Liečivá bylinka, ale najmä skvelé a zdravé korenie. Máme sezónu a dá sa pestovať aj na balkóne v paneláku. Avšak myslite na to, že tymián musíte na balkóne držať v klietke. Nie preto, že by bol zúrivý, ale predsa len pre vašu bezpečnosť. Takže k veci:
Tymián (Thymus vulgaris) patrí medzi najzdravšie bylinky. Má antimikrobiálne účinky a jeho pravidelné používanie môže prospievať zdraviu podobne, ako používanie oregana, bazalky či cesnaku. Jednoducho bylinky vašim jedlám dajú mnoho vône a chuti a ešte sú aj zdravé. Čo viac si želať?
Dá sa kúpiť napríklad na trhu v kvetináči. Potom bude veselo rásť aj u vás doma. Jeho použitie na ochutenie jedál oceníte - pár nasekaných lístkov zo stoniek do žemle, bagety, alebo na cestoviny zmení chuť a vôňu jedla na nespoznanie. Najlepšie spolu s bazalkou a cesnakom.
Vyzerá takto. Na balkóne sa mu potom bude dariť aj na zatienenej časti. No držte ho v klietke! Pestovať ju na záhradke je asi bezproblémové, ale na balkóne to prináša problém zvaný holuby. Tie si radi sadnú do kvetináča a také bylinky už môžu byť rizikové čo sa týka infekčnosti. Najmä ak by boli znečistené aj trusom, čo naozaj nie je nič nezvyklé.
- Ak plánujete použiť tymián do šalátu, samotné umytie by nemuselo stačiť na odstránenie prípadných nečistôt.
- Ak ho ale budete držať v kvetináči, holuby sa k nemu nedostanú. Samozrejme, treba ošetriť, aby si holub nesadol NA klietku.
Ak by ste to nestíhali spracovať, mne sa osvedčilo tymián naoberať a zmraziť. Vydrží dlho a neskôr do cestovín ako keby ste našli.
Tip: skúste bagetu. Bagetu pokvapkajte štajerským tekicovým olejom a rozotrite. Na to naukladajte plátky cesnaku. Bohato tymiánu a parmezán. Ideálne jedlo na výlet.
Ak sa nedá použiť čerstvý, používajte sušený tymian. Má o niečo menej intenzívnu vôňu a chuť ako čerstvý, ale ak bol sušený správne, mal by obsahovať všetky dôležité zložky. Ich obsah pri sušení klesá v prípade, že je sušený v teplotách nad 60 stupňov. Takže žiaden strach zo sušených byliniek. Dobre ich pomrvte, aby sa rozvinula vôňa a chuť.