Opekané tofu na kukurici

Recept na sýty obed, alebo večeru. Nízky glykemický index, veľa vlákniny a ešte aj skvelá chuť. Kukurice sa mnohí boja, hovorí sa, že aj svine sa vďaka nej vykŕmia. To je pravda. Vy však nie ste zatvorení v chlieviku a predpokladám, že sa aj trocha hýbete. Potom nie je dôvod nedať si občas porciu cukrovej kukurice. Ostatne - je rozdiel dať si kukuricu alebo pukance. Pukance by neboli dobrým nápadom.

  1. Mrazenú kukuricu zohrejte a bude pripravená, ako príloha. Jemne osoliť ju môžete len v prípade, že nemáte vysoký tlak. (Ak beriete lieky na tlak tak nesoľte ani ak ho máte v norme.)
  2. Tofu opečte na panvici s mriežkou, ak chcete aby na ňom boli tmavé čiarky :-)
  3. Najtvrdším orieškom bude omáčka. Jej zdravá verzia je rýchla. Trocha oleja zohrejte na panvici. Pretlačte doň cesnak a nasypte mrazené (alebo čerstvé, ak máte) bylinky ako tymián, oregáno alebo majoránku. Poznámka: na jednu porciu počítajte približne s lyžicou oleja, nie viac, pretože aj tofu obsahuje tuk.

Ja však do tejto omáčky ešte pridávam trocha omáčky Demi Glace od Rieber&Son Chef Club. Áno, to je taká tá "umelina" z veľkoobchodu pre profesionálnych kuchárov. (Dostať to v obchodoch ako je Metro.) V dobrej reštaurácii niečo také nemá veľmi čo hľadať. No v domácom prostredí zvyčajne nemáme poruke vývar. Potom pár gramov takejto príchute môže výrazne obohatiť chuť prirodzených potravín a byliniek. Viem, zástancovia zdravej stravy možno pozalamujú všetkými rukami. Uvedenú omáčku odporúčam preto, že obsahuje malé množstvo nasýteného tuku a nie je presolená.

Ak máte, určite radšej použite domácu omáčku. Trebárs málo slaný vývar, ktorý zredukujete (necháte odpariť vodu) tak, aby zostala intenzívna chuť. Z neho potom pár lyžičiek použijete na výrobu omáčky, ktorej základ tvorí už spomínaná trocha oleja s cesnakom a bylinkami. Málo slaný vývar musí byť preto, že odparením vody by sa stal presolený.

Energetické hodnoty takého jedla: pri asi štvrťkile kukurice a asi 100 gramoch tofu na porciu je to porcia primeraná aj pri chudnutí. Zaistí primeraný prísun všetkých živín (bielkovín, sacharidov a vhodného tuku).

Napísal
Miro Veselý 
23. februára 2014
O autorovi článku: Zdravej výžive a chudnutiu sa venujem od roku 2004. Vydal som postupne niekoľko kníh o chudnutí. Najnovšia sa volá Jedálniček na chudnutie a sú v nej všetky potrebné informácie o chudnutí, ktoré čitateľ potrebuje na to, aby dosiahol výsledky. Pre tých, čo si knihu nechcú kúpiť je tu tento web. Nájdete tu informácie bezplatne. V článkoch a knihách vychádzam z poznatkov z klinickej obezitológie, odporúčaní WHO. Informácie priebežne konzultujem s lekármi aj fyzioterapeutmi a preto by malo byť bezpečné, ak sa nimi bude riadiť dospelý a zdravý, len obézny človek. Nemôžem však zaručiť výsledky každému. Pred chudnutím je preto vhodné, aby ste sa vždy poradili aj so svojím lekárom.
Miro Veselý
Tajomstvo chudnutia sa skrýva vo vašej chladničke!

©  Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.

Do roku 2003 som bol tučný. V roku 2004 som schudol 35 kíl a napísal o tom web chudnutie-ako.sk. Neskôr aj knihu, ktorú už 15 rokov pri každom vydaní vylepšujem o nové poznatky a skúsenosti z praxe. Volá sa Jedálniček na chudnutie. Ak radi pozeráte videá, navštívte Youtube kanál Miro Veselý.