BMI kalkulačka
Kalorické tabuľky
Jedálniček na chudnutie

Probiotiká

Probiotiká, alebo anglický zdroj - dnes často zaznievajúce slovo z televíznych reklám. Pozrime sa preto bližšie na to, čo to vlastne je. Začnime snáď definíciou Svetovej zdravotníckej organizácieProbiotiká sú živé organizmy, ktoré pri podaní v dostatočnom množstve vyvolajú zlepšenie zdravotného stavu hostiteľa.

Probiotický znamená v preklade "podporujúci život". Pre život a zdravie človeka je celkom nevyhnutné, aby mal v črevách mikroorganizmy. Ak máme v črevách "tie správne" kultúry mikroorganizmov, funguje náš imunitný systém, máme nižší cholesterol, nemáme zažívacie ťažkosti a telo sa dokonca dokáže lepšie brániť voči niektorým druhom rakoviny. Ukazuje sa, že črevný mikrobióm je schopný regulovať dokonca našu náladu a aj to, či máme hlad, alebo tučnieme.

Opakom probiotík sú antibiotiká - lieky, ktoré likvidujú mikroorganizmy. Tieto lieky z času na čas predpíše lekár asi každému z nás. Žiaľ, antibiotiká často zlikvidujú nielen škodlivé mikroorganizmy, ale aj tie "dobré". Po takej liečbe je človek potom oslabený, neraz má hnačky. Tieto neželané účinky antibiotík sú asi najpresvedčivejšou ukážkou, že probiotické kultúry proste pre zdravie potrebujeme. (Preto sa odporúča počas a po liečbe antibiotikami užívať vždy aj probiotiká.)

Probiotická kulturistika

Zo všetkých strán na nás dolieha reklama, ktorá nás nabáda, aby sme niečo kúpili. Tu sladkú tyčinky, tam vložky s krídelkami, či aerodynamicky riešené žiletky. Pomedzi slané chrumky a smažené zemiačky sa čoraz častejšie objavujú aj reklamy na rôzne jogurty s probiotickou kultúrou. Sľubujú znamenité zdravie už po niekoľkých dňoch.

Samotný jogurtík s našim zdravím zas až tak veľmi nezamáva.

Jednorazovo neublíži, no ani veľmi nepomôže, ak sa pritom napchávame nezmyselnou mastnou, sladkou a slanou koncentrovanou stravou - tak typickou (nielen) na Slovensku. Organizmus, zaťažený nielen prebytkom stravy, ale aj jej mizernou kvalitou nebude fungovať optimálne, ani keby ste sa denne kúpali v probiotickom jogurte.

A naopak - ak upravíte svoje stravovacie návyky na optimálne, potom aj trávenie bude v poriadku.

Aby sa probiotické kultúry v črevách dobre cítili, potrebujú tam mať aj vlákninu. Preto je dobré, ak denne spapáte aspoň pol kila zeleniny a jeden kus ovocia. Ak nemáte problémy s nadváhou, ovocia si môžete dopriať trocha viac.

Samozrejme, nemusíte nutne kupovať katastrofálne predražený špeciálny jogurtový nápoj, hoc reklama vás o bude skalopevne presviedčať, že je najlepší. Stačí akýkoľvek mliečny výrobok na spôsob jogurtu, kyslého mlieka, acidofilného mlieka a podobne. Je dobré, ak neobsahuje cukor (Polovica energie známeho Actimelu je zbytočná - je presladený, preto už vyrábajú aj verziu bez cukru, ktorá má energie asi toľko, ako jedno väčšie jablko.) Je dobré, ak mliečny výrobok obsahuje málo tuku. Netreba však v prípade malého jogurtu s tukom zápasiť "na nože" - malé percento tuku vám neublíži, netreba ísť na nulu.

Pokiaľ ide o imunitu a zaistenie, aby sa v črevách objavili "tie správne potvory", osvedčila sa mi suplementácia probiotikami v kapsulách. Napríklad Probio-fix, alebo Swiss Lactobacily. Dostať v lekárňach. Ak si chcete do svojej chladničky kúpiť niečo naozaj užitočné, je to práve tento doplnok výživy. (Nie je na trhu jediný - podobných produktov je viacero, poraďte sa s lekárnikom.)

Ak teda chcete posilňovať imunitu, odporúčam pridať k jogurtom aj tobolku s probiotikami. Probiotiká môžu podľa lekárov priaznivo ovplyvniť priebeh veľkého počtu ochorení - aj takých, ktoré na prvý pohľad nejdú "cez črevá". Napríklad mierniť príznaky astmy, či atopického ekzému či iných problémov spojených nielen so zažívaním.

Jasné - ani jogurty, ani doplnky výživy z vás neurobia nesmrteľných, či dokonale zdravých ľudí. V stese a veľkomestskom prostredí pri nekvalitnej výžive a nedostatku pohybu sa na pevné zdravie spoliehať nedá. A tak mu skúsme aspoň napomôcť, keď to ide.

Probiotiká v prirodzenej strave

Probiotiká sa prirodzene nachádzajú v niektorých syroch, v bryndzi, v žinčici a v iných kvasených mliečnych produktoch. Žiaľ, v dnešnej dobe sa všetko pasterizuje a tým sa to zbaví baktérií mliečneho kvasenia. Tie sa tam potom musia umelo dodať vo forme rovnakých probiotík, aké kúpite aj v lekárni. Napriek tomu často jedávajte fermentované výrobky - podporujú črevnú mikrobiotu:

  • kyslú kapustu
  • tempeh
  • tofu alebo miso
  • olomoucké syrčeky
  • jogurt

Nie všetky baktérie mliečneho kvasenia majú schopnosť priaznivo ovplyvniť naše zdravie. Niektoré sú neúčinné. A inokedy môže byť probiotík v prirodzenej strave tak málo, že neprežijú čas, kým sa cez žalúdok dostanú až do hrubého čreva. Preto sa v súčasnosti vyrábajú takzvané funkčné potraviny. Do nich sú probiotiká dodané umelo a tak je pravdepodobnejšie, že ich bude vo výrobku dostatočné množstvo, aby mohli prospievať zdraviu. (A tiež aj to, aby to boli práve tie probiotické kmene, ktoré sú pre zdravie prospešné.)

Probiotické kultúry sa teda dajú prijímať vo forme stravy. Najčastejšie ich výrobcovia pridávajú do kyslomliečnych produktov. Jogurty, kyslé mlieka a kefíry by ste preto mali konzumovať denne, hlavne tie, ktorých výrobcovia deklarujú prítomnosť probiotických kultúr. Pri dlhodobej konzumácii by mali tieto potraviny u zdravého človeka stačiť na to, aby organizmus bol primerane chránený pred nedostatkom probiotík.

Probiotiká v potravinách však musia prežiť. A to už nemusí byť až tak jednoduchá vec. Výrobca musí ručiť za to, že v produkte, ktorý deklaruje prítomnosť probiotík, budú tieto obsiahnuté v dostatočnom množstve, aby prežili nielen kyslé prostredie v žalúdku, ale aj niekoľkodňové skladovanie výrobku - hoc aj v chladničke.

Probiotiká, ako doplnok výživy

Spoľahlivejšou cestou podľa mňa je však siahnuť po niektorom z probiotík v tabletkách. Na rozdiel od jogurtov sa v tabletkách nachádzajú dávky, ktoré sú zaručene účinné. Dnes už výrobcovia dokážu vyrobiť probiotické tabletky tak, aby bez ujmy prežili kyslé prostredie v žalúdku a uvoľnili sa až v hrubom čreva.

Koho by probiotiká mali zaujímať?

Každý, kto má sklon ku častejším chorobám, či má ťažkosti s trávením, mal by užívať probiotiká nielen vo forme jogurtov, ale aj v tabletkovej forme. Pravidelne, najlepšie denne. No a tí, čo chudnete, mali by ste ich brať tiež. Zmeny v strave sa tak ľahšie podarí nastaviť tak, aby ste s nimi nemali ťažkosti. Práve pravidelné, denné užívanie probiotík vám prospeje. Nielen, že prestanete mať problémy s vyprázdňovaním, ale posilníte si imunitný systém a tým budete predchádzať chorobám. (To dvojnásobne platí pre tých, čo si nedajú poradiť o tom ako schudnúť a chudnú rýchlo a pomocou tvrdých diét. Čím prísnejšia je redukčná diéta, tým väčší nápor na imunitný systém.) Rovnako cvičenie - ak cvičíte veľmi intenzívne, je to nápor na imunitný systém. Preto probiotiká. Majú imunomodulačné účiny, čo znamená, že dokážu ovplyvňovať náš imunitný systém.

Aký majú význam

Probiotické kultúry spôsobujú svojou činnosťou zníženie pH v čreve. Tým vytvoria prostredie, v ktorom sa mnohým patogénnym organizmom zle darí a nemôžu sa rozmnožovať.

Ako probiotiká pôsobia na zdravie?

Probiotiká ovplyvňujú črevný mikrobióm. To sú tisícky druhov mikroorganizmov, hovorí sa tomu mikrobiota. Baktérie, ale aj iné mikroorganizmy v našich črevách. Sú napríklad prichytené na ich sliznici. Živia sa časťou potravy, ktorá pre nás nie je stráviteľná. Produkujú láty, ktoré menia zároveň stav pH v našich črevách. Zvyšujú kyslosť prostredia v čreve, čím vytvárajú prostredie, v ktorom sa "nepáči" niektorým patogénom. Črevná mikrobiota teda vytvára prirodzenou cestou antibakteriálne látky. Tým likviduje rôzne škodlivé baktérie, napríklad hnilobné.

Črevná mikrobiota je niečo, čo je v každom z nás. Je to zmes baktérií. Tie sú ako odtlačok prsta - u každého sú iné. To, čo kúpite v lekárni ako tabletky sú baktérie mliečneho kvasenia. Tie sa síce v nás dlho nezdržia, ale majú schopnosť optimalizovať prostredie v čreve.  Vďaka tomu sa posilní vaša prirodzená črevná mikrobiota. (Napríklad ak bola oslabená antibiotikami...)

Okrem toho črevný mikrobióm dokáže svojou činnosťou ovplyvniť imunitný systém.

Probiotiká znižujú cholesterol

Aj keď sa to na prvý pohľad zdá neuveriteľné, cholesterol sa dá regulovať okrem zdravej stravy a životosprávy aj tým, že budete užívať probiotiká. Ak jedávate jedlá, ktoré obsahujú cholesterol, probiotiká nedovolia, aby sa tak ľahko vstrebával. Nepočítajte, samozrejme, s tým, že môžete jesť potraviny s vysokým obsahom cholesterolu a zajedať ich probiotikami. No sú veľkým spojencom, ak sa stravujete racionálne.

Laktózová intolerancia

Pomerne častým problémom u niektorých ľudí je takzvaná intolerancia laktózy, čiže neznášanlivosť mliečnych výrobkov. Prejavuje sa, ako alergia na mlieko, najčastejšie zažívacími ťažkosťami a hnačkou. Užívaním probiotík obsahujúcich Lactobacillus acidophilus LA-5 môže nastať veľké zlepšenie, u niektorých ľudí môžu dokonca úplne vymiznúť príznaky neznášanlivosti laktózy. Probiotiká Lactobacillus acidophilus LA-5 totiž zlepšujú trávenie laktózy.

Probiotiká a chudnutie

Chudnutie je vždy vážny a hlboký zásah do fungovania organizmu. Ak má človek chudnúť, na začiatku bude vždy stáť nedostatok potravy. A nedostatok potravy je pre organizmus vždy záťaž. Oslabuje hlavne imunitný systém. Preto je veľmi rozumné, ak do svojej diéty zapojíte všetko, čo môže imunite prospievať. Práve preto by ste mali denne jesť aspoň jeden jogurt a pre istotu ho dopĺňajte aj niektorými probiotikami v tabletkách. Samozrejme denne pol kila zeleniny a jeden kus ovocia. Tým spravíte maximum, čo sa dá pre udržanie zdravia, počas redukčnej diéty.

Problémy vyprázdňovania

Zápcha, či hnačka. To sú časté dôsledky chudnutia. Je nerozumné riešiť ich hneď agresívne - liekmi. Veľmi často sa problémy tohto druhu dajú rýchlo vyriešiť práve tým, že si nasadíte probiotiká. Probiotiká sú výhodnejším riešením preto, že riešia príčiny problému.

Pri chudnutí je hlavne na začiatku veľmi častým javom práve zápcha. Hlavne tí, čo chudnúť začínajú ešte nemajú vyladený optimálny jedálniček. Prijímajú málo jedla a vody, často aj málo vlákniny z prirodzenej stravy. Ostáva z toho málo zvyškov, ktoré sa v čreve pomaly hromadia. Začiatočníci v chudnutí často pijú príliš málo tekutín. Taký človek ide na stolicu len raz za dva - tri dni a potom sú to naozaj ťažké chvíle. Práve tomu môžete účinne predísť, ak do svojho jedálneho lístka denne zakomponujete

  • zeleninu - asi pol kila
  • ovocie - jeden kus
  • ovsené vločky, alebo mleté ľanové semienka - asi 30 gramov
  • jogurt, kefír, alebo iný kyslomliečny výrobok
  • probiotikum v tabletkách

Nestačí totiž jesť samotné probiotiká.

Meteorizmus

Veľmi častým sprievodným javom redukčných diét a zmien v stravovaní býva aj meteorizmus. Slušne povedané sú to vetry, ľudovo povedané je to prdenie. Áno, ak do svojej stravy zrazu "z ničoho nič" zaradíte zeleninu, šošovicu a niektoré iné jedlá, často to má ten efekt, že vás začne nadúvať. Tento jav je spoločensky nepríjemný.

Probiotiká môžu tento problém účinne odstrániť. Nesmiete sa však naplašiť - niekedy je pár dní po nasadení probiotík efekt opačný. Vydržte to, probiotikám môže chvíľu trvať, kým v črevách nastolia poriadok. Po ich dlhšom užívaní však problémy v tomto smere spravidla úplne zaniknú.

Probiotiká môžu chrániť pred rakovinou

Konkrétne pred vznikom karcinómu čriev. Dosahujú to práve tým, že potláčajú rast neželaných, hnilobných baktérií. V čreve je potom oveľa menej rakovinotvorných látok a niektoré dokážu probiotiká likvidovať skôr, než by napáchali veľa škody.

Helicobacter pylori

Okrem toho môžu mierne znížiť riziko rakoviny žalúdka u ľudí, ktorí trpia infekciou Helicobacter pylori. Tu ale môžete zvážiť užívanie takých prípravkov, ktoré budú v kontakte už so sliznicou žalúdka. Napríklad Vivomixx 450.

Niektorí ľudia trpia problémom zažívania - gastritídy a žalúdočné vredy môžu byť zapríčinené infekciou Helicobacter pylori. Môže viesť ku žalúdočným vredom a časom až ku rakovine žalúdka. Probiotiká síce nedokážu odstrániť samotný patogén, ale dokážu potlačiť rast patogénov Helicobacter pylori a potláčali aj zápal žalúdka. Tieto doplnky výživy dokonca značne zlepšujú aj celkový stav pacientov, pretože zmierňujú vedľajšie následky liečby - ktoré sú inak veľmi nepríjemné - zvracanie, hnačka, zápcha, kovová chuť v ústach...

Probiotiká a dlhovekosť

Neverte reklame - hovorí pravdu, no nie celú

Probiotiká sú účinnou formou pomoci zdraviu. No nato, aby mohli úspešne vykonávať svoju úlohu, nutne potrebujú vlákninu. A práve v tom je reklama rafinovane neúplná. Firmy vám síce tvrdia, ako úžasne vám pomôžu ich jogurty, no nepovedia, že to bude fungovať len v prípade, že máte v črevách aj vlákninu. A to sa dá dosiahnuť práve tak, že budete pravidelne jedávať zeleninu a ovocie. Rovnako veľmi dobrým zdrojom (nielen) vlákniny sú ovsené vločky, ľanové semienka, orechy, celozrnný chlieb. Práve preto vám odporúčam pri redukčnej diéte razantne zvýšiť množstvo zjedenej vlákniny. Čím pestrejšie, tým lepšie. Ak potom pridáte probiotiká, nebudete poznať problémy so stolicou.

A naopak - ak máte mizernú stravu typu fast-food, biele pečivo, málo ovocia a zeleniny a ako "pitný režim" sa používa kokakola, žiadne probiotiká vám ku zdraviu nepomôžu. Probiotiká vás neochránia, ak máte nezmyselný jedálny lístok...

No a plus pohyb

Viem, mnohí, čo máme s nadbytočnými kilami osobný spor sa neradi hýbeme. Ak sa však dokážete prekonať, pravidelné cvičenie vám veľmi prospeje. Ani nie tak celkom priamo, ako "vypekač tuku", skôr ako posilnenie zdravia a celkovej kondície.

Kedy brať probiotiká?

Začnem od konca. Akútne zmeny črevnej mikrobioty sa prejavujú najčastejšie hnačkami. Môžu byť spôsobené vírusovou, alebo bakteriálnou infekciou. Skoro vždy sa črevná mikrobiota poškodí po užívaní antibiotík, ktoré likvidujú všetko živé - teda aj probiotiká, ktoré sú pre zdravie nevyhnutné. Aj chemoterapeutiká zvyknú poškodiť črevnú mikrobiota. Dosť dlhých a odborných slov! Ak máte hnačku, je dosť pravdepodobné, že niečo nie je v poriadku. Vtedy je čas nasadiť aj probiotiká.

Samozrejme, ak nejde o hnačku typu "zjedol som naraz 3 taniere kapustnice a teraz behám", je v každom prípade dobré zistiť príčiny, prečo hnačka.

Okrem toho je dobré brať probiotiká v prípade, že

  • držíte redukčnú (alebo inú) diétu
  • beriete antibiotiká, chemoterapeutiká
  • ste často chorí (infekcie dýchacích ciest, časté prechladnutia, virózy...)
  • máte hnačku, zápchu, alebo vetry
  • žijete dlhodobo v strese, alebo prežívate záťažovú situáciu

Do čriev nevidieť, ale...

Nepríjemné je, že človek môže aj dlhodobo trpieť len preto, že má zmenenú črevnú mikrobiotu. Dnes sa často predpisujú antibiotiká. Po vyliečení choroby antibiotikami často zostáva problém rozvrátenej črevnej mikrobioty a človek o tom ani nevie. Len sa akosi nevie "douzdraviť". A časom pribúdajú problémy ako reumatická artritída, alebo potravinové alergie - práve tieto ochorenia sa môžu začať zhoršovať "len" ako dôsledok neprirodzeného stavu v črevách, kde chýbajú probiotiká a premnožujú sa patogénne organizmy.

Je to až neuveriteľné, ako je prepojený organizmus. Ak sú v črevách probiotiká, dokážu vyvolať špecifické odpovede lymfatických buniek imunitného systému čreva. Výsledkom je potlačenie zápalového procesu v čreve a následným poklesom prejavov alergie na laktózu...

Aj alergia môže byť zmiernená

Dokonca aj prejavy alergie, či atopie (atopický ekzém) môže dlhodobé používanie probiotík zmierniť. Tento účinok probiotík bol skúmaný na niekoľkých klinických štúdiách u novorodencov.

Probiotiká užívajte radšej pravidelne, ako námatkovo

Najlepšie výsledky dosiahnete, ak budete probiotiká užívať pravidelne.

Antibiotiká a probiotiká

Pri liečbe antibiotikami sa okrem neželaných patogénov (choroboplodných potvor) likvidujú aj pre zdravie nevyhnutné prospešné mikroorganizmy. To sa prejaví viditeľne najmä hnačkou (alebo zápchou) počas užívania antibiotík, či nejaký čas po ňom. Menej na prvý pohľad viditeľným dôsledkom užívania niektorých antibiotík je však aj celkové oslabenie imunitného systému. To je spôsobené aj oslabením črevnej mikrobioty. Preto sa odporúča pri liečbe antibiotikami zároveň nasadiť aj probiotiká. Tak sa dajú aspoň čiastočne minimalizovať "škody". Navyše po skončení liečby sa probiotiká postarajú o rýchlejšie posilnenie imunitného systému a teda lepšie uzdravenie.

A poďme už preč od antibiotík, to je predsa len téma pre lekárov. Ak vám doktor predpíše antibiotiká, odporúčam vám, aby ste sa ho spýtali, či môžete počas terapie antibiotikami zároveň užívať probiotiká. Povedzte, že ste niekde čítali, že probiotiká zlepšia účinnosť liečby. Predpokladám, že vám to lekár potvrdí a tiež odporučí vhodné dávkovanie.

Imunita a stres

Medzi imunitou a psychikou je priama súvislosť, sú prepojené. Iste to poznáte - hromadí sa stres, problémy, potom príde nejaká zlá správa, trocha prechladnete a choroba je prakticky istá. Inokedy ste v pohode, máte dobrú náladu, trocha prechladnete - a nič! Je známe, že zlá nálada, stres, či smútok dokážu imunitu značne oslabiť. Človek je potom náchylnejší ku rôznym chorobám. Ak sa budete vyhýbať zbytočnému stresu a zbytočným negatívnym podnetom, zlepšíte si kvalitu života a následne aj zdravie.

Nechcem tým tvrdiť, že máte žiť celkom bez stresu - to sa nedá. Stres je nevyhnutný, ba dokonca potrebný - pri práci, pri športe. Ale vyhýbajte sa zbytočnému stresu. Ľuďom, ktorí otravujú a vysávajú energiu. Televízii, ktorá počnúc správami a nekončiac reality show pumpuje do divákov negatívne emócie a zlosť. Tam kde to je možné, obklopujte sa radšej príjemnými podnetmi a ľuďmi. V mene zdravia :-) Nenechajte sa vťahovať do problémov, ktoré sa vás netýkajú. Pozor na zlosť a sústavne len negatívne informácie šíriacich politikov, ktorí vás radi zatiahnu do pocitov nenávisti.

Človek, ktorý neplytvá energiou na zbytočné problémy iných ľudí má väčšiu šancu byť zdravý a cítiť sa viac v pohode.

O niečo menej známe je však aj opačné prepojenie - imunita môže modelovať našu náladu. Je to logické - zdravý človek nemá problémy so svojím telom, má plno elánu a dobrú náladu. Práve preto sa oplatí využiť všetky možnosti, ako si imunitu posilniť. Lepšia imunita zlepší aj celkový pocit spokojnosti. Práve probiotiká majú schopnosť priaznivo ovplyvniť imunitu. Preto sa oplatí vytvárať si v tele ideálne podmienky pre probiotiká. Jesť dostatok vlákniny, často piť rôzne zakysanky, kefíry a jogurty. V období stresu, či v chladnom počasí preventívne užívať vhodný výživový doplnok. Baktérie mliečneho kvasenia totiž nekolonizujú črevo natrvalo, iba na niekoľko dní. Ak chcete mať istotu, že ste v poriadku, je lepšie nespoliehať sa na náhodu, či na tvrdenia výrobcov jogurtov - tie by síce mali dodávať primeranú dávku, ale nemusia splniť všetky normy, hlavne ak ich par dní skladujete...

Prečo treba "umelo" dodávať probiotiká?

Možno si kladiete otázku, prečo sa zrazu toľko hovorí o črevných baktériách- veď pred nedávnym časom o nich nikto ani nepípol. Nie je to len nejaká módna vlna? Prečo odrazu treba jesť nejaké mikroskopické potvory? V posledných rokoch sa začalo objavovať čoraz viac štúdií o ich priaznivom účinku. Zaujímavé sú hlavne tie, ktoré poukazujú na vzťah k alergiám.

Ľudstvo v posledných desaťročiach prudko zmenilo charakter stravy. Z relatívne "prirodzenej" stravy prechádzame na čoraz "umelejšiu". Takmer vo všetkých potravinách sú pridané chemikálie. Mnoho potravín sa už vôbec nedodáva v "surovom" stave. (Napríklad mlieko sa dá kúpiť už len pasterizované.) V mnohých potravinách je mnoho cukru, soli, nekvalitného tuku.

Konzumácia presladených, presolených a inak efektne ochutených potravín vedie k ich preferovaniu. Všimnete si to hlavne u mladých ľudí a detí - ak majú radi hamburgery, hranolky, kolu a čokoládu, väčšinou celkom odmietajú "obyčajné", prirodzené potraviny, hlavne však zeleninu. To má za následok nielen obezitu (umelé potraviny majú vyššiu energetickú denzitu) ale aj celkové problémy so zdravím. Priemyselne spracované potraviny sú väčšinou zbavené významnej časti vlákniny a často aj vitamínov a minerálov - biela múka je toho klasickým príkladom.

Takto "umelá" strava nedodáva do organizmu mnohé potrebné látky. Následky sa neprejavia hneď, ale za mnoho rokov. Prejavom toho sú však veľmi pravdepodobne práve "civilizačné" choroby. Alergie, infarkty, častejší výskyt rakoviny v posledných rokoch signalizuje, že niečo nie je v poriadku. Je to práve strava, ktorá sa podstatnou mierou podpisuje na našom zdraví - či chorobe...

Je isté, že mizerná strava sa nedá kompenzovať len hltaním tabletiek s probiotikami. No prax ukazuje, že týmto spôsobom je možné dosiahnuť aspoň zlepšenie stavu. Bola by škoda nevyužiť takú možnosť.

Nespoliehajte sa však len na jogurty - nemusia byť vždy dostatočne kvalitné. (Hlavne tie lacné...) Ak požadujete konkrétny účinok, užívajte ich denne vo forme suplementov (výživových doplnkov) a zároveň im vytvorte optimálne prostredie - jedzte pol kila zeleniny denne. Probiotiká môžu "fungovať" len ak jete dostatok vlákniny - denne aspoň 40 gramov.

Čo pocítite, ak budete užívať probiotiká

Nič. Aspoň väčšinou. Môže sa stať, že ste mali hnačku, alebo zápchu, potom sa po niekoľkých dňoch stav významne zlepší - potom účinky probiotík nepriamo uvidíte. Občas sa môže stať, že užívanie povedie k dočasnému zvýšeniu meteorizmu, čiže pár dní budete mať vetry. To sa však za niekoľko dní postupne stratí.

Ak vám však probiotiká zlepšia zdravie, nepocítite to priamo. Možno na jeseň vďaka nim neochoriete - ale to sa nedozviete. Je to už tak - úspešná prevencia sa zdá byť veľmi drahá. V konečnom dôsledku sú účinky podobné, bez ohľadu na to, ktorý produkt si vyberiete. Rozdiely však môžu byť v serióznosti výrobcu a v kvalite. Odporúčam voliť produkty radšej od renomovaného výrobcu, než možno lacnejšie, ale neoverené.

Výživové doplnky - či už ide o jogurt, alebo tabletky - obsahujú živé baktérie mliečneho kvasenia. A tu je drobný problém. Je potrebné zaistiť, aby tieto mikroorganizmy dokázali prežiť skladovanie. Práve tento faktor môže hrať podstatnú úlohu pri výbere vhodného výživového doplnku.

Aby to bolo naozaj účinné, musí produkt obsahovať dostatočné množstvo živých baktérií, ktoré sú schopné dostať sa až do čreva. V dostatočnom množstve a živé. Už počas skladovania však dochádza k ich úbytku. Preto túto situáciu výrobcovia riešia tak, že dávajú do svojich výrobkov (napríklad do jogurtu) viac živých baktérií, ako deklarujú. To preto, aby aj o niekoľko dní v ňom bolo deklarované množstvo živých baktérií.

Aj pri výrobe tabletiek niektorí výrobcovia majú problém s tým, ako udržať baktérie živé a v dostatočnom množstve. Niektoré výživové doplnky preto treba skladovať v chladničke. Z pohľadu bežného používania je asi najvýhodnejšie voliť také probiotiká, na ktoré netreba dávať zvlášť veľký pozor. Z tohto pohľadu sa veľmi osvedčil prípravok Probio-Fix.

Probio-Fix

Je to výživový doplnok, ktorý obsahuje dva kmene mliečneho kvasenia: Lactobacillus acidophilus a Bifidobacterium animalis. Tieto probiotiká sa dostávajú do čreva živé vďaka špeciálnej technológii, ktorá ich dokáže účinne chrániť nielen počas dlhšieho skladovania, ale aj v organizme. Ide o technológiu, ktorá zachováva životaschopnosť probiotickej kultúry aj pri bežnej teplote. Prípravok Probio-Fix teda netreba skladovať v tme, ani v chlade. Navyše ani žalúdočná kyselina sa ku baktériám nedostane, takže prežijú cestu až do čreva, kde sa môžu okamžite začať rozmnožovať a zlepšovať naše zdravie.

Výhodou Probio-Fixu je dlhoročná história bezpečného a overeného používania v potravinárskom i farmaceutickom priemysle. Účinnosť je klinicky overená desiatkami štúdií, ktoré sú dostupné na dožiadanie u dodávateľa (väčšina v angličtine), alebo na internete.

Laktobacily a bifidobaktérie, obsiahnuté v tomto probiotiku nie sú volené náhodne. U väčšiny ľudí sú práve tieto dva kmene najpočetnejšími bakteriálnymi kmeňmi črevnej mikrobioty. Preto užívanie prípravku Probio-Fix účinne napomôže normalizácii črevnej mikrobioty.

ProbioFix INUM

Ďalší z druhov probiotík. Tento výrobok obsahuje baktérie mliečneho kvasenia Lactobacillus rhamnosus a Bifidobacterium animalis. Táto kombinácia probiotických kmeňov by mohla priaznivo ovplyvniť imunitu. Momentálne je to jedno z často odporúčaných probiotík.

Laktobacily SWISS

Ďalšie overené probiotiká, ktoré sa oplatí užívať dlhodobejšie. Môžete striedať SWISS a ProbioFix. Pozorujte, ktoré vám prospievajú lepšie. Obsahuje zostavubaktérií mliečneho kvasenia: Lactobacillus rhamnosusBifidobacterium BreveLactobacillus CaseiBifidobacterium LongumLactobacillus acidophilus.

Aj tu platí že účinok treba vyskúšať a nemusí sa prejaviť hneď zo dňa na deň.

Nutrolin B

Nutrolin B jmôžu užívať aj deti od troch rokov v kapsulovej forme. Pre deti od pol roka je k dispozícii sirup takže je možné primiešať ho do bežnej tekutej stravy. Obsahuje kmeň mliečneho kvasenia Bacillus coagulans. Nutrolin B je možné vybrať z kapsuly a zmiešať so stravou. V Nutrolin B sú probiotická chránené tak, že sa tam nachádzajú vo forme spór a tie prežijú všetko. Dokonca aj krátke povarenie a účinky žiarenia...

Deti spomínam preto, že aj deti už dokázateľne trpia škodlivými následkami moderného stravovania. Črevná mikrobiota detí z civilozovaných krajín je veľmi často značne odlišná od optimálnej - od detí v prírode žijúcich ľudí napríklad v Afrike, kde je výskyt alergie a iných civilizačných chorôb podstatne nižší. Namiesto probiotických kmeňov sa u detí z "civilizovaných" krajín často v črevách nachádzajú úplne iné kultúry (často sú to mikroorganizmy, ktoré sa vyskytujú v nemocniciach). Preto sa imunitný systém detí často vyvíja inak, než bolo bežné po tisícročia. Následkom sú čoraz častejšie alergie, poruchy imunity, astma...

Poraďte sa so svojím detským lekárom, či odporučí užívať tieto doplnky výživy - napríklad počas liečby chorôb antibiotikami. Probiotiká dokážu stimulovať imunitný systém a zmierňujú prejavy potravinových alergií. Zmierňujú prejavy atopie u malých detí. Preto je vhodné o nich uvažovať radšej preventívne a nečakať.

Nutrolin B obsahuje probiotickú kultúru a vitamíny skupiny B komplexu. Toto probiotikum je určené hlavne pre deti. Obsahuje bezpečný kmeň vo forme spór, ktorý produkuje antimikrobiálne látky. Preto nielen posilňuje imunitu, ale aj zlepšuje účinok antibiotík, počas choroby. Odporúča sa podávať toto probiotikum najmenej počas celej liečby antibiotikami. Dá sa tiež využiť, ak má dieťa hnačku po liečbe antibiotikami. (Asi tretina detí trpí hnačkou, ak užívajú antibiotiká.) Probiotiká môžu spôsobiť, že hnačka vôbec nenastane, alebo jej trvanie významne skrátia.

LactoFlor

Lactoflor má podobné účinky, ako keby ste pili kefír. Môžete ho vyskúšať ako probiotikum na začiatku chudnutia.

Ako si vybrať?

Kmeňov baktérií mliečneho kvasenia je veľa a stále sa objavujú nové. Každý z nás je trocha iný a preto sa nedá povedať, ktoré probiotikum vám "sadne". Ak nemáte ťažkosti, potom necítite nič. Malo bu sa optimalozovať vyprázdňovanie, stať sa pravidelným. Stolica by mala byť v poriadku, čiže bez príliš nepríjemného zápachu. Nie riedka, ani tuhá a pomerne pravidelná. Potom je všetko OK.

Pokiaľ ťažkosti máte, potom by užívanie probiotického výživového doplnku malo viesť k ich optimalizácii.

Napísal
Miro Veselý 
14. augusta 2017
O autorovi článku: Zdravej výžive a chudnutiu sa venujem od roku 2004. Vydal som postupne niekoľko kníh o chudnutí. Najnovšia sa volá Jedálniček na chudnutie a sú v nej všetky potrebné informácie o chudnutí, ktoré čitateľ potrebuje na to, aby dosiahol výsledky. Pre tých, čo si knihu nechcú kúpiť je tu tento web. Nájdete tu informácie bezplatne. V článkoch a knihách vychádzam z poznatkov z klinickej obezitológie, odporúčaní WHO. Informácie priebežne konzultujem s lekármi aj fyzioterapeutmi a preto by malo byť bezpečné, ak sa nimi bude riadiť dospelý a zdravý, len obézny človek. Nemôžem však zaručiť výsledky každému. Pred chudnutím je preto vhodné, aby ste sa vždy poradili aj so svojím lekárom.
Miro Veselý
Tajomstvo chudnutia sa skrýva vo vašej chladničke!

©  Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.

Do roku 2003 som bol tučný. V roku 2004 som schudol 35 kíl a napísal o tom web chudnutie-ako.sk. Neskôr aj knihu, ktorú už 15 rokov pri každom vydaní vylepšujem o nové poznatky a skúsenosti z praxe. Volá sa Jedálniček na chudnutie. Ak radi pozeráte videá, navštívte Youtube kanál Miro Veselý.