Polievky áno, alebo nie?

Píše Miro veselý od roku 2004. Kontakt...

Polievka je široký pojem.

  • Môže ísť o vývar zo zeleniny, ktorý sa dá prirovnať takmer k čaju.
  • Môže byť hustá, krémová, skôr omáčka, ako polievka.
  • Môže byť bez tuku.
  • Môžu na nej plávať mastné oká.
  • Môže byť presolená.

To všetko polievka môže byť. Pri chudnutí sa nám však polievka väčšinou hodí “do rozpočtu”. Má vlastnosti, ktoré sú pre chudnutie prospešné:

  • Spravidla nemá vysokú energetickú hodnotu. To je spôsobené “riedkosťou”. Je to viac voda, ako jedlo. Môžete jej zjesť veľa.
  • Polievka je tekutina, “započíta sa” aj ako pitný režim.
  • Obsahuje vývar látok, ako sú vitamíny, minerály a iné prvky.
  • Mnohým ľuďom chutí a jej jedenie je príjemné.
  • Zaplní žalúdok, takže po polievke už nie ste tak hladní. O to menej zjete “hlavného jedla”.

To všetko, samozrejme, platí predovšetkým pre čistý vývar – zeleninový, alebo mäsový. Pozrime sa teraz na vlastnosti polievok, ktoré môžu byť pri chudnutí nepríjemné.

  • Tuk – môže ho byť priveľa. Vývar z mäsa, pridanie masla, zápražky. To všetko môže drasticky zvýšiť energetickú hodnotu polievky. “Poctivá” domáca polievka s okami masti na hladine má často viac energie práve v okách, ako vo zvyšku porcie.
  • Sacharidy – opatrne. Do polievok sa na zahustenie sype múka, vyrábajú sa rôzne barančeky, pridávajú slíže. Tieto zahusťovače zvyšujú celkovú energiu (a aj glykemický index) polievky. Ak s týmto nárastom energie počítate, je v poriadku. Nepovažujte však tanier polievky plný rezancov a kúskov mäsa za “nevinné” jedlo.
  • Soľ – menej je lepšie. Veľa soli v polievke nie je dobré pri chudnutí (ostatne veľa soli nie je zdravé jesť ani pre zdravého človeka). Soľ dvíha tlak krvi, viaže na seba vodu. Ak jete slané jedlá, táto naviazaná voda dvíha vašu celkovú hmotnosť. Druhým problémom soli je aj to, že ak veľa solíte, nechutia vám potom “obyčajné” veci, ako zelenina, ovocie, strukoviny… Človek zvyknutý na silné chute sa uspokojí spravidla len s nezdravými, fabricky vyrábanými, potravinami. A z nich sa priberá sakramentsky ľahko.
  • Aditíva – chuť, alebo zdravie? Aby polievka bola lepšia, pridáva sa do nej často zvýrazňovač chuti, glutaman sodný. (E 621) U niektorých ľudí môže vyvolávať syndróm čínskej kuchyne. Preto sa pri zdravej výžive jeho použitie vôbec neodporúča. Niekedy však stojí za úvahu použiť veľmi malé množstvo glutamanu sodného vo forme Vegety, alebo kocky typu Masox. Osolí a zvýrazní chuť pri menšom množstve sodíka.

Tak. Teraz sme teda spísali pre a proti polievok. Prosím, nedopustite sa však klasickej chyby, akú robia začiatočníci v chudnutí. Povedia si: toto má málo energie, to môžem, tamto má energie veľa, to nesmiem.

Pri chudnutí môžete jesť aj vysoko energetické pokrmy – ale s mierou.

Doprajte si normálnu polievku. Pokojne v nej môžu byť aj rezance. Nebojte sa pridať na zahustenie trocha múky. Hustú polievku potom však jedzte ako hlavné jedlo, nie ako predjedlo.

Najnebezpečnejší je vždy tuk

Ak sa niečomu treba naozaj vyhýbať, je to hlavne tuk. Mastné oká nepatria na polievku človeka, ktorý má nadváhu. Obsah tuku v polievke sa pritom vizuálne dá len ťažko odhadnúť. Preto som pre orientáciu spravil malý test, ako tuk na polievke vyzerá a koľko ho je.

Úspešné chudnutie - balík kníh

5 kníh Mira Veselého s podpisom.

Plus CD "Ako schudnúť"
Plus ručne maľovanú záložku.
Plus dobrý pocit, že ste podporili autora :-)

39,90 eur + poštovné

Tip: Jeden balík a máte 5 darčekov pre známych...

Polievka bez tuku nemá na hladine žiadne “oká”.

Po pridaní jednej kávovej lyžičky olivového oleja. Hmotnosť oleja: 4 gramy. Energetická hodnota oleja: okolo 140 kJ. Takéto množstvo olivového oleja do polievky môžem len odporúčať. (Nevarte olivový olej s polievkou). Olivový olej je zdraviu prospešný, doprajte si ho. Ak ale má byť na polievke živočíšny tuk, napríklad vývar z mäsa, po pridaní smotany, či masla, radšej tuk pred jedením stiahnite a vyhoďte.

Po rozmiešaní vyzerajú 4 gramy oleja takto. Tu a tam “očko”.

Pridal som polievkovú lyžicu oleja, 10 gramov. Hmotnosť oleja je teraz spolu: 14 gramy. Energetická hodnota oleja: okolo 500 kJ.

A ešte jedna lyžica oleja. Polievka už dostáva vzhľad tej “správnej, poctivej”, domácej polievky. Hmotnosť oleja je teraz spolu: 24 gramy. Energetická hodnota oleja: okolo 860 kJ. Len tuk na tejto polievke má pomaly toľko energie, koľko by človek mal prijať v jednej porcii. Je to takmer polovica celkovej dennej dávky tuku.

Pri chudnutí by jedno jedlo malo obsahovať zhruba 1200 kJ spolu a mali by ste zjesť zhruba 6 takých jedál za deň.

Práve tuk preto berte na polievke veľmi vážne. Berte ho  – lyžicou do kanála. Aj pri chudnutí je síce tuk potrebné jesť, ale v primeranom množstve. Podľa možnosti nie živočíšny a nie tepelne upravený.

Ak si teda doprajete polievku, v ktorej je málo tuku, trocha rezancov a je trocha zahustená, pokojne si ju dajte. Ak však máte chuť na poctivú, hustú polievku – napríklad smotanovú – dajte si ju tiež, ale už opatrne! Opatrne znamená radšej menšia porcia a druhé jedlo by malo byť “suchšie”, s nižším obsahom tuku.

Ako soliť a nesoliť?

Neslaná polievka nie je veľmi chutná. Štipku soli treba dať v každom prípade. Niekto to rieši použitím kocky, ktorá osolí aj ochutí (ale obsahuje aj glutaman sodný…). Namiesto veľkého solenia sa mi osvedčilo používanie čilipapričiek, alebo feferóniek. Ak dáte primerané množstvo, chuť sa iba zaostrí. Polievka potom nie je príliš štipľavá a zdá sa, že je “chuťovejšia”.

Niekedy môže byť riešením zámerne vyrobiť veľmi štipľavú polievku. Divoko výrazná chuť zabaví chuťové poháriky. Máte silný zážitok z jedenia a pritom nepojmete žiadnu soľ.

Sáčkové polievky

Sáčkové polievky sa pri zdravej strave neodporúča používať vôbec. Majú jedinú výhodu a to je rýchla príprava. Sú však skôr chemickým pokusom, než potravou. Bývajú mimoriadne presolené a o výrazných chutiach som písal vyššie. Sáčkové polievky mávajú extrémne výraznú chuť. Ak milujete tieto polievky a nedokážete sa ich vzdať, doprajte si ich, ale naozaj len veľmi výnimočne. Nie častejšie, ako raz za mesiac. Lepšie však bude, ak sa im vyhnete.

Tekutiny a hustota

Záverom teda zhrňme polievkoinformácie na kôpku. Čím redšia je polievka a čím menej mastná a slaná, tým lepšie. Tým viac jej môžete zjesť. Nedeľte potraviny a teda ani polievky na “dobré” a “zlé”. Ak pred vás postavia tanier hustej a mastnej dobroty, dajte si – pár lyžíc a poďakujte. Potešíte sa tak chuťou a polievka neohrozí vašu líniu. Musíte však dokázať naozaj prestať. Obezita začína výnimkami, sadlo na pupku sa tvorí z nevinných drobností a maličkostí.

Inými slovami teda polievka predstavuje niečo, čo môže byť ako jedlo, ale aj nie jedlo. Takže je to široký pojem. Nedá sa povedať či polievky pri chudnutí áno, alebo nie. Dá sa hovoriť vždy len konkrétne. Ale potom je tu ešte jeden argument:

Čas sú peniaze

Polievka však vo väčšine prípadov poslúži skôr ako predjedlo, nie ako hlavné jedlo. Ak sa na ňu dívame takto, potom sa musím pozerať aj na to, že:

  • Polievku treba variť čo je 10 až 20 minút krútenia sa v kuchyni.
  • Suroviny treba zaplatiť. To nemusí byť veľa, ale kto má obmedzený rozpočet, musí s tým rátať.

V tej chvíli potom môžeme povedať, že polievka navýši cenu jedla a aj čas prípravy. Za takto nastavených pravidiel hry ja volím ten prístup že polievky radšej nejedávam vôbec. Raz za nejaký týždeň či dva si doma varíme polievku, ale potom sa už snažím, aby to bola hustá polievka, ktorá slúži ako hlavné jedlo. Trebárs hustá fazuľová alebo šošovicová. Alebo zeleninová, ktorá sa bude podávať s chlebom.

Ak teda máte zeleninové polievky radi, môžete si ich pripravovať koľko chcete. Zelenina ak je varená, dostanete z nej tiež užitočné látky, trocha iné než keď je surová. Takže dobré je striedať aj varené či dusené formy prípravy zeleniny.

 

 

Komentáre k článku: Polievky áno, alebo nie?

  1. gunner 12. novembra 2006

    napada ma pri tomto jedna scenka od stryca marcina. “mojej starej sa na tej polievke lubili najma tie velike mastne oka. bodaj by ne, ked som v nej vyvaril celu sviiiicku.” :-)

  2. mirka 16. novembra 2006

    Na tento článok som čakala. Milujem polievky. Takže trocha zmením receptúru tej “nedeľnej” a bude to OK.
    Miro, čo hovoríš na polievku / ozaj myslím len vývar, bez ôk / ako večera?
    Nechcem na obed aj polievku aj hlavné jedlo, ale nechcem sa tej polievky vzdať. Jesť ju radšej doobeda alebo poobede?

  3. katka 17. novembra 2006

    Polievky mam aj ja rada, no mastne oka som vzdy neznasala. Najlepsia je polievka na druhy den z chladnicky. Vtedy sa vsetok tuk usadi na povrchu a mozem ho dat dole. Cize tymto davam tip na odtucnenu polievku. Uvarit ju den dopredu, dat do chladu a potom pekne krasne dat tuk prec.

  4. Lubka 17. novembra 2006

    Ja som dnes schnapla 3 taniere keloveho privarku. Boli v nom sojove parky, zjedla som asi 1 necely a par kociek zemiakov. Bez chleba. No tie tri taniere to je milion kaĺorii? zasmazka vraj dietna, tvrdi moja mama, 2 ly.oleja na cele jedlo, no nenisom si taka ista. Miro porad, je to tazky kaloricky preslap? Mam 23 rokov.

  5. ryppka 14. septembra 2009

    Dobrá rada – dajte polievku “schudnúť” do chladničky- tuk stuhne a potom sa dá jednoducho odstrániť, vybrať lyžicou.

  6. amica 13. apríla 2010

    Polievky… Cely svoj zivot som ich neznasala aj vdaka vytrvalosti mojich rodicov – musela som vzdy zjest vsetku zeleninu a to sposobilo moju antipatiu nielen k polievkam, ale aj k zelenine ako takej minimalne na tridsat rokov.

    Pred mesiacom som zacala polievky varit ja sama a neviem sa ich “dojest”. Recept je jednoduchy a len dufam ze aj zdravy. Nepouzivam ziadne zahustovadla (muka, skrob atd.)…mne nechutia a kedze solim velmi malo, mam rada prirodzenu chut potravin.

    Moje polievky:
    Mrkvova – uvarim mrkvu, cibulu, ochutim trosickou cierneho mleteho korenia, trosicka soli – a dam zmixovat. Dostanem kremovu konzistenciu a vybornu chut podla odrody mrkvy.
    Ozdoba na tanieri: malinko surovej jemnulinko nastruhanej mrkvy;

    Hrachova – uvarim suseny hrach, trosku cesnaku, troska ml.c.korenia, malinko soli – a dam zmixovat.
    Ozdoba na tanieri: trosicka roztlaceneho hrachu;

    Zeleninova – uvarim mix korenovej zeleniny (vzdy pouzivam len cerstvu, nie mrazenu), cibulu, opat klasika ochucovac, teraz moze byt aj jeden bujon na zmenu chute, pripadne troska vegety – a dam zmixovat alebo aj nie. Ak to nesupnem mixovat, pridam petrzlenovu vnatku a zeleny hrasok.
    Ozdoba na tanieri: tenko nakrajany cersty por;

    Karfiolova – no co uz moze obsahovat karfiolova polievka, vsak? :) – a dam mixovat.
    Ozdoba na tanieri: zopar mini ruziciek uvareneho karfiolu;

    Rajcinova – uvarim rajciny bez supky, ochutim solou, ml.c.korenim a podla sladkosti rajcin aj troskou cukru. Nikdy nezabudnem na trosicku citronovej stavy – je to mnam – a dam zmixovat.
    Ozdoba na tanieri: ake prekvapujuce – na drobne kococky nakrajana uvarena rajcinka;

    Takto mam milion variacii moznosti, chuti a farieb…

    Dobru chut ;)

  7. trexi 27. decembra 2011

    práve som dojedla zeleninovy vyvar zeler+mrkva+kalerab pridala pol lyžičky olivoveho oleja,štpka soli ešte som si dala mlete feferonky rovno do misky.Čo hovorite na ten olivovy olej? oká sa mi nespravili len take maličke akoby bunky z toho olivového to snáď nevadi či? :D

  8. Miro Vesely 27. decembra 2011

    trexi olej určite áno, možno aj dve lyžičky by boli vhodné. No a nejaké živiny na večeru by tiež nezaškodili. takáto polievka má dosť málo energie, skoro žiadne bielkoviny.

  9. trexi 28. januára 2012

    a može byť aj hustejšia polievka? brokolica,hrášok,mrkva,cibula a dochutit paprikou a chilli papričkami? to by nemalo mať vela energie

  10. Miro Veselý 28. januára 2012

    trexi spravte si výpočet koľko energie tá polievka má a hneď budete vedieť, či môžete a koľko. Jasné, že taká polievka sa môže. Ale zas ako samotná večera to asi nepostačí. Ak chcete schudnúť, musíte jesť.

  11. Eliška K. 2. novembra 2012

    nenávidím polievky zahustené múkou, respektíve všetko, čo je zahustené múkou. nikde ju nepotrebujem ale absolútne netuším, čím zahustiť fazuľovú zeleninovú polievku, ktorú u nás každý miluje ale ja ju z tohto dôvodu nerobím.

  12. dede 3. novembra 2012

    načo zahusťovať zeleninovu s fazuľou, to je jedna z mála polievok , čo sa podľa mňa nemusí…keby už neikto moc chcel, tak možno zemiačikom.

  13. stanjel 20. februára 2013

    nikto nespomenul vyvar z kostí/mäsa.. jedna malá špiková + jeden krk z morky (alebo kusok hovädzieho chvostu) mrkva, zeler, petržlen, zemiak, kalerab do 5 litrov vody. cele korenie, 1 lyžica morskej soly, štipka kurkumy a pijem ten vyvar miesto proteinoveho nápoja po každom tréningu.. mňam!
    :)

  14. simi 21. februára 2013

    stanjel taketo kadejake vyvary zvierat su plne kyseliny mocovej,mne to nepride ako skvely proteinovy napad.poradila by som zelene smuti-banan,tofu,zelena listova zelenina-zmixovat,pit po duskoch

  15. emka 14. septembra 2014

    hneď na začiatku som sa zastavila, pretože to musím trošku opraviť. Polievka totiž nie je zaradená do pitného režimu. Nič, čo má výživovú hodnotu (mlieko, atd…) sa neradí do pitného režimu – len aby to niekoho neplietlo.
    Ak sa chce už niekto stravovať zdravo a schudnúť, práve že by mal brať ohľad na energetickú hodnotu a výživovú hodnotu. Potraviny s vysokou energetickou hodnotou by si človek mal dopriať raz za týždeň, alebo dva týždne, takže ak to znamená “s mierou”, tak súhlasím. Do zdravého chudnutia/stravovania určite nepatria jednoduché sacharidy, ako biela múka, cestoviny a podobne. Ak chce niekto alternatívu, môže si pridať celozrnnú múku, alebo celozrnné cestoviny.
    Inak celkom fajn článok

  16. Miro Veselý 14. septembra 2014

    emka pokiaľ hovoríme o zeleninovom vývare, tak je to potravina s veľmi vysokým obsahom vody a teda do pitného režimu sa dá zarátať. Spravidla hovoríme o dávke trebárs 2 deci polievky, takže nie je dôležité, či ju prirátame, alebo nie k pitnému režimu.

    Ale uznávam, niektorí autori naozaj odporúčajú ani mlieko, alebo džús nerátať do tekutín, ale do jedla.

    Nie je však problémom zarátať energetickú hodnotu polievky ako jedlo a riedku časť ako pitný režim.

  17. juraj 4. augusta 2017

    no vidim ze do nr. uno mate este daleko, inak by ste vedeli ze polievky:
    1. su vlastne zbytocne jedlo pretoze mame tzv.hlavne jedlo no a z polievkou to preplna zaludok…tak bud polievku alebo hlavne…
    2. su narody (ako francuzy a taliani) ktore polievky nemusia-iba v zime namiesto caju niekedy na zohriatie.
    3.polievka je hlavne emocne jedlo(vela vody a tepla a tym dojem prijemna) a preto moze byt na urcitych miestach popularna, preco-to uz je ina otazka, ale len tak okrajovo – moj nazor je ze je to viac u ludi menej emocne stabilnych-ale to uz spekulujem…
    4. vela ludi polievky unavuju prave prilivom tepla a horucej vody-su po nich otupeni a unaveni.
    5. polievka ako teple jedlo je pocas drvivej vecsiny roka zbytocna…teple jedla vobec su zbytocne a nedobre pre organizmus hoci samozrejme viem o tom ze opacne tvrdenia su rozsirene medzi nasou populaciou -je to ako pliaga…kde v prirode sa je tepla strava? tak ako aj mlieko? takze tak…

Pridajte komentár:

Máte otázku, alebo chcete k článku niečo doplniť? Napíšte to sem. Odpoviem čo najskôr.

Vyplňte ešte: