Toto jedlo je vhodné na výlety. Ak ho pripravíte podľa tohto návodu, potom to bude o niečo väčšia porcia, než by bolo ideálne pri chudnutí. Ak si ju ale zoberiete na túru, je to v poriadku. Na výlete miniete dosť energie a tak aj doplniť treba viac, než keby ste len sedeli doma.
Ideálne by bolo siahnuť po celozrnnej bagete. Taká vecička sa ale dosť ťažko zháňa. Niekedy objavíte grahamové bagety. Inokedy smola a potom sa musíme uspokojiť trebárs s nezmyselne predraženým olivovým koreňom z hypermarketu.
Začnite tým, že bagety rozkrojíte na polovice. Na záberoch som robil porciu pre tri osoby.
Rozložte ich tak, aby sa vám dobre natierali.
Na úvod ich polejte tekvicovým olejom. Áno, správne tušíte, že toto jedlo bude tučnejšie, ako normálne. A ak budete mať smolu a kúpite menej chutný olej, tak je lepšie dať olivový. Test je jednoduchý. Chlipnite si malé množstvo oleja. Musí mať lahodnú a príjemnú chuť. Tmavú farbu, je hustý. Ak to máte takto, je to dobrý olej.
Žiaľ, s tekvicovým olejom je stále problém. Niektoré sú riedené, niektoré majú čudnú chuť. V Spare dostať veľmi vydarený už roky, žiaľ, u nás Spar zatiaľ nie je. Takže Rakúsko, alebo internetový predaj. Alebo hľadajte alternatívu u nás.
Môžete poprášiť sušeným cesnakom Kotányi, má výbornú chuť aj vôňu. Vhodnejšie by, samozrejme, bolo použiť skutočný cesnak buď nakrájaný na malé kúsky, alebo pretlačený.
Na to dajte lyžičku pesta Genovese od firmy Barilla. Skúsil som už dosť rôznych výrobcov, toto je dlhodobo vydarené.
Teraz pesto, olej a cesnak za pomoci jedného až dvoch prstov rozotrite na bagetách tak, aby vznikol pravidelný náter.
Môžete posypať syrom grana padano, alebo parmezán. Stačí len každú druhú bagetku, pretože keď ich budete zaklápať tak by sa vám to aj tak zosypalo.
V miske na trenie rozotrite čierne korenie, viac je lepšie. K tomu aj niečo tymiánu. Aj tu platí to isté čo pri cesnaku: čerstvý tymián je lepší ako sušený.
Toto korenie nasypte jemne na všetky bagety. Ja dávam aj riadnu dávku chili papričiek, ale len do svojej porcie. Nie každý má rád čipoš paprikoš. Ak ale máte štipľaviny radi, tak ich môžete pridať naozaj hojnosť!
Teraz bagety zaklapnite a váš recept je takmer úplný.
Tieto bagety si robievam rád. Je to jedno z mála jedál, ktoré ak dáte ochutnať niekomu, kto je zvyknutý na menej zdravú stravu, budú mu chutiť!
Viem, namietnete asi, že cena. Že bageta (olivový koreň) na obrázku len pečivo stojí vyše eura a pol. S ingredienciami sa cez dve eurá za porciou prehupnete skôr, než začnete uvažovať o zelenine. A ak máte k jedlu pribaliť aj nejakú tú šalátovú uhorku, tak na nejakú "blbú bagetu" môžete kalkulovať pomaly s trojeurovým rozpočtom.
Ale ak sa vám to zdá veľa, tak mám pre vás tento návrh.
Tieto bagety sú vynikajúce sýte a chuťovo efektné jedlo. Jedna vám postačí ako obed, pričom ďalšie jedlo môže byť až večera. Uvidíte, že budete mať chuťový zážitok, na aký sa nezabúda!
© Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.