Pred rokmi bola jednou z predstáv o živote po roku 2000 aj vysoko koncentrovaná potrava. Predstava, že si dáme maličkú tabletku a tá nahradí kvalitné jedlo na celý deň. Či na týždeň... Súčasná strava síce ešte nemá veľkosť tabletky, ale koncentrovaná je už celkom účinne. Nadváha u viac, než polovice obyvateľstva je mrzutým dôkazom toho, že niečo nie je v poriadku.
Keď sa prejdeme po supermarkete, čoraz menej produktov nájdete predávaných v pôvodnom stave.
Ostatne - je to logické. Čím viac krokov prípravy, tým viac firiem na produkte zarobí. Koncentrovaná potrava je chutnejšia, lepšie sa predáva. Aj potraviny sú len biznis. Nikoho nezaujíma vaše zdravie. Chcú len vaše peniaze.
Mliečne výrobky sú často kondenzované, alebo aspoň pasterizované.
Ono to dá rozum, len si to človek neuvedomí hneď:
Vyhýbať by ste sa mali hlavne produktom, ako cukor, koláče, chipsy, sladké malinovky, margaríny, paštéty, údeniny, čokoľvek smažené. Sú to čisté energetické koncentráty, ktoré do tela dodajú takpovediac maximum energie a minimum živín.
Pri príprave sa preto snažte minimalizovať počet úprav jedla. Ak môžete, uprednostnite čerstvé suroviny - obsahujú najmenej pridaných chemikálií. (Pritom pridané chemikálie nemusia byť len "éčka", ale aj cukor, soľ, tuk. Voľte teda napríklad radšej paradajky, ako paradajkový pretlak v konzerve.
Potraviny, ktoré neprešli tepelnou úpravou obsahujú spravidla viac vitamínov. Vitamíny podliehajú tepelnej degradácii - varenie zníži ich obsah. Ak sa varí vo vode, časť vitamínov sa vyplaví. (Preto sa odporúča variť v pare. Tá zachováva živiny v potravine.)
Za úpravu považujte aj mletie múky - tá biela je zbavená mnohých látok potrebných pre zdravie (vitamíny, vláknina...) a tak z nej ostáva takmer čistá energia. Viem, rožky z bielej múky máme radi, ale je to energia, ktorá dodá telu "kalórie", ale málo živín.
Koncentrácia potravín sa dosahuje tak, že je potravina zbavená časti vody. Tým sa stáva energeticky hustejšou. Napríklad kondenzované mlieko je klasickou ukážkou umelo zahustenej potraviny. Viem, podľa návodu by sa malo pred použitím nariediť, ale ruku na srdce - kto si nedá rád Pikao, Jesenku a iné sladké dobroty?
Samozrejme, nechcem tým všetkým vzbudiť dojem, že máte prejsť na jedenie surovej stravy. Nemusíte jesť surové jablká a tofu. (Ale môžete!)
V dnešnej dobe sa človek v meste nemá možnosť stravovať ideálne. Viem, je to nepríjemné, ale to ešte neznamená, že treba rezignovať. Aj keď strava nebude dokonalá, pokúste sa aspoň o kompromis a vyberajte si, čo zjete. Zaujímajte sa o to, z akých surovín je pripravené jedlo, ktoré sa chystáte jesť. A potom voľte také, ktoré
Ako také zásady transformovať do praxe?
Okrem výberu potravín a surovín v obchode je dôležité aj to, ako jedlá pripravíte. Zabudnite na "overené" recepty starých materí, ktoré boli často v domácnosti a mohli sa pol dňa krútiť v kuchyni a zahusťovať potravu. (Oni to nazývali varenie.) Zahusťovaním potravy sa zmenšuje obsah vody a tým sa zvyšuje obsah soli, cukru a tuku. Preto nám taká potrava často chutí viac - je koncentrovaná a tak má intenzívnejšiu chuť. Žiaľ, to je aj všetko - chutí nám, ale má nízku výživovú hodnotu. Intenzívnejšie však zaťaží organizmus, ktorý nedokáže prebytočnú energiu spracovať a tak si ju ukladá do zásob vo forme tuku... Dlhou prípravou navyše klesá obsah vitamínov, minerálov a často aj kvalita bielkovín.
Racionálna výživa vyžaduje šetrné spracovanie potravín. Šetrné z pohľadu zachovania živín. Zásadou číslo jedna je preto rýchlosť. Čím kratšie potravu tepelne namáhate, tým lepšie. Varte len tak dlho, ako je to nevyhnutné napríklad z dôvodu sterilizácie choroboplodných zárodkov. Ak potravinu variť netreba, jedzte ju surovú. Napríklad zeleninu často netreba variť vôbec. Ak už chcete, varte ju len krátko, v pare.
Strava s vysokou energetickou hustotou síce bezpečne uspokojí energetické nároky organizmu, ale nedodá do tele dostatok potrebných látok - vitamínov, minerálov, niekedy ani bielkovín. Tak sa stane, že človek síce tučnie, ale zároveň trpí podvýživou. Je možné, že organizmus trvalý nedostatok niektorých živín dokáže cítiť a tak sa ich dožaduje túžbou po jedení - aj keď má prebytok energie. Ktovie - možno práve to spôsobuje túžbu po jedení u tučných ľudí. Možno si ich telá pýtajú vitamíny, bielkoviny, vlákninu a nenasýtený tuk. Obézny človek si však dá párky s bielymi rožkami, alebo makovník so smotanou. A tým dodá cukor, cholesterol, žiadnu vlákninu a nasýtený tuk. Naplní si bachor, telo však ďalej stráda.
Viem, je nepohodlné v dnešnom svete stále myslieť na tak nudnú vec, ako je strava. Veľké farebné reklamy nás lákajú jesť samé dobroty. Ale práve tie dobroty vážne poškodzujú naše zdravie.
Mnoho ľudí sa venuje podrobne veciam, ktoré nie sú pre ich život potrebné. Sledujú reality show, futbalové výsledky, televízne správy. Svoj čas často investujeme do sledovania osudov a problémov iných a na svoje zdravie si čas nenájdeme. Je to zvláštna situácia...
© Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.