až potom začať jesť. Ak sa je jedlo s vysokým podielom zeleniny (šalát) tak nie je potrebné jesť najskôr zeleninu. Pokiaľ ide o reflux, tam by som radšej neradil, je to ochorenie a tam radšej konzultujte lekára.

  19. Eva 11. januára 2013

    Mno, môžem pristrúhať syr, alebo tofu a dať toho celého menej na tanier. To by šlo, nie? Plus veľa zeleniny. :)

  20. Zuzana 14. marca 2013

    Ja som si to teda urobila k obedu…podstivu hrsť aj s mrkvou…a za pol hodinu som bola brutalne hladna…tak som si ešte uvarila a tak sa stalo že som zedla takmer celý sáčok…

  21. vegoš 25. apríla 2013

    ten lanovy olej na obrazku je nič moc…
    ma sa skladovat v chlade a v tme…ale kupite ho v regali v tescu :D

    celee zle, radsej zainvestovat a kupit bio od rapunzel…uplne ina farba, uplne ina chut

  22. Maros 7. mája 2013

    Rad by som dodal nieco k chuti takto uvareneho jednoducheho jedla. Podstata chuti ktorejkoľvek potraviny je v informacii, ktoru nam dava pre nase telo. Ak nam jedlo chuti, tak prave z neho telo potrebuje nieco pre svoju vyzivu a ak nie, tak nema zmysel take jedlo jest a este si ho kadejako dochucovat. Zaroven si po vlastnej skusenosti, dovolim tvrdit, ze k tomu, aby vam taketo jedlo naozaj chutilo, potrebujete zmenit svoj jedalnicek a k tej chuti sa napokon prepracovat…Napriklad treba prestat uplne solit (a teda jest “priemyselne” vyrabane, konzervovane potraviny) a tiez obmedzovat alebo obmedzit korenie . Potom zistite, ze taketo jedlo alebo napriklad obycajna dusena zelenia ovplyva naozaj skvelou chutou, s ktoru vas jazyk nema absolutne ziadny problem. Objavite sladkost tam, kde ste ju predtym ani netusili, podobne aj slanost.

  23. yoolo 10. augusta 2013

    recept bude este lepsi, ak si namiesto sosovice pripravite sosovicove klicky.

  24. lu 11. septembra 2013

    ja si sosovicu takto uvarim, na oleji trochu spenim cibulu, pridam sosovicu cesnak korenie..a jem..ked som velmi hladna pridam do toho este tuniaka ( trosku to cele na panvici prehrejem )-je to velmi chutne a rychle..a moze sa pridat aj trochu chili..

  25. ja 15. októbra 2013

    naozaj doporučujú mixovať olej s tvorom, alebo jogurtom, to preto, aby z toho vznikla jedna hmota, olej sa nesmie oddeľovať, inak sa to správne nastrávi.

  26. Sisa 6. decembra 2013

    tak-tak, ľanový olej, tak kvalitný, vtedy má lahodnú chuť, rovnako ako všetky za studena-lisované.
    Obvariť šošovicu je úplne v poriadku, kedže dnes, ak nemáte plnohodnotnú domácu, tak kupovaná je zrejme vypestovaná tak, aby vára trvala čo najkratšie.
    Takže naozaj takých 5-10 minút na šošovicu stačí, a ak má niekto námietky, nech si kúpi červenú, a tej stačí daný čas.

  27. Vesna 25. marca 2014

    Ľanový olej je hnusný iba vtedy, ak už nie je čerstvý. Rýchlo oxiduje a mení sa na fermež. Preto s ním treba veľmi opatrne. Mesiac starý olej už nebude dobrý ani chutný. Čerstvý dať do mrazáku a odtiaľ vybrať iba toľko koľko sa spotrebuje. Ten, čo je vyobrazený na obrázku je nevhodný. Kupovať iba čerstvo vylisované priamo z lisovne alebo potom tie, ktoré sú plnené pod dusíkovou atmosférou.
    Ľanový olej sa musí mixovať s niečím ako tvaroh, cottage syr alebo jogurt. Je potrebné aby sa látky spojili a olej sa stal rozpustným vo vode. To sa inak nestane ako riadnym zmixovaním. Stačí ponorný mixér. Bez spojenia v emulziu nemá zmysel ľanový olej konzumovať na liečebné účely, iba ak pre chuť. Proste musí tam prebehnúť chemická reakcia, inak nemá tie deklarované účinky.

  28. Adriana 19. septembra 2014

    Ahoj Miro.
    Viem presne čo si chcel povedať s tvojim receptom na rýchlu šošovicu, a to že niekto komentuje tvoje servírovanie mi znie len ako nedostatok jeho vlastnej fantázie. Je to zrejme vec chuti, ale nemôžem súhlasiť ani s tým, že jesť šošovicu je trápenie kvôli chudnutiu. Bez strukovín si vôbec neviem predstaviť život a určite dám osobne radšej prednosť šošovici ako šunke. Pozorne som čítala tvoj web a nechala som si vypočítať BMI… a znížený denný príjem energie rozdelený na 5 jedál denne. A toto je môj problém. 5 jedál denne mi nevyhovuje. Veľakrát som to skúšala programovo, ale jednoducho moje telo funguje inak. Chcem sa spýtať, či dosiahnem rovnaký efekt chudnutia ak si tento znížený príjem energie rozdelím na tri jedlá denne a medzi nimi 2x 100 kcal ovocia alebo zeleniny (samozrejme nie navyše ale z rozpočtu). Ďakujem za odpoveď. Adriana.

  29. Miro Veselý 19. septembra 2014

    Adriana každý z nás funguje inak. Pokojne skúste ísť tak ako zdravý človek, čiže 3 jedlá a dve ľahšie desiaty. Ak vám to bude vyhovovať a budú výsledky, v tej chvíli viete, že ste našli optimálny model. Desiaty by som sa nebál dať väčšie.

    Ak však jedno jedlo má viac energie ako tých 1600 až 2000 kJ tak môže byť problém, či sa z neho časť neuloží ako tuk. Preto to treba skúsiť. Držím palce.

  30. Marek 21. septembra 2014

    Ahojte. Rád by som pridal ešte jeden malý tip, čo som odkukal ešte od babičky. Pred tým ako dáte variť šošovicu si na kúsku oleja orestujte cibuľu. Tajomstvo je v tom že na cca 250 gramov šošovice orestujeme až 4 veľké cibule do sklovita. Netreba sa zľaknúť toho množstva, nebudete jest cibuľu namiesto čočky, nakoniec sa tam stratí. Podľa chuti môžme pridať aj cesnak. Nakrájanie cibule zabere menej ako 10 minút a ten výsledok stojí za to, čočka bude mať výbornú sladkastú chuť.

  31. cvirova 5. marca 2016

    Ahoj, Miro, ja som pred par rokmi schudla 20 kg za rok a zacinala som tak, ze som kazdy vecer, teda medzi 16,00 a 17,00 zjedla takuto davku sosovice. Kazdy den inac. Jeden den s trochou kecupu, druhy den s bylinkami, a tak. Vyborne to bolo na to, ze som do tej desiatej, kedy chodim spat, nebola hladna, aj peristaltike to velmi prospievalo (to je dolezite, ked clovek obmedzi privod potravy). A naozaj nemozem povedat, ze by mi sosovica nejak zacala vadit. Podotykam, ze okrem vynechania sladkosti a teda vecere som ziadne ine drasticke skrty v diete nerobila.

Pridajte komentár:

Máte otázku, alebo chcete k článku niečo doplniť? Napíšte to sem. Odpoviem čo najskôr.

Vyplňte ešte: