BMI kalkulačka
Kalorické tabuľky
Jedálniček na chudnutie

Rezeň z tuniaka a šampiňóny na pare

Viete si predstaviť veľký a hrubý rezeň? Šťavnatý, chrumkavý a zároveň mäkký? Veľký na pol taniera? Tak potom už asi poznáte mrazené rezne z tuniaka. Nedávno som ich náhodou objavil v predajni Metro. Výrobca Kimbex. Kilo stojí 10€, v jednom balení býva 5 až 6 poctivých rezňov. Stojí zato mať ich v chladničke.

Tuniak má vynikajúce nutričné vlastnosti a obzvlášť pri chudnutí oceníte to, že takmer neobsahuje tuk. Jedlo, ktoré vám teraz ukážem sa preto hodí ako večera. Málo sacharidov, takmer žiadny tuk. Uznávam však, že cena za takúto porciu bude asi vyššia, než je bežné.

Ako prílohu použijeme šampiňóny. Ak si môžete vyberať, chcete menšie a mierne hnedé kúsky s pootvoreným klobúčikom. Sú zrelšie a majú bohatšiu chuť ako tie prekrásne snehobiele.

Nasypte ich na dno parného hrnca ale nech za pol kila.

Položte stejk z tuniaka.

Zaklapnite a na 20 minút máte voľno. Ale pozor - každá rúra má trocha iné vlastnosti. Čas varenia upravte tak, aby vyhovoal príprave tuniaka. Môže to byť aj menej ako 20 minút!

Nakoniec môžete jesť. Jedlo je bezfarebné takže vám nič nebráni obložiť ho ešte nejakou zeleninou.

Upozornenie k času prípravy tuniaka: správne sa tuniak v reštaurácii pripravuje tak, že sa len rýchlo opečie a vo vnútri zostáva takmer surový. Pri varení v pare budete musieť asi ladiť čas tak, aby tuniak už začínal byť hotový, ale aby nebol celkom uvarený. Ak ho totiž uvaríte naplno, bude tvrdý ako podrážka a celý chuťový zážitok sa rozplynie.

Hmm, teraz som si uvedomil, že som nepopísal druh korenín. Takže šampiňóny som nekorenil nijako. Majú jemnú chuť. Stejk z tuniaka som jemne posolil z obidvoch strán a potľapkal, nech sa soľ dostane aj dnu. Hotovo. Netreba korenie. Toto jedlo má samo o sebe zaujímavú chuť.

Môže sa stať, že sa stravujete jedlami s výraznou chuťou (veľa soli, korení). Potom by vám takto jemne nasolený stejk z tuniaka pripadal fádny, bez chute, neposolený.

V takom prípade radím aby ste prehodnotili intenzitu chutí jedál, ktoré jedávate. Neoplatí sa, ak človek žije v prostredí, kde sú silné vnemové zážitky tak časté, že sa stali štandardom.

Napísal
Miro Veselý 
1. apríla 2019
O autorovi článku: Zdravej výžive a chudnutiu sa venujem od roku 2004. Vydal som postupne niekoľko kníh o chudnutí. Najnovšia sa volá Jedálniček na chudnutie a sú v nej všetky potrebné informácie o chudnutí, ktoré čitateľ potrebuje na to, aby dosiahol výsledky. Pre tých, čo si knihu nechcú kúpiť je tu tento web. Nájdete tu informácie bezplatne. V článkoch a knihách vychádzam z poznatkov z klinickej obezitológie, odporúčaní WHO. Informácie priebežne konzultujem s lekármi aj fyzioterapeutmi a preto by malo byť bezpečné, ak sa nimi bude riadiť dospelý a zdravý, len obézny človek. Nemôžem však zaručiť výsledky každému. Pred chudnutím je preto vhodné, aby ste sa vždy poradili aj so svojím lekárom.
Miro Veselý
Tajomstvo chudnutia sa skrýva vo vašej chladničke!

©  Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.

Do roku 2003 som bol tučný. V roku 2004 som schudol 35 kíl a napísal o tom web chudnutie-ako.sk. Neskôr aj knihu, ktorú už 15 rokov pri každom vydaní vylepšujem o nové poznatky a skúsenosti z praxe. Volá sa Jedálniček na chudnutie. Ak radi pozeráte videá, navštívte Youtube kanál Miro Veselý.