Rezeň z tuniaka a šampiňóny na pare

Píše Miro Veselý od roku 2004. Info...

Viete si predstaviť veľký a hrubý rezeň? Šťavnatý, chrumkavý a zároveň mäkký? Veľký na pol taniera? Tak potom už asi poznáte mrazené rezne z tuniaka. Nedávno som ich náhodou objavil v predajni Metro. Výrobca Kimbex. Kilo stojí 10€, v jednom balení býva 5 až 6 poctivých rezňov. Stojí zato mať ich v chladničke.

Tuniak má vynikajúce nutričné vlastnosti a obzvlášť pri chudnutí oceníte to, že takmer neobsahuje tuk. Jedlo, ktoré vám teraz ukážem sa preto hodí ako večera. Málo sacharidov, takmer žiadny tuk. Uznávam však, že cena za takúto porciu bude asi vyššia, než je bežné.

Ako prílohu použijeme šampiňóny. Ak si môžete vyberať, chcete menšie a mierne hnedé kúsky s pootvoreným klobúčikom. Sú zrelšie a majú bohatšiu chuť ako tie prekrásne snehobiele.

Nasypte ich na dno parného hrnca ale nech za pol kila.

Položte stejk z tuniaka.

Zaklapnite a na 20 minút máte voľno.

Nakoniec môžete jesť. Jedlo je bezfarebné takže vám nič nebráni obložiť ho ešte nejakou zeleninou.

Hmm, teraz som si uvedomil, že som nepopísal druh korenín. Takže šampiňóny som nekorenil nijako. Majú jemnú chuť. Stejk z tuniaka som jemne posolil z obidvoch strán a potľapkal, nech sa soľ dostane aj dnu. Hotovo. Netreba korenie. Toto jedlo má samo o sebe zaujímavú chuť.

Môže sa stať, že sa stravujete jedlami s výraznou chuťou (veľa soli, korení). Potom by vám takto jemne nasolený stejk z tuniaka pripadal fádny, bez chute, neposolený.

V takom prípade radím aby ste prehodnotili intenzitu chutí jedál, ktoré jedávate. Neoplatí sa, ak človek žije v prostredí, kde sú silné vnemové zážitky tak časté, že sa stali štandardom.

O autorovi článku: Zdravej výžive a chudnutiu sa venujem od roku 2004. Vydal som postupne niekoľko kníh o chudnutí. Najnovšia sa volá Jedálniček na chudnutie a sú v nej všetky potrebné informácie o chudnutí, ktoré čitateľ potrebuje na to, aby dosiahol výsledky. Pre tých, čo si knihu nechcú kúpiť je tu tento web. Nájdete tu všetky informácie bezplatne. V článkoch a knihách vychádzam z poznatkov z klinickej obezitológie, odporúčaní WHO. Informácie priebežne konzultujem s lekármi aj fyzioterapeutmi a preto by malo byť bezpečné, ak sa nimi bude riadiť dospelý a zdravý, len obézny človek. Pred chudnutím je ale vhodné, aby ste sa vždy poradili aj so svojím lekárom.
Dátum aktualizácie článku: 1. apríla 2009

 

Komentáre k článku: Rezeň z tuniaka a šampiňóny na pare

  1. judita 1. apríla 2009

    RECEPT VYZERA SUPER A TEN STEJK Z LOSOSA SOM PREKVAPENA AKY KUS MASA TO JE UZ AJ POJDEM A KUPIM SI DO MRAZNICKY ZASOBU MNAM . TESIM SA NA DALSIE JEDNDUCHE RECEPTY HOCI SU TROSKU DRAHSIE ALE RADSEJ DAM TROSKU VIACEJ PENAZI A NAJEM SA KVALITNE AKO DO SEBA PCHAT NEKVALITNE JEDLO. VELMI PEKNE DAKUJEM ZA VASU STRANKU SOM RADA ZE SOM NA NU NATRAFILA A ZE STALE NA SEBE PRACUJEME .

  2. Eagle 1. apríla 2009

    Niekedy sa cudujem, co vsetko sa da nazvat receptom :-) Ale je to aspon zdrave, uznavam.

  3. mgd 2. apríla 2009

    súhlasím s juditou. mgd

  4. Eagle 24. apríla 2009

    Vcera som si robil aj ja steak z tuniaka. Trosku som ho posolil, pridal som Garam Masala a prudko som ho opiekol z obidvoch stran na teflonke. Ked sa uzavrelo maso, tak som ho este chvilu podusil. S kapustovym salatom bol vynikajuci.

  5. Nanka55 15. septembra 2012

    Aj ja som si dnes kupila steaky z tuniaka. Staci naozaj iba osolit morskou solou, potlapkat a za 5 min je hotovy aj na panvici s troskou masla. To masko bolo jemne, bez kosti a vobec som namala pocit, ze to je ryba. Doporucujem.

Pridajte komentár:

Máte otázku, alebo chcete k článku niečo doplniť? Napíšte to sem. Odpoviem čo najskôr.

Vyplňte ešte: