Ako nás klamú pekári?

Píše Miro Veselý od roku 2004. Info...

Odborníci na výživu odporúčajú jesť celozrnný chlieb a pečivo – kde ho však vziať? V hypermarketoch je to ako z reklamy na Vizír aby biela bola ešte belejšia. Veľké percento pečiva a chleba sa však zároveň dnes už tvári neuveriteľne celozrnne a zdravo. No stále sú to len výrobky z bielej múky.

Navyše pekári neraz zavádzajú aj v označení.

Napríklad na trhu sa už dlho dá vidieť chlieb, ktorý sa snaží získať konkurenčnú výhodu neprávom. Pri chudnutí je výhodnejšie uprednostniť ražný chlieb. To preto, že ražná múka má nižší glykemický index. Môžete si pozrieť tabuľku GI. Navyše pravý ražný chlieb často obsahuje aj viac octu, takže je o niečo kyslejší. Aj kyslosť môže mierne brzdiť vstrebávanie sacharidov a možno o milimeter znižuje glykemický index. Preto sa mnohí ľudia, čo si chcú strážiť hmotnosť obzerajú po ražnom chlebe. A hľa – je tu!

Chcete ražný chlieb. Šup ho do košíka. Kto by už čítal etikety?

Až pri lepšom pohľade na etiketu uvidíte, že chlieb výrobca síce označil korektne ako pšenično – ražný, akurát sa grafik pohral s veľkosťou písma v názve tak, aby vyvolal ilúziu, že kupujete chlieb ražný. Nuž čo.

Je to podobné, ako keby šofér povedal, že v autobuse preváža ŽENY. (Presnejšie 39 mužov + 13 žien.)

Nenaleťte preto výrobcom chleba a pečiva. Kontrolujte si, či je v zozname ingrediencí napísaná celozrnná múka.

  • V zložení výrobu 40% pšeničná múka, 14% celozrnná pšeničná múka.
  • Plnozrnný pekárenský výrobok.
  • Viaczrnný výrobok.
  • Fitness žemľa.
  • Špeciálny chlieb.
  • Korn bageta.
  • Trojzrnný chlieb.
  • Cereálne… (čokoľvek, platí aj pre multicereálny chlieb)
  • Špaldové… (čokoľvek)
  • …so semenami.
  • Grahamový…  (čokoľvek)
  • Drevorubačská bageta.
  • Sedliacka bageta.

Ani jeden z týchto príkladov NIE JE celozrnné pečivo či chlieb.

Hľadajte označenie “celozrnné”. U nás to podľa predpisov a potravinárskeho kódexu znamená, že ide o výrobok z celozrnnej múky. Celozrnná znamená, že je vyrobená mletím celých zŕn vrátane klíčkov a obalov. Tie obsahujú pre zdravie prospešné látky – vláknina, vitamíny a minerály. Mimochodom, zvyčajne aj chuť je lepšia – dokonca aj keby ste piekli bábovku, tak z celozrnnej múky má plnšiu chuť.

Výroba celozrnnej múky je však náročnejšia ako výroba bielej. Preto býva drahšia. Navyše celozrnná múka sa rýchlejšie kazí – pomleté klíčky sú hlavným vinníkom. Takže pre výrobcov je pohodlnejšie vyrobiť bielu múku. Ľudia sa nesťažujú.

Pri výbere múky (ale aj pečiva) sa nenechajte ukolísať atraktívnymi názvami ako je grahamová múka či pečivo. Grahamová múka vzniká zomletím zrna a primiešaním otrúb. To je už vcelku fajn – aspoň trocha vlákniny. No ostatných prospešných látok je v takej múke málo. Grahamové rožky sa tak od bielych líšia naozaj len veľmi málo.

Kde nič nie je, ani zákazník neberie

Viem. Teraz ma vlastne právom napadnete, ako dobre sa mi to píše. Nejaký paštikár z Bratislavy, obklopený predajňami všetkého druhu. Tam sa vybrať dá. Čo ale v prípade, že žijete v menšej dedine?

V menších mestách často vôbec nie je možné kúpiť celozrnné výrobky. Tu je situácia komplikovanejšia. Ak je nejaké nákupné centrum príliš od ruky, nedá sa tam chodiť takmer každý deň. Potom je riešením kupovať naraz väčšie množstvo, naraz, alebo si piecť vlastný chlieb.

Lepšie je robiť si radšej svoj vlastný, domáci chlieb..

V chladničke vám vydrží niekoľko dní.

Chudnutie s úspechom - balík kníh

Keď si kúpite tento balík, získate:

  • 5 kníh Mira Veselého s podpisom.
  • Plus ručne maľovanú záložku.
  • Plus dobrý pocit, že ste podporili autora :-)

Vo svojej knihe Jedálniček na chudnutie zvyčajne odporúčam jesť Slatinský celozrnný chlieb.

Je chutný, má správne zloženie a v xhladničke vydrží s prehľadom aj niekoľko dní. Na jedno jedlo pri chudnutí počítajte tak 3 až 4 plátky.

Pozor, Slatinská pekáreň vyrába aj bežný chlieb, ktorý síce je tmavý, ale nie celozrnný.

Okrem toho sú na trhu aj chleby s vyššou trvanlivosťou. Rôzne také tie hutné, ťažké a kyslasté – hlavne však celozrnné. Napríklad:

Fit deu celozrnný ražný chlieb. Je výborný chuťovo, avšak pozor. Jeho chuť je pomerne kyslá. Zvyčajne mi to chutí pár dní a potom nejaké týždne nemám chuť ani keby bol zadarmo. Počítjte s ním preto radšej ako s rezervou, ktorú si dáte občas. Pri chudnutí nemusíte zjesť celé balenie naraz, avšak keby ste boli v teréne a nezjete nič iné len tento chlebík, tak ste mali fajn jedlo.

Nakoniec klasika – Knekebrot. Na trhu je viacero výrobcov tohto celozrnného chleba. Vyskúšajte si ich viacero. Jeden z väčších výrobcov máva pravidelne čudný puch – ako keby stál v sklade, v ktorom sú myši. Ten teda nekupujem.

Nakoniec: Nebojte sa chleba pri chudnutí! Problémom by sa stal len v prípade, že ho na posedenie zjete celý peceň. Viem, to nie je problém, robieval som to. Tu ale nie je problémom chlieb, ale šialenstvo pahltníka. Zvyčajne sa priberá skôr z toho, čo na chlebe máte natreté.

O autorovi článku: Zdravej výžive a chudnutiu sa venujem od roku 2004. Vydal som postupne niekoľko kníh o chudnutí. Najnovšia sa volá Jedálniček na chudnutie a sú v nej všetky potrebné informácie o chudnutí, ktoré čitateľ potrebuje na to, aby dosiahol výsledky. Pre tých, čo si knihu nechcú kúpiť je tu tento web. Nájdete tu všetky informácie bezplatne. V článkoch a knihách vychádzam z poznatkov z klinickej obezitológie, odporúčaní WHO. Informácie priebežne konzultujem s lekármi aj fyzioterapeutmi a preto by malo byť bezpečné, ak sa nimi bude riadiť dospelý a zdravý, len obézny človek. Pred chudnutím je ale vhodné, aby ste sa vždy poradili aj so svojím lekárom.
Dátum aktualizácie článku: 3. februára 2019

 

Komentáre k článku: Ako nás klamú pekári?

  1. dalila 31. marca 2008

    Razny a navyse este kvaskovy chlieb pecie firma ASON a maju ho napriklad v Bioparku na Karadzicovej. Nebudete chciet iny.

  2. 111stefan 31. marca 2008

    Pekári nás neklamú! Naopak. Je od pekárov korektné, keď na etikete uvádzajú, že sa jedná o pšenično-ražný, resp. ražno-pšeničný chlieb. Čisto ražný chlieb sa vyrobiť nedá. Teda dá, ale bol by nepredajný, nemal by žiaden tvar a na chlieb na aký sme zvyknutý by sa vôbec nepodobal. Je to dané technológiou výroby, ale hlavne štruktúrou zloženia obilných bielkovín, ktoré sú u pšenice a u raži diametrálne odlišné. To však je na odbornú a nie laickú diskusiu. Každý “ražný” chlieb musí obsahovať väčšie alebo menšie percento pšeničnej múky. Aj tzv. ruský komisar ktorý sa v Bratislave pokusne piekol v osemdesiatych rokoch v hranatej forme obsahoval určité percento pšeničnej múky. Tak isto Bevit. Pamätníci si isto spomenú. Pekári sa teda správajú čestne a nanajvýš korektne.

  3. seťo 31. marca 2008

    A hlavne je, ze kupujem 100% razny chlieb, tzv. Moskovsky chlieb. :) Napisane na etikete “celorazny” a v zlozeni nie je psenicna muka ani nic ine psenicne spominane. Je velmi husty a tvarom je to taky kvader. Ak to porovna clovek s normalnym chlebom, ma asi 3 az 4-krat mensi objem na rovnaku vahu.

  4. mik 1. apríla 2008

    od zaciatku roka viem, ze najlepsi chlieb je z domacej pekarne! :-)

  5. peter 1. apríla 2008

    súhlasím so seťom, tiež si kupujem moskovský, kyjevský či fínsky chlieb a tiež je na nich napísané, že sú celé z raže. nekupujem to kvôli chudnutiu, skrátka mi chutí. je vlhkejší, dlhšie vydrží a má výraznejšiu, nepilinovú chuť.

  6. aroslav 1. apríla 2008

    To je velmi nedobre, ako bylo len na zapadu Europy tako je práve teraz u nas- v Polsku, Slovensku, Madiarsku etc. Chlieb je horší, pekári daju vsehno len ne muke.. konservanty, aromaty.. skoro budu musial nabyvat chlieb na wychodie ;P

  7. tini 19. júla 2009

    No, podla mna je jasne, ze v raznom chlebe musi byt teda minimalne aspon vacsina raznej muky. Avsak v tomto chlebiku, co tu je odfoteny, je zjavne viac muky psenicnej, 39%, tak to som fakt zvedava, kolko percent tam je raze – urcite menej, pretoze prisady musia byt uvedene v poradi od najvacsieho podielu k najmensiemu. Mne by nevadilo, ak by v raznom chlebe bolo trocha muky psenicnej, napr. do 20%. Klamstvo v tomto pripade je prave v tom, ze je velkym slovo RAZNY. A je to tak v drtivej vacsine chlebikov, aj celozrnnych. Celozrnnym chlebom nazyvaju kdeco, len nie naozaj celozrnne, lebo take sa na trhu ani najst nedaju. Totiz celozrnny chlieb by mal byt pekarensky taky, ktory obsahuje 80% celozrnnej muky, a len 20 inej (tmavej, alebo bielej). Ale takyto chlebik najst..

  8. Miro Veselý 19. júla 2009

    V tesku som minule videl nový ražný chlieb, celkom dobrý. a billa vozí rakúske chleby, sú vynikajúce. ale to je bratislava, neviem, či to majú aj inde

  9. Juro 9. januára 2011

    Chlebiky ako Moskovska tehla , finsky a ine su ozaj aj chutovo dobre, avsak su z raznej muky ale nie z celozrnnej raznej muky a to je rozdiel, pre tych ktori chcu celozrnny chlieb.
    Osobne kupujem Slatinsky celozrnny chlieb, predavaju ho najma v bille a naozaj som si ho oblubil

  10. Irena 8. júla 2011

    Moja kniha o chlebe tiež odporuca dat do cesta aspon trochu psenicnej muky, aby sme dosiahli lepsi vysledok (otazka je, co je lepsi vysledok?). Tiez uvadzaju ze razny chlieb je dobre piect vo forme, lebo nedrzi tvar. A ze treba pouzivat chlebovy kvas nie drozdie. Peciem chlieb s raznym kvasom, kde je 90% raze a 10% psenice. Raznu muku miesam tmavu chlebovu a celozrnnu. Chlieb je velmi dobry, trvanlivy a nemam ziadny problem pri priprave. Ale teraz mi vrta v hlave, ci to fakt nepojde so 100% raznej, vyskusam.

  11. anna 22. februára 2013

    tento konkretne , je bez ecok, takze celko dobre, niaka kys citronova, enzymi a podobne , ja som robila razny chlebik z kvasku , ktory som si urobila sama doma, chlebik bol hustejsi a nakyslasty, ale zjedol sa cely, dala som do neho tekvicove a lanove semienka, bol chutny….

    psenica sa pridava koli tomu, ze obsahuje lepok, krory podporuje kvasenie, kysnutie,, bez psenickej muky sa urobi iba husty zakal,aj ked zjest sa urcite da :)

  12. Jarka 22. apríla 2013

    Dobrý deň,

    Chcela by som sa opýtať kde kupujete Moskovský chlieb? Je nato určená nejaká špeciálna predajňa,alebo ho zoženiem aj v Tescu? za odpoveď ďakujem :)

  13. agre 25. novembra 2013

    Kamarat kupuje v Bille tie chleby od Nagelreiter a dost si pochvaluje. Je tam velky podiel raznej muky, aj ked je drahsi, ale zas… tolko chleba aby ho zabilo tych par eur mesacne navyse nezje.

  14. cepo 8. januára 2014

    original komisar,co piekli pri blokade Stalingradu,obsahoval
    plevy,otruby,bunicinu-karton,a pomletu brezovu koru.Nebolo z coho piect.A ze takyto chlebik vyslamoval creva,niet pochyb.Americania by sa pos.ali,aj s ich hambacmi…hih.

  15. Viktor 21. novembra 2016

    Už máme prvé celozrnné chleby aj na Slovensku z Biopekárne v Dunajskej Lužnej. Pečú z bio obilnín, ktoré si melú na vlastných kameninových mlynoch a na väčšinu chlebov a aj rohlíkov používajú svoj vlastný vypestovaný kvások, žiadne kvasnice.
    Tieto chleby dostať vo väčšine Natur predajní v Bratislave a niektorých mestách na Slovensku.
    Treba okoštovať.
    Tu sa pokúsim dať ich popis 100% ražného chleba:
    BIO Celoražný celozrnný kváskový chlieb (Vegan)
    Popis
    100% celozrnný chlieb vyrobený prirodzeným procesom kysnutia bez použitia pekárenského droždia.
    Zloženie (alergény hrubo vyznačené): bio celozrnná múka ražná (53,32 %),voda, kvások (bio celozrnná ražná múka,voda), morská soľ, bio rasca, bio koriander, bio fenikel

    Výživové hodnoty na 100g výrobku:
    energia 730 kj / 175 kcal, Tuky: 1,0 g, z toho: – nasýtené mastné kyseliny 0,1 g
    Vláknina 7,1 g, Bielkoviny 6,1 g, Sacharidové jednotky: 3,8 SJ, Soľ 1,0 g
    Sacharidy 38 g,
    z toho: cukry 1,0 g

    Spotreba
    Trvanlivosť pri uskladnení v chladnom a suchom prostredí sú 4 dni

  16. danubia 1. septembra 2017

    Ano, nekupit ho. Lepsie by bolo ale, aby sa Slovaci naucili burit sa a nepripustit luhy -v inych krajinach by dali takeho vyrobcu, ktory psenicno-razny zvyraznuje ako razny dali na pranier alebo ho potrestali.

    A este jedna vec: Kto preboha kupuje v plastiku zabaleny chlieb…?! Na tu myslienku “nadherny razny chlieb” by som nikdy neprisla.

  17. Miro Veselý 1. septembra 2017

    danubia nuž s tým plastom sa to ani mne nepáči. Ale chlieb ktorý kupujem sa predáva v plaste a nie je na výber. A Slovákov netreba veľmi brať do úst. Rovnaké to je aj v Rakúsku. Aj tam sú chleby v plaste. A aj u nás sú chleby ktoré sa daj vložiť do sáčkov, ktoré dýchajú. Len akosi ešte nie celkom celozrnné :-)

  18. serpico 4. februára 2019

    …aká je to výhoda bývať v čarokrasnej Banskej Štiavnici….holka má predajničku Zero Waste a aj pečie chlebík…spaldový kváskový…brutálny ….jedna veľká báseň !!!

  19. Miroslav 4. februára 2019

    Kto povie, že celozrnná múka je preto drahšia lebo je ju ťažšie vyrobiť tak nemá pravdu.Prava celozrnná múka je proste len na jemno zomleté zrno bez omielania,vymierania a preosievana.Naopak biela múka sa musí vymielat ,takže je s ňou viac práce ale preto že je zbavená klíčkov a ostatných tukov je trvácnejsia ako celozrnná.Celozrnna je preto drahšia lebo na zdravom sa lepšie zarába.J to skrátka byznys.a bodka.Kupte si zdravé zrno ,,,plus mlinček,,,, a zomelte si doma 100 percentnu celozrnnú múku, vždy čerstvú a upečte si z nej ten najzdravší chleba.Dobru chuť.

  20. Alka 10. februára 2019

    Zdravim Mirko vaha ide dolu aj cm tak pol kg tyzdenne vsetko dodrziavam mohlo by ist aj viac co povies .Kde kupim zdrave zrno aby som si mohla zomliet colozrnnu muku . vopred ti dakujem za skvele rady a zdrave !!!!!!!

  21. Miro Veselý 10. februára 2019

    Alka je oveľa lepšie chudnúť pomalšie ako rýchlo. Takže držím palce. No a zrno sa dá kúpiť takmer kdekoľvek b biopotravinách, ale bežne som videl pšeničné zrno aj v hypermarkete. Pri väčšom nákupe asi jednoduchšie cez internet od niektorého mlynu.

Pridajte komentár:

Máte otázku, alebo chcete k článku niečo doplniť? Napíšte to sem. Odpoviem čo najskôr.

Vyplňte ešte: