Opekané tofu na kukurici

Recept na sýty obed, alebo večeru. Nízky glykemický index, veľa vlákniny a ešte aj skvelá chuť. Kukurice sa mnohí boja, hovorí sa, že aj svine sa vďaka nej vykŕmia. To je pravda. Vy však nie ste zatvorení v chlieviku a predpokladám, že sa aj trocha hýbete. Potom nie je dôvod nedať si občas porciu cukrovej kukurice. Ostatne – je rozdiel dať si kukuricu alebo pukance. Pukance by neboli dobrým nápadom.

  1. Mrazenú kukuricu zohrejte a bude pripravená, ako príloha. Jemne osoliť ju môžete len v prípade, že nemáte vysoký tlak. (Ak beriete lieky na tlak tak nesoľte ani ak ho máte v norme.)
  2. Tofu opečte na panvici s mriežkou, ak chcete aby na ňom boli tmavé čiarky :-)
  3. Najtvrdším orieškom bude omáčka. Jej zdravá verzia je rýchla. Trocha oleja zohrejte na panvici. Pretlačte doň cesnak a nasypte mrazené (alebo čerstvé, ak máte) bylinky ako tymián, oregáno alebo majoránku. Poznámka: na jednu porciu počítajte približne s lyžicou oleja, nie viac, pretože aj tofu obsahuje tuk.

Ja však do tejto omáčky ešte pridávam trocha omáčky Demi Glace od Rieber&Son Chef Club. Áno, to je taká tá "umelina" z veľkoobchodu pre profesionálnych kuchárov. (Dostať to v obchodoch ako je Metro.) V dobrej reštaurácii niečo také nemá veľmi čo hľadať. No v domácom prostredí zvyčajne nemáme poruke vývar. Potom pár gramov takejto príchute môže výrazne obohatiť chuť prirodzených potravín a byliniek. Viem, zástancovia zdravej stravy možno pozalamujú všetkými rukami. Uvedenú omáčku odporúčam preto, že obsahuje malé množstvo nasýteného tuku a nie je presolená.

Ak máte, určite radšej použite domácu omáčku. Trebárs málo slaný vývar, ktorý zredukujete (necháte odpariť vodu) tak, aby zostala intenzívna chuť. Z neho potom pár lyžičiek použijete na výrobu omáčky, ktorej základ tvorí už spomínaná trocha oleja s cesnakom a bylinkami. Málo slaný vývar musí byť preto, že odparením vody by sa stal presolený.

Energetické hodnoty takého jedla: pri asi štvrťkile kukurice a asi 100 gramoch tofu na porciu je to porcia primeraná aj pri chudnutí. Zaistí primeraný prísun všetkých živín (bielkovín, sacharidov a vhodného tuku).

Ak sa Vám článok páčil,
a chceli by ste podporiť autora a tento web, môžete.
Zdieľajte tento článok, alebo si kúpte niektorú z kníh Mira Veselého.
Kliknite sem a vyberte si.

Miro Veselý

Miro Veselý

O autorovi článku: Zdravej výžive a chudnutiu sa venujem od roku 2004. Vydal som postupne niekoľko kníh o chudnutí. Najnovšia sa volá Jedálniček na chudnutie a sú v nej všetky potrebné informácie o chudnutí, ktoré čitateľ potrebuje na to, aby dosiahol výsledky. Pre tých, čo si knihu nechcú kúpiť je tu tento web. Nájdete tu informácie bezplatne. V článkoch a knihách vychádzam z poznatkov z klinickej obezitológie, odporúčaní WHO. Informácie priebežne konzultujem s lekármi aj fyzioterapeutmi a preto by malo byť bezpečné, ak sa nimi bude riadiť dospelý a zdravý, len obézny človek. Pred chudnutím je ale vhodné, aby ste sa vždy poradili aj so svojím lekárom.

Jedna odpoveď

  1. Bavia ma Vaše recepty a rady, už som si ich pozerala dávnejšie. Napríklad som si našla svoj recept na UHO :) Olej nepoužívam vôbec, v miske zmiešam vodu, kvalitnú sojovku (nie veľa), domaci sušeny “bujon”, stručik rozmačkaného cesnaku (alebo sušeného), sušenú cibulu, bylinky dle chuti a par lyziciek špaldovej celozrnnej muky. A ked to je dobre pretrepane, dam to len do hrnca a zvarim pri stálom miešaní. Keď mám chuť na orient (a tuk) tak primiešam arašidové maslo alebo tahini pastu :)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Najnovšie pridané

Aký je rozdiel medzi energiou a jedlom

V článku si ukážeme niekoľko praktických príkladov, ako vyzerá “čistá” energia a ako vyzerá to isté v jedle. Na fotografiách uvidíte rozdiel, prečo po jednom

Nealkoholické nápoje pri chudnutí

Pri chudnutí je dôležité dodržiavať pitný režim. To je všeobecne známa vec, takže hneď preskočme k téme, že pitný režim nie sú rôzne malinovky, koly,

Múčne výrobky pri chudnutí

Obilniny sú základnou zložkou našej stravy. Mali by ste ich mať pred sebou denne, neraz aj niekoľkokrát. Teda nie len pred sebou, ale aj v

Mlieko a mliečne výrobky pri chudnutí

Mlieko sa pri chudnutí neoplatí využívať často, ani veľa. Samotné mlieko je totiž pomerne sporná potravina. V princípe je to potrava určená pre výživu teliatok

Farebné raňajky

Najlepšie raňajky sú také, ktoré naozaj zjete. Preto je výhodnejšie dávať si radšej každý deň to isté, ako neraňajkovať. Alebo dať si (v núdzi) radšej

Posilnite svoju motiváciu chudnúť

Chudnutie je beh na dlhú trať. Pár týždňov človek vydrží čokoľvek. No ak idú mesiace, je čoraz ťažšie stále odolávať. Máte chuť na výnimku. Nechce

Prečítajte si

Motivačný kurz chudnutia

Prihláste sa na rýchlokurz chudnutia. E-mailom vám pripomeniem váš zámer a navrhnem, čo robiť. Dostanete aj e-knihu 100 tipov ako schudnúť. Kurz je zadarmo.  

Zasielanie kurzu sa dá kedykoľvek zrušiť. Podrobnosti o kurze sú tu… Informácie o ochrane osobných údajov nájdete tu.

Ak vás nezmotivuje tento kurz, ani kniha, tak sa pozrite do zrkadla. Niekedy to stačí.