Kto poznáte moje recepty tak asi viete, že v nich nie je veľa polievok. Preto pomerne často dostávam otázku, prečo. Mnohí totiž majú polievky radi a chceli by si ich v strave ponechať aj pri chudnutí (môžu, ale...). Iní zas dúfajú, že by mohli namiesto bežnej stravy jesť len polievky ako formu diéty (môžu, ale...). Najmä staršia generácia je ešte odchovaná v názore, že zdravá strava vyžaduje polievku ako prvý chod. Poďme teda v týchto veciach trocha upratať.
Je jasné, že ak si stravník pred obedom dá polievku (takmer akúkoľvek) tak to bude mať efekt.
Je teda veľa funkcií, ktoré má tento pokrm. Žiaľ, na otázku či sú teda polievky vhodné alebo nevhodné sa nedá odpovedať. Polievka je totiž široký pojem.
To všetko sa dá zahrnúť tým jediným názvom. Asi už tušíte, že zeleninový vývar bude asi pomerne vhodný a smotanový krém bude skôr celkom nevhodný.
Pri chudnutí má VHODNÁ polievka vlastnosti, ktoré sú pre chudnutie prospešné:
To všetko, samozrejme, platí predovšetkým pre čistý vývar - zeleninový, alebo mäsový. Inými slovami ak je polievka tekutina v ktorej možno bude TROCHA netučného mäsa, minimum cestovín a takmer žiaden tuk, tak je to v poriadku.
Pozrime sa však teraz na vlastnosti polievok, ktoré môžu byť pri chudnutí problémom. Ak máte takúto pri chudnutí NEVHODNÚ polievku, jej jedenie môže chudnutiu brániť.
Tak. Teraz sme teda spísali pre a proti. Prosím, nedopustite sa však klasickej chyby, akú robia začiatočníci v chudnutí. Povedia si: toto má málo energie, to môžem, tamto má energie veľa, to nesmiem. Pri chudnutí môžete jesť aj vysoko energetické pokrmy - ale s mierou.
Ak sa niečomu treba naozaj vyhýbať, je to hlavne tuk. Mastné oká nepatria na polievku človeka, ktorý má nadváhu. Obsah tuku v polievke sa pritom vizuálne dá len ťažko odhadnúť. Preto som pre orientáciu spravil malý test, ako tuk na polievke vyzerá a koľko ho je.
Polievka bez tuku nemá na hladine žiadne "oká".
Po pridaní jednej kávovej lyžičky olivového oleja. Hmotnosť oleja: asi 4 gramy. Energetická hodnota oleja: okolo 140 kJ. Takéto množstvo olivového oleja do polievky môžem len odporúčať. (Nevarte olivový olej s polievkou). Olivový olej je zdraviu prospešný, doprajte si ho. Ak ale má byť na polievke živočíšny tuk, napríklad vývar z mäsa, po pridaní smotany, či masla, radšej tuk pred jedením stiahnite a vyhoďte. Na jeho miesto potom kvapnite olivový olej.
Po rozmiešaní vyzerajú 4 gramy oleja takto.
Pridal som polievkovú lyžicu oleja, 10 gramov. Hmotnosť oleja je teraz spolu: 14 gramy. Energetická hodnota oleja: okolo 500 kJ. Tu sme už na dávke tuku, akú by ste mali pri chudnutí zjesť v rámci celého obeda. To znamená, že po takomto tanieri by ste už vôbec nemali jesť nič, čo obsahuje tuk. (To je prakticky takmer nemožné)
A ešte k tomu druhá lyžica oleja. Polievka už dostáva vzhľad tej "správnej, poctivej", domácej polievky. Hmotnosť oleja je teraz spolu: 24 gramy. Energetická hodnota oleja: okolo 860 kJ. Je to takmer polovica celkovej dennej dávky tuku, akú by ste pri chudnutí mali mať (niečo cez 50 gramov tuku na deň je pri chudnutí dobré, viac len ak manuálne tvrdšie pracujete).
Práve tuk preto berte na polievke veľmi vážne. Aj pri chudnutí je síce tuk potrebné jesť, ale v primeranom množstve. Podľa možnosti však nie živočíšny a nie tepelne upravený.
Ak si teda doprajete polievku, v ktorej je málo tuku, trocha rezancov a je trocha zahustená, pokojne si ju dajte. O to menšie hlavné jedlo potom môžete!
Ak však máte chuť na poctivú, hustú polievku - napríklad smotanovú - tak tu už opatrne! Opatrne znamená radšej miniatúrna porcia a druhé jedlo by malo byť "suchšie", s nižším obsahom tuku. V ideálnom prípade však nejedzte smotanu vôbec. Ak to už musí byť - použite sójovú smotanu. Chuťovo je to veľmi podobné a nie sú tam rôzne zdravotné riziká.
Ani sójová smotana však nie je "nevinná". Používajte ju lakomo.
Neslaná polievka nie je veľmi chutná. Štipku soli treba dať v každom prípade. Niekto to rieši použitím kocky, ktorá osolí aj ochutí (ale obsahuje aj glutaman sodný...). Namiesto veľkého solenia sa mi osvedčilo používanie čilipapričiek, alebo feferóniek. Ak dáte primerané množstvo, chuť sa iba zaostrí. Polievka potom nie je príliš štipľavá a zdá sa, že je "chuťovejšia".
Niekedy môže byť riešením zámerne vyrobiť veľmi štipľavú polievku. Divoko výrazná chuť zabaví chuťové poháriky. Máte silný zážitok z jedenia a pritom nepojmete žiadnu soľ.
Sáčkové polievky sa pri zdravej strave neodporúča používať vôbec. Majú jedinú výhodu a to je rýchla príprava. Sú skôr chemickým pokusom, než potravou. Bývajú mimoriadne presolené a o výrazných chutiach som písal vyššie. Sáčkové polievky mávajú extrémne výraznú chuť.
Ak milujete tieto polievky a nedokážete sa ich vzdať, budete mať problém. Príkro presolené jedlo vám totiž "omráči" chuťové poháriky silnou slanou chuťou. Nebudete robiť nič iné, len čakať kedy to príjemné príde zas. Nepodarí sa vám zbaviť sa závislosti na slanom tak, že si občas doprajete svoju dávku. Viac v článku o tom, ako používať soľ pri chudnutí.
Inými slovami teda polievka predstavuje niečo, čo je jedlo, ale aj nie jedlo. Takže je to široký pojem. Nedá sa povedať či polievky pri chudnutí áno, alebo nie. Dá sa hovoriť vždy len konkrétne. Jedna polievka áno, iná nie.
Ale potom je tu ešte jeden argument:
Polievka však vo väčšine prípadov poslúži skôr ako predjedlo, nie ako hlavné jedlo. Ak sa na ňu dívame takto, potom sa musím pozerať aj na to, že:
V tej chvíli potom môžeme povedať, že polievka navýši cenu jedla a aj čas prípravy.
Ak teda máte zeleninové polievky radi, môžete si ich pripravovať koľko chcete. Zelenina ak je varená, dostanete z nej tiež užitočné látky, trocha iné než keď je surová. Takže dobré je striedať aj varené či dusené formy prípravy zeleniny. Len toho nemôžete zjesť bez obmedzenia.
© Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.