Pstruh na olivovom oleji

Píše Miro veselý od roku 2004. Kontakt...

Ľahko, rýchlo, chutne. Tak sa dá pripraviť pstruh aj v prípade, že ste ho ešte nikdy nevarili.

Začnime, ako je zvykom, varovaniami.

  • Pstruh je lepší na masle. Ale maslo  nie je k redukčnej diéte veľmi vhodné, preto ho nepoužívam. Olivový olej sa hodí viac a verte, že aj s ním bude pstruh vynikajúci.
  • Pstruh je malý: počítajte jedného pstruha na osobu. Nie je to práve lacné jedlo…

Na trhu sa dajú kúpiť dva druhy pstruhov: mrazené a čerstvé. Ak len trochu môžete, uprednostnite čerstvé.

Po odseknutí hlavičiek a chvostíkov ich zvnútra aj zvonka posypte niektorým hotovým korením na ryby. Predáva ho veľa firiem. Väčšinou odporúčam korenie Kotányi, ale v prípade koreniacej zmesky Ryby považujem zmes od Vitany za bezkonkurenčne najlepšiu.

Ideálne je, ak necháte korenie pôsobiť čo najdlhšie. V chladničke aj deň, v prípade netrpezlivosti aspoň hodinku…

Ak korenie nebude pôsobiť celý deň, nezaškodí rybu aj jemne posoliť.

Úspešné chudnutie - balík kníh

5 kníh Mira Veselého s podpisom.

Plus CD "Ako schudnúť"
Plus ručne maľovanú záložku.
Plus dobrý pocit, že ste podporili autora :-)

39,90 eur + poštovné

Tip: Jeden balík a máte 5 darčekov pre známych...

Na kvalitnú teflónovú panvicu frknite olivového oleja, čím menej, tým lepšie.

Kvalitnú panvicu spoznáte ľahko. V obchode podľa cenovky – zatiaľ čo bežné panvice stoja okolo 300 korún, rovnaká, no kvalitná bude stáť 1700 korún. V kuchyni ju rozoznáte podľa váhy – poriadna panvica môže slúžiť ako činka.

Olej rozohrejte.

Položte naň okoreneného pstruha.

Kým sa bude piecť, očistite napríklad kaleráb.

Kaleráb či iná zelenina sú dôležitou súčasťou obeda – zamedzia tomu, aby ste po obede boli hladní.

Zatiaľ, čo sa so zvyškami kalerábu začne napchávať škrečok, váš obed je takmer hotový.

Ryby po primeranej chvíli obráťte na druhý bok.

Od nudy môžete pospásať zeleninu. Nakoniec rybu z panvice vyberte a dajte do taniera. 

To je všetko, môžete začať jesť. V nízkosacharidovej verzii jedla sa dá pstruh jesť spolu so zeleninou. Tak bol tento recept niekedy v roku 2003 písaný. V súčasnosti už nesúhlasím s tak nízkosacharidovou stravou. Je síce krátkodobo veľmi účinná, ale radšej by som odporúčal zjesť menej pstruha a pridať trocha prílohy.

 

Komentáre k článku: Pstruh na olivovom oleji

  1. Vlča 12. marca 2009

    toto je dobrý nápad na nedelňajší obed, mám dva pstruhy v mrazáku už sa teším chichi, len si kupim kaleráby a nejakú činsku kapustu , tá zeleninka ako predjedlo, to je super nápad, čaute

  2. redentor 21. mája 2012

    Ako doje..ť pstruha. Nikdy v živote som nevidel horší spôsob prípravy pstruha!!! Bez hlavy a chvosta? Asi ani netušíš, že pstruh má líčka, ktoré sú ako najkvalitnejšie mäso, žiadané gurmánmi. O čistení pstruha a odstránení slizu z povrchu kože ani zmienka. Olivový olej? Len sa ním nadájaj a časom možno pochopíš, že v našich zemepisných podmienkach je pre nás horší ako repkový, alebo slnečnicový. Korenie na ryby dať na pstruha? Žartuješ! Pstruh je drahý?! Ak si zrátaš, aké kvantum jedla tlstý človek požerie a čo ho to stojí, tak ten pstruh ho pri diétovaní určite nezruinuje. A čo citrón? Netreba ho náhodou pridať kvôli chuti a vstrebávaniu vitamínov? No jasné, žiadne “zemieky”… Ani nevieš ako zistíš, či je pstruh hotový. Prosím ťa nehraj sa tu na úžasného odborníka, od teba by som nechcel ani suchý rožok!

  3. okerol23 18. júna 2012

    Vážený pane, pstruhy mám rád aj ja a robím ich dosť často, ale na rozdiel od Vašej drahej panvice používam, trošku lacnejšiu. Ešte nikdy sa mi nestalo, aby mi tak potrhalo kožu ako Vám. Ja keď som ten výsledok Vašej práce uvidel, tak sme sa tu celá rodina smiali do popuku. Toto mal byť čo za dizajn, veď jedlo má nejako vyzerať a nie akoby tam vybuchol granát. Ja pstruhy obaľujem aj v múke v ktorej je červená paprika a vravím na bežnej panvici mi to ani raz nespravilo. Hamba, toto ste ani nemal fotiť a keď, tak len pre seba, Karol Šoltés.

  4. adriana 15. novembra 2012

    boze ludia vas tu ale trapia veci.riesit drahe panvice a potrhaneho pstruha.autor nam chcel ukazat,ze sa da ryba pripravit aj inak ako len ako smazenim a obalovanim do roznych moznych cesticok a struhaniek.mna skor zaujima,ci taketo jedlo je plnohodnotne,pretoze ak som spravne pochopila podla autora by sme mali jedavat v jednom jedle vsetky ziviny.stale mi tam chyba nejaka priloha-sacharid..

  5. Miro Veselý 15. novembra 2012

    adriana presne tak, ďakujem za upozornenie. ten recept je tu niekedy od roku 2003 vtedy som odporúčal oveľa menej sacharidov hlavne večer. Preto som text doplnil o poznámku, že radšej menej pstruha a aj trocha prílohy.

  6. motylik20.08 16. novembra 2012

    ja som si robila pstruha podľa popisu a môžem povedať, že to bola lahôdka :)

  7. bojan 23. decembra 2012

    skúste k tomu pstruhovi nastrúhať ten kaleráb ako uhorku, trošku ho posoliť , pokoreniť a pokvapkať citronovou šťavou a je poriešená aj výborná príloha.

Pridajte komentár:

Máte otázku, alebo chcete k článku niečo doplniť? Napíšte to sem. Odpoviem čo najskôr.

Vyplňte ešte: