Recept na jedlo, ktoré síce nesie názov segedínsky guláš, ale v skutočnosti je to asi len hustejšia kapustnica. Každopádne - príprava je smiešne jednoduchá, parametre pre chudnutie vynikajúce, takže sa môžete objedať do roztrhnutia. Aspoň mne teda toto jedlo chutí. Takže poďme variť nepravý segedínsky guláš.
Do veľkého hrnca dajte 4 kilá kyslej kapusty a na malé kocky nakrájané asi kilo morčacích pŕs. Odvážne nasypte červenú papriku, môžete aj korenie a rascu. Ak máte radi štipľavé, je príležitosť použiť štipľavé poznámky, feferónku alebo iné divočiny.
Segedínsky guláš varte asi tak hodinu, alebo dve, podľa toho, kedy si spomeniete, že niečo varíte.
Usilovnejší môžu jedlo začať variť na spenenej cibuľke, ale tá sa musí speniť na oleji a to by menilo energetickú hodnotu. Mne sa nechce čistiť a krájať cibuľu, preto recept na segedínsky guláš uvádzam aj varievam bez cibule. Samozrejme, odpustíme si zápražku a lievanie smotany.
Na rozdiel od bežných receptov na segedínsky guláš - nesoľte - v kapuste často soľ je. Ak bude treba, neskôr sa dá prisoliť, alebo sypnite niečo hubového korenia, to dostať v takom sklenenom mlynčeku v hypermarketoch (Kotányi mlynček s dubákmi). A toto korenie obsahuje glutaman sodný, čiže sodík, čiže o slanú chuť sa báť netreba.
Po uvarení je segedínsky guláš hotový. Jedna porcia jedla môže byť určená tým, že už nevládzete jesť.
Takto vyzerá 600 gramová porcia. (Fotografia je z roku 2006).
Možno namietnete, čo so zvyšnými 5 kilami uvareného segedínskeho guláša. Je to odhadom 10 porcií. Ak je vás v rodine niekoľko, toto jedlo nestihne postáť ani 2 dni - vtedy je totiž lepšie, ako čerstvo uvarené...
V prípade, že je vás menej, spravte to inak. Polovicu hneď vložte do téglikov a po vychladnutí dajte do mrazničky. O pár týždňov ako keby ste našli.
Energetické hodnoty pre tento nízkotučný a nízkoenergetický segedínsky guláš:
Z toho vyplýva, že po tomto jedle by ste ešte mali zjesť niekoľko orechov, aby ste doplnili tuk - toto jedlo je mimoriadne nízkotučné, až príliš.
Dobrú chuť.
Za tých asi 13 rokov, čo uplynulo od tohto receptu som recept trocha upravil.
V obchodoch je už úplne bežné, že dostať sójovú smotanu. Ňou môžete guláš významne zjemniť. Je oveľa menej tučná, než klasická smotana. Určite to neznamená, že jej môžete zjesť o to viac. Pri chudnutí je potrebné príjem tuku strážiť. Ak teda na tanier nalejete zo dve lyžice sójovej smotany, tuk sa zdvihne o niekoľko gramov na porciu, stále však bude v poriadku.
Ako prílohu k tomuto jedlu môžete najjednoduchšie položiť pár krajíčkov celozrnného chleba. Nech okolo 100 gramov, to bude OK. Napríklad Slatinský celozrnný chlieb.
Pokiaľ je knedľa nutnosťou, spravte si ju. Ale robte ju z celozrnnej múky. Tu je môj recept na knedľu ktorá je spravená rýchlo a ľahko. Použite však celozrnnú pšeničnú múku, nie bežnú múku.
V článku o solení pri chudnutí som písal podrobnosti. Tu len telegraficky. Soľ treba obmedzovať na minimum.
To pri segedínskom guláši (aj kapustnici) býva problém. Základná surovina - kyslá kapusta - býva presolená. Preto pred použitím kyslej kapusty spravte toto:
Zbavte sa tej šťavy a nepite ju. Je to len presolený ocot - nič vhodné pre zdravie. V žiadnom prípade to nepite!
Ja viem, že segedínsky guláš z morčacieho mäsa vlastne nie je segedínsky. Správne by tam malo byť prasiatko. Lenže bravčové mäso obsahuje oveľa viac tuku, než morčacie. No a ten tuk nie je práve to najlepšie, čo chcete do seba vpratať. Preto robíme tú úpravu v recepte.
Takže ešte raz: dobrú chuť!
© Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.