Polievky áno, alebo nie?

Píše Miro Veselý od roku 2004. Info...

Kto poznáte moje recepty tak asi viete, že v nich nie je veľa polievok. Preto pomerne často dostávam otázku, prečo. Mnohí totiž majú polievky radi a chceli by si ich v strave ponechať aj pri chudnutí (môžu, ale…). Iní zas dúfajú, že by mohli namiesto bežnej stravy jesť len polievky ako formu diéty (môžu, ale…). Najmä staršia generácia je ešte odchovaná v názore, že zdravá strava vyžaduje polievku ako prvý chod. Poďme teda v týchto veciach trocha upratať.

Je jasné, že ak si stravník pred obedom dá polievku (takmer akúkoľvek) tak to bude mať efekt.

  • V prvom rade sa predlžuje čas jedenia a tým sa vytvorí pocit sýtosti. Preto je šanca že z druhého chodu človek zje menej a bude sýtejší, než keby jedol len prvý chod. Pri chudnutí odporúčam namiesto polievky na rovnaký účel využiť zeleninu. Rovnako dobre však poslúži zeleninová polievka – pri chudnutí však takmer bez tuku.
  • S polievkou sa veľmi ľahko dá zjesť lacnejšia a sama o sebe „suchá“ potravina. Chlieb, pečivo, rezance. To sa hodí, ak niekto pracuje manuálne a potrebuje veľkú dávku sacharidov. Na to by štandardná príloha k druhému jedlu mohla byť málo.
  • Polievka môže fungovať aj ako spestrenie. Obed je bohatší a pestrejší. Gazdiná sa môže tešiť ako bohato navarila.
  • V polievke sa dajú spraviť jedlými aj potraviny, ktoré by stravník možno nejedol – trebárs tvrdšie mäso zo sliepky sa dá vyvariť.

Je teda veľa funkcií, ktoré má tento pokrm. Žiaľ, na otázku či sú teda polievky vhodné alebo nevhodné sa nedá odpovedať. Polievka je totiž široký pojem.

  • Môže ísť o vývar zo zeleniny, ktorý sa dá prirovnať takmer k čaju.
  • Môže byť hustá, krémová, skôr smotanová omáčka, ako polievka.
  • Môže byť bez tuku.
  • Môžu na nej plávať mastné oká.
  • Môže byť presolená.
  • Môže v nej byť lyžica cukru.

To všetko sa dá zahrnúť tým jediným názvom. Asi už tušíte, že zeleninový vývar bude asi pomerne vhodný a smotanový krém bude skôr celkom nevhodný.

Pri chudnutí má VHODNÁ polievka vlastnosti, ktoré sú pre chudnutie prospešné:

  • Spravidla nemá vysokú energetickú hodnotu. To je spôsobené „riedkosťou“. Je to viac voda, ako jedlo. Môžete jej zjesť viac.
  • Polievka je tekutina, „započíta sa“ aj ako pitný režim.
  • Obsahuje vývar živín, ako sú bielkoviny, vitamíny, minerály a iné prvky.
  • Mnohým ľuďom chutí a jej jedenie je príjemné.
  • Zaplní žalúdok, takže po polievke už nie ste tak hladní. O to menej zjete „hlavného jedla“.

To všetko, samozrejme, platí predovšetkým pre čistý vývar – zeleninový, alebo mäsový. Inými slovami ak je polievka tekutina v ktorej možno bude TROCHA netučného mäsa, minimum cestovín a takmer žiaden tuk, tak je to v poriadku.

Pozrime sa však teraz na vlastnosti polievok, ktoré môžu byť pri chudnutí problémom. Ak máte takúto pri chudnutí NEVHODNÚ polievku, jej jedenie môže chudnutiu brániť.

  • Tuk – môže ho byť priveľa. Vývar z mäsa spravidla znamená, že tuk z mäsa sa objaví na hladine. Aj samotné mastnejšie mäso ak ho zjete je nevhodné. Pridanie masla, smotany, mastnej zápražky je tiež nevhodné. To všetko môže drasticky zvýšiť energetickú hodnotu polievky. „Poctivá“ domáca polievka s okami masti na hladine má často viac energie práve v okách, ako vo zvyšku porcie.
  • Sacharidy – opatrne. Do polievok sa na zahustenie sype múka, vyrábajú sa rôzne barančeky, pridávajú slíže. Tieto zahusťovače zvyšujú celkovú energiu (a aj glykemický index) polievky. Ak s týmto nárastom energie celého jedla počítate, je v poriadku. Ak bude v tanieri polievky veľa prílohy a druhé jedlo bude bez prílohy tak je to v poriadku. Nepovažujte však tanier polievky plný rezancov a kúskov mäsa za „nevinné“ alebo „diétne“ jedlo.
  • Soľ – menej je lepšie. Veľa soli v polievke nie je dobré pri chudnutí (ostatne veľa soli nie je zdravé jesť ani pre zdravého človeka). Soľ dvíha tlak krvi, viaže na seba vodu. Ak jete slané jedlá, táto naviazaná voda dvíha vašu celkovú hmotnosť. Druhým problémom soli je aj to, že ak veľa solíte, nechutia vám potom „obyčajné“ veci, ako zelenina, ovocie, strukoviny… Človek zvyknutý na silné chute sa uspokojí spravidla len s nezdravými, fabricky vyrábanými, potravinami. A z nich sa priberá sakramentsky ľahko. Skôr než si o mne poviete niečo nelichotivé: skúste si niekedy zrátať, koľko soli je v tanieri polievky. Možno budete prekvapení že to môže byť aj poldenná dávka.
  • Aditíva – chuť, alebo zdravie? Aby polievka bola lepšia, pridáva sa do nej často zvýrazňovač chuti, glutaman sodný (E 621) . Napríklad vo forme bujónu v kocke. U niektorých ľudí môže vyvolávať syndróm čínskej kuchyne. Preto sa pri zdravej výžive jeho použitie vôbec neodporúča. Niekedy však stojí za úvahu použiť veľmi malé množstvo glutamanu sodného vo forme Vegety, alebo kocky typu Masox. S vedomím, že ho dávať netreba vôbec, iba v prípade, že nejak treba jemne dotiahnuť chuť.

Tak. Teraz sme teda spísali pre a proti. Prosím, nedopustite sa však klasickej chyby, akú robia začiatočníci v chudnutí. Povedia si: toto má málo energie, to môžem, tamto má energie veľa, to nesmiem. Pri chudnutí môžete jesť aj vysoko energetické pokrmy – ale s mierou.

Máte radi hustú polievku? Doprajte si ju! Pokojne v nej môžu byť aj rezance. Nebojte sa pridať na zahustenie trocha múky. Hustú polievku potom však jedzte ako hlavné jedlo, nie ako predjedlo.

Najnebezpečnejší je vždy tuk

Ak sa niečomu treba naozaj vyhýbať, je to hlavne tuk. Mastné oká nepatria na polievku človeka, ktorý má nadváhu. Obsah tuku v polievke sa pritom vizuálne dá len ťažko odhadnúť. Preto som pre orientáciu spravil malý test, ako tuk na polievke vyzerá a koľko ho je.

Polievka bez tuku nemá na hladine žiadne „oká“.

Po pridaní jednej kávovej lyžičky olivového oleja. Hmotnosť oleja: asi 4 gramy. Energetická hodnota oleja: okolo 140 kJ. Takéto množstvo olivového oleja do polievky môžem len odporúčať. (Nevarte olivový olej s polievkou). Olivový olej je zdraviu prospešný, doprajte si ho. Ak ale má byť na polievke živočíšny tuk, napríklad vývar z mäsa, po pridaní smotany, či masla, radšej tuk pred jedením stiahnite a vyhoďte. Na jeho miesto potom kvapnite olivový olej.

Po rozmiešaní vyzerajú 4 gramy oleja takto.

Pridal som polievkovú lyžicu oleja, 10 gramov. Hmotnosť oleja je teraz spolu: 14 gramy. Energetická hodnota oleja: okolo 500 kJ. Tu sme už na dávke tuku, akú by ste mali pri chudnutí zjesť v rámci celého obeda. To znamená, že po takomto tanieri by ste už vôbec nemali jesť nič, čo obsahuje tuk. (To je prakticky takmer nemožné)

A ešte k tomu druhá lyžica oleja. Polievka už dostáva vzhľad tej „správnej, poctivej“, domácej polievky. Hmotnosť oleja je teraz spolu: 24 gramy. Energetická hodnota oleja: okolo 860 kJ. Je to takmer polovica celkovej dennej dávky tuku, akú by ste pri chudnutí mali mať (niečo cez 50 gramov tuku na deň je pri chudnutí dobré, viac len ak manuálne tvrdšie pracujete).

Práve tuk preto berte na polievke veľmi vážne. Aj pri chudnutí je síce tuk potrebné jesť, ale v primeranom množstve. Podľa možnosti však nie živočíšny a nie tepelne upravený.

Polievku preto po uvarení nechajte postáť a všetok tuk z nej servítkami či inak úplne odstráňte.

Ak si teda doprajete polievku, v ktorej je málo tuku, trocha rezancov a je trocha zahustená, pokojne si ju dajte. O to menšie hlavné jedlo potom môžete!

Ak však máte chuť na poctivú, hustú polievku – napríklad smotanovú – tak tu už opatrne! Opatrne znamená radšej miniatúrna porcia a druhé jedlo by malo byť „suchšie“, s nižším obsahom tuku. V ideálnom prípade však nejedzte smotanu vôbec. Ak to už musí byť – použite sójovú smotanu. Chuťovo je to veľmi podobné a nie sú tam rôzne zdravotné riziká.

Ani sójová smotana však nie je „nevinná“. Používajte ju lakomo.

Ako soliť a nesoliť?

Neslaná polievka nie je veľmi chutná. Štipku soli treba dať v každom prípade. Niekto to rieši použitím kocky, ktorá osolí aj ochutí (ale obsahuje aj glutaman sodný…). Namiesto veľkého solenia sa mi osvedčilo používanie čilipapričiek, alebo feferóniek. Ak dáte primerané množstvo, chuť sa iba zaostrí. Polievka potom nie je príliš štipľavá a zdá sa, že je „chuťovejšia“.

Niekedy môže byť riešením zámerne vyrobiť veľmi štipľavú polievku. Divoko výrazná chuť zabaví chuťové poháriky. Máte silný zážitok z jedenia a pritom nepojmete žiadnu soľ.

Sáčkové polievky, rôzne kocky bývajú drasticky presolené. Počítajte s tým, že taká polievka v dednej dávke môže obsahovať celodennú dávku soli. Výrobcovia vedia, že to je šialené. Preto radšej neuvádzajú obsah soli, ale sodíka. Nedajte sa tým oklamať!

Sáčkové polievky sa pri zdravej strave neodporúča používať vôbec. Majú jedinú výhodu a to je rýchla príprava. Sú skôr chemickým pokusom, než potravou. Bývajú mimoriadne presolené a o výrazných chutiach som písal vyššie. Sáčkové polievky mávajú extrémne výraznú chuť.

Ak milujete tieto polievky a nedokážete sa ich vzdať, budete mať problém. Príkro presolené jedlo vám totiž „omráči“ chuťové poháriky silnou slanou chuťou. Nebudete robiť nič iné, len čakať kedy to príjemné príde zas. Nepodarí sa vám zbaviť sa závislosti na slanom tak, že si občas doprajete svoju dávku. Viac v článku o tom, ako používať soľ pri chudnutí.

Čas sú peniaze

Inými slovami teda polievka predstavuje niečo, čo je jedlo, ale aj nie jedlo. Takže je to široký pojem. Nedá sa povedať či polievky pri chudnutí áno, alebo nie. Dá sa hovoriť vždy len konkrétne. Jedna polievka áno, iná nie.

Zeleninový vývar, napríklad, je fajn. Ale dajte si doň zo 3 dlhé mrkvy a situácia sa mení. Varená mrkva totiž má vysoký glykemický index – obsahuje veľa cukru. Takže ani taký „nevinný“ vývar nie je celkom nevinný. Všetko je to otázkou množstva.

Ale potom je tu ešte jeden argument:

Polievka však vo väčšine prípadov poslúži skôr ako predjedlo, nie ako hlavné jedlo. Ak sa na ňu dívame takto, potom sa musím pozerať aj na to, že:

  • Polievku treba variť čo je 10 až 20 minút krútenia sa v kuchyni.
  • Suroviny treba zaplatiť. To nemusí byť veľa, ale kto má obmedzený rozpočet, musí s tým rátať.

V tej chvíli potom môžeme povedať, že polievka navýši cenu jedla a aj čas prípravy.

Za takto nastavených pravidiel hry preto ja volím ten prístup že polievky radšej nejedávam vôbec. Raz za nejaký týždeň či dva si doma varíme polievku, ale potom sa už snažím, aby to bola hustá polievka, ktorá slúži ako hlavné jedlo. Trebárs hustá fazuľová alebo šošovicová. Alebo zeleninová, ktorá sa bude podávať s chlebom.

Ak teda máte zeleninové polievky radi, môžete si ich pripravovať koľko chcete. Zelenina ak je varená, dostanete z nej tiež užitočné látky, trocha iné než keď je surová. Takže dobré je striedať aj varené či dusené formy prípravy zeleniny. Len toho nemôžete zjesť bez obmedzenia.


Warning: include(/home/clients/miro-vesely.sk/!reklama/2017-intext.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/customer/www/chudnutie-ako.sk/public_html/wp-content/themes/chudnutie-ako-2017/page.php on line 147

Warning: include(): Failed opening '/home/clients/miro-vesely.sk/!reklama/2017-intext.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php71/pear') in /home/customer/www/chudnutie-ako.sk/public_html/wp-content/themes/chudnutie-ako-2017/page.php on line 147
O autorovi článku: Zdravej výžive a chudnutiu sa venujem od roku 2004. Vydal som postupne niekoľko kníh o chudnutí. Najnovšia sa volá Jedálniček na chudnutie a sú v nej všetky potrebné informácie o chudnutí, ktoré čitateľ potrebuje na to, aby dosiahol výsledky. Pre tých, čo si knihu nechcú kúpiť je tu tento web. Nájdete tu všetky informácie bezplatne. V článkoch a knihách vychádzam z poznatkov z klinickej obezitológie, odporúčaní WHO. Informácie priebežne konzultujem s lekármi aj fyzioterapeutmi a preto by malo byť bezpečné, ak sa nimi bude riadiť dospelý a zdravý, len obézny človek. Pred chudnutím je ale vhodné, aby ste sa vždy poradili aj so svojím lekárom.
Dátum aktualizácie článku: 27. januára 2019

 

Komentáre k článku: Polievky áno, alebo nie?

  1. gunner 12. novembra 2006

    napada ma pri tomto jedna scenka od stryca marcina. „mojej starej sa na tej polievke lubili najma tie velike mastne oka. bodaj by ne, ked som v nej vyvaril celu sviiiicku.“ :-)

  2. mirka 16. novembra 2006

    Na tento článok som čakala. Milujem polievky. Takže trocha zmením receptúru tej „nedeľnej“ a bude to OK.
    Miro, čo hovoríš na polievku / ozaj myslím len vývar, bez ôk / ako večera?
    Nechcem na obed aj polievku aj hlavné jedlo, ale nechcem sa tej polievky vzdať. Jesť ju radšej doobeda alebo poobede?

  3. katka 17. novembra 2006

    Polievky mam aj ja rada, no mastne oka som vzdy neznasala. Najlepsia je polievka na druhy den z chladnicky. Vtedy sa vsetok tuk usadi na povrchu a mozem ho dat dole. Cize tymto davam tip na odtucnenu polievku. Uvarit ju den dopredu, dat do chladu a potom pekne krasne dat tuk prec.

  4. Lubka 17. novembra 2006

    Ja som dnes schnapla 3 taniere keloveho privarku. Boli v nom sojove parky, zjedla som asi 1 necely a par kociek zemiakov. Bez chleba. No tie tri taniere to je milion kaĺorii? zasmazka vraj dietna, tvrdi moja mama, 2 ly.oleja na cele jedlo, no nenisom si taka ista. Miro porad, je to tazky kaloricky preslap? Mam 23 rokov.

  5. ryppka 14. septembra 2009

    Dobrá rada – dajte polievku „schudnúť“ do chladničky- tuk stuhne a potom sa dá jednoducho odstrániť, vybrať lyžicou.

  6. amica 13. apríla 2010

    Polievky… Cely svoj zivot som ich neznasala aj vdaka vytrvalosti mojich rodicov – musela som vzdy zjest vsetku zeleninu a to sposobilo moju antipatiu nielen k polievkam, ale aj k zelenine ako takej minimalne na tridsat rokov.

    Pred mesiacom som zacala polievky varit ja sama a neviem sa ich „dojest“. Recept je jednoduchy a len dufam ze aj zdravy. Nepouzivam ziadne zahustovadla (muka, skrob atd.)…mne nechutia a kedze solim velmi malo, mam rada prirodzenu chut potravin.

    Moje polievky:
    Mrkvova – uvarim mrkvu, cibulu, ochutim trosickou cierneho mleteho korenia, trosicka soli – a dam zmixovat. Dostanem kremovu konzistenciu a vybornu chut podla odrody mrkvy.
    Ozdoba na tanieri: malinko surovej jemnulinko nastruhanej mrkvy;

    Hrachova – uvarim suseny hrach, trosku cesnaku, troska ml.c.korenia, malinko soli – a dam zmixovat.
    Ozdoba na tanieri: trosicka roztlaceneho hrachu;

    Zeleninova – uvarim mix korenovej zeleniny (vzdy pouzivam len cerstvu, nie mrazenu), cibulu, opat klasika ochucovac, teraz moze byt aj jeden bujon na zmenu chute, pripadne troska vegety – a dam zmixovat alebo aj nie. Ak to nesupnem mixovat, pridam petrzlenovu vnatku a zeleny hrasok.
    Ozdoba na tanieri: tenko nakrajany cersty por;

    Karfiolova – no co uz moze obsahovat karfiolova polievka, vsak? :) – a dam mixovat.
    Ozdoba na tanieri: zopar mini ruziciek uvareneho karfiolu;

    Rajcinova – uvarim rajciny bez supky, ochutim solou, ml.c.korenim a podla sladkosti rajcin aj troskou cukru. Nikdy nezabudnem na trosicku citronovej stavy – je to mnam – a dam zmixovat.
    Ozdoba na tanieri: ake prekvapujuce – na drobne kococky nakrajana uvarena rajcinka;

    Takto mam milion variacii moznosti, chuti a farieb…

    Dobru chut ;)

  7. trexi 27. decembra 2011

    práve som dojedla zeleninovy vyvar zeler+mrkva+kalerab pridala pol lyžičky olivoveho oleja,štpka soli ešte som si dala mlete feferonky rovno do misky.Čo hovorite na ten olivovy olej? oká sa mi nespravili len take maličke akoby bunky z toho olivového to snáď nevadi či? :D

  8. Miro Vesely 27. decembra 2011

    trexi olej určite áno, možno aj dve lyžičky by boli vhodné. No a nejaké živiny na večeru by tiež nezaškodili. takáto polievka má dosť málo energie, skoro žiadne bielkoviny.

  9. trexi 28. januára 2012

    a može byť aj hustejšia polievka? brokolica,hrášok,mrkva,cibula a dochutit paprikou a chilli papričkami? to by nemalo mať vela energie

  10. Miro Veselý 28. januára 2012

    trexi spravte si výpočet koľko energie tá polievka má a hneď budete vedieť, či môžete a koľko. Jasné, že taká polievka sa môže. Ale zas ako samotná večera to asi nepostačí. Ak chcete schudnúť, musíte jesť.

  11. Eliška K. 2. novembra 2012

    nenávidím polievky zahustené múkou, respektíve všetko, čo je zahustené múkou. nikde ju nepotrebujem ale absolútne netuším, čím zahustiť fazuľovú zeleninovú polievku, ktorú u nás každý miluje ale ja ju z tohto dôvodu nerobím.

  12. dede 3. novembra 2012

    načo zahusťovať zeleninovu s fazuľou, to je jedna z mála polievok , čo sa podľa mňa nemusí…keby už neikto moc chcel, tak možno zemiačikom.

  13. stanjel 20. februára 2013

    nikto nespomenul vyvar z kostí/mäsa.. jedna malá špiková + jeden krk z morky (alebo kusok hovädzieho chvostu) mrkva, zeler, petržlen, zemiak, kalerab do 5 litrov vody. cele korenie, 1 lyžica morskej soly, štipka kurkumy a pijem ten vyvar miesto proteinoveho nápoja po každom tréningu.. mňam!
    :)

  14. simi 21. februára 2013

    stanjel taketo kadejake vyvary zvierat su plne kyseliny mocovej,mne to nepride ako skvely proteinovy napad.poradila by som zelene smuti-banan,tofu,zelena listova zelenina-zmixovat,pit po duskoch

  15. emka 14. septembra 2014

    hneď na začiatku som sa zastavila, pretože to musím trošku opraviť. Polievka totiž nie je zaradená do pitného režimu. Nič, čo má výživovú hodnotu (mlieko, atd…) sa neradí do pitného režimu – len aby to niekoho neplietlo.
    Ak sa chce už niekto stravovať zdravo a schudnúť, práve že by mal brať ohľad na energetickú hodnotu a výživovú hodnotu. Potraviny s vysokou energetickou hodnotou by si človek mal dopriať raz za týždeň, alebo dva týždne, takže ak to znamená „s mierou“, tak súhlasím. Do zdravého chudnutia/stravovania určite nepatria jednoduché sacharidy, ako biela múka, cestoviny a podobne. Ak chce niekto alternatívu, môže si pridať celozrnnú múku, alebo celozrnné cestoviny.
    Inak celkom fajn článok

  16. Miro Veselý 14. septembra 2014

    emka pokiaľ hovoríme o zeleninovom vývare, tak je to potravina s veľmi vysokým obsahom vody a teda do pitného režimu sa dá zarátať. Spravidla hovoríme o dávke trebárs 2 deci polievky, takže nie je dôležité, či ju prirátame, alebo nie k pitnému režimu.

    Ale uznávam, niektorí autori naozaj odporúčajú ani mlieko, alebo džús nerátať do tekutín, ale do jedla.

    Nie je však problémom zarátať energetickú hodnotu polievky ako jedlo a riedku časť ako pitný režim.

  17. juraj 4. augusta 2017

    no vidim ze do nr. uno mate este daleko, inak by ste vedeli ze polievky:
    1. su vlastne zbytocne jedlo pretoze mame tzv.hlavne jedlo no a z polievkou to preplna zaludok…tak bud polievku alebo hlavne…
    2. su narody (ako francuzy a taliani) ktore polievky nemusia-iba v zime namiesto caju niekedy na zohriatie.
    3.polievka je hlavne emocne jedlo(vela vody a tepla a tym dojem prijemna) a preto moze byt na urcitych miestach popularna, preco-to uz je ina otazka, ale len tak okrajovo – moj nazor je ze je to viac u ludi menej emocne stabilnych-ale to uz spekulujem…
    4. vela ludi polievky unavuju prave prilivom tepla a horucej vody-su po nich otupeni a unaveni.
    5. polievka ako teple jedlo je pocas drvivej vecsiny roka zbytocna…teple jedla vobec su zbytocne a nedobre pre organizmus hoci samozrejme viem o tom ze opacne tvrdenia su rozsirene medzi nasou populaciou -je to ako pliaga…kde v prirode sa je tepla strava? tak ako aj mlieko? takze tak…

  18. Katarina 21. februára 2019

    Dobrý deň.Poradte mi co na raňajky.Nemavam chut na sladke.Kazde rano ranajkujem pecivo zo zeleninou.O hodinu som zas hladná.Do prace idem az popoludni a vecer sa pred spanim zas najem.V praci nemam narok na prestavku a nejem asi 7. Hodin.Daujem

  19. Miro Veselý 21. februára 2019

    Katarina skúste na raňajky k pečivu pridať trocha bielkovín. Tofu, syr, šunku, alebo jogurt. Možno za lyžičku oleja, alebo pár orechov. To by malo byť lepšie aj čo sa týka hladu. Čo sa týka práce, tak zamestnancovi, ktorého pracovná zmena trvá dlhšie ako šesť hodín, je zamestnávateľ povinný zabezpečiť 30 minútovú prestávku na jedlo a odpočinok. Aj v prípade nepretržitej prevádzky musí zamestnávateľ poskytnúť zamestnancom prestávku na jedlo a odpočinok. Prestávka sa nezarátava do pracovného času a nemožno ju poskytnúť na začiatku ani na konci zmeny. V zásade ale môžete jesť raňajky obed a večeru ak ste na to zvyknutá a nemal by byť problém.

Pridajte komentár:

Máte otázku, alebo chcete k článku niečo doplniť? Napíšte to sem. Odpoviem čo najskôr.

Vyplňte ešte: