Miro Veselý, chudnutie-ako.sk

Pečená makrela

Píše Miro veselý od roku 2004. Kontakt...

Jeden z mojich obľúbených receptov je pečená makrela. Čas prípravy krátky, jedlo chutné a vhodné aj v prípade že chcete zhodiť z brucha.

Makrely u nás poznáme prevažne v údenej verzii. Údená makrela je síce lahôdka, ktorá chutí, má však dve nepríjemné vlastnosti.

  • Je to údenina, čiže môže obsahovať látky, ktoré neprospievajú zdraviu.
  • Je to často mimoriadne slané jedlo, takže to tiež neprospieva.

Žiaľ, ak kupujete údené makrely, nikdy vopred neviete, či tá rybka bude presolená, alebo nie. V prípade, že si ich pripravíte doma na pekáči, máte solenie plne pod kontrolou.

Príprava je veľmi jednoduchá. Odpitvanú rybu zbavte vnútorností. Môžete jemne posoliť zvnútra aj zvonka. Môžete posypať bylinkami podľa chuti, tiež z obidvoch strán. Pokojne postačí rozmarín. Položte na papier na pečenie a uvrhnite to celé do rúry. Ja nastavujem elektrický gril, niečo cez 200 stupňov. Netrápim rybu príliš zblízka, nejde predsa o kremáciu. Z každej strany stačí tak asi 20 minút. Radšej to ale kontrolujte.

Keď získate trocha praxe, potom už môžete pečenie zveriť aj kuchynskému budíčku, takže varenie môžete pustiť z hlavy.

Na vzhľad táto ryba asi nepatrí medzi tie najefektnejšie čísla šéfkuchára.

Zato však chuťovo je to lahôdka. Tieto ryby majú zaujímavú konzistenciu mäsa. Je pevné, pružné a pritom pomerne mäkké. Tuk týchto rýb patrí k tomu lepšiemu, čo by ste mali v strave mať často. Takže ak chudnete, neobávajte sa toho, že je to tučná ryba. Je a je to tuk, ktorý sa nám hodí.

Cenovo sa mrazené makrely pohybujú zvyčajne na úrovni kuracieho stehna. Prípadne skôr menej. Ak kúpite kilo za menej ako 5 eur, tak treba zvyčajne počítať s tým, že hlavy treba odrezať. To zníži celkovú hmotnosť.

Ako prílohu si zvoľte to, čo vám práve pôjde na chuť. Môžu to byť zemiaky pečené spolu s makrelkami. Alebo ryža. Každopádne, s prílohou treba narábať pri chudnutí lakomejšie. Ryby majú bez hlavy zhruba niečo pod 200 gramov a to je porcia, ktorá sa dá zjesť aj naraz. No energeticky je to pomerne vysoké. Preto je lepšie s prílohou radšej škrtiť. Určite neublíži ani nápad, ktorý sa osvedčil mne. Ako prílohu dám dusenú brokolicu. Tam je síce sacharidov až málo, ale zelenina vás veľmi príjemne zasýti. Nikde nevisí zákaz, že si potom nemôžete ešte zobnúť zo dva plátky knackebrotu, alebo niečo podobné. Všetko závisí na tom, či ryby jedávate samotné, alebo ste zvyknutí na prílohu. Ak prílohu jedávate, potom stojí za úvahu ako porciu si dať len pol ryby a druhú polovicu si nechajte na večeru, alebo na zajtra.

Pri jedení makrely sa mi osvedčil postup, že rybu opatrne rozpolím a odstránim chrbticu. Potom povyťahujem všetky väčšie kosti, ktoré sa dajú rozpoznať. Z kože je dobré odstrániť oblasť okolo všetkých plutiev. Tým je ryba prakticky úplne zbavená kostí a môžete sa pustiť so jedla. Aspoň to už nie je tak horúce. Ak v mäsku ostala niekde drobná tenká kostička ktorá ani trocha nepichá, tú môžete pokojne zjesť po rozhryzení.

Dobrú chuť!

 

Pridajte komentár:

Máte otázku, alebo chcete k článku niečo doplniť? Napíšte to sem. Odpoviem čo najskôr.

Vyplňte ešte: