BMI kalkulačka
Kalorické tabuľky
Jedálniček na chudnutie

Tento tymian musí byť v klietke! Prečo? Pre istotu!

Liečivá bylinka, ale najmä skvelé a zdravé korenie. Máme sezónu a dá sa pestovať aj na balkóne v paneláku. Avšak myslite na to, že tymián musíte na balkóne držať v klietke. Nie preto, že by bol zúrivý, ale predsa len pre vašu bezpečnosť. Takže k veci:

Tymián (Thymus vulgaris) patrí medzi najzdravšie bylinky. Má antimikrobiálne účinky a jeho pravidelné používanie môže prospievať zdraviu podobne, ako používanie oregana, bazalky či cesnaku. Jednoducho bylinky vašim jedlám dajú mnoho vône a chuti a ešte sú aj zdravé. Čo viac si želať?

Dá sa kúpiť napríklad na trhu v kvetináči. Potom bude veselo rásť aj u vás doma. Jeho použitie na ochutenie jedál oceníte - pár nasekaných lístkov zo stoniek do žemle, bagety, alebo na cestoviny zmení chuť a vôňu jedla na nespoznanie. Najlepšie spolu s bazalkou a cesnakom.

Vyzerá takto. Na balkóne sa mu potom bude dariť aj na zatienenej časti. No držte ho v klietke! Pestovať ju na záhradke je asi bezproblémové, ale na balkóne to prináša problém zvaný holuby. Tie si radi sadnú do kvetináča a také bylinky už môžu byť rizikové čo sa týka infekčnosti. Najmä ak by boli znečistené aj trusom, čo naozaj nie je nič nezvyklé.

  • Ak plánujete použiť tymián do šalátu, samotné umytie by nemuselo stačiť na odstránenie prípadných nečistôt.
  • Ak ho ale budete držať v kvetináči, holuby sa k nemu nedostanú. Samozrejme, treba ošetriť, aby si holub nesadol NA klietku.

Ak by ste to nestíhali spracovať, mne sa osvedčilo tymián naoberať a zmraziť. Vydrží dlho a neskôr do cestovín ako keby ste našli.

Tip: skúste bagetu. Bagetu pokvapkajte štajerským tekicovým olejom a rozotrite. Na to naukladajte plátky cesnaku. Bohato tymiánu a parmezán. Ideálne jedlo na výlet.

Ak sa nedá použiť čerstvý, používajte sušený tymian. Má o niečo menej intenzívnu vôňu a chuť ako čerstvý, ale ak bol sušený správne, mal by obsahovať všetky dôležité zložky. Ich obsah pri sušení klesá v prípade, že je sušený v teplotách nad 60 stupňov. Takže žiaden strach zo sušených byliniek. Dobre ich pomrvte, aby sa rozvinula vôňa a chuť.

 

 

Napísal
Miro Veselý 
1. októbra 2021
O autorovi článku: Zdravej výžive a chudnutiu sa venujem od roku 2004. Vydal som postupne niekoľko kníh o chudnutí. Najnovšia sa volá Jedálniček na chudnutie a sú v nej všetky potrebné informácie o chudnutí, ktoré čitateľ potrebuje na to, aby dosiahol výsledky. Pre tých, čo si knihu nechcú kúpiť je tu tento web. Nájdete tu informácie bezplatne. V článkoch a knihách vychádzam z poznatkov z klinickej obezitológie, odporúčaní WHO. Informácie priebežne konzultujem s lekármi aj fyzioterapeutmi a preto by malo byť bezpečné, ak sa nimi bude riadiť dospelý a zdravý, len obézny človek. Nemôžem však zaručiť výsledky každému. Pred chudnutím je preto vhodné, aby ste sa vždy poradili aj so svojím lekárom.
Miro Veselý
Tajomstvo chudnutia sa skrýva vo vašej chladničke!

©  Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.

Do roku 2003 som bol tučný. V roku 2004 som schudol 35 kíl a napísal o tom web chudnutie-ako.sk. Neskôr aj knihu, ktorú už 15 rokov pri každom vydaní vylepšujem o nové poznatky a skúsenosti z praxe. Volá sa Jedálniček na chudnutie. Ak radi pozeráte videá, navštívte Youtube kanál Miro Veselý.