Ľahko, rýchlo, chutne. Tak sa dá pripraviť pstruh aj v prípade, že ste ho ešte nikdy nevarili.
Začnime, ako je zvykom, varovaniami.
Na trhu sa dajú kúpiť dva druhy pstruhov: mrazené a čerstvé. Ak len trochu môžete, uprednostnite čerstvé.
Po odseknutí hlavičiek a chvostíkov ich zvnútra aj zvonka posypte niektorým hotovým korením na ryby. Predáva ho veľa firiem. Väčšinou odporúčam korenie Kotányi, ale v prípade koreniacej zmesky Ryby považujem zmes od Vitany za bezkonkurenčne najlepšiu.
Ideálne je, ak necháte korenie pôsobiť čo najdlhšie. V chladničke aj deň, v prípade netrpezlivosti aspoň hodinku...
Ak korenie nebude pôsobiť celý deň, nezaškodí rybu aj jemne posoliť.
Na kvalitnú teflónovú panvicu frknite olivového oleja, čím menej, tým lepšie.
Kvalitnú panvicu spoznáte ľahko. V obchode podľa cenovky - zatiaľ čo bežné panvice stoja okolo 300 korún, rovnaká, no kvalitná bude stáť 1700 korún. V kuchyni ju rozoznáte podľa váhy - poriadna panvica môže slúžiť ako činka.
Olej rozohrejte.
Položte naň okoreneného pstruha.
Kým sa bude piecť, očistite napríklad kaleráb.
Kaleráb či iná zelenina sú dôležitou súčasťou obeda - zamedzia tomu, aby ste po obede boli hladní.
Zatiaľ, čo sa so zvyškami kalerábu začne napchávať škrečok, váš obed je takmer hotový.
Ryby po primeranej chvíli obráťte na druhý bok.
Od nudy môžete pospásať zeleninu. Nakoniec rybu z panvice vyberte a dajte do taniera.
To je všetko, môžete začať jesť. V nízkosacharidovej verzii jedla sa dá pstruh jesť spolu so zeleninou. Tak bol tento recept niekedy v roku 2003 písaný. V súčasnosti už nesúhlasím s tak nízkosacharidovou stravou. Je síce krátkodobo veľmi účinná, ale radšej by som odporúčal zjesť menej pstruha a pridať trocha prílohy.
Pstruh je klasické jedlo pri rôznych diétach. Je ľahký na strávenie, je nízkotučný. Vďaka tomu ho viete skombinovať len s malým množstvom tuku - napríklad s olivovým olejom. Úplne ideálna príprava však je na pare. Tak sa do ryby nedostane žiaden tuk navyše a pred podávaním ho pokvapkáte.
© Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.