chudnutie-ako

Tento tymian musí byť v klietke! Prečo? Pre istotu!

Liečivá bylinka, ale najmä skvelé a zdravé korenie. Máme sezónu a dá sa pestovať aj na balkóne v paneláku. Avšak myslite na to, že tymián musíte na balkóne držať v klietke. Nie preto, že by bol zúrivý, ale predsa len pre vašu bezpečnosť. Takže k veci:

Tymián (Thymus vulgaris) patrí medzi najzdravšie bylinky. Má antimikrobiálne účinky a jeho pravidelné používanie môže prospievať zdraviu podobne, ako používanie oregana, bazalky či cesnaku. Jednoducho bylinky vašim jedlám dajú mnoho vône a chuti a ešte sú aj zdravé. Čo viac si želať?

Dá sa kúpiť napríklad na trhu v kvetináči. Potom bude veselo rásť aj u vás doma. Jeho použitie na ochutenie jedál oceníte – pár nasekaných lístkov zo stoniek do žemle, bagety, alebo na cestoviny zmení chuť a vôňu jedla na nespoznanie. Najlepšie spolu s bazalkou a cesnakom.

Vyzerá takto. Na balkóne sa mu potom bude dariť aj na zatienenej časti. No držte ho v klietke! Pestovať ju na záhradke je asi bezproblémové, ale na balkóne to prináša problém zvaný holuby. Tie si radi sadnú do kvetináča a také bylinky už môžu byť rizikové čo sa týka infekčnosti. Najmä ak by boli znečistené aj trusom, čo naozaj nie je nič nezvyklé.

  • Ak plánujete použiť tymián do šalátu, samotné umytie by nemuselo stačiť na odstránenie prípadných nečistôt.
  • Ak ho ale budete držať v kvetináči, holuby sa k nemu nedostanú. Samozrejme, treba ošetriť, aby si holub nesadol NA klietku.

Ak by ste to nestíhali spracovať, mne sa osvedčilo tymián naoberať a zmraziť. Vydrží dlho a neskôr do cestovín ako keby ste našli.

Tip: skúste bagetu. Bagetu pokvapkajte štajerským tekicovým olejom a rozotrite. Na to naukladajte plátky cesnaku. Bohato tymiánu a parmezán. Ideálne jedlo na výlet.

Ak sa nedá použiť čerstvý, používajte sušený tymian. Má o niečo menej intenzívnu vôňu a chuť ako čerstvý, ale ak bol sušený správne, mal by obsahovať všetky dôležité zložky. Ich obsah pri sušení klesá v prípade, že je sušený v teplotách nad 60 stupňov. Takže žiaden strach zo sušených byliniek. Dobre ich pomrvte, aby sa rozvinula vôňa a chuť.

 

 

Napísal Miro Veselý

Miro Veselý

Miro Veselý

O autorovi článku: Zdravej výžive a chudnutiu sa venujem od roku 2004. Vydal som postupne niekoľko kníh o chudnutí. Najnovšia sa volá Jedálniček na chudnutie a sú v nej všetky potrebné informácie o chudnutí, ktoré čitateľ potrebuje na to, aby dosiahol výsledky. Pre tých, čo si knihu nechcú kúpiť je tu tento web. Nájdete tu informácie bezplatne. V článkoch a knihách vychádzam z poznatkov z klinickej obezitológie, odporúčaní WHO. Informácie priebežne konzultujem s lekármi aj fyzioterapeutmi a preto by malo byť bezpečné, ak sa nimi bude riadiť dospelý a zdravý, len obézny človek. Pred chudnutím je ale vhodné, aby ste sa vždy poradili aj so svojím lekárom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Motivačný kurz chudnutia

Prihláste sa na rýchlokurz chudnutia. E-mailom vám pripomeniem váš zámer a navrhnem, čo robiť. Dostanete aj e-knihu 100 tipov ako schudnúť. Kurz je zadarmo.  

Zasielanie kurzu sa dá kedykoľvek zrušiť. Podrobnosti o kurze sú tu… Informácie o ochrane osobných údajov nájdete tu.

Ak vás nezmotivuje tento kurz, ani kniha, tak sa pozrite do zrkadla. Niekedy to stačí.