Škodlivé stravovacie návyky

Píše Miro veselý od roku 2004. Kontakt...

Všetkého veľa škodí

To sa týka aj stravy. Stačí, ak jete viac, než treba a je zle! Priveľké množstvo (akéhokoľvek) jedla vedie zákonite ku obezite, pretože telo si nedokáže energiu ukladať inak, ako vo forme tuku. Ak dodáte viac energie, ako treba, stučniete. A tučný človek už nie je zdravý človek. Obezita mení fungovanie organizmu. Možno nejaký čas ešte má tučný človek pocit, že všetko je v poriadku. Ale choroby prídu – život nie je len dnes.

Pozor hlavne na reklamné ťahy výrobcov, ktorí ponúkajú rôzne "light" výrobky. Málokedy je výživová hodnota vyššia. Mnoho ľudí podľahne mylnému pocitu, že ak sú keksíky odľahčené (menej tuku) že ich môžu zjesť oveľa viac. Aj "odľahčená" potravina stále poskytuje energiu.

Nevyváženosť škodí

Ďalším faktorom, ktorý môže viesť ku obezite je uprednostňovanie jedného typu potravy. Zájdem do extrémneho príkladu, ktorý sa už dnes občas dá pozorovať. Niektorí mladí ľudia sa živia kokakolou, fastfoodom, hranolkami, čipsami a čokoládou. Iné potraviny jedia len zriedkavo. Taký jedálniček však nemôže dodať všetky potrebné živiny. Iste, nejaký čas to mladý organizmus "vydrží". No po čase sa kompenzačné mechanizmy už nedokážu postarať o zdravie a môže nasledovať jeho postupné zhoršovanie.

Veľa tuku v strave vedie okrem iného ku intenzívnejšiemu vylučovaniu žlče a nadbytok žlče sa v črevách môže meniť na látky, ktoré môžu spôsobiť rakovinu hrubého čreva. Obsah živočíšneho tuku v potrave znamená často zhoršovanie stavu ciev, riziko infarktu, či iných ťažkostí sa nepríjemne zvyšuje. Určite neochoriete v ten deň, keď si dáte hamburger. Až o pár rokov, keď takto "blbnete" dostatočne dlho… Ostatne ani obezita neprichádza hneď.

Už mierna nadhmotnosť by pre každého človeka mala byť veľmi vážnym varovaním, že niečo nie je v poriadku. Je to vážny signál ohrozenia zdravia. Bagatelizácia a tolerancia nadváhy je to najhoršie, čo môžete pre seba, či svojich blízkych spraviť.

Choroba sa nemusí prejaviť hneď tak, aby človek skončil v nemocnici. Môže ísť o prejavy, ktoré si človek vôbec nemusí spojiť s výživou. Únava, bolesti hlavy, otrávenosť, depresie… To všetko sa predsa hravo dá pripísať včerajšiemu večierku, alebo stresujúcemu profesorovi, ktorý "na mne sedí". Či zlej atmosfére na pracovisku. Určite nie obľúbeným hranolkám, alebo čipsom.

Aj ľudia v redukčnej diéte často majú tendenciu opakovať sa a potom je ich strava nevyvážená. Objavia nízkotučný jogurt, ktorý im chutí, tofu a šaláty. Overenú kombináciu potom rotujú každý deň. Práve pri redukčnej diéte by ste mali dbať o čo najväčšiu pestrosť jedených potravín. Určite radšej voľte viac druhov plnohodnotných potravín a jedzte ich v primerane malom množstve, ako väčšie množstvo "ľahkých" potravín – ale s málo pestrým výberom. Určite sa nebojte ani potravín, ktoré sa pri chudnutí neodporúčajú. Nehovorím, že máte denne jesť bryndzu, plnotučné jogurty, kvalitnú čokoládu, či banány, ale občas a v malom množstve sa ich netreba obávať.

Vypuklým sa problém nevyváženosti stravy stáva v okamihu, ak sa niekto rozhodne dobrovoľne a cielene stravu "kontrolovať". Rôzne výživové štýly typu vegetariánstva, makrobiotiky, či odmietanie niektorých zložiek potravy môžu viesť ku poruchám zdravia – nie okamžite. Ak je napríklad niekto vegetarián a venuje sa svojej strave primerane odborne, asi dokáže zložiť taký jedálny lístok, ktorý dokáže do tela dostať všetky potrebné živiny. Ale siahnuť po takýchto výživových štýloch bez hlbokých znalostí už môže byť nebezpečné.

Klasickou ukážkou rádoby vegetariánskej stravy je neraz jediné "vegetariánske" jedlo v mnohých reštauráciách – "tuk + tuk s tukom". Známejší názov je "vyprážaný syr, hranolky, tatárska omáčka".

Najhoršie je, ak niekto nevyvážený výživový štýl použije ako diétu. Rôzne diéty typu "ryžová diéta", "jogurtová diéta", čiastočne aj "delená strava" a iné rýchlo- a hlavne pseudo- riešenia problému obezita v konečnom dôsledku prakticky vždy spôsobia viac škody, ako úžitku a obezita je zakrátko nazad v ešte hrozivejšej podobe. Fascinujúce akurát je, ako sa vynárajú stále noví zástancovia týchto diét. Zrejme je možné zhrnúť, že tučný človek si nechce dať radiť a všetky chyby rád spraví sám. Nechce sa učiť na chybách iných, ani využiť cudzie skúsenosti. 

Chýbajúce zložky potravy

Potrava sa za posledné desiatky rokov prudko zmenila. Za to isté obdobie sa dá zaznamenať aj prudký nárast ochorení – obezita, srdcocievne choroby, alergie, rakovina… Veľmi pravdepodobne sa tu dá nájsť úzka alebo až priama súvislosť práve so zmenami v potrave.

Úspešné chudnutie - balík kníh

5 kníh Mira Veselého s podpisom.

Plus CD "Ako schudnúť"
Plus ručne maľovanú záložku.
Plus dobrý pocit, že ste podporili autora :-)

39,90 eur + poštovné

Tip: Jeden balík a máte 5 darčekov pre známych...

Človek, ktorý sa dnes stravuje "podľa svojej chuti" spravidla zje veľmi málo vlákniny, ovocia a zeleniny. Naopak, konzumuje veľa tuku, niekedy málo bielkovín, veľa cukru a soli. Útočí tak na svoje telo potravou, pričom nemá dostatok ochranných látok s antioxidačným účinkom (vitamíny a minerály v tabletkách nestačia).

Nadbytočné zložky potravy (mizerná kvalita, škodliviny)

Ďalším problémom, ktorý nemožno ignorovať sú škodliviny v potravinách. Výrobcovia a predajcovia sú zákazníkmi tlačení ku sledovaniu jediného parametra a tým je cena. To znamená, že zákonite klesá kvalita. V mnohých potravinách sa nachádzajú rôzne konzervačné látky, ktoré pri častej konzumácii určite zdraviu neprospievajú (rôzne sáčkové polievky). Navyše niektoré potraviny sú napadnuté plesňami – skúste si dať arašidy, či iné oriešky, ak máte alergiu na plesne. Budete presne vedieť, že aj najdrahšie oriešky sú často "chytené".

Takisto ovocie – často sa dá vidieť v predaji ovocie, ktoré je na hranici hniloby.

Hnilobné látky aj plesne na potravinách môžu mať rakovinotvorné účinky.

Niektorí ľudia však plesne a hnilobu ignorujú – bolo to drahé, tak zjeme… V prípade sáčkových polievok, údenín, či "light" malinoviek do seba nakladáme chémiu dokonca s chuťou.

Cukor v nadbytočnom množstve tiež spôsobuje viac zla, ako úžitku. Lepšie je nejesť ho, nesladiť.

Aby som stále netočil o obezite: zubný kaz je tiež problém, na vzniku ktorého sa podieľa aj cukor. Okrem toho na odbúranie cukru je potrebný vitamín B1 a tak ten, kto veľa sladí môže mať mierny nedostatok tohto vitamínu. Ak k tomu pridáme jedenie bieleho pečiva namiesto celozrnného, môže už príjem tohto vitamínu byť nedostatočný a cukor z neho navyše časť "ukradne". Nedostatok vitamínu B1 sa môže prejavovať poruchami kardiovaskulárneho aparátu (pocit zvierania na hrudníku, búšenie srdca, pokles tlaku krvi…) Alebo pocítite svalovú slabosť, poruchy koncentrácie, nesústredenosť, zlú koordináciu. Psychické prejavy nedostatku vitamínu B1 sú pocit napätia, podráždenosť, depresie, strach… Nepríjemné je to, že človek si spravidla nemusí spojiť to, že sa zle stravuje s konkrétnymi následkami. Koho by už napadlo, že pocit napätia a zároveň slabosť, či robenie chýb môže súvisieť s mizernou výživou? Alebo ten zub, čo popbolieva?

Vzťahy, súvislosti

Ak sa stravujete správne (pestro, na základe znalostí), organizmus sa dokáže ľahšie vyrovnať aj so škodlivinami a znižuje sa aj riziko vzniku rôznych chorôb.

Ak zjete pol kila zeleniny a jeden kus ovocia denne, dostávate do tela dôležité ochranné faktory vo forme vitamínov a minerálov. Tiež vlákninu. Tá vytvorí dobrú pôdu v črevách pre probiotiká. Probiotiká zaistia lepšie spracovanie zvyškov potravy, nevznikajú rakovinotvorné hnilobné látky. Dostatok zeleniny sa stará o to, že nemáte tak veľký hlad – zjete menej, takže nehrozí obezita… Podobne by sa dalo pokračovať. Človek funguje ako laboratórium, jednotlivé procesy nemožno od seba oddeliť. Ak sa kŕmite nerozumne, bude to mať následky. Nie hneď. A vopred neodhadnete aké.

Je však dobré myslieť na to, že človek sa takpovediac skladá z potravy, ktorú jedol celý život. Ak je potrava mizerná, môže sa to prejaviť priamo na nás. Na našej nálade, na funkciách orgánov, celkovej kondícii. Nemusí ísť hneď o najhrozivejšie a smrteľné choroby. Môže ísť "iba" o roky zhoršenej kvality života, ktorej dôvody si nemusíte spojiť práve so stravou.

Nestačí však splniť jednu z požiadaviek zdravej výživy a ignorovať inú. Ak sa kŕmite vyprážanými rezňami, márne vám bude pchať do seba probiotiká, vlákninu a vitamíny vo forme tabletiek… Vaše zdravie sa pri hrubých diétnych chybách môže poškodiť.

Mnohé diétne opatrenia fungujú až "spolu". Vyvážená strava v rozumnom množstve je – napríklad – najúčinnejšia, ak nie je jediným krokom ku zdraviu. Dobré je doplniť ju pohybom, relaxáciou… Uniknite z pasce médií, ktorá vám diktuje, ktoré čokoládové tyčinky sú najlepšie a že život bez vášho pohybu je ten najlepší.

 

Komentáre k článku: Škodlivé stravovacie návyky

  1. Hacker 20. júna 2006

    Velmi pekny clanok, dik. :-)

    (ryp ryp, “popbolieva”…)

  2. leiluska 20. júna 2006

    super clanok. ja osobne cakam na to, kedy sa toto prejavi na kamaratke. ona je jedna z tych “vyvolenych” co sa denne laduje cokoladou, cukrikmi, mastnym kedykolvek a kdekolvek a nepriberie ani gram. zeleninu neje, ovocie tiez nie… ovsenne vlocky su potravou pre sykorky a podobne…
    ja len cakam na den, kedy jej telo zacne strajkovat. totizto, to, ze teraz sa takto laduje este neznamena ze v buducnosti si jej telo nepovie dost. pretoze si myslim, ze aj ked ma super metabolizmus, same cukry a tuky sa odrazia aj na takomto metabolizme. casom urcite…

  3. Miro Veselý 20. júna 2006

    leiluska: to môže potrvať aj pár rokov. potom sa objavia prvé gramy navyše, no ona si ich nevšimne. začnú pribúdať a ona bude v pasci zvykov. ďalej to už poznáme všetci. o pár rokov môže byť prekvapená, že sa to stalo aj jej…

  4. Gondo 21. júna 2006

    Taky to dobře znám. Léta jsem měl při svých 173 cm 64 kg a myslel jsem si, že prostě není možné abych přibral, jedl jsem cokoliv v ohromném množství. Pak žena otěhotněla, já přestal kouřit, sportovat (přece nebudu sportovat se stejnou intenzitou, když ona musí sedět doma) a dnes mám svých 96 kg.
    Díky za tenhle web, nedávno mě můj stav už pěkně dožral a rozhodl jsem se s tím něco pořádně udělat. Snad tu najdu řešení :-)

  5. witch 1. júla 2006

    Mam kamaratky, ktore tiez patria, alebo patrili medzi velmi stihle baby. Ja viem ze nikdy nebudem mat take krasne dlhe nohy ako ony, ale urcite sa stravujem zdravsie.Kazdy den vidim ako jedia cokoladovniky, biele pecivo, sladkosti,colu, fast-foody, ale vidim aj to ako im z toho tucneju brucha. A vobec si z toho nic nerobia. Ved im to raz zacne vadit.

  6. Táňa, 17 5. februára 2009

    super clanok, suhlasim so vsetkym. ( a to uz mam za sebou nejake tie roky testovania zdravej vyzivy na sebe…)

Pridajte komentár:

Máte otázku, alebo chcete k článku niečo doplniť? Napíšte to sem. Odpoviem čo najskôr.

Vyplňte ešte: