Rezeň z tuniaka a šampiňóny na pare

Viete si predstaviť veľký a hrubý rezeň? Šťavnatý, chrumkavý a zároveň mäkký? Veľký na pol taniera? Tak potom už asi poznáte mrazené rezne z tuniaka. Nedávno som ich náhodou objavil v predajni Metro. Výrobca Kimbex. Kilo stojí 10€, v jednom balení býva 5 až 6 poctivých rezňov. Stojí zato mať ich v chladničke.

Tuniak má vynikajúce nutričné vlastnosti a obzvlášť pri chudnutí oceníte to, že takmer neobsahuje tuk. Jedlo, ktoré vám teraz ukážem sa preto hodí ako večera. Málo sacharidov, takmer žiadny tuk. Uznávam však, že cena za takúto porciu bude asi vyššia, než je bežné.

Ako prílohu použijeme šampiňóny. Ak si môžete vyberať, chcete menšie a mierne hnedé kúsky s pootvoreným klobúčikom. Sú zrelšie a majú bohatšiu chuť ako tie prekrásne snehobiele.

Nasypte ich na dno parného hrnca ale nech za pol kila.

Položte stejk z tuniaka.

Zaklapnite a na 20 minút máte voľno. Ale pozor – každá rúra má trocha iné vlastnosti. Čas varenia upravte tak, aby vyhovoal príprave tuniaka. Môže to byť aj menej ako 20 minút!

Nakoniec môžete jesť. Jedlo je bezfarebné takže vám nič nebráni obložiť ho ešte nejakou zeleninou.

Upozornenie k času prípravy tuniaka: správne sa tuniak v reštaurácii pripravuje tak, že sa len rýchlo opečie a vo vnútri zostáva takmer surový. Pri varení v pare budete musieť asi ladiť čas tak, aby tuniak už začínal byť hotový, ale aby nebol celkom uvarený. Ak ho totiž uvaríte naplno, bude tvrdý ako podrážka a celý chuťový zážitok sa rozplynie.

Hmm, teraz som si uvedomil, že som nepopísal druh korenín. Takže šampiňóny som nekorenil nijako. Majú jemnú chuť. Stejk z tuniaka som jemne posolil z obidvoch strán a potľapkal, nech sa soľ dostane aj dnu. Hotovo. Netreba korenie. Toto jedlo má samo o sebe zaujímavú chuť.

Môže sa stať, že sa stravujete jedlami s výraznou chuťou (veľa soli, korení). Potom by vám takto jemne nasolený stejk z tuniaka pripadal fádny, bez chute, neposolený.

V takom prípade radím aby ste prehodnotili intenzitu chutí jedál, ktoré jedávate. Neoplatí sa, ak človek žije v prostredí, kde sú silné vnemové zážitky tak časté, že sa stali štandardom.

Miro Veselý

Miro Veselý

O autorovi článku: Zdravej výžive a chudnutiu sa venujem od roku 2004. Vydal som postupne niekoľko kníh o chudnutí. Najnovšia sa volá Jedálniček na chudnutie a sú v nej všetky potrebné informácie o chudnutí, ktoré čitateľ potrebuje na to, aby dosiahol výsledky. Pre tých, čo si knihu nechcú kúpiť je tu tento web. Nájdete tu informácie bezplatne. V článkoch a knihách vychádzam z poznatkov z klinickej obezitológie, odporúčaní WHO. Informácie priebežne konzultujem s lekármi aj fyzioterapeutmi a preto by malo byť bezpečné, ak sa nimi bude riadiť dospelý a zdravý, len obézny človek. Pred chudnutím je ale vhodné, aby ste sa vždy poradili aj so svojím lekárom.

5 Odpovedí

  1. RECEPT VYZERA SUPER A TEN STEJK Z LOSOSA SOM PREKVAPENA AKY KUS MASA TO JE UZ AJ POJDEM A KUPIM SI DO MRAZNICKY ZASOBU MNAM . TESIM SA NA DALSIE JEDNDUCHE RECEPTY HOCI SU TROSKU DRAHSIE ALE RADSEJ DAM TROSKU VIACEJ PENAZI A NAJEM SA KVALITNE AKO DO SEBA PCHAT NEKVALITNE JEDLO. VELMI PEKNE DAKUJEM ZA VASU STRANKU SOM RADA ZE SOM NA NU NATRAFILA A ZE STALE NA SEBE PRACUJEME .

  2. Niekedy sa cudujem, co vsetko sa da nazvat receptom :-) Ale je to aspon zdrave, uznavam.

  3. Vcera som si robil aj ja steak z tuniaka. Trosku som ho posolil, pridal som Garam Masala a prudko som ho opiekol z obidvoch stran na teflonke. Ked sa uzavrelo maso, tak som ho este chvilu podusil. S kapustovym salatom bol vynikajuci.

  4. Aj ja som si dnes kupila steaky z tuniaka. Staci naozaj iba osolit morskou solou, potlapkat a za 5 min je hotovy aj na panvici s troskou masla. To masko bolo jemne, bez kosti a vobec som namala pocit, ze to je ryba. Doporucujem.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Najnovšie pridané

(Za)chráňte svoje črevo

Druhé vydanie knihy doktora Bukovského sa volá (Za)chráňte svoje črevo – aj pečeň žlčník a pankreas! 14. 11. 2019 teda doplním článok o nové informácie.

6 tipov, ako získať pevnú vôľu

Pevná vôľa je potrebná, ak chcete zhodiť brucho, zmeniť životný štýl, či začať cvičiť. Neraz nám to však nevyjde. Potom povieme „mám slabú vôľu“. Ako

Ako efektívne používať kávu

Poznáte to z reklamy. Mäkká vôňa sa lynie bytom až do spálne. Podberie vás a prenesie ako na vankúšiku až do kuchyne, aby ste si

Ako schudnúť z brucha

Jedna z častých otázok znie: “ako schudnúť z brucha”. Takže prečo tie bruchá vlastne rastú a čo sa dá spraviť preto, aby nám zas spľasli? Veľký

Extrémne premeny Slovensko

Relácia Extrémne premeny je silne motivujúca. Je to výborný materiál, ktorý si môžete pri chudnutí pustiť a dodá vám energiu ísť do toho. Ideálne, ak

Šalát ako plnohodnotné jedlo

Dnes si spravíme šalát aj s majonézou. Bude drahší (2 eurá na porciu), ale na druhej strane hovoríme o plnohodnotnom jedle. Napríklad o obede, alebo

Prečítajte si

Motivačný kurz chudnutia

Prihláste sa na rýchlokurz chudnutia. E-mailom vám pripomeniem váš zámer a navrhnem, čo robiť. Dostanete aj e-knihu 100 tipov ako schudnúť. Kurz je zadarmo.  

Zasielanie kurzu sa dá kedykoľvek zrušiť. Podrobnosti o kurze sú tu… Informácie o ochrane osobných údajov nájdete tu.

Ak vás nezmotivuje tento kurz, ani kniha, tak sa pozrite do zrkadla. Niekedy to stačí.