Segedínsky guláš

Recept na jedlo, ktoré síce nesie názov segedínsky guláš, ale v skutočnosti je to asi len hustejšia kapustnica. Každopádne – príprava je smiešne jednoduchá, parametre pre chudnutie vynikajúce, takže sa môžete objedať do roztrhnutia. Aspoň mne teda toto jedlo chutí. Takže poďme variť nepravý segedínsky guláš.

Do veľkého hrnca dajte 4 kilá kyslej kapusty a na malé kocky nakrájané asi kilo morčacích pŕs. Odvážne nasypte červenú papriku, môžete aj korenie a rascu. Ak máte radi štipľavé, je príležitosť použiť štipľavé poznámky, feferónku alebo iné divočiny.

Segedínsky guláš varte asi tak hodinu, alebo dve, podľa toho, kedy si spomeniete, že niečo varíte.

Usilovnejší môžu jedlo začať variť na spenenej cibuľke, ale tá sa musí speniť na oleji a to by menilo energetickú hodnotu. Mne sa nechce čistiť a krájať cibuľu, preto recept na segedínsky guláš uvádzam aj varievam bez cibule. Samozrejme, odpustíme si zápražku a lievanie smotany.

Segedínsky guláš

Na rozdiel od bežných receptov na segedínsky guláš – nesoľte – v kapuste často soľ je. Ak bude treba, neskôr sa dá prisoliť, alebo sypnite niečo hubového korenia, to dostať v takom sklenenom mlynčeku v hypermarketoch (Kotányi mlynček s dubákmi). A toto korenie obsahuje glutaman sodný, čiže sodík, čiže o slanú chuť sa báť netreba.

Po uvarení je segedínsky guláš hotový. Jedna porcia jedla môže byť určená tým, že už nevládzete jesť. Myslím, že pol kila na jeden tanier je dávka ako sa patrí. Má 700 kJ. Pekné, nie?

Segedínsky guláš

Takto vyzerá 600 gramová porcia.

Možno namietnete, čo s 5 kilami uvareného segedínskeho guláša. Je to 10 porcií. Ak je vás v rodine niekoľko, toto jedlo nestihne postáť ani 2 dni – vtedy je totiž lepšie, ako čerstvo uvarené…

Energetické hodnoty pre tento nízkotučný a nízkoenergetický segedínsky guláš:

  • Kyslá kapusta 100 gramov: 1 g, 3,7 g, 0,3 g, energia 60 kJ
  • Morčacie prsia 100 gramov: bielkoviny 22,5 g, sacharidy 0 g, tuk 2 g, energia 460 kJ
  • Porcia segedínskeho guláša (hlboký tanier má okolo 500 gramov): bielkoviny 26,5 g, sacharidy 14,8 g, tuk 3,2 g, energia 700 kJ.

Z toho vyplýva, že po tomto jedle by ste ešte mali zjesť niekoľko orechov, aby ste doplnili tuk – toto jedlo je mimoriadne nízkotučné, až príliš.

Dobrú chuť.

 

Komentáre k článku: Segedínsky guláš

  1. Jarka 22. februára 2009

    Super!!Vyskúšam.

  2. Beata 22. februára 2009

    Ja som tieto variácie už skúšala, myšlienka je to dobrá ale sama na sebe som sa presvedčila že mi tá kapusta liezla von aj ušami po polke taniera a keď som zjedla porciu kapustu som nechcela vidieť minimálne týždeň ;-)

  3. Kapsch 22. februára 2009

    all: skuste do toho vykydnut este jeden nizkotucny biely jogurt. a bude to uz absolutna mnamka.

    miro: jaaaj, niekto tu kupil kilo morcacich prs za 4eura, vsak? :) aj ja mam v mrazaku… ;)

  4. myška 23. februára 2009

    myslím si, že je to super recept. Chcem si ho čím skôr vyskúšať, určite to bude super.

  5. anQa70 24. februára 2009

    výborne, výskušam

  6. mišu 24. februára 2009

    Hovorí sa že”” pre hladného nič planého””taká kapusta potrebuje omastok alebo dať bravčového- no nič skúsim čo už keď som sa dala na chudnutie naučíme sa papkať počitajúc si cal.Ozaj nechce niekto kyslú kapustu mám celý sudok.

  7. alia 27. februára 2009

    no znie to fajn, ale trosku estetiky do toho taniera please….!lol

  8. zuzanalenka 4. marca 2009

    práve toto jedlo papám… je skvelé… :-P

  9. Vlča 12. marca 2009

    hihihi…pch

  10. Vlča 12. marca 2009

    toto ja odskočila som si a už tu šaškovala moja dceruša, to je potvorka. :)

  11. Vlča 12. marca 2009

    Ja tu kapustu varím takto stále, pre mojich dám smotanku a sebe odoberiem bez nej a je to dobre ale nemusim jej vela iba raz za čas, dobre preženie :):)

  12. cvirova 14. marca 2009

    Ano, ked tuk, tak trochu jogurtu,a lebo lyzicu smotany. Alebo aj pol, podla mna zlepsi chut o 84%

  13. luciapar 16. apríla 2009

    Akurat som rozmyslala, co by som zajtra varila a uz snad ani nemoze existovat jednoduchsi recept :))
    super super :))
    L

  14. olicobi 17. apríla 2009

    ok.skvely napad na sobotu co varit,aspon nemusim premislat co zas varit,urcite to skusim.Pekny zvysok dna pa:)

  15. vlcatko 29. júla 2009

    uz viem co budem varit zajtra:)

  16. google 19. augusta 2009

    mohli by ste tu hodit podrobny popis pripravy , lebo neviem ako presne co prve pridat , kedy kapustu ci najprv masko podusit atd…vdaka

  17. Gabriela 26. októbra 2009

    No ja, veľká odporkyňa sójového mäsa to striedam a robím to raz s mäsom, raz so sójovými plátkami, dusím aj cibuľu na troche oleja, aj kmín a štipľavú papriku pridávam, musím na rozdiel od Mira, žiaľ, aj prisoliť a na záver trocha nízkotučného jogurtu. Manžel sa ide udrhnúť a minule v robote mi to zblajzli kolegyne a bolo po obede.

  18. magda 16. novembra 2009

    Inak omnoho lepšie je to s mäsom z morčacieho stehna, je takmer na nerozoznanie od bravčového, ak sa správne ochutí. Ja takto riešim aj “vepřo, zelo, zemiak /miesto knedle/. Je to vynikajúce a takisto diétne. Odporúčam…

  19. Sebastián 26. septembra 2010

    Ahojte, je to super nápad: ja to však robím podla zásad klasického receptu na segedínsky guláš, je to samozrejme energeticky náročnejšie, ale žiadny extrém, a tiež pri tom chudnem. Samozrejme aj chuť je neporovnateľná so spomínaným receptom:
    Ingrediencie: 1 kg kyslej kapusty, 1 kg morčacieho stehna, cca 300 g cibule, 1 PL panenského olivového oleja, biely jogurt alebo kyslá smotana (ja dávam veľmi malé množstvo, ale každý ako uzná za vhodné), sladká mletá paprika, mleté čierne korenie, soľ a čistá voda (energetická hodnota 310 kJ/100 g mi vyšlo),
    Postup: Základom je mať všetko pripravené po ruke, aby sme nemuseli odchádzať od hrnca. Cibuľu nakrájame na drobno a mäso na väčšie kocky alebo rezance. Na olivovom oleji krátko opražíme cibuľu. Keďže máme len malé množstvo oleja je potrebné všetko neustále miešať. Keď je cibuľka sklovitá, pridáme nakrájané mäso a za stáleho premiešavania opražíme, tak aby bolo mäso na povrchu biele. Pridáme mletú papriku, pár sekúnd premiešame a ihneď podlejeme vodou, pridáme rascu čierne korenie a soľ. Následne pridáme kapustu, všetko premiešame a dusíme v uzavretom hrnci. Jedlo počas varenia sem-tam skúsime, v prípade potreby dolejeme vodu alebo pridáme korenie. Keď je jedlo dovarené môžme pridať kyslú smotanu alebo jogurt na zlepšenie chuti, ale to nie je podmienka. Verím, že vám to vyjde tak dobre ako mne :)

  20. MisterP 26. septembra 2011

    Zdravím.
    Dnes som to jedlo vyskúšal, s tým, že som trošku obmenil recept. Asi na 5g oleja som osmažil polku cibule a pridal som 250g kuracích prsíčok. Trošku som to podusil, jemne osolil, okorenil a pridal 1/3 tretinu mletej sladkej papriky Kotányi. Potom som pridal 1000g kapusty a zvyšok 2/3 mletej papriky. Asi hodinu som to varil v uzavretom hrnci. Mne to rozhodne chutilo. Pravý segedínsky guláš to nebol, ale je to fajn. Na dva dni mám postarané o obed a večeru :-)

  21. MisterP 26. septembra 2011

    Ešte dodám energetické hodnoty mojej obmeny. Ak sa nemýlil tak:
    25g Cibuľa 35kj 0b 2s 0t
    250g Kuracie prsia bez kosti 1383kj 73b 0s 3t
    5g Slnečnicový olej 188kj 0b 0s 5t
    1000g Kyslá kapusta 600kj 10b 37s 3t
    Spolu to činí 1280g jedla, teda 2206kj 83b 39s 11t
    Ak si to rozumne rozdelím na tri porcie tak tu mám 426,66g 735,33kj 27,66b 13s 3,66t

  22. Dana 2. februára 2013

    Bez smotany , oleja a cibulky to uz neije ten pravy segedinsky gulas , ale len nejaka napodobedina bez chuti a zapachu :-)

  23. iva 23. augusta 2013

    Miro VEĽKE DAKUJEM za všetko… po 7 rokoch konečne nemam strach napapať sa riadne do sýtosti, s chuťou, cítim sa krásna, štíhla, zdravá a spokojná. Pre mňa malý zázrak! :)

  24. ivana 28. októbra 2015

    vyborne uz aj ho v sobotu robime , dakujem za dobrý tip …

Pridajte komentár:

Napíšte váš komentár k článku...

Vyplňte ešte: