Opekané tofu na kukurici

Recept na sýty obed, alebo večeru. Nízky glykemický index, veľa vlákniny a ešte aj skvelá chuť. Kukurice sa mnohí boja, hovorí sa, že aj svine sa vďaka nej vykŕmia. To je pravda. Vy však nie ste zatvorení v chlieviku a predpokladám, že sa aj trocha hýbete. Potom nie je dôvod nedať si občas porciu cukrovej kukurice. Ostatne – je rozdiel dať si kukuricu alebo pukance. Pukance by neboli dobrým nápadom.

  1. Mrazenú kukuricu zohrejte a bude pripravená, ako príloha. Jemne osoliť ju môžete len v prípade, že nemáte vysoký tlak. (Ak beriete lieky na tlak tak nesoľte ani ak ho máte v norme.)
  2. Tofu opečte na panvici s mriežkou, ak chcete aby na ňom boli tmavé čiarky :-)
  3. Najtvrdším orieškom bude omáčka. Jej zdravá verzia je rýchla. Trocha oleja zohrejte na panvici. Pretlačte doň cesnak a nasypte mrazené (alebo čerstvé, ak máte) bylinky ako tymián, oregáno alebo majoránku. Poznámka: na jednu porciu počítajte približne s lyžicou oleja, nie viac, pretože aj tofu obsahuje tuk.

Ja však do tejto omáčky ešte pridávam trocha omáčky Demi Glace od Rieber&Son Chef Club. Áno, to je taká tá "umelina" z veľkoobchodu pre profesionálnych kuchárov. (Dostať to v obchodoch ako je Metro.) V dobrej reštaurácii niečo také nemá veľmi čo hľadať. No v domácom prostredí zvyčajne nemáme poruke vývar. Potom pár gramov takejto príchute môže výrazne obohatiť chuť prirodzených potravín a byliniek. Viem, zástancovia zdravej stravy možno pozalamujú všetkými rukami. Uvedenú omáčku odporúčam preto, že obsahuje malé množstvo nasýteného tuku a nie je presolená.

Ak máte, určite radšej použite domácu omáčku. Trebárs málo slaný vývar, ktorý zredukujete (necháte odpariť vodu) tak, aby zostala intenzívna chuť. Z neho potom pár lyžičiek použijete na výrobu omáčky, ktorej základ tvorí už spomínaná trocha oleja s cesnakom a bylinkami. Málo slaný vývar musí byť preto, že odparením vody by sa stal presolený.

Energetické hodnoty takého jedla: pri asi štvrťkile kukurice a asi 100 gramoch tofu na porciu je to porcia primeraná aj pri chudnutí. Zaistí primeraný prísun všetkých živín (bielkovín, sacharidov a vhodného tuku).

Miro Veselý

Miro Veselý

O autorovi článku: Zdravej výžive a chudnutiu sa venujem od roku 2004. Vydal som postupne niekoľko kníh o chudnutí. Najnovšia sa volá Jedálniček na chudnutie a sú v nej všetky potrebné informácie o chudnutí, ktoré čitateľ potrebuje na to, aby dosiahol výsledky. Pre tých, čo si knihu nechcú kúpiť je tu tento web. Nájdete tu informácie bezplatne. V článkoch a knihách vychádzam z poznatkov z klinickej obezitológie, odporúčaní WHO. Informácie priebežne konzultujem s lekármi aj fyzioterapeutmi a preto by malo byť bezpečné, ak sa nimi bude riadiť dospelý a zdravý, len obézny človek. Pred chudnutím je ale vhodné, aby ste sa vždy poradili aj so svojím lekárom.

Jedna odpoveď

  1. Bavia ma Vaše recepty a rady, už som si ich pozerala dávnejšie. Napríklad som si našla svoj recept na UHO :) Olej nepoužívam vôbec, v miske zmiešam vodu, kvalitnú sojovku (nie veľa), domaci sušeny “bujon”, stručik rozmačkaného cesnaku (alebo sušeného), sušenú cibulu, bylinky dle chuti a par lyziciek špaldovej celozrnnej muky. A ked to je dobre pretrepane, dam to len do hrnca a zvarim pri stálom miešaní. Keď mám chuť na orient (a tuk) tak primiešam arašidové maslo alebo tahini pastu :)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Najnovšie pridané

(Za)chráňte svoje črevo

Druhé vydanie knihy doktora Bukovského sa volá (Za)chráňte svoje črevo – aj pečeň žlčník a pankreas! 14. 11. 2019 teda doplním článok o nové informácie.

6 tipov, ako získať pevnú vôľu

Pevná vôľa je potrebná, ak chcete zhodiť brucho, zmeniť životný štýl, či začať cvičiť. Neraz nám to však nevyjde. Potom povieme „mám slabú vôľu“. Ako

Ako efektívne používať kávu

Poznáte to z reklamy. Mäkká vôňa sa lynie bytom až do spálne. Podberie vás a prenesie ako na vankúšiku až do kuchyne, aby ste si

Ako schudnúť z brucha

Jedna z častých otázok znie: “ako schudnúť z brucha”. Takže prečo tie bruchá vlastne rastú a čo sa dá spraviť preto, aby nám zas spľasli? Veľký

Extrémne premeny Slovensko

Relácia Extrémne premeny je silne motivujúca. Je to výborný materiál, ktorý si môžete pri chudnutí pustiť a dodá vám energiu ísť do toho. Ideálne, ak

Šalát ako plnohodnotné jedlo

Dnes si spravíme šalát aj s majonézou. Bude drahší (2 eurá na porciu), ale na druhej strane hovoríme o plnohodnotnom jedle. Napríklad o obede, alebo

Prečítajte si

Motivačný kurz chudnutia

Prihláste sa na rýchlokurz chudnutia. E-mailom vám pripomeniem váš zámer a navrhnem, čo robiť. Dostanete aj e-knihu 100 tipov ako schudnúť. Kurz je zadarmo.  

Zasielanie kurzu sa dá kedykoľvek zrušiť. Podrobnosti o kurze sú tu… Informácie o ochrane osobných údajov nájdete tu.

Ak vás nezmotivuje tento kurz, ani kniha, tak sa pozrite do zrkadla. Niekedy to stačí.