Opekané tofu na kukurici

Recept na sýty obed, alebo večeru. Nízky glykemický index, veľa vlákniny a ešte aj skvelá chuť. Kukurice sa mnohí boja, hovorí sa, že aj svine sa vďaka nej vykŕmia. To je pravda. Vy však nie ste zatvorení v chlieviku a predpokladám, že sa aj trocha hýbete. Potom nie je dôvod nedať si občas porciu cukrovej kukurice. Ostatne – je rozdiel dať si kukuricu alebo pukance. Pukance by neboli dobrým nápadom.

  1. Mrazenú kukuricu zohrejte a bude pripravená, ako príloha. Jemne osoliť ju môžete len v prípade, že nemáte vysoký tlak. (Ak beriete lieky na tlak tak nesoľte ani ak ho máte v norme.)
  2. Tofu opečte na panvici s mriežkou, ak chcete aby na ňom boli tmavé čiarky :-)
  3. Najtvrdším orieškom bude omáčka. Jej zdravá verzia je rýchla. Trocha oleja zohrejte na panvici. Pretlačte doň cesnak a nasypte mrazené (alebo čerstvé, ak máte) bylinky ako tymián, oregáno alebo majoránku. Poznámka: na jednu porciu počítajte približne s lyžicou oleja, nie viac, pretože aj tofu obsahuje tuk.

Ja však do tejto omáčky ešte pridávam trocha omáčky Demi Glace od Rieber&Son Chef Club. Áno, to je taká tá "umelina" z veľkoobchodu pre profesionálnych kuchárov. (Dostať to v obchodoch ako je Metro.) V dobrej reštaurácii niečo také nemá veľmi čo hľadať. No v domácom prostredí zvyčajne nemáme poruke vývar. Potom pár gramov takejto príchute môže výrazne obohatiť chuť prirodzených potravín a byliniek. Viem, zástancovia zdravej stravy možno pozalamujú všetkými rukami. Uvedenú omáčku odporúčam preto, že obsahuje malé množstvo nasýteného tuku a nie je presolená.

Ak máte, určite radšej použite domácu omáčku. Trebárs málo slaný vývar, ktorý zredukujete (necháte odpariť vodu) tak, aby zostala intenzívna chuť. Z neho potom pár lyžičiek použijete na výrobu omáčky, ktorej základ tvorí už spomínaná trocha oleja s cesnakom a bylinkami. Málo slaný vývar musí byť preto, že odparením vody by sa stal presolený.

Energetické hodnoty takého jedla: pri asi štvrťkile kukurice a asi 100 gramoch tofu na porciu je to porcia primeraná aj pri chudnutí. Zaistí primeraný prísun všetkých živín (bielkovín, sacharidov a vhodného tuku).

Miro Veselý

Miro Veselý

O autorovi článku: Zdravej výžive a chudnutiu sa venujem od roku 2004. Vydal som postupne niekoľko kníh o chudnutí. Najnovšia sa volá Jedálniček na chudnutie a sú v nej všetky potrebné informácie o chudnutí, ktoré čitateľ potrebuje na to, aby dosiahol výsledky. Pre tých, čo si knihu nechcú kúpiť je tu tento web. Nájdete tu informácie bezplatne. V článkoch a knihách vychádzam z poznatkov z klinickej obezitológie, odporúčaní WHO. Informácie priebežne konzultujem s lekármi aj fyzioterapeutmi a preto by malo byť bezpečné, ak sa nimi bude riadiť dospelý a zdravý, len obézny človek. Pred chudnutím je ale vhodné, aby ste sa vždy poradili aj so svojím lekárom.

Jedna odpoveď

  1. Bavia ma Vaše recepty a rady, už som si ich pozerala dávnejšie. Napríklad som si našla svoj recept na UHO :) Olej nepoužívam vôbec, v miske zmiešam vodu, kvalitnú sojovku (nie veľa), domaci sušeny “bujon”, stručik rozmačkaného cesnaku (alebo sušeného), sušenú cibulu, bylinky dle chuti a par lyziciek špaldovej celozrnnej muky. A ked to je dobre pretrepane, dam to len do hrnca a zvarim pri stálom miešaní. Keď mám chuť na orient (a tuk) tak primiešam arašidové maslo alebo tahini pastu :)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Najnovšie pridané

Alkohol a chudnutie

Alkohol je pri chudnutí nepriateľom, ktorý vám bráni dosiahnuť výsledky hneď viacerými spôsobmi. Preto si vydajte svoj osobný zákaz používania alkoholu. Je to výhodnejšie a

Sacharidy

Jedna z neprávom najviac démonizovaných zložiek potravy sú sacharidy. Tuční ľudia sa boja jesť chlieb, prílohy. Nazdávajú sa, že z nich sa priberá. V tomto

Ako schudnúť

Návodov na chudnutie je už plný internet. Mnohé sú celkom nezmyselné. Väčšina je odpísaných. Ale tento môj návod sa vám nebude páčiť. Síce funguje, ale

Pitný režim

Piť treba. Lenže pitie je záležitosť, ktorej sa moderný človek priam úzkostlivo vyhýba. Za deň vypije tak dve tri kávy a po večeri možno pivo.

Prevod kJ na kcal

Kcal násobte číslom 4,2 a máte hodnotu v kJ. Alebo naopak kJ deľte číslom 4,2 a máte hodnotu v kcal. Príklad: 8 000 kJ = 1

Zdravé a nezdravé tuky

Tuk je jednou zo základných živín v našej potrave. Porozumenie tukom je látka, ktorú prenecháme odborníkom na chémiu. Aj pri veľkom zjednodušení látky to bude

Prečítajte si

Motivačný kurz chudnutia

Prihláste sa na rýchlokurz chudnutia. E-mailom vám pripomeniem váš zámer a navrhnem, čo robiť. Dostanete aj e-knihu 100 tipov ako schudnúť. Kurz je zadarmo.  

Zasielanie kurzu sa dá kedykoľvek zrušiť. Podrobnosti o kurze sú tu… Informácie o ochrane osobných údajov nájdete tu.

Ak vás nezmotivuje tento kurz, ani kniha, tak sa pozrite do zrkadla. Niekedy to stačí.