Od roku 2004 píše Miro Veselý

Pečená makrela

Jeden z mojich obľúbených receptov je pečená makrela. Čas prípravy krátky, jedlo chutné a vhodné aj v prípade že chcete zhodiť z brucha.

Makrely u nás poznáme prevažne v údenej verzii. Údená makrela je síce lahôdka, ktorá chutí, má však dve nepríjemné vlastnosti.

  • Je to údenina, čiže môže obsahovať látky, ktoré neprospievajú zdraviu.
  • Je to často mimoriadne slané jedlo, takže to tiež neprospieva.

Žiaľ, ak kupujete údené makrely, nikdy vopred neviete, či tá rybka bude presolená, alebo nie. V prípade, že si ich pripravíte doma na pekáči, máte solenie plne pod kontrolou.

Príprava je veľmi jednoduchá. Odpitvanú rybu zbavte vnútorností. Môžete jemne posoliť zvnútra aj zvonka. Môžete posypať bylinkami podľa chuti, tiež z obidvoch strán. Pokojne postačí rozmarín. Položte na papier na pečenie a uvrhnite to celé do rúry. Ja nastavujem elektrický gril, niečo cez 200 stupňov. Netrápim rybu príliš zblízka, nejde predsa o kremáciu. Z každej strany stačí tak asi 20 minút. Radšej to ale kontrolujte.

Keď získate trocha praxe, potom už môžete pečenie zveriť aj kuchynskému budíčku, takže varenie môžete pustiť z hlavy.

Na vzhľad táto ryba asi nepatrí medzi tie najefektnejšie čísla šéfkuchára.

Zato však chuťovo je to lahôdka. Tieto ryby majú zaujímavú konzistenciu mäsa. Je pevné, pružné a pritom pomerne mäkké. Tuk týchto rýb patrí k tomu lepšiemu, čo by ste mali v strave mať často. Takže ak chudnete, neobávajte sa toho, že je to tučná ryba. Je a je to tuk, ktorý sa nám hodí.

Cenovo sa mrazené makrely pohybujú zvyčajne na úrovni kuracieho stehna. Prípadne skôr menej. Ak kúpite kilo za menej ako 5 eur, tak treba zvyčajne počítať s tým, že hlavy treba odrezať. To zníži celkovú hmotnosť.

Ako prílohu si zvoľte to, čo vám práve pôjde na chuť. Môžu to byť zemiaky pečené spolu s makrelkami. Alebo ryža. Každopádne, s prílohou treba narábať pri chudnutí lakomejšie. Ryby majú bez hlavy zhruba niečo pod 200 gramov a to je porcia, ktorá sa dá zjesť aj naraz. No energeticky je to pomerne vysoké. Preto je lepšie s prílohou radšej škrtiť. Určite neublíži ani nápad, ktorý sa osvedčil mne. Ako prílohu dám dusenú brokolicu. Tam je síce sacharidov až málo, ale zelenina vás veľmi príjemne zasýti. Nikde nevisí zákaz, že si potom nemôžete ešte zobnúť zo dva plátky knackebrotu, alebo niečo podobné. Všetko závisí na tom, či ryby jedávate samotné, alebo ste zvyknutí na prílohu. Ak prílohu jedávate, potom stojí za úvahu ako porciu si dať len pol ryby a druhú polovicu si nechajte na večeru, alebo na zajtra.

Pri jedení makrely sa mi osvedčil postup, že rybu opatrne rozpolím a odstránim chrbticu. Potom povyťahujem všetky väčšie kosti, ktoré sa dajú rozpoznať. Z kože je dobré odstrániť oblasť okolo všetkých plutiev. Tým je ryba prakticky úplne zbavená kostí a môžete sa pustiť so jedla. Aspoň to už nie je tak horúce. Ak v mäsku ostala niekde drobná tenká kostička ktorá ani trocha nepichá, tú môžete pokojne zjesť po rozhryzení.

Dobrú chuť!

Ak sa Vám článok páčil,
a chceli by ste podporiť autora a tento web, môžete.
Zdieľajte tento článok, alebo si kúpte niektorú z kníh Mira Veselého.
Kliknite sem a vyberte si.

Miro Veselý

Miro Veselý

O autorovi článku: Zdravej výžive a chudnutiu sa venujem od roku 2004. Vydal som postupne niekoľko kníh o chudnutí. Najnovšia sa volá Jedálniček na chudnutie a sú v nej všetky potrebné informácie o chudnutí, ktoré čitateľ potrebuje na to, aby dosiahol výsledky. Pre tých, čo si knihu nechcú kúpiť je tu tento web. Nájdete tu informácie bezplatne. V článkoch a knihách vychádzam z poznatkov z klinickej obezitológie, odporúčaní WHO. Informácie priebežne konzultujem s lekármi aj fyzioterapeutmi a preto by malo byť bezpečné, ak sa nimi bude riadiť dospelý a zdravý, len obézny človek. Pred chudnutím je ale vhodné, aby ste sa vždy poradili aj so svojím lekárom.

Jedna odpoveď

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Najnovšie pridané

Obezita a COVID-19

Obezita je stav, ktorý výrazne zhoršuje riziká súvisiace s infekciou koronavírusu nového typu SARS-CoV-2. V tomto článku si povieme podrobnosti. Aj na tomto webe sme

Ako začať chudnúť (správne)

Človek roky priberá a priberá. Potom sa niečo zlomí a príde ono rozhodnutie, že nastal čas. Ako začať správne chudnúť? V tomto článku si ukážeme

Čo jesť, keď chcem schudnúť

Otázka čo jesť, keď chcem schudnúť je jednoduchá a odpoveď na ňu je logická, ale zdĺhavá. Teda presnejšie – jednoducho sa to dá povedať, ale

Kolobežkovanie ako šport pri chudnutí?

Kolobežkovanie pri chudnutí poslúži výborne. Kolobežkovanie je niečo medzi chôdzou, bicyklovaním a behom. Pri behu a bicyklovaní zvyčajne nejaké bolesti pri športovaní zaznamenáte. Na športovej

7 nástrah, ktoré oslabia pevnú vôľu

Po nejakom čase disciplinovaného chudnutia sa často stane, že sa vám prestane chcieť. Pevná vôľa oslabne, ochabne a prestáva byť pevnou. Aby sa to nestalo,

Prečítajte si

Zemiaky

Uvarte si v šupe zopár zemiakov a dajte do chladničky. Získate už zabalené hotové prílohy k obedom. Zemiak varený v šupe má pomerne nízky glykemický

Cícerové fašírky

Kdesi na fóre som zachytil, že sa vyrábajú cícerové fašírky. Skúsil som improvizovaný recept a celkom sa to dá jesť. Tu je tip. Varil som

Motivačné citáty o diétach

Zozbireal som zopár motivačných citátov o diétach. Možno sa pri čítaní pobavíte. V každom prípade platí, že diéta nie je dobrý nástroj na chudnutie a

Chrumkáme pri televízii

Ako keby som sa videl. V jednej ruke vrecko lupienkov, druhá operuje medzi vreckom, ústami a diaľkovým ovládačom. Pracovný deň skončil. Oči sú na čítanie

Automatické rizoto

Tip na jedlo, ktoré sa uvarí takmer samo. Stačí na to ryžový hrniec a pár ingrediencií. Gazdiná možno ryžový hrniec nepoužije, my lenivci sa spoľahneme

Vápnik a chudnutie

Podľa niektorých štúdií sa môže na obezite podieľať aj nedostatok vitamínu A, D, vápnika, železa, horčíka, selénu a vitamínov skupiny B. Jediné, čo táto informácia

Prevencia detskej obezity

V článkoch o detskej obezite sme si povedali o tom, aký problém sa skrýva, ak sú deti obézne – zvyčajne sú potom obézne po celý

Obdobie menopauzy a chudnutie

Návaly tepla, búšenie srdca, náladovosť – to je len pár príznakov prichádzajúcej menopauzy. Jedným z nich môže byť aj postupne sa zvyšujúca telesná hmotnosť. Pozrime

WHR index

Kalkulačka WHR indexu Pohlavie:ŽenaMuž Obvod pásu:  cm | Obvod bokov:  cm    WHR index (skratka Waist to Hip Ratio) určuje pomer pásu k bokom. Ide o pomer

Jedálniček na štvrtok

Počas chudnutia je užitočné, ak použijete v kuchyni niekoľkých suchých spojencov. Za tento návrh ma nebudete mať radi, ale ak poslúchnete, tak schudnete zdravšie. O

Bulgur

Bulgur je predvarená nalámaná pšenica. Využijete ho predovšetkým ako klasickú prílohu k jedlám, ale výborný je aj v šalátoch. U nás je táto potravina o niečo menej známa, ale

70 tipov na úspešné chudnutie

V tomto článku nájdete zoznam mnohých odporúčaní, ktoré sa osvedčili v praxi. Určite sa vám nepodarí uplatniť ich naraz a všetky. Ale to nevadí. Začnite

Motivačný kurz chudnutia

Prihláste sa na rýchlokurz chudnutia. E-mailom vám pripomeniem váš zámer a navrhnem, čo robiť. Dostanete aj e-knihu 100 tipov ako schudnúť. Kurz je zadarmo.  

Zasielanie kurzu sa dá kedykoľvek zrušiť. Podrobnosti o kurze sú tu… Informácie o ochrane osobných údajov nájdete tu.

Ak vás nezmotivuje tento kurz, ani kniha, tak sa pozrite do zrkadla. Niekedy to stačí.