Miro Veselý, chudnutie-ako.sk

Domáci chlieb z pekárničky

Píše Miro veselý od roku 2004.

Aj doma je možné upiecť si domáci chlieb, no je to práca, ktorá zaberie 3 ž 4 hodiny práce a námahy. Nudné čakanie na kysnutie cesta vás neuvoľní odísť preč, nesmiete na vec zabudnúť. Ak nie ste pekári, každý jeden kus chleba bude celkom iný, aj keby ste sa pritom postavili na hlavu.

Začnem historickým exkurzom :-) do pečenia domáceho chleba. V prastarých dobách sa domáci chlieb piekol tak, že sa rukami (!) za použitia fyzickej (!) sily vlastných (!) svalov (!) vytvorilo cesto, ktoré sa potom znovu použitím telesných pohybov (!) pekára (!) prenieslo do pece, kde bolo tepelne namáhané, kým nezmenilo svoju konzistenciu na hmotu, ktorú nazývame chlieb.

Dnes máme modernú dobu. Nikto sa už nechce hýbať, svaly chceme šetriť viac, než čas. A tak tučnieme, zatiaľ čo chlieb sa vyrába sám s použitím sily kovovej lopatky poháňanej elektrikou. Proste upiecť domáci chlieb normálnej konzistencie, vzhľadu a chuti je vec pre začiatočníka prakticky nedostupná. Bodka. Toľko ku zastaranému spôsobu.

Chlieb a naše zdravie

Keďže sa venujem chudnutiu a zdravšej strave, narazil som na vážny problém súčasnosti – na trhu sa prakticky nenachádza normálny chlieb, ktorý by zodpovedal kritériám racionálnej výživy.

Výrobcovia a predajcovia chleba sú tlačení k tomu, aby vyrábali čo najlacnejšie chleby, ktoré sa zároveň dobre predávajú. Aby sa chlieb predával, stačí, aby bol riadne posolený (presolený) a aby obsahoval dosť bielej múky. Výrazná chuť predá. Aj preto na trhu nenájdete naozaj celozrnné chleby (česť výnimkám). Nájdete chleby viaczrnné, či tmavé, to však neznamená, že sú aj zdravé. Tmavé sú z karamelu a nie od celozrnnej múky.

Aby výrobcovia nenarazili na problém so zákonom (aby chlieb mohol byť označený, ako celozrnný, musí splniť rôzne kritériá), označujú svoje chleby pojmom “špeciálny chlieb”…

Mnoho ľudí siaha po rôznych pekárskych výrobkoch v nádeji, že ulahodia svojmu zdraviu. V (oprávnenom) strachu z bielych rožkov si kúpia rožky grahamové – tie však stačí zabaliť do papiera, aby ste videli, koľko pustia mastnoty…

Samostatnou kapitolou potom je trvanlivosť. Bežný chlieb, či pečivo vám buď splesnie takmer “na počkanie”, alebo ide o tak šikovnú zmes chemikálií, že ten zvyšok chleba okolo nich sa už neskazí nikdy. Ani neviem, či na takýchto silne konzervovaných výrobkoch je horšie to, že

  • sú vyrobené z prevahy bielej múky (vysoký glykemický index, veľa energie, málo nutrične hodnotných látok)
  • sú presolené (zbytočne vysoký obsah sodíka)
  • obsahujú množstvo konzervačných látok (načo sa napchávať chémiou, ak to nie je nutné?)

Preto stojí za úvahu túto základnú potravinu nedolovať v baniach zvaných hypermarket, ale vyrábať si ju podomácky. Iste – piecť chlieb klasickou cestou nie je veľmi atraktívna cesta pre zamestnaného človeka. Máme tu však baľšáju ťechňiku, ktorá to zariadi za nás.

5 minút a je to!

Slovom “a je to” nechcem vyvolať asociáciu s animovaným seriálom o dvoch nešikovných domácich majstroch. Myslím to vážne – príprava chleba naozaj zaberie odhadom asi 5 minút, ba možno menej.

V tom čase sa dá vybaliť droždie, naliať vodu, navážiť trocha múky, sypnúť soli a rasce, zaklapnúť a stlačiť 3 gombíky. Presne toľko totiž stačí na to, aby ste si upiekli domáci chlieb.

Domáca pekárnička chleba

Zariadenie, ktoré stojí zhruba 2 až 4 tisíc. Debnička, ktorá si vyžiada svoj priestor – na to treba myslieť hneď na úvod. Prístroj, ktorý zaistí všetko. Od miesenia cesta na múku, kysnutia až po pečenie. Okrem chleba v ňom možno robiť aj iné pekárske výrobky, dokonca aj variť lekvár. Zamerajme sa však na domáci chlieb.

Výsledok nebude tvarovo a chuťovo porovnateľný s “profesionálnym” chlebom.

Naopak – upečiete domáci chlieb, ktorý nebude vyzerať dobre. Bude síce oveľa zdravší, ako ktorýkoľvek z obchodu, ale ľudia, ktorí sa o racionálnu výživu nestarajú vám ho jesť nebudú. Bude tvrdý. Ale bude váš.

Výhody domáceho chleba sú vcelku jasné:

  1. Pečiete len z múky, akú nasypete. Žiadne nejasnosti, či je chlieb celozrnný, alebo aký vlastne je. Môžete ho piecť z ražnej múky. Bude tvrdý a ťažký, ale zároveň bude mať nízky glykemický index, čo sa veľmi hodí pri chudnutí.
  2. Solíte len toľko, koľko do chlebíka nasypete. Ak chudnete, obmedzujete soľ a slané z mnohých dôvodov. (Na soľ sa vytvára tolerancia, takže čím viac solíte, tým viac znesiete – ale soľ má pritom negatívne účinky na zdravie. Zvyšuje krvný tlak, zadržiava v tele vodu, slaný pokrm zvádza ku maškrtnosti, bežné potraviny už potom “nemajú chuť”…).
  3. Do chleba nenasypete žiadne “Éčka”, čiže konzervačné látky. Napriek tomu vám domáci chlieb v chladničke vydrží asi týždeň – to je aj obdobie, za aké jedna chudnúca bytosť má taký bochník akurát pospásať.
  4. Viete, koľko je v chlebe cukru. Áno, aj cukor môže byť súčasťou chleba.
  5. Poznáte množstvo a kvalitu oleja, ktorý je v chlebe. Nemusí tam byť nevyhnutne, ale môže.
  6. Suma sumárum: dokážete si presne vypočítať energetickú hodnotu svojho chleba.

K domácemu pečeniu chleba ma “dokopal” fakt, že v bežných obchodoch proste nie je možné naďabiť na 100% celozrnný chlieb. Iba rôzne chleby silne posolené, alebo priamo presolené, s neznámou energetickou a nutričnou hodnotou.

Ako sa pečie domáci chlieb?

Asi najjasnejší bude priamo recepis. Príprava chleba trvá niekoľko desiatok sekúnd. Potom nasleduje asi trojhodinové pečenie a hodinu chladnutie. Hotovo, môžete jesť.

Môj automatizovaný univerzálny recept na domáci chlieb

Múka delene voda = 350:250. V gramoch. Múku môžete sypať akú chcete, alebo múky miešajte. Vždy z toho vznikne niečo trocha iné, ale veď nech!

Do odmerky namerajte 250 mililitrov horúcej vody, stačí horúca z vodovodu. V nej rozpustite polievkovú lyžičku cukru a jedno celé droždie, aké bežne dostať v potravinách. Nič sa nestane, ak z neho odlúpnete kúsok na koštovku. Droždie vodu ochladí na vlažnú. Za pár minút sa začne tvoriť pena, to droždie začína pracovať.

Poznámka ku droždiu: Podľa výrobcov chleba sa má použiť droždie sušené. To dodržte, ak chcete pekárničku použiť v režime oneskoreného pečenia. Napríklad večer nasypete do pekárničky ingrediencie, zaklapnete a nastavíte, aby začala piecť ráno o tretej. O siedmej potom máte hotový čerstvý, celkom horúci chlieb a zobudíte sa do pôsobivej vône. Pozor však – počas miesenia cesta je pekárničku asi 20 minút počuť. V menších bytoch to môže byť problém.

Takže droždie sa už zoznamuje so sladkou vodou. Medzitým si navážte múku.

Domáci chlieb

Potrebujete váhu na váženie múky. V nej navážte 350 gramov nejakej múky – alebo kombináciu niekoľkých múk.

Zásada: čím viac bielej múky dáte, tým vzdušnejší, ľahší domáci chlieb vznikne. Ak chcete používať bielu múku, odporúčam snoriť po takzvanej “chlebovej” múke. Máva označenie T-650.

  • Kto chce piecť domáci chlieb tak, aby obsahoval veľa vitamínov, volí múku celozrnnú.
  • Ražná múka je síce na chudnutie výhodnejšia, chleby z nej však sú dosť nevzhľadné, aspoň tie prvé pokusy.
  • Pšeničná múka celozrnná dáva oveľa lepšie výsledky.
  • Špaldová múka býva tiež trocha problémovejšia, podobne ovsená múka.

100% celozrnný domáci chlieb bude ťažký a tmavý. Dosť pravdepodobne nebude chutiť mládeži odchovanej na hamburgeroch…

Domáci chlieb

Namiesto múky môžete sypať aj všeličo iné! Napríklad pšeničné otruby, alebo sušené pšeničné klíčky… Všetko sa zvykne dať kúpiť v bežných obchodoch. Otruby sú dobré na zvýšenie podielu vlákniny. Nasypte tak 30 gramov otrúb a domáci chlieb bude tak zdravý, až bude vrčať :-)

Domáci chlieb

Navyše, teda už nie na váhu môžete chlebu dopriať na okoštovanie napríklad slnečnicové semená, tekvicové, či ľanové. Môžu byť drobné kúsky orieškov.

Rasca je nutná!

Vrelo vám odporúčam nasypať tam poctivú hrsť rasce – bez nej domáci chlieb nemá chlebovú chuť! Nepoužite však mletú rascu – tej chuť sa kamsi stratí. Sypte celú rascu. Nešetrite ňou.

Olej. Môžete naliať za 2 až 4 polievkové lyžice oleja – napríklad olivového.

Domáci chlieb

Soľ. Nevyhnutnosť. Dajte opatrnú čajovú lyžičku soli. Nasypte ju až nakoniec na múku, droždie sa so soľou nemá rado, tak nech sa stretnú až počas miešania cesta.

Už sa mi podarilo pri pečení na soľ zabudnúť. Ten chlieb naozaj nebol práve chutný. Bol zvláštny, zjedol som ho, ale bol to silný zážitok, vďaka ktorému už na soľ zrejme nikdy nezabudnem. :-)

Veľkou výhodou však je, že si sami regulujete stupeň slanosti chlebíka… Postupne môžete znížiť dávku soli na pol lyžičky a stále to bude v poriadku – na chuť slaného sa totiž vytvára tolerancia.

Kto solí veľa, musí soliť stále viac a stále mu je málo. Stúpa krvný tlak, začínajú zdravotné ťažkosti – niekedy len z dôvodu nezmyselne vysokých dávok soli. Preto odporúčam: skúste sa potrápiť niekoľkými týždňami takmer neslanej diéty (nič neprisáľať). Za ten čas sa vám vráti normálna chuť a začnú vám byť príjemné aj jedlá s minimálnym obsahom soli. A verte, že to na zdraví naozaj pocítite.

Na dno pekárničky nalejte mierne nakvasenú vodu s droždím, ktorú už máte podchystanú. Na to nasypte navážené múky.

Domáci chlieb

Nalejte olej, posoľte. Zapnite pekárničku a zatvorte ju.

Domáci chlieb

Začiatočníci a zvedavci sa budú chvíľku pozerať, čo robí cesto, či netreba črpnúť vody.

Pekárničku už viac neotvárajte. Zahrieva cesto na vhodnú teplotu, tak ho netreba vetrať. Cesto bude asi 2 hodiny kysnúť a tretiu hodinu sa bude piecť.

Po upečení chleba pozor! Pekárnička a obzvlášť jej obsah sú mimoriadne horúce. Aj keď vôňa vás bude neodolateľne vábiť ku okoštovaniu, nerobte to. Mohli by ste si navodiť nepríjemné popáleniny.

Výsledky

Pripravte sa na to, že váš prvý chlieb možno bude vyzerať, ako tenká placka pofidérneho tvaru.

Domáci chlieb

Aj keď nevyzerá dobre, je chutný.

Domáci chlieb

Iný chlieb – plno semien vo vnútri. Je zo 100% celozrnnej ražnej a ovsenej múky, takže je tvrdý, ako pečeň profesionálneho opilca. Ale vynikajúci. Celozrnná múka má nižší glykemický index, preto sa ideálne hodí na chleby pre chudnúcich a pre ľudí s nábehom na nadváhu.

Domáci chlieb

Vyšší, ľahší chlieb s pridanou bielou múkou. Na ňom si ukážeme hlavný nedostatok domácich pekárničiek:

Jamy po miesidlách

Domáci chlieb

V pekárničke je jeden, alebo viac hákov, ktoré miesia cesto. Ostanú zanorené v chlebe a po ich vybratí zostanú v chlebe jamy. Je to veľmi čierne miesto domácich chlebov pečených robotmi.

Domáci chlieb

Asi 3 krajce chleba nebudú nikdy celé. Žiaľ, taká je pravda.

Záver

Takže taká je prax s domácou pekárničkou. Múku na pečenie si môžete navážiť na niekoľko pečení chleba vopred, potom príprava zaberie iba niekoľko sekúnd.

Záverečné ustanovenia:

  • Vôňa čerstvého domáceho chleba sa žiaľ nedá zachytávať do igelitových vreciek. Skúšal som.
  • Tip: excelentný je tento chlieb ak ho nahrubo pokvapkáte gebuzinou, ktorú získate tak, že prepasírujete cesnak, pridáte lyžicu olivového oleja a symbolicky frknete soli. Olivový olej, aj cesnak sú zdravé a dôležité pre zdravých i odtučňovaniachtivých ľudí.

 

Komentáre k článku: Domáci chlieb z pekárničky

  1. EvaEva 15. júna 2006

    Mirko, neskúšal si zamiesiť cesto s cmarom, kefírom alebo srvátkou? Je to veľmi dobré, chutné a nadýchané.

  2. Miro Veselý 15. júna 2006

    EvaEva: dal som miesto vody cmar, nijaký významný rozdiel nebol

  3. EvaEva 15. júna 2006

    Mirko, no vidíš, ja som zase neskúšala s vodou, možno ani ja nezistím rozdiel :-))

  4. Ayleen 15. júna 2006

    Miro: Chlebíky vyzerajú dobre, do toho prostredného by som sa hneď pustila. Už nech opustím študentské časy, bude viac financií aj miesta na podobné prístroje :)

  5. Miro Veselý 15. júna 2006

    EvaEva: v ručnom zistíš, ale tieto strojochleby som sa ešte nenaučil rozoznávať. sú rozdiely, ale podľa mňa nedôležité.

  6. Lydia 16. júna 2006

    Miro: zlepsovak na diery po hakoch, ked si doma pocas miesenia a mas cas a nervy sa v tom rypat: ked sa domiesi a nastava cas potrebny na kvasenie chleba, strc ruku do sacku s mukou a ponor ju do namieseneho cesta. Vytiahni hak (haky). Potom sa upecie iba s dierou po oske, nie s celym hakom. POZOR na rozdielne programy, moj este pocas kysnutia 2-3 krat premiesi (zrazi) cesto. Vtedy sa maju haky vyberat az po tom poslednom premieseni. Medzi nami – na tuto operaciu som ja vzdy prilis leniva a robila som ju iba v pociatkoch pekarenskeho nadsenia. Teraz iba ked chcem niekomu chlieb darovat…

  7. Larry 16. júna 2006

    Ahojte

    Mozete povedat aj skusenosti s konkretnymi znackami a modelmi pekarni? V elektrodome je cca 6 modelov od styroch firiem od 2500 do 7000.
    Podla coho sa treba rozhodovat?

  8. Jana 16. júna 2006

    Ja som dostala pekárničku už na Vianoce a dodnes sa na chlieb z nej teší celá rodina.Tá vôňa, ktorá sa pri pečení rozlieha po dome je super. Vyskúšali sme rôzne recepty cez chutné až po taký, ktorý sme museli hodiť nášmu psovi až sme sa dopracovali k jednému podľa nás najlepšiemu receptu. Tak Vám ho ponúkam:

    200 g múky T650
    200 g celozrnnej múky
    pol čajovej lyžičky soli
    zrniečka – tekvicové, slnečnicové
    občas pridávam aj podrvené ovs.vločky
    5 pol.lyžíc olivového oleja
    1 pol. lyžica jabl. octu
    kvások: pol kocky kvasníc nechať nabobtnať v 220 ml vody v ktorej sme rozpustili malú lyžičku medu.

    Chlieb má väčšinou fajn tvar – naša nádoba na pečenie je podlhovastá, chlieb nakysne a je z neho pekný bochník. Diery po hákoch nám vôbec nevadia.
    Želám krásnu vôňu a dobrú chuť.

  9. Miro Veselý 16. júna 2006

    Larry: my sme kupovali podľa značky a referencií ktoré modely sa viac kazia. kopa ľudí má tú najlacnejšiu etu a vraj sú spokojní. viac o tom neviem, ale na webe sú stránky na túto tému na inej diskusii postol Palik tip na tieto weby:
    sweb.cz/hafca.h/
    http://www.mybox.cz/pekarny/
    http://www.domaci-pekarny.cz/peceme/

  10. Tony 26. júna 2006

    Ja pouzivam tie susene kvasnice a som velmi spokojny. Je fakt, ze davam na 80% piect na noc, rano s cerstvym chlebom a vonavou kuchynou ma nieco do seba. V cechach som zohnal jemno mletu celozrnnu psenicnu a raznu muku a to miesam pol na pol z bielou a chlieb splnuje vsetky poziadavky. Davam tam aj vsetky typy vlociek asi 80g cez noc v pohode vo vode zmeknu a v chlebe ani netusim ze su. A samozrejme sezam, lan, slnecnicu.
    Mam Etu, 2 hakovu a som s nou spokojny.

  11. ouzovka 3. júla 2006

    v piatok som testovala fungl novú etu siesta. dala som do nej suroviny “co dum dal”:kvások podľa návodu, hrubá, hladká múka, kukuričná krupica, biely jogurt, ľanové a slnečnicové semiačka a výsledok bol krásny žltučký a celkom jedlý: žožrali sme polovičku ca 800g bochníka na raňajky:-)))
    akurát trochu bolo cítiť kvasnice a navrchu bol trošku preliačený – no holt pekár náturista, he,he, he

  12. Ayleen 3. júla 2006

    Takže budúci mesiac bude pakárnička, už sa teším. dá sa v pekárničke piecť Ivov chlieb? Treba upraviť množstvo surovín, pomer?

  13. Miro Veselý 3. júla 2006

    Ayleen: pokiaľ viem, tak nedá. ja som ani neskúšal.

  14. kaco 3. júla 2006

    ouzovka: prichut po kvasnicach sa da zredukovat pridanim octu. nejaky lepsi ako ten chemicky. jablcny alebo biely vinny. a pridat tak 1-2 pol. lyzice
    Druha moznost, je pridat trochu medu.
    Obidve moznosti ma v recepe o 6 poschodi vyssie Jana
    Ayleen: podla mna Ivov chlieb by sa dal upiect aj v pekarnicke v rezime Quick/Schenll – tu su recepty bez kvasnic, s praskom do peciva. Treba skusit. Neviem aku konzistenciu ma Ivov chlieb po upeceni, ci pojdu z neho haky vydolovat. Ja peciem chleba s velmi podobnym receptom, ale s kvaskom

  15. Ayleen 3. júla 2006

    kaco: to by určite chcelo vybrať háky po miesení a nepiecť chlieb s nimi, pretože je dosť hutný.

  16. Miro Veselý 18. júla 2006

    Páni a dámy, skúsil som vyrobiť chlieb z múky zomletej doma (makomlynčekom) zo zrna tesne pred pečením. Je oveľa chutnejší, za tú prácu to jednoznačne stojí. Odporúčam. Aj keď múka je hrubšia, chuť je oveľa chlebovejšia.

  17. baria 7. augusta 2006

    Cítim tú vôňu čerstvo-upečeného chleba až sem,možno si aj ja zaobstarám pekárničku.Kde sa kupujú rozličné druhy múky? Ktorá je najvhodnejšia pre nás,čo chceme schudnúť? Je ražná bežne k dostaniu? Koľkogramový bochník vylezie po upečení z pekárničky? Má niekto z vás spočítané,koľko vyjde upečenie domáceho chleba,o koľko vyjde drahšie,než ten prinesený z obchodu?

  18. Miro Veselý 7. augusta 2006

    baria: ja si múku meliem z obilia, ktoré je živé (schopné naklíčiť) chuť je oveľa lepšia, ako z múk, ktoré sa dajú kúpiť ako v reťazcoch, tak v špeciálnych bio obchodoch. pri chudnutí je dobrá hlavne ražná/žitná múka, k tomu trocha pšeničnej.

  19. Ayleen 12. augusta 2006

    Miro: cukor musí byť kvôli kvásku/droždiu, že? Nedá sa nahradiť sladidlom? Rozmýšľam potom o fruktóze, klasický cukor mi veľmi rozhadzuje GI, ovocie nie.
    Taks a neviem rozhodnúť, či by to so sladislom vykyslo, alebo dávať med alebo kúpiť fruktózu.

  20. Ayleen 12. augusta 2006

    Našla som aj recepty pre domáce pekárničky bez cukru (s droždím). Je to možné?

  21. Miro Veselý 14. augusta 2006

    Ayleen: cukor nie je nutný. sladidlo nedávaj. bez droždia som neskúšal. ale ak sú recepty, hádam fungujú :-)

  22. Ayleen 15. augusta 2006

    Piecka už pečie, ale zatiaľ sa mi nedarí. Všetky výtvory končia v múzeu zbraní ako výstavka trpazličieho chleba (narážka na Terryho Pratchetta).
    Sú tvrdé (to by až tak envadilo, veď chcem piecž zdravo), ale vnútri sú aj akoby vlhké. No a ak pečiem večer, tak ráno by som s mojím chlebom zabila aj klinec do steny a zrejme sa pri tom aj rpebúrala k susedovi.
    Skúšala som už aj chlieb z tohovej zmesy, aj s prídavkom T650 (100g na 500g múky). Môj chlieb nenakysne. Nejaký nápad?

  23. Miro Veselý 15. augusta 2006

    Ayleen? ja rozmiešam droždie v horúcej vode z vodovodu, trocha cukru. na to sypem múku. aké máš droždie?

  24. Ayleen 15. augusta 2006

    Miro: Skúšala som čerstvé, aj sušené, jeden chlebík som piekla presne podľa tvojho receptu v článku.

  25. Ayleen 15. augusta 2006

    Pozerala som toto video http://www.pekarny.unas.cz/video.html a moje cesto vyzerá ako po druhom miesení v tomto videu, hmotu, ktorá sa prevaľuje zo strany na stranu sa mi nedarí docieliť. Skúšala som už aj rôzne múky (ražná+pšeničná, pšeničná+graham, graham+chlebová) a nič. Vodu dávam teplú, ale nie zasa horúcu. Program Celozrný.

  26. Miro Veselý 15. augusta 2006

    Ayleen: potom asi neporadím, ja mám inú pekárničku a v nej len jeden program. rozdielna je dĺžka pečenia. ale prvé chleby boli dosť nevydarené. postupne to začína ísť a teraz už pečiem aj naslepo. sedia mnou uvedené množstvá aj pre tvoju pekárničku?

  27. Ayleen 15. augusta 2006

    Miro: Sedia, zmestil by sa aj väčší, ale robila som presne podľa uvedeného množstva.
    Môžem sa spýtať, akú máš pekáreň a či si spokojný? Nadobúdam pocit, že tá moja nevládze vymiesiť cesto, je lenivá. Keď som videla na tom videu, ako by to malo ísť, tak viem, kde je problém. Slabo vymiesené cesto, nevykysne ani keby to droždie posilovalo :)

  28. Miro Veselý 16. augusta 2006

    Ayleen: ja mám nejaké malú zahraničnú a už by som ju nekúpil, lebo je malá. skús pridať vodu, možno to cesto je príliš husté. skús začať tým, že daj len bežnú celozrnnú pšeničnú múku, alebo aj trocha bežnej chlebovej. to by malo byť relatívne riedke, ja nemám husté cesto. teraz som robil pokusy s mletím múky rukou na makomlynčeku + asi 50 gramov bežnej múky, je to veľmi riedke na miesenie, ale výsledok neporovnateľne lepší. skús to spraviť tak že miesenie pozoruj. ak to je husté črpni vodu. po asi hodine to zastav a pusti odznova. môže to viac vykysnúť. ja to tak robím s tou ručnou múkou asi 2 hodiny miešanie a kysnutie a potom to spustím znova. a ešte skús iné droždie :-) mne napríklad pekárske droždie nekyslo absolútne => kýbel celý chlieb

  29. kaco 16. augusta 2006

    Ayleen: v hotovych zmesiach vacsinou zvyknu byt uz aj drozdie. takze netreba nic pridavat, iba vodu. Ak sa ti z takejto zmesi nepodarilo upiect nakysnuty chlebik, tak mozno je problem s pekarnou. V navode by malo byt napisane postupne co sa pri ktorom programe deje. Pri kysnuti by mala mierne prikurovat. Ale toto by teraz v lete nemal byt problem.
    Skus vyrobit neexperimentalny chlieb presne(!!) podla nejakeho receptu, najlepsie z navodu. Daj do pekarne najprv vsetko tekute, potom muku/y. Navrch, do muky dat na jednu stranu sol a na druhu drozdie. Drozdie – to je zivy organizmus, kvasinky, sol ich moze “zabit”. Aj prilis chlorovana voda moze mat rovnaky ucinok. Pekaren pocas prace neotvarat, kolise potom teplota.
    Podla mojich skusenosti, susene drozdie dava lepsie vysledky.
    Drzim palce

  30. Ayleen 17. augusta 2006

    kaco: Dospela som k výsledku, že sladké a biele pečenie mi vykysne (rozdávam) a celozrné mám tvrdé a nevykysnúté. Skúšala som čerstvé aj sušené droždie, repsne da držím receptov, dávam pozor na soľ, cukor, teplotu… Posledné dni o ničom inom už ani nečítam.

  31. kaco 17. augusta 2006

    Ayleen: Ked Ti sladke cesto vykysne, znamena to, ze drozdie je funkcne. Pri kysnuti, kvasinky z drozdia, menia jednoduchy cukor na alkohol a kyslicnik uhlicity. Uplne presne – z jednej molekuly cukru vzniknu 2 molekuly alkoholu a 2 molekuly kyslicnika uhliciteho. Za normalnych okolnosti ale muka neobsahuje jednoduche cukry. Cukor vznikne rozlozenim skrobu na jednoduche cukry. Kvasinkam mozno trosku pomoct tym ze pridas na kilovy chlieb, jednu cajovu lyzicku cukru/medu. Kvasinky sa tym zaktivizuju, vyprodukuju enzymy ktore rozlozia skrob na cukry atd atd.. :-)
    Aby bolo cesto pekne “nadychane”, treba zabezpecit aby vzniknuty kyslicnik uhlicity len tak nevyprchal do vzduchu. Aby ostal v ceste a vytvoril hubovitu, poreznu strukturu. To zabezpeci lepok. Je to bielkovina, ktora po zmiesani s vodou, pri mieseni, meni svoju strukturu, stava sa vlaknitou, kompaktnou (seitan je vlastne oddeleny lepok od skrobu). Problem s celozrnnu mukou je, ze obsahuje menej lepku, na ukor vlakniny z obalu zrna. Navyse ostre hrany pomletych tvrdych casti obalu, sposobia praskanie bubliniek, ako ked prepichnes balon. Dosledkom je ze kyslicnik vyprcha z cesta. Riesenim je znizit podiel celozrnnej muky alebo zvysit kvalitu lepku. To sa da dosiahnut lepsim vymiesenim. Sol zlepsuje pevnost lepku (ale sposobuje mensiu aktivitu kvasiniek :-)). Pridavok vitaminu C tiez vylepsi lepok, jedna rozdrvena tabletka celaskonu do kiloveho chleba. Da sa tiez pridat cisty lepok – obcas sa da dostat v bio-obchodoch. Obecne sa da povedat, ze viac ako 50% celozrnnej muky je uz problem. Skus takyto rezept (850gr bochnik), je to celkom statocne celozrnny chlieb. Vrhnut to do stroja v tomto poradi :
    350 ml vody (nezohrievat)
    1 PL dobreho octa – jablcny/vinny – toto jedine mozes vynechat
    2 PL dobreho oleja
    270 gr psenicnej muky typ 1050 alebo T650
    270 gr psenicna celozrnna muka
    3/4 balicka susenych kvasnic
    1 CL soli
    1 CL medu alebo cukru
    Program celozrnny
    Tento zakladny recept sa da rozne vylepsovat, ale skus to najprv v tejto podobe. Ak by to nefungovalo, tak uz vidim jedinu moznost, ze pekaren nie je uplne v poriadku :-(

  32. Miro Veselý 17. augusta 2006

    Ayleen: ešte mi napadá, čo rozumieš tým, že sú tie chleby tvrdé? lebo ten môj je teda dosť tvrdý a ťažký (čo to píšem?) a či to proste nie je len nezvyk. Keď som piekol na najdlhšom programe, aby bola kôrka, tak to bolo na skalu tvrdé. No dalo sa to jesť, ale dosť s ťažkosťami vo veci zubov.

  33. Ayleen 21. augusta 2006

    Miro: A na akom pečieš teraz? Ja som rpestala používať celozrný program, nejako sa mi viac darí na základom. chlebíky sú lepšie ako na začiatku, ale aj taks a nevyrovnajú jednému robenému zo zmesy (nemecká značka), podľa zloženia ozaj celozrný (82% celozrná pšeničná múka). Bol relatívne mäkký, chutil jemne za orieškami, proste najlepší chhlieb, aký som kedy jedla. Len tá cena 45 Sk za 700g chlieb :(

  34. Miro Veselý 21. augusta 2006

    Ayleen: ja tam mám len jeden program na chlieb :-) a 45 korún za chlieb to zas nie je tak strašné. ak je fakt dobrý.

  35. Ayleen 22. augusta 2006

    Miro: Je bombový, včera sme kúpili 4 krabičky. Včera som piekla špadlovo-grahamový a bol good. Lepším sa :-) Do diskusie k Ivovmu chlebíku som prihodila 2 linky s dobrými receptami.

  36. gunner 23. augusta 2006

    tento recept je na aku vahu? 750 g, 1000 g alebo 1250 g chleba? j

    a som minule +/- skusal vratane suseneho drozda a odlozenym pecenim nieco v tejto pekarni, ale vysledok nebol uspokojivy. nevykyslo to a bola to upecena hruda.

    hotove chlebove zmesy fungovali.

  37. Ayleen 23. augusta 2006

    gunner: Vitaj v spolku, aj mne ťažko kysnú cestá. Chce to veľa skúšania. Akú máš pec? Odložený štart odporúčam iba na už vyskúšaný recept.

  38. ouzovka 23. augusta 2006

    no, ja sa musím pochváliť, chleby pečiem čím daľej tým lepšie…a ten posledný z grahamovej múky bol úplne mňam…ale včera neviem čo sa stalo, ale nahádzala som všetko do korýtka ako sa patrí…a až pri pečení som zistila, že cesto nie je vymiesené…normálne tam bola stále múka s kváskom pomaly až po plafón:-))) tak som to rýchlo vymiesila ručne, výsledok je chuťovo o.k., len štruktúrou to nie je ono…neviem, kde som urobila chybu…málo vody? dala som na 700g múky ca 4,5 dcl…

  39. Ayleen 23. augusta 2006

    ouzovka: A háky si nasadila dobre? Najbližšie pekárničku pozoruj a keby zasa, tak je to nejaká vada hodná reklamácie.

  40. Miro Veselý 23. augusta 2006

    gunner: 750

  41. Ayleen 23. augusta 2006

    Prvykrat som skusal zmiesavat chlieb podla receptu co bol k pekarny. Ten bol relativne uspokojivy. Potom som tam sypal hotove zmesky, ktore som s nou kupil. Jednu zmes som kupil v Kauflande a zvysne zmesy vratane pekarne v Lidli v akcii. Neviem ani co to je za znacka, ale stalo to 1580, ci 1480 Sk. Zmesky vzdy upecu uspokojive chleby, aj ked sa mi niekedy zda, ze z vrchu by to mohlo mat aj krajsi tvar. :)

    Skusal som potom minuly tyzden tento Mirov recept akurat som dal miesto kvasku kvoli odlozenemu peceniu susene drozdie…nuz a chlieb ostal zgrcnuty, velmi nevykysol a upiekla sa hruda divnych rozmerov. Vyzeralo to skor ako kusok spadnuteho meteoritu. :) Nevedel som vsak, aka je to vaha. Vzdy zo zmesky peciem 750 g, teraz som si tipol 1000 g. Ako tak citam, tak som si tipol zle. Po vyklopeni ma najviac udivilo, ze haky neboli vpecene v chlebe.

    Ale budem experimentovat dalej. Vacsinou to striedam tak, ze jeden tyzden peciem Ivov chlieb a druhy tyzden peciem pekarensky chlieb.

  42. gunner 23. augusta 2006

    fuj zase hrubka, k pekarni. sorry niekedy za chyby, pisem to rychlo a zbrkle. inak som gramotny. :-)

  43. Ayleen 23. augusta 2006

    Nevadí, aj ja mám dosť preklepov, rýchlo myslím, pomaly píšem :-)
    Ja skúšam vychytať pekárničkové pečenie. Zmes mi chutí najviac Celozrný pšeničný, značku radšej nedám. Majú v Kauflande, cena 45Sk. tá istá značka má aj žitný a ešte nejaký s omega kyselina. Všetky su chuťovo dobré.
    Ak chceš hore pekný tvar, je potrebné po poslednom pečení cesto uhladiť. Inak môže vyzerať meteoritovo.
    Sušené droždie by nemalo pokaziť výsledok, háčik bude inde. Možno piecka málo nahrieva pri kysnutí, možno si dal veľa žitnej múky a tá bez kvásku kysne neochotne.
    Skús kúpiť Špaldovú celozrnú hladkú, tá zvykne dávať pekné výsledky, aj kysne dobre.

  44. Ayleen 23. augusta 2006

    Zajtra skúsim Ivov chlieb v pekárničke. Dám program cesto a potom pečenie. Výsledok zreferujem.

  45. Ayleen 23. augusta 2006

    pouzil som raznu celozrnnu a psenicnu celozrnnu, tie co idu do ivovho receptu. vyskusam, ja experumentujem, takze tato zula ma neodradila. tvoj tip vyskusam. spaldovu casom kupim.

    na ten tvoj experiment ivo v pekarni, teda jeho chlieb v pekarni som zvedavy. prosim podrobne info. :-)

    ja sa chystam piect teraz pre vacsiu partiu zasobu ivovho chleba (viac ks) na tyzden, takze dufam, ze to nebude mat chyby velkovyrobne pekarenskych vyrobkov. :-)

    dve dobre zmesky svedsky celozrnny zitny chlieb a chlieb s cucoriedkami maju v jednom nemenovanom obchode s nabytkom blizko letiska. je to zmes na pecenie do rury, nie do automatu (ale ja som to piekol aj v nom).

  46. gunner 23. augusta 2006

    sorry, ayleen, zase som sa doplietol v oznaceni predosleho prispevku. uz si fakt budete o mne mysliet, ze som magor.

  47. Ayleen 23. augusta 2006

    gunner: Nemyslím si nič, teda nič zlé. Na žitnú múku je potrebné kyslé prostredie (kvások, srvátka, cmar), inak to nekysne. Iba ak jej je málo a zvyšok je pšeničná.
    Tú špaldovú určite vyskúšajte. Odporúčam aj celozrnú jačmennú, ale iba ako prímes, má málo lepku alebo do varenia.
    Som z Košíc a určite tu blízko letiska nie je žiadny nábytkový obchod :-))) Ale vyšlem brata, keď sa vráti z dovolenky. Ten čučoriedkový je biely a sladký?

  48. Miro Veselý 23. augusta 2006

    Problém je aj v tom, že každý čo tu diskutujeme máme inú pekárničku = môj recept nemusí fungovať na inom programe a musíte odchytať chyby. Chvíľu trvalo, kým som sa naučil odhadnúť konzistenciu cesta. Ale teraz už pečiem úplne naslepo. Chce to čas a pár pokusov.

  49. gunner 24. augusta 2006

    Ayleen: Tie muky urcite vyskusam. Ten chlieb je normalny, nie je sladky. Je to taky stredny, ani tmavy, ani svetly. A cucoriedky su tam na tom ako doplnok. Nie je ich tam vela, ale len tak pre chut.
    Miro: Jeden neuspech ma neodradi. Experimentujem, pridam, uberem, nahradim. Pripadne to mozem predavat do NASA ako artefakty najdenych meteoritov :)

  50. ouzovka 24. augusta 2006

    Ayleen, ja ti neviem… už sa cítim taký profesionál, keď pečiem pomaly každý druhý-tretí deň, že som ich mohla aj zbrklo nasadiť…ale dám na tvoju radu, dík

  51. Ayleen 24. augusta 2006

    gunner: Skús tento, mne vyšiel ukážkovo:
    510g múky (väčšina pšeničnej – dávala som špaldovú celozrnú jemne mletú 200g, 200g grahamová celozrná, 50g jačmenná, 60g hladká)
    360ml vody
    2 lyžičky cukru (medu)
    1,5 lyžičky polotučného mlieka alebo zemiakovej kaše
    2 lyžičky soli
    2 lyžičky rasce
    2 lyžičky octu
    2 lyžičky oleja
    2,5 lyžičky semiačok
    1/2 kocky čerstvého droždia
    Program Rychlý (Quick) minimálne 1:40 má mať.
    Po poslednom miešaní môžeš vytiahnut háky a posypať rascou.

  52. Ayleen 24. augusta 2006

    A ešte niečo – záporná reklama: Nekupujte sušené droždie Dr.Oetker – taký zelený sáčok s vianočkou (na 500g múky). Mám s ním zlé skúsenosti a nie som sama.
    K tomuto droždiu sa musíte dlho modliť a Aj tak nemáte idtotu, že vám v pekárničke vyjde :-(((

  53. gunner 24. augusta 2006

    Ayleen: Dakujem. Musim dokupit ingrediencie a vyskusat. Minule som drzal v ruke, ze psenicna muka hruba grahamova. Zvazoval som ci to kupit, na koniec som nekupil. Nechcel som mat nieco na styl grahamovych rozkov, ale mozno to bol len predsudok. Dokupim, skusim, dam vediet.

    Btw. ako dopadol Tvoj pokus s Ivovym chlebom v pekarni?

  54. baria 25. augusta 2006

    Aj ja by som rada pekárničku,ale muž hundre,že bývame pri obchode,kde môžeme vždy zabehnúť a že to bude určite drahšie,než kupenský.Má niekto spočítané,čo vyjde finančne upečenie chleba v pekárničke-Cena múky,droždia,semiačok,elektrika v pekárničke,teplá voda na umytie stroja-proste komplet náklady na taký 1000 gram. chlieb? V%daka za prípadné odpovede.

  55. Ayleen 25. augusta 2006

    gunner: Na graham rožky sa nepoužíva grahamová celozrná, ale iba grahamová. Čisto grahamový chlieb som neskúšala a ani nebudem. Ale múka je dosť šrotová, čiže bude aj zdravá.
    Pokus o Ivov chlieb dopadol tak, že sa upiekol, viac je v teme o Ivovom chlebe.

  56. Ayleen 25. augusta 2006

    baria: Veľmi veľa chceš vedieť. Je to vysoko variabilné. Závisí od ceny múky, semiačok, oleja…, ktoré použiješ. Do niektorých receptov ide aj cmar, zemiak, jogurt… do iných nie.
    Umývať môžeš tiež buď pod tečúcou vodou alebo v napustenej.
    Spotreba energie sa líši od typu piecky.
    Ja na domácom pečení chleba nešetrím, kľudne dám 500g múky za 40 korún, lyžicu olivového oleja, vodu (mlieko, cmar, pivo), med, droždie, korenie, niekedy aj iné napr. opraženú cibuľu, olivy, sušené paradajky, cesnak.
    Ja si pečiem doma chlieb preto, lebo v obchode taký ako chcem nekúpim. A to 100% celozrný.
    Ak chceš chlieb ako z obchodu, tak ho kupuj tam a ušetri si peniaze za pekáreň.
    Ale vrámci investície do zdravia sa to oplatí, lebo chlieb je vec, ktorú ješ denne a ak si upečieš zdravý až vrčí, tak to má zmysel.

  57. baria 25. augusta 2006

    Ayleen-vďaka za názor,ale nie je to také jednoduché,mám 4 dospievajúce deti-z toho 3 chalanov a tak denne padne asi 1000-1500 gram.chleba.Pri cene,ktorú udávaš ty,by som zbankrotovala,náš rodinný mesačný príjem je okolo 25 tis.

  58. gunner 25. augusta 2006

    Baria: dostat aj hotove zmesy chlebov, kde je zmes na 2x 750 g chlieb. Stoji to cca. okolo 50 Sk. Mozes chodit do obchodu, ale ked mi bracho raz hovoril, co vsetko v mlynsko-pekarenskom kombinate pozametaju do chleba, tak myslim, ze by si si hned kupila pekaren.

    Ayleen: dakujem. grahamovu skusim na buduce aj so spaldovou. Konecne som sa kukol na znacku tej pekarne je to nejaka Bifinett. V zivote som o tom nepocul.

  59. Miro Veselý 25. augusta 2006

    baria: ja pečiem preto, že viem, žo v tom chlebe je. nepotrebujem sa presoliť. môžeš piecť aj z lacnejších múk, ale kvôli prachom to nekupuj. mohla by si chalanov kŕmiť bežným a sama jesť svoj. mne bochník vydrží skoro týždeň, pri takej spotrebe ma cena naozaj nezaujíma.

  60. baria 26. augusta 2006

    Hej ľudia,kde kupujete ražnú,alebo ovsenú múku-obehala som u nás obchody,aj supermarkety,ale našla som len celozrnnú.

  61. Miro Veselý 27. augusta 2006

    baria: v bio obchodoch bývajú vždy, niekedy to mávajú v odpadoprodukte. či ako sa volá ten supermarket, čo má zženštený názov od mena Bill.

  62. Ayleen 27. augusta 2006

    baria: Veď celozrnú. Bavíme sa o zdravej výžive, takže nás obyčajná nezaujíma.

  63. Ayleen 4. septembra 2006

    baria: Ražnú vyrážkovú nájdeš v Kauflande, majú celkom slušný výber múk, v Košiciach najlepší zo všetkých hypermarketov. Ovsenú celozrnú som našla v Bille. Inak v zdravých výživách a bioobchodoch.
    Lacno zdravý chlieb neupečieš, nie tak ako biely a to kvôli cene múky. Ale podľa mňa sa dá upiecť lacnejšie ako v obchode, kde za 500g akože celozrný bochník dáš 20-35 korún alebo za 1000g biely dáš tiež 25-30.

  64. Braňo 26. októbra 2006

    Práve sme kúpili pekárničku, ale bez návodu v slovenčine (majú ho dodať…)
    V receptoch sú označenia múky 1050, 550, 450…čo sú to za múky? Môžem vyskúšať s klasickou bielou hladkou alebo polohrubou múkou? Ďakujem za odpoveď.

  65. Miro Veselý 26. októbra 2006

    Braňo: to je označenie vymletosti, je dobré dodržať ten návod, inak riziko, že prvé chleby trocha sklamú. alebo skús niektorý recept z webu. radím prejsť hneď na celozrnné chleby, inak nemá veľký význam piecť si chlieb doma :-)

  66. Jozec 26. októbra 2006

    Velmi zdravy chlieb je zo špaldovej muky. Piekli sme ho iba raz v elektrickej rure. Urcite to pojde aj v pekarnicke.

  67. Vikina 27. októbra 2006

    Brano: te cisla su nemecke typy psenicnej muky, plati, ze cim vyssie cislo, tym tmavsia muka. Pre slovenske potreby ti staci vediet, ze 405 a 550 zhruba zodpovedaju nasej hladkej muke (polohruba a hruba sa na pecenie chleba nehodia), 1050 a 1600 uz mozes nahradit velmi jemne pomletou celozrnou mukou alebo polovicou hladkej a polovicou celozrnej, 1700 zodpoveda celozrnej muke. Razna muka ma svoje vlastne oznacenia, od 815 po 1800, opat cim vyssie cislo, tym tmavsia a celozrnejsia.

  68. viera 20. novembra 2006

    iba poznamka – podla ajurvedy je peceny med jedom, teda med do chleba nepridavajte a MED NEPECTE. Studovala som vela receptov severskych statov na razny chlieb, pretoze mam potravinovu alergiu na PSENICU a vsetky ostatne obilniny okrem RAZE a RYZE. Severania do razneho chleba davaju MELASU (asi 1 polievkovu lyzicu na 500 g muky), alebo aj viac vzdy aj tmavy cukor, potom casto CMAR = po cesky podmasli po anglicky buttermilk, niekedy nastruhanu koru z pomaranca, anyzove semiacka a vzdy RASCU, casto aj jablkovy ocot. Kvasok niekedy pripravuju tak, ze do jogurtu daju jablkovy ocot, kvasnice, cukor, melasu, cukor a trochu raznej muky. Kto vie anglicky, cez Google sa dopracuje k mnohym receptom cez heslo Rye Bread

  69. Marcel 17. marca 2008

    Kedže som čítal tieto príspevky, pridám recepty aj ja už odskúšané. Mlieko zjemní chlieb aj kôrku.

    Sedliacký chlieb

    300 ml mlieka
    1,5 ČL soli
    2 vajcia
    1,5 PL masla/margarínu
    300 g hladká múka
    200 g grahamová (ražná) múka
    1 PL cukru
    1 baíček sušeného droždia.

    Program 1 Normálny
    ½ tmavý chlieb
    1 kg max hmotnosť
    Doba pečenia 3:15

  70. ada 22. apríla 2008

    Ahojte pekari,
    ja som si kupila pekarnicku Moulinex a hned som nadsena v nej piekla. S vysledkom som bola spokojna nakolko to bol moj prvy chlebik. Recepty som nasla na webe a piekla som celozrnny. A samozrejme bolo citit velmi drozdie. Ale uz som sa docitala, ze sa to da vylepsit octom. DAKUJEM.

  71. ada 22. apríla 2008

    Ahojte,
    este som zabudla. Moja mam kvoli crevam a zaludku musi preferovat SOJOVY CHLEBIK. Kupila som si aj sojovu muku. Nema prosim niekto nejaky dobry a hlavne odskusany recept na sojovy chlieb? Dakujem.

  72. Luciferica 17. mája 2008

    prave som piekla ciabattu s pripraveneho misungu… a spadla mi..neviem kde je problem….

  73. Megi 18. mája 2008

    ja robievam chlebík s T 650 a pridám aj postrúhaný zemiak,ocot -1 PL,rascu,ľanové,sezamové,slnečnicové semienka, 2PL oleja ,320 ml vlažnej vody,800 g T 650,trochu soli,cukru.Ak sa mi chce,nechám v pekárničke iba vykysnúť a potom robím z masy bagety,ktoré podkysnú na plechu 45 min.a pečiem na 220 st. asi 20 min.Pred a po vybraní ich pretriem štetcom vodou,chutili všetkým

  74. Megi 18. mája 2008

    ciabattu som nerobila,ale chlebík mi raz spľasol,bolo veľa vody

  75. Zosivacka 1. augusta 2008

    Ahojte,

    vcera som si upiekla chlebik, ktoreho recept sem napisala Ayleen. Skusala som si vypocitat jeho energeticku hodnotu, ale nikde neviem najst ako je na to grahamova muka. Viete mi prosim poradit? Resp. Ayleen nemas niekde uz vypocitanu energeticku hodnotu tohto chleba? Mimochodom bol supis.

  76. REVE 24. októbra 2008

    Ahojte, ja mám tiež pekáren, kúpila som ju kvôli dcérinej blp.diéte, ale neda sa na nej blp piecť, lebo to cesto vyžaduje málo miesenia. Tak skúšam po roku piecť lepkové. Dostala som sa k receptom typu použi múku typ 405,550,1050. Prosím Vás, ako tá múka vyzerá. Dnes sa bežne nepíše na múky typ. Ďakujem
    Reve

  77. Miro Veselý 24. októbra 2008

    REVE ja neviem. skús google, alebo možno poradí niekto iný

  78. Zuzana 5. decembra 2008

    Mám pekáreň Moulinex, som s ňou veľmi spokojná.
    Zo začiatku som piekla chlebík z kúpených zmesi, ale tie sa mi zdajú pomerne drahé. Skúšala som rôzne recepty, no najviac mi osvedčil domáci zemiakový.

    Do 370 ml vody dám rozpustiť 1/2 droždia (Linco z LIDLU),
    1 malý uvarený rozpúčený zemiak,
    500 g hladkej múky T650 ,
    1 ČL pomletej rasce,
    1 ČL soľ.
    Chutí výborne.
    Najväčší problém je v tom, že odkedy máme pekáreň, spotreba chleba sa v našej rodine dvojnásobne zvýšila.

  79. vampil 12. januára 2009

    Kolegovia pekári,
    pečiem na panasonicu a zamiloval som sa do tohto typu chleba:
    cc 3 diely múky bauernbrot,
    2 diely celozrnná špeciál stredná ,
    0,5 dielu zemiakové cesto v prášku a 0,5 dielu zmesy na pizzu. Doplnkami sú:
    štipka čerstvých kvasníc, za čajovú lyžičku pšeničných otrúb a pšeničných klíčkov,pol čajovej lyžičky soli a cukru a dosť kmínu (celého),vody podľa návodu a pridávan aj srvátku z kyslej smotany.Je to supiš!(ocenenie vnučkou:)))

  80. BuresnicaTT 27. januára 2009

    ahojte, mna by moc tiez zaujimal receptik na sojovy chlieb! absolutne nikde ho neviem najst, tak sa obraciam na Vas :O) DAKUJEM

  81. Jožo 27. januára 2009

    Ahojte REVE a Miro,
    ja objednávam múku cez internet. Tam sa viac dozviete o chlebovej múke T60, aj o ražnej múke bielej. Ja používam tieto múky a chlieb chutí veľmi dobre.

  82. Jožo 27. januára 2009

    opravujem múku na T 650, ušla mi jedna nulka, prepáčte

  83. Jožo 27. januára 2009

    a doplnená internetová adresa: http://www.mlyn-zrno.sk

    to by bolo asi všetko, čaute

  84. bubina 8. júna 2009

    precitala som si vsetky recepty a nazory na muky i pecenie.
    uz polroka chodim o tesca v mosoni v madarsku, kde kupujem bielu i tmavu zmes na pecenie chleba. kilove balenie stoji cca 22,- sk, /maju vsak aj drahsie/ upeciem z toho dva bochnicky /pridam len vodu, lyzicku soli a pripadne nejake semienka/ a su skvele. a skvele su aj pre to, ze som si na pekarnicke nastavila najtmavsiu kôrku. kôrka je najchutnejsia z celeho bochnika. som velmi spokojna.

  85. Gmann 16. januára 2010

    Mám niekoľkoročné skúsenosti s pečením chleba v domácej pekárničke (nerozhoduje v akom type). Ak Ti pečenie nevychádza, skús toto:
    400 gr múky T 650
    250 ml teplej vody (do odmerky)
    15 gr droždie (nie sušené)
    2 PL oleja HELIOL
    1 KL soli
    1 KL cukru
    1 KL rasca
    1 KL guarova guma (alebo xantanova, dostaneš v bio)

    Postup:
    V 2 dcl poháriku zmiešaj kvasnice s cukrom. Keď sa rozpustia pridaj 1 dcl vody z odmerky a 1PL múky. Dobre rozmiešaj a nechaj kysnúť kým sa pohárik nenaplní (toto sa musí dodržať). Múku preosej, pridaj sol, rascu, guarovú gumu a dobre rozmiešaj. Na pekárničke nastav program (cca 2,5 hod). Na hák nalej olej, potom vykysnuté kvasnice, teplú vodu z odmerky, potom múku s rascou, soľou a guarom. Štartuj stroj. Ja ešte sledujem miesenie, ak je cesto príliš husté pridám trochu vody, alebo naopak múku. Cesto má byť hustejšie ale nie riedke. Pečenie chleba sa musí podariť s jednou výnimkou, nebude chutiť ako kúpený. Recept profesionálnych pekární sa mi doteraz nepodarilo vypátrať. Asi technologické tajomstvo.

  86. majky 13. augusta 2011

    Dobrý deň existuje recept na čisto žitný chlieb? Chystám sa kúpiť domácu pekáreň no rád by som ju využíval na pečenie žitného chlebíka bez pridania pšeničnej múky. ideálne zloženie: žitný šrot, voda, soľ, samozrejme aj droždie ak je potrebné.
    Je možné z týchto ingrediencií zhotoviť v domácej pekárničke takýto chlebík?

  87. Dano 13. augusta 2011

    Sak predavaju tu uz v sackach druh chleba. Treba len doliat vodu

  88. Miro Veselý 13. augusta 2011

    majky čisto žitný chlieb pokiaľ viem vyžaduje celkom iný druh kvásku a prípravy. neviem, či sa dá v domácej pekárničke spravoiť čisto žitný chlieb.

  89. Miro Veselý 13. augusta 2011

    Dano v sáčkoch predávajú všeličo, len človek nevie čo presne tam je. respektíve ja nevidím porblém navážiť ražnej, žitnej múky, nejaké otruby, veľa klíčkov ražných aj pšeničných, rasca, soľ a chlieb je pripravený, stačí dať do domácej pekárničky na pečenie chleba… keď vidím ako nízko sú teraz ceny domácich pekárničiek, tak naozaj jediný problém je, že to berie miesto

  90. majky 13. augusta 2011

    ďakujem za radu. potreboval som asi tieto ingrediencie a snáď sa to podarí i keď si myslím že zo začiatku ten pomer vecí bude fungovať na princípe pokus omyl. keď sa v tom zdokonalím napíšem recept :)

  91. Miro Veselý 13. augusta 2011

    Môj overený recept na domáci chlieb z domácej pekárničky je tu http://dobre-jedlo.sk/domaci-chlieb/domaci-chlieb-z-pekarnicky/ pár pokusov a musí to fungovať. domáca pekárnička chleba je skvelá vec

  92. Sarah 24. augusta 2011

    ahoj, mam otazocku. Je dobry chlieb, razny celozrnny chlieb s tekvicovymi semenami ( dnes som si ho kupila z kauflandu za 0,99 centov) je tazky, nieje taky chutny ako biele pecivo, je tazsi. Chcem sa spytat ci je dobre take kupovat alebo nie.

  93. Miro Vesely 24. augusta 2011

    Sarah to je celkom pekná otázka k téme domáca pekárnička chleba. Nie je to chuťovo zlý chlieb, ale ak nepoznáš zloženie tak nevieme posúdiť, či je dobrý alebo zlý z pohľadu výživovej hodnoty. určite je to chleib o triedu lepší, ako čokoľvek z bielej múky, ale najradšej zjem doma upečený celozrnný chlieb z domácej pekárničky. veľa klíčkov, otruby…

  94. Jankastubka 1. septembra 2011

    Dobry den, chcela by som sa spytat, ake ma tento chlieb energeticke hodnoty.
    Dnes som ho skusala robit, nepodaril sa ale jedli sme ho. Problem bol asi v tom, ze som dala prilis horcu vodu (zial tepla nam netiekla tak som musela dat zohriat v konvici a celkom som to nedohadla) a drozdie nasledne nezacalo vobec pracovat. :O(

  95. Miro Vesely 5. septembra 2011

    Jankastubka neviem hodnoty naspamäť, rátal som to dávno. Niečo cez tisícku na 100 gramov. Skús sušené droždie, studenú vodu. Ja to teraz robím tak a bez problémov.

  96. Nika 9. januára 2013

    Uzasny chlieb, robila som ho zo spaldovej a grahamovej muky s otrubami a tekvicovymi semiackami. Na prvy krat, aj chut aj tvar sa mi podarili :) Dakujem za recept :)

  97. Martina 22. januára 2013

    Dobrý večer,chcem vás poprosiť či ste tu niekto skúšali piecť zo sojovej múky? Ak áno môžem poprosiť o nejaký recept aj na chlieb? Dakujem

  98. pitr 4. februára 2013

    Diky za taku skoru,uz je noc tak aj neskoru reakciu.Je mi teraz viac nez jasne ze toto kolo musim dotiahnut do konca.Tu viem nabrat inspiraciu,precitat si pravdu strasne pomaha.

  99. kristina 5. februára 2013

    mirko-ak nechudnem a energeticky prijem mam mat 9300 kj za den,moze byt problemom dlhodoby prijem energie o 1000 kj denne menej…jedavam nizkokolaricke jedla,nesladim,som vegetarianka,pri 8000 kj mam stabilnu hmotnost 53 kil.neviem ci telo pracuje v uspornom rezime a ci by som mala pridat tych 1000 naviac,alebo mi to moze stacit.pytam sa kvoli tomu ci by mi nemohli hrozit nejake zdravotne problemy casom kvoli tomu..tuky aj bielkoviny mam o.k…akurat v sacharidoch mam o cosi menej.mala by som mat 350-380 a mne to vychadza denne na 300g.jem pravidelne 5 krat denne.dakujem ti za odpoved

  100. Miro Veselý 5. februára 2013

    kristina neviem odpovedať. bez veku, zloženia tela a kopy ďalších informácií sa nedá nič povedať.

  101. Veronika 24. marca 2014

    Ja nemám pekárničku na chleba, ale vyskúšala som ho upiecť v konvektomate. Bol pre mňa príliš sladký, tak som tam potom dala iba 1 lyžičku cukru a teda lepší chlieb som ešte nejedla :) Pre naše potreby ani nebudem chlieb už kupovať, radšej si upečiem doma malý bochníček :) a dám semienka aké chcem :)

  102. Miro Veselý 24. marca 2014

    Veronika cukor by som do chleba neodporúčal dávať vôbec. Radšej sypnite klíčky.

  103. Mária 25. marca 2014

    Skúšala som piecť chlieb iba zo špaldovej múky, bol ťažký a vôbec sa nepodobal chlebu aký bol v mojej predstave. Po viacerých neúspechoch som prišla na to, že ak má byť chlieb dobrý musí tam byť biela múka, ako bolo spomínané.
    Ale najviac nám chutí chlieb z bielej múky + miešané špaldové, grahamová a iné, s pridaním kvásku ktorý si robím doma z ražnej múky, semiačok, rasce, trošku majoránky a sušeného cesnaku. Používam minimálne množstvo kvasníc (čerstvých) a 5 až 8 lyžíc kvásku. Kvások používam do všetkého čo kysne – koláče, knedle atď. Je to iná chuť.

  104. Miro Veselý 25. marca 2014

    Mária plne súhlasím. Nie náhodou sú výrobky z bielej múky tak obľúbené. Chuť potraviny je dôležitou zložkou. No dobré je myslieť aj na druhú vlastnosť potravín – výživovú hodnotu. No a tu už biela múka stráca dosť veľa bodov.

    Domácu pekárničku by som nepovažoval na nástroj, ktorým vyrábať klasický chlieb. To pekár vždy spraví lepšie. Avšak na to, aby sme si spravili doma zdravý chlieb je domáca pekárnička na nezaplatenie. Je fakt, že často sú to tvrdšie a ťažšie kúsky, ktoré niekomu nechutia.

    Potom príde tá chvíľa, kedy sa treba rozhodnúť, či chcem jesť preto, aby mi chutilo, alebo preto že domáci chlieb prispeje k zdraviu.

  105. Maťka 31. júla 2014

    Ahojky, chcela by som sa spýtať či sú pri chudnutí vhodné kvasnice teda robiť si chlebík zo celozrnej špaldovej múky a s kvasnicami a či tam sa dá nahradiť ten cukor napr lyžičkou medu. Neprekyslia kvasnice organizmus? Nepriberá sa z nich? V týchto otázkach mam dosť medzery a veľmi by mi pomohla vaša rada ďakujem :)

  106. Miro Veselý 1. augusta 2014

    Maťka na prekyslenie zabudnite, tým bludom už hádam dnes nikto neverí. Čo sa týka chleba, tak kvasnice nepovažujem za problém. Ak na celý chlieb chcete dať lyžičku cukru, tak to chudnutie neovplyvní. Či to bude cukor, alebo med je jedno – znova z pohľadu znižovania váhy.

    Určite zvážte radšej použitie ražnej múky, tá má nižší glykemický index.

  107. Jana 14. januára 2015

    Ak chcete dať do chleba sladidlo nepoužívajtemed. Med sa pri vyššej teplote stáva toxický.Použite radšej trstinový cukor.

  108. ria 31. januára 2015

    A preco ste tak strasne lenivi? Chudnut ano, pohnut sa nie. Ja peciem domaci chlieb v klasickej rure a je to jedna basen. Bez dier po hakoch, bez odhadovania pomeru. Cukor do chleba vobec netreba. Kvasnice vykysnu aj vtedy, ked sa zamiesaju s vlaznou vodou a trochou muky. A je aj moznost urobit si domaci kvas len z muky a vody. Chce to cas a trpezlivost, lebo sa o kvasok treba starat, ale je to najzdravsia moznost

  109. annemarryt 7. februára 2015

    Peciete jedna radosy,az mi slinky tecu,ale nikto nepecie bezlepkovy?

  110. Erik 12. marca 2015

    Ahoj Miro,
    prosimta jeden dotaz. Robil som tvoj chleba a na prvy pokus bol vo vnutri lepkavy (nedorobeny). Na druhy pokus som dal pekarnicku na najvacsi nadstaveny cas (3:40)a stale nie je taky kompatibilny znutra ako ten tvoj na videu. Nenapada ta co mam skusit na treti pokus? Menej vody, menej oleja, alebo este skusit pridat dobu pecenia? Mam tvoju poslednu knihu, vsetky recepty bez problemov zvladam, len tento chlebik sa mi akosi nedari. Dakujem za odpoved, Erik

  111. Miro Veselý 12. marca 2015

    Erik každá pekárnička je trocha iná a keďže nie som pekár, neviem odhadnúť čo je zle. Z mojej skúsenosti ak dám veľa vody, v strede nedopečené. Ak dám viac obsahu, ako treba tiež nedopečené. Zistil som to tak, že ak som pridal do správneho množstva chleba ešte hrsť orechov, hrsť rasce a hrsť tekvicových semien, zväčšilo to objem a už by to potrebovalo inú schému pečenia. Lenže ak by sa pečenie len predĺžilo, zvonka začne chlieb černieť. Takže skúste proporcionálne zmenšiť množstvo ingrediencií.

    Mne pomáha aj to, že nechám chlieb pár hodín po upečení stáť. Dôvod je ten, že zvlhne kôrka a nie je tak tvrdá. Ak ho vyberiem hneď tiež býva vo vnútri trocha nedorobený.

    Držím palce.

  112. Zuzana 18. októbra 2015

    Dobry den,robil niekto chlebik zo sojoveho a ryzoveho alebo vajecneho proteinu?

  113. Katarína 23. októbra 2015

    Čaute. Ja mám pekáreň na chlieb skoro dva roky. Bol to nechcený darček pod stromček, pečenie chleba ma však chytilo a vypracovala som si nasledovný recept:
    suroviny dávať do pekárne v nasledovnom poradí
    370 ml vody z vodovodu
    1 lyžica octu
    1 lyžica oleja
    180 g hl. múky T650
    170 g ražno-pšeničnej múky
    170 g ražnej alebo ražnej celozrnnej múky
    1/3 vrecúška sušených kvasníc
    1 lyžica rasce
    1 lyžica slnečnicové semienka
    1 lyžica tekvicové semienka
    1 lyžica ľanové semienka
    1 stredný zemiak (uvarený v šupe, olúpaný a postrúhaný na jemno – vychladnutý)
    program celozrnný chlieb, 750 g hmotnosť, stredná kôrka – čas 3:05
    pekáreň Moulinex Domáci chlieb a bagety
    Dobrú chuť

  114. Katarína 23. októbra 2015

    ešte po múke:
    1/2 lyžica soli
    1 lyžica cukru

Pridajte komentár:

Napíšte vašu otázku, alebo komentár k článku...

Vyplňte ešte: