Ako nás klamú pekári?

Odborníci na výživu odporúčajú jesť celozrnný chlieb a pečivo – kde ho však vziať? V hypermarketoch je to ako z reklamy na Vizír aby biela bola ešte belejšia. Veľké percento pečiva a chleba sa však zároveň dnes už tvári neuveriteľne celozrnne a zdravo. No stále sú to len výrobky z bielej múky.

Navyše pekári neraz zavádzajú aj v označení.

Napríklad na trhu sa už dlho dá vidieť chlieb, ktorý sa snaží získať konkurenčnú výhodu neprávom. Pri chudnutí je výhodnejšie uprednostniť ražný chlieb. To preto, že ražná múka má nižší glykemický index. Môžete si pozrieť tabuľku GI. Navyše pravý ražný chlieb často obsahuje aj viac octu, takže je o niečo kyslejší. Aj kyslosť môže mierne brzdiť vstrebávanie sacharidov a možno o milimeter znižuje glykemický index. Preto sa mnohí ľudia, čo si chcú strážiť hmotnosť obzerajú po ražnom chlebe. A hľa – je tu!

Chcete ražný chlieb. Šup ho do košíka. Kto by už čítal etikety?

Až pri lepšom pohľade na etiketu uvidíte, že chlieb výrobca síce označil korektne ako pšenično – ražný, akurát sa grafik pohral s veľkosťou písma v názve tak, aby vyvolal ilúziu, že kupujete chlieb ražný. Nuž čo.

Je to podobné, ako keby šofér povedal, že v autobuse preváža ŽENY. (Presnejšie 39 mužov + 13 žien.)

Nenaleťte preto výrobcom chleba a pečiva. Kontrolujte si, či je v zozname ingrediencí napísaná celozrnná múka.

  • V zložení výrobu 40% pšeničná múka, 14% celozrnná pšeničná múka.
  • Plnozrnný pekárenský výrobok.
  • Viaczrnný výrobok.
  • Fitness žemľa.
  • Špeciálny chlieb.
  • Korn bageta.
  • Trojzrnný chlieb.
  • Cereálne… (čokoľvek, platí aj pre multicereálny chlieb)
  • Špaldové… (čokoľvek)
  • …so semenami.
  • Grahamový…  (čokoľvek)
  • Drevorubačská bageta.
  • Sedliacka bageta.

Ani jeden z týchto príkladov NIE JE celozrnné pečivo či chlieb.

Hľadajte označenie “celozrnné”. U nás to podľa predpisov a potravinárskeho kódexu znamená, že ide o výrobok z celozrnnej múky. Celozrnná znamená, že je vyrobená mletím celých zŕn vrátane klíčkov a obalov. Tie obsahujú pre zdravie prospešné látky – vláknina, vitamíny a minerály. Mimochodom, zvyčajne aj chuť je lepšia – dokonca aj keby ste piekli bábovku, tak z celozrnnej múky má plnšiu chuť.

Výroba celozrnnej múky je však náročnejšia ako výroba bielej. Preto býva drahšia. Navyše celozrnná múka sa rýchlejšie kazí – pomleté klíčky sú hlavným vinníkom. Takže pre výrobcov je pohodlnejšie vyrobiť bielu múku. Ľudia sa nesťažujú.

Pri výbere múky (ale aj pečiva) sa nenechajte ukolísať atraktívnymi názvami ako je grahamová múka či pečivo. Grahamová múka vzniká zomletím zrna a primiešaním otrúb. To je už vcelku fajn – aspoň trocha vlákniny. No ostatných prospešných látok je v takej múke málo. Grahamové rožky sa tak od bielych líšia naozaj len veľmi málo.

Kde nič nie je, ani zákazník neberie

Viem. Teraz ma vlastne právom napadnete, ako dobre sa mi to píše. Nejaký paštikár z Bratislavy, obklopený predajňami všetkého druhu. Tam sa vybrať dá. Čo ale v prípade, že žijete v menšej dedine?

V menších mestách často vôbec nie je možné kúpiť celozrnné výrobky. Tu je situácia komplikovanejšia. Ak je nejaké nákupné centrum príliš od ruky, nedá sa tam chodiť takmer každý deň. Potom je riešením kupovať naraz väčšie množstvo, naraz, alebo si piecť vlastný chlieb.

Lepšie je robiť si radšej svoj vlastný, domáci chlieb..

V chladničke vám vydrží niekoľko dní.

Motivačný kurz chudnutia

Prihláste sa na rýchlokurz chudnutia. E-mailom vám pripomeniem váš zámer a navrhnem, čo robiť. Dostanete aj e-knihu 100 tipov ako schudnúť. Kurz je zadarmo. 

Zasielanie kurzu sa dá kedykoľvek zrušiť. Podrobnosti o kurze sú tu… Informácie o ochrane osobných údajov nájdete tu.

Ak vás nezmotivuje tento kurz, ani kniha, tak sa pozrite do zrkadla. Niekedy to stačí.

Vo svojej knihe Jedálniček na chudnutie zvyčajne odporúčam jesť Slatinský celozrnný chlieb.

Je chutný, má správne zloženie a v xhladničke vydrží s prehľadom aj niekoľko dní. Na jedno jedlo pri chudnutí počítajte tak 3 až 4 plátky.

Pozor, Slatinská pekáreň vyrába aj bežný chlieb, ktorý síce je tmavý, ale nie celozrnný.

Okrem toho sú na trhu aj chleby s vyššou trvanlivosťou. Rôzne také tie hutné, ťažké a kyslasté – hlavne však celozrnné. Napríklad:

Fit deu celozrnný ražný chlieb. Je výborný chuťovo, avšak pozor. Jeho chuť je pomerne kyslá. Zvyčajne mi to chutí pár dní a potom nejaké týždne nemám chuť ani keby bol zadarmo. Počítjte s ním preto radšej ako s rezervou, ktorú si dáte občas. Pri chudnutí nemusíte zjesť celé balenie naraz, avšak keby ste boli v teréne a nezjete nič iné len tento chlebík, tak ste mali fajn jedlo.

Nakoniec klasika – Knekebrot. Na trhu je viacero výrobcov tohto celozrnného chleba. Vyskúšajte si ich viacero. Jeden z väčších výrobcov máva pravidelne čudný puch – ako keby stál v sklade, v ktorom sú myši. Ten teda nekupujem.

Nakoniec: Nebojte sa chleba pri chudnutí! Problémom by sa stal len v prípade, že ho na posedenie zjete celý peceň. Viem, to nie je problém, robieval som to. Tu ale nie je problémom chlieb, ale šialenstvo pahltníka. Zvyčajne sa priberá skôr z toho, čo na chlebe máte natreté.
Miro Veselý

Miro Veselý

O autorovi článku: Zdravej výžive a chudnutiu sa venujem od roku 2004. Vydal som postupne niekoľko kníh o chudnutí. Najnovšia sa volá Jedálniček na chudnutie a sú v nej všetky potrebné informácie o chudnutí, ktoré čitateľ potrebuje na to, aby dosiahol výsledky. Pre tých, čo si knihu nechcú kúpiť je tu tento web. Nájdete tu informácie bezplatne. V článkoch a knihách vychádzam z poznatkov z klinickej obezitológie, odporúčaní WHO. Informácie priebežne konzultujem s lekármi aj fyzioterapeutmi a preto by malo byť bezpečné, ak sa nimi bude riadiť dospelý a zdravý, len obézny človek. Pred chudnutím je ale vhodné, aby ste sa vždy poradili aj so svojím lekárom.

22 Odpovedí

  1. Razny a navyse este kvaskovy chlieb pecie firma ASON a maju ho napriklad v Bioparku na Karadzicovej. Nebudete chciet iny.

  2. Pekári nás neklamú! Naopak. Je od pekárov korektné, keď na etikete uvádzajú, že sa jedná o pšenično-ražný, resp. ražno-pšeničný chlieb. Čisto ražný chlieb sa vyrobiť nedá. Teda dá, ale bol by nepredajný, nemal by žiaden tvar a na chlieb na aký sme zvyknutý by sa vôbec nepodobal. Je to dané technológiou výroby, ale hlavne štruktúrou zloženia obilných bielkovín, ktoré sú u pšenice a u raži diametrálne odlišné. To však je na odbornú a nie laickú diskusiu. Každý “ražný” chlieb musí obsahovať väčšie alebo menšie percento pšeničnej múky. Aj tzv. ruský komisar ktorý sa v Bratislave pokusne piekol v osemdesiatych rokoch v hranatej forme obsahoval určité percento pšeničnej múky. Tak isto Bevit. Pamätníci si isto spomenú. Pekári sa teda správajú čestne a nanajvýš korektne.

  3. A hlavne je, ze kupujem 100% razny chlieb, tzv. Moskovsky chlieb. :) Napisane na etikete “celorazny” a v zlozeni nie je psenicna muka ani nic ine psenicne spominane. Je velmi husty a tvarom je to taky kvader. Ak to porovna clovek s normalnym chlebom, ma asi 3 az 4-krat mensi objem na rovnaku vahu.

  4. súhlasím so seťom, tiež si kupujem moskovský, kyjevský či fínsky chlieb a tiež je na nich napísané, že sú celé z raže. nekupujem to kvôli chudnutiu, skrátka mi chutí. je vlhkejší, dlhšie vydrží a má výraznejšiu, nepilinovú chuť.

  5. To je velmi nedobre, ako bylo len na zapadu Europy tako je práve teraz u nas- v Polsku, Slovensku, Madiarsku etc. Chlieb je horší, pekári daju vsehno len ne muke.. konservanty, aromaty.. skoro budu musial nabyvat chlieb na wychodie ;P

  6. No, podla mna je jasne, ze v raznom chlebe musi byt teda minimalne aspon vacsina raznej muky. Avsak v tomto chlebiku, co tu je odfoteny, je zjavne viac muky psenicnej, 39%, tak to som fakt zvedava, kolko percent tam je raze – urcite menej, pretoze prisady musia byt uvedene v poradi od najvacsieho podielu k najmensiemu. Mne by nevadilo, ak by v raznom chlebe bolo trocha muky psenicnej, napr. do 20%. Klamstvo v tomto pripade je prave v tom, ze je velkym slovo RAZNY. A je to tak v drtivej vacsine chlebikov, aj celozrnnych. Celozrnnym chlebom nazyvaju kdeco, len nie naozaj celozrnne, lebo take sa na trhu ani najst nedaju. Totiz celozrnny chlieb by mal byt pekarensky taky, ktory obsahuje 80% celozrnnej muky, a len 20 inej (tmavej, alebo bielej). Ale takyto chlebik najst..

  7. V tesku som minule videl nový ražný chlieb, celkom dobrý. a billa vozí rakúske chleby, sú vynikajúce. ale to je bratislava, neviem, či to majú aj inde

  8. Chlebiky ako Moskovska tehla , finsky a ine su ozaj aj chutovo dobre, avsak su z raznej muky ale nie z celozrnnej raznej muky a to je rozdiel, pre tych ktori chcu celozrnny chlieb.
    Osobne kupujem Slatinsky celozrnny chlieb, predavaju ho najma v bille a naozaj som si ho oblubil

  9. Moja kniha o chlebe tiež odporuca dat do cesta aspon trochu psenicnej muky, aby sme dosiahli lepsi vysledok (otazka je, co je lepsi vysledok?). Tiez uvadzaju ze razny chlieb je dobre piect vo forme, lebo nedrzi tvar. A ze treba pouzivat chlebovy kvas nie drozdie. Peciem chlieb s raznym kvasom, kde je 90% raze a 10% psenice. Raznu muku miesam tmavu chlebovu a celozrnnu. Chlieb je velmi dobry, trvanlivy a nemam ziadny problem pri priprave. Ale teraz mi vrta v hlave, ci to fakt nepojde so 100% raznej, vyskusam.

  10. tento konkretne , je bez ecok, takze celko dobre, niaka kys citronova, enzymi a podobne , ja som robila razny chlebik z kvasku , ktory som si urobila sama doma, chlebik bol hustejsi a nakyslasty, ale zjedol sa cely, dala som do neho tekvicove a lanove semienka, bol chutny….

    psenica sa pridava koli tomu, ze obsahuje lepok, krory podporuje kvasenie, kysnutie,, bez psenickej muky sa urobi iba husty zakal,aj ked zjest sa urcite da :)

  11. Dobrý deň,

    Chcela by som sa opýtať kde kupujete Moskovský chlieb? Je nato určená nejaká špeciálna predajňa,alebo ho zoženiem aj v Tescu? za odpoveď ďakujem :)

  12. Kamarat kupuje v Bille tie chleby od Nagelreiter a dost si pochvaluje. Je tam velky podiel raznej muky, aj ked je drahsi, ale zas… tolko chleba aby ho zabilo tych par eur mesacne navyse nezje.

  13. original komisar,co piekli pri blokade Stalingradu,obsahoval
    plevy,otruby,bunicinu-karton,a pomletu brezovu koru.Nebolo z coho piect.A ze takyto chlebik vyslamoval creva,niet pochyb.Americania by sa pos.ali,aj s ich hambacmi…hih.

  14. Už máme prvé celozrnné chleby aj na Slovensku z Biopekárne v Dunajskej Lužnej. Pečú z bio obilnín, ktoré si melú na vlastných kameninových mlynoch a na väčšinu chlebov a aj rohlíkov používajú svoj vlastný vypestovaný kvások, žiadne kvasnice.
    Tieto chleby dostať vo väčšine Natur predajní v Bratislave a niektorých mestách na Slovensku.
    Treba okoštovať.
    Tu sa pokúsim dať ich popis 100% ražného chleba:
    BIO Celoražný celozrnný kváskový chlieb (Vegan)
    Popis
    100% celozrnný chlieb vyrobený prirodzeným procesom kysnutia bez použitia pekárenského droždia.
    Zloženie (alergény hrubo vyznačené): bio celozrnná múka ražná (53,32 %),voda, kvások (bio celozrnná ražná múka,voda), morská soľ, bio rasca, bio koriander, bio fenikel

    Výživové hodnoty na 100g výrobku:
    energia 730 kj / 175 kcal, Tuky: 1,0 g, z toho: – nasýtené mastné kyseliny 0,1 g
    Vláknina 7,1 g, Bielkoviny 6,1 g, Sacharidové jednotky: 3,8 SJ, Soľ 1,0 g
    Sacharidy 38 g,
    z toho: cukry 1,0 g

    Spotreba
    Trvanlivosť pri uskladnení v chladnom a suchom prostredí sú 4 dni

  15. Ano, nekupit ho. Lepsie by bolo ale, aby sa Slovaci naucili burit sa a nepripustit luhy -v inych krajinach by dali takeho vyrobcu, ktory psenicno-razny zvyraznuje ako razny dali na pranier alebo ho potrestali.

    A este jedna vec: Kto preboha kupuje v plastiku zabaleny chlieb…?! Na tu myslienku “nadherny razny chlieb” by som nikdy neprisla.

  16. danubia nuž s tým plastom sa to ani mne nepáči. Ale chlieb ktorý kupujem sa predáva v plaste a nie je na výber. A Slovákov netreba veľmi brať do úst. Rovnaké to je aj v Rakúsku. Aj tam sú chleby v plaste. A aj u nás sú chleby ktoré sa daj vložiť do sáčkov, ktoré dýchajú. Len akosi ešte nie celkom celozrnné :-)

  17. …aká je to výhoda bývať v čarokrasnej Banskej Štiavnici….holka má predajničku Zero Waste a aj pečie chlebík…spaldový kváskový…brutálny ….jedna veľká báseň !!!

  18. Kto povie, že celozrnná múka je preto drahšia lebo je ju ťažšie vyrobiť tak nemá pravdu.Prava celozrnná múka je proste len na jemno zomleté zrno bez omielania,vymierania a preosievana.Naopak biela múka sa musí vymielat ,takže je s ňou viac práce ale preto že je zbavená klíčkov a ostatných tukov je trvácnejsia ako celozrnná.Celozrnna je preto drahšia lebo na zdravom sa lepšie zarába.J to skrátka byznys.a bodka.Kupte si zdravé zrno ,,,plus mlinček,,,, a zomelte si doma 100 percentnu celozrnnú múku, vždy čerstvú a upečte si z nej ten najzdravší chleba.Dobru chuť.

  19. Zdravim Mirko vaha ide dolu aj cm tak pol kg tyzdenne vsetko dodrziavam mohlo by ist aj viac co povies .Kde kupim zdrave zrno aby som si mohla zomliet colozrnnu muku . vopred ti dakujem za skvele rady a zdrave !!!!!!!

  20. Alka je oveľa lepšie chudnúť pomalšie ako rýchlo. Takže držím palce. No a zrno sa dá kúpiť takmer kdekoľvek b biopotravinách, ale bežne som videl pšeničné zrno aj v hypermarkete. Pri väčšom nákupe asi jednoduchšie cez internet od niektorého mlynu.

  21. Najlepšie je piecť si vlastný kváskový chlieb. Chuť geniálna, kvalita zaručená!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Najnovšie pridané

Čo zmeniť pri jedení, aby ste chudli?

Prečítajte si niekoľko overených tipov, ako zmeniť svoje správanie pri jedení. Možno vám tieto rady pripadnú príliš úzkostlivé, ale práve dôslednosť a disciplína vám pomôžu

Ako variť pri chudnutí a pre zdravie

Okrem výberu potravín a surovín v obchode je dôležité aj to, ako jedlá pripravíte. Aj to môže byť pre mnohých ľudí nepríjemné – rokmi overené

Jojo efekt

Jojo efekt je zákonitý jav. Týka sa každého, kto chudne rýchlo a potom to už nezvládne. Počas diéty človek chudne a po diéte priberá. To

Ako chudol Miro Veselý – príbeh

V tomto článku nájdete rýchly prehľad, ako som chudol. Míľniky kde sa mi nedarilo i darilo. Prístupy, ktoré som skúsil plus pár fotografií. Aktualizujem ho.

Chudnutie začína v ústach

Veľa ľudí si neuvedomuje, ako zásadne ovplyvňuje kvalita stravy náš život. Obezita a nadváha sú len vrcholom ľadovca. Netreba opakovať samozrejmosti, že bez stravy umrieme

Zdravá výživa

Málokto by asi vedel rýchlo povedať, čo presne pod slovným spojením “zdravá strava”, alebo “zdravá výživa” má rozumieť. Problémom je, že odborníci to už dnes

Prečítajte si

Motivačný kurz chudnutia

Prihláste sa na rýchlokurz chudnutia. E-mailom vám pripomeniem váš zámer a navrhnem, čo robiť. Dostanete aj e-knihu 100 tipov ako schudnúť. Kurz je zadarmo.  

Zasielanie kurzu sa dá kedykoľvek zrušiť. Podrobnosti o kurze sú tu… Informácie o ochrane osobných údajov nájdete tu.

Ak vás nezmotivuje tento kurz, ani kniha, tak sa pozrite do zrkadla. Niekedy to stačí.