Rezeň z tuniaka a šampiňóny na pare

Viete si predstaviť veľký a hrubý rezeň? Šťavnatý, chrumkavý a zároveň mäkký? Veľký na pol taniera? Tak potom už asi poznáte mrazené rezne z tuniaka. Nedávno som ich náhodou objavil v predajni Metro. Výrobca Kimbex. Kilo stojí 10€, v jednom balení býva 5 až 6 poctivých rezňov. Stojí zato mať ich v chladničke.

Tuniak má vynikajúce nutričné vlastnosti a obzvlášť pri chudnutí oceníte to, že takmer neobsahuje tuk. Jedlo, ktoré vám teraz ukážem sa preto hodí ako večera. Málo sacharidov, takmer žiadny tuk. Uznávam však, že cena za takúto porciu bude asi vyššia, než je bežné.

Ako prílohu použijeme šampiňóny. Ak si môžete vyberať, chcete menšie a mierne hnedé kúsky s pootvoreným klobúčikom. Sú zrelšie a majú bohatšiu chuť ako tie prekrásne snehobiele.

Nasypte ich na dno parného hrnca ale nech za pol kila.

Položte stejk z tuniaka.

Zaklapnite a na 20 minút máte voľno. Ale pozor – každá rúra má trocha iné vlastnosti. Čas varenia upravte tak, aby vyhovoal príprave tuniaka. Môže to byť aj menej ako 20 minút!

Nakoniec môžete jesť. Jedlo je bezfarebné takže vám nič nebráni obložiť ho ešte nejakou zeleninou.

Upozornenie k času prípravy tuniaka: správne sa tuniak v reštaurácii pripravuje tak, že sa len rýchlo opečie a vo vnútri zostáva takmer surový. Pri varení v pare budete musieť asi ladiť čas tak, aby tuniak už začínal byť hotový, ale aby nebol celkom uvarený. Ak ho totiž uvaríte naplno, bude tvrdý ako podrážka a celý chuťový zážitok sa rozplynie.

Hmm, teraz som si uvedomil, že som nepopísal druh korenín. Takže šampiňóny som nekorenil nijako. Majú jemnú chuť. Stejk z tuniaka som jemne posolil z obidvoch strán a potľapkal, nech sa soľ dostane aj dnu. Hotovo. Netreba korenie. Toto jedlo má samo o sebe zaujímavú chuť.

Môže sa stať, že sa stravujete jedlami s výraznou chuťou (veľa soli, korení). Potom by vám takto jemne nasolený stejk z tuniaka pripadal fádny, bez chute, neposolený.

V takom prípade radím aby ste prehodnotili intenzitu chutí jedál, ktoré jedávate. Neoplatí sa, ak človek žije v prostredí, kde sú silné vnemové zážitky tak časté, že sa stali štandardom.

Miro Veselý

Miro Veselý

O autorovi článku: Zdravej výžive a chudnutiu sa venujem od roku 2004. Vydal som postupne niekoľko kníh o chudnutí. Najnovšia sa volá Jedálniček na chudnutie a sú v nej všetky potrebné informácie o chudnutí, ktoré čitateľ potrebuje na to, aby dosiahol výsledky. Pre tých, čo si knihu nechcú kúpiť je tu tento web. Nájdete tu informácie bezplatne. V článkoch a knihách vychádzam z poznatkov z klinickej obezitológie, odporúčaní WHO. Informácie priebežne konzultujem s lekármi aj fyzioterapeutmi a preto by malo byť bezpečné, ak sa nimi bude riadiť dospelý a zdravý, len obézny človek. Pred chudnutím je ale vhodné, aby ste sa vždy poradili aj so svojím lekárom.

5 Odpovedí

  1. RECEPT VYZERA SUPER A TEN STEJK Z LOSOSA SOM PREKVAPENA AKY KUS MASA TO JE UZ AJ POJDEM A KUPIM SI DO MRAZNICKY ZASOBU MNAM . TESIM SA NA DALSIE JEDNDUCHE RECEPTY HOCI SU TROSKU DRAHSIE ALE RADSEJ DAM TROSKU VIACEJ PENAZI A NAJEM SA KVALITNE AKO DO SEBA PCHAT NEKVALITNE JEDLO. VELMI PEKNE DAKUJEM ZA VASU STRANKU SOM RADA ZE SOM NA NU NATRAFILA A ZE STALE NA SEBE PRACUJEME .

  2. Niekedy sa cudujem, co vsetko sa da nazvat receptom :-) Ale je to aspon zdrave, uznavam.

  3. Vcera som si robil aj ja steak z tuniaka. Trosku som ho posolil, pridal som Garam Masala a prudko som ho opiekol z obidvoch stran na teflonke. Ked sa uzavrelo maso, tak som ho este chvilu podusil. S kapustovym salatom bol vynikajuci.

  4. Aj ja som si dnes kupila steaky z tuniaka. Staci naozaj iba osolit morskou solou, potlapkat a za 5 min je hotovy aj na panvici s troskou masla. To masko bolo jemne, bez kosti a vobec som namala pocit, ze to je ryba. Doporucujem.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Najnovšie pridané

Glykemický index potravín

Prísne dodržanie odporúčaní glykemického indexu + pravidelné cvičenie môže mnohým z vás stačiť ako úplný návod na chudnutie. Nemusíte tomu ani rozumieť o čo ide.

Obezita

Obezita sa dnes považuje za ochorenie, ktorého závažnosť je porovnateľná s ischemickou chorobou srdca. Zdá sa vám to šialené? Aj mne. Vždy sa mi zdalo,

Alkohol a chudnutie

Alkohol je pri chudnutí nepriateľom, ktorý vám bráni dosiahnuť výsledky hneď viacerými spôsobmi. Preto si vydajte svoj osobný zákaz používania alkoholu. Je to výhodnejšie a

Sacharidy

Jedna z neprávom najviac démonizovaných zložiek potravy sú sacharidy. Tuční ľudia sa boja jesť chlieb, prílohy. Nazdávajú sa, že z nich sa priberá. V tomto

Ako schudnúť

Návodov na chudnutie je už plný internet. Mnohé sú celkom nezmyselné. Väčšina je odpísaných. Ale tento môj návod sa vám nebude páčiť. Síce funguje, ale

Pitný režim

Piť treba. Lenže pitie je záležitosť, ktorej sa moderný človek priam úzkostlivo vyhýba. Za deň vypije tak dve tri kávy a po večeri možno pivo.

Prečítajte si

Motivačný kurz chudnutia

Prihláste sa na rýchlokurz chudnutia. E-mailom vám pripomeniem váš zámer a navrhnem, čo robiť. Dostanete aj e-knihu 100 tipov ako schudnúť. Kurz je zadarmo.  

Zasielanie kurzu sa dá kedykoľvek zrušiť. Podrobnosti o kurze sú tu… Informácie o ochrane osobných údajov nájdete tu.

Ak vás nezmotivuje tento kurz, ani kniha, tak sa pozrite do zrkadla. Niekedy to stačí.