Pahrebové zemiaky v paneláku

Píše Miro Veselý od roku 2004. Info...

Zemiaky pečené v šupke s ničím a kyslým mliekom.

Upiecť zemiaky v popole ohniska a potom ich ešte celkom horúce pohltať. Tak nejako môže vyzerať spomienka na letný výlet. Ale čo v prípade, že žijete v paneláku? Ak vylúčim možnosť rozložiť si ohník z parkiet a upiecť zemiaky v obývačke, prichádza do úvahy náhradný variant.

Zemiaky dôkladne poumývajte a špongiou jemne odstráňte všetky zvyšky hliny.

Recepty na varenie

Poukladajte ich na plech a umiestnite do rúry. Dokonca netreba ani len ten plech – proste zemiaky nahádžem do pece na mriežku, zapnem zhruba na 250 stupňov a na 2 hodinyna ne zabudnem. Ak začnú trocha prihárať, sú najlepšie. Pečte hneď veľké množstvo, nech je dostatok. Zvyšok nepríde nazmar! V ľadničke vydržia aj niekoľko dní.

Recepty na varenie

Piecť sa budú pomerne pomaly a dlho, rátajte minimálne s hodinou a pol. Ak sú väčšie, aj viac. Keď sú hotové, zvolajte osadenstvo jesť, ešte kým sú zemiaky celkom horúce.

Recepty na varenie

Odporúčam podávať s maslom a soľou pre ľudí. My, čo máme obezitu na krku, na pupku, aj všade inde, nepoužijeme množné číslo zemiaky. Dajte si len jeden zemiak a to bez masla a bez soli. Dajte trocha olivového oleja. Skúste to – možno vám to bude chutiť. Ja ich tak jem bez problémov, tak nič nedbajte na reči zhrozenej starej matere, ktorá zdúpnie: "zemiaky bez masla a bez soli"?

Áno. Jeden zemiak. A dá sa zjesť aj so šupou. Pri chudnutí treba sacharidy jedávať s istou opatrnosťou, takže radšej len jeden. Viac, ak športujete a s chudnutím sa neponáhľate. Zemiaky samotné by chudnutie mohli mierne brzdiť, ak ich zjete priveľa.

Tip: rozpučte cesnak a zamiešajte s trochou olivového oleja. Potrite. Je to skvelé.

Recepty na varenie

K tomu kefír alebo zakysanku. Netreba úplne bez tuku, stačí nízkotučná.

Recepty na varenie

Zemiaky nechutia len ľuďom.

Recepty na varenie

Aj kyslé mlieko po výdatnom jedle chutí každému.

Zemiaky pečené v šupke sú dobré najmä úplne teplé. Zvyšok nechajte vychladnúť a do chladničky s ním. V mikrovlnke sa dá neskôr bleskovo vyrobiť ďalšia porcia…

Rekapitulácia:

  1. Umyte zemiaky v šupe.
  2. Naukladajte ich do pece.
  3. Zapnite pec na hodinku až dve, radšej viac ako menej tepla.
  4. Občas skontrolujte. Ak začínajú byť veľmi červené, neznamená to, že sú hanblivé. Sú akurát.
  5. Vyberte z rúry. Pozor pri vyberaní! Sú mimoriadne horúce, nepopáľte sa.

Tip: Vezmite toto jedlo na návštevu. Vzbudíte nefalšovanú radosť a záujem. Na návštevu:

  1. Kúpte vhodný počet kyslých mliek alebo kefírov. Netreba preháňať, niektorí nimi ohrdnú.
  2. Jedno celé maslo pre tých, čo nechudnú a nezaujímajú sa o zdravú stravu.
  3. Môžete odísť na návštevu. Ak vám zemiaky vychladnú, v mikrovlnke ich zohrejte.

Budete možno prekvapení, čo robí vôňa "hlúpych" pečených zemiakov s ľuďmi, ktorí sedia pri stole. V tej chvíli je zabudnutá šunka, kaviár, obložené chlebíčky aj drahé crackery.

O autorovi článku: Zdravej výžive a chudnutiu sa venujem od roku 2004. Vydal som postupne niekoľko kníh o chudnutí. Najnovšia sa volá Jedálniček na chudnutie a sú v nej všetky potrebné informácie o chudnutí, ktoré čitateľ potrebuje na to, aby dosiahol výsledky. Pre tých, čo si knihu nechcú kúpiť je tu tento web. Nájdete tu všetky informácie bezplatne. V článkoch a knihách vychádzam z poznatkov z klinickej obezitológie, odporúčaní WHO. Informácie priebežne konzultujem s lekármi aj fyzioterapeutmi a preto by malo byť bezpečné, ak sa nimi bude riadiť dospelý a zdravý, len obézny človek. Pred chudnutím je ale vhodné, aby ste sa vždy poradili aj so svojím lekárom.
Dátum aktualizácie článku: 22. októbra 2008

 

Komentáre k článku: Pahrebové zemiaky v paneláku

  1. Helus 11. decembra 2008

    Ahoj diky za recept zajtra bude na veceru a aj na viken do prace.JA budem len 1 zemiacik a rodina aj viacej.

  2. bibula 21. februára 2009

    no s tym cesnakom to bude veru super:-)
    mas este toho papagaja? nemal si ho k zemiakom?:-)))diky za inspiraciu:-)

  3. Miro Veselý 21. februára 2009

    bibula ja som uvažoval toho papagája dať do polievky. Ale dal som ho do voliéry chovateľovi už dávnejšie. Nech sa pomnožuje.

  4. luciapar 16. apríla 2009

    Hm, kedze si nam obeznym odporucal iba 1 zemiak, da sa spravit aj inac.
    Umyty zemiak v supke zabalte do servitky a omocte.
    Mokry, zabaleny zemiak dajte na 4 minuty do mikrovlnky a zemiak je hotovy :) A chuti uplne ako zemiak v supke :)
    Neverila som tomu, ale otec ma presvedcil a potom mamu kazdy den trapil tym, ze jej spravil zemiak… :)))
    pa
    L

  5. francuzska1 2. mája 2009

    Aj ja som si ich dnes vyskusala a su vyborne;-), len by ma zaujimala ich nutricna hodnota, vie mi niekto poradit? Dakujem

  6. Drobec 16. januára 2010

    tu je rozpisanych dost jedal:

    http://www.radsvetla.inky.sk/novic/resources/tabulkapotravin.pdf

  7. martinpb 30. júla 2014

    Vynikajúce Mirko! ja som si ich trošku predvaril (na pol tvrdé) a šupol som k tomu aj baklažán a cuketu (za 20 min hotovka) a dal som si k tomu cesnakovú penu mňaam.. môžem okašlať rezne a iné

Pridajte komentár:

Máte otázku, alebo chcete k článku niečo doplniť? Napíšte to sem. Odpoviem čo najskôr.

Vyplňte ešte: