"Zmixujete si zopár zdravých surovín a máte jedlo." Alebo: "Kam s prezretými banánmi? Spravte si skvelú pochúťku." Receptov je plný internet a asi všetci chvália a ukazujú rôznofarebné krásne poháre. Efektné fotografie a nadšené články v médiách. Volá sa to smoothie a niektorí prisahajú, že vďaka takému nápoju aj schudnete.
Ak tomu tlaku podľahnete, kúpite si nejaký ten mixér. Asi tušíte, že by mal byť radšej ten známejší, ako lacný. Za chvíľu už nalievate do pohára čudnú hmotu, ktorej farba a vzhľad vyzerá ako pokrm typu second hand. Chuť závisí na tom, aké máte šťastie a možno sa vám potom bude ešte pol hodinku grgať, pretože smoothie je zvyčajne plné malých bubliniek. Aj preto sa musí podávať ihneď.
Pozrime sa teda na vec podrobnejšie.
Začnime tým, že smoothies je pomerne nový "vynález". Potrebujete na to pomerne výkonný mixér. V minulosti bolo moderným odšťavňovanie. To je však ešte horší nápad - z ovocia či zeleniny tak stratíte dôležitú časť. Vláknina tu neslúži len ako dôležitá súčasť stravy.
Preto ak už si musíte vybrať, bude smoothie lepší nápad, než rôzne džúsy či mušty. Predsa len skonzumujete celú potravinu a nie len jej šťavu. To je lepšie, ale nie ideálne.
Zástancovia smoothie sú zvyčajne najmä spočiatku silne motivovaní. Kúpili si drahý prístroj. Teraz evanielizujú všetkých ostatných (aj sami seba) aká skvelá to bola kúpa. Podobný jav je bežný aj s inými predraženými výrobkami, aj keby to hneď boli nahryznuté jablká. V prípade smoothie mixérov už dnes cenová situácia nie je tak surová, ako pred pár rokmi. Ceny mixérov sú už v rozumných číslach - o to menej evanielizácie. Možno aj preto už ten hype predsa len pomaly utícha.
Pohľad na trendy záujmu o smoothie, recepty a mixéry. Vrchol bol okolo roku 2015, už to končí. Predsa len smoothies majú asi predsa len viac nevýhod, než výhod. Ľudia si to postupne všimnú a potichu s tým prestávajú. Poznáte to. Kúpite si niečo a každému sa tým chválite. No potom zistíte, že to asi nie je celkom tak ideálne a potichu s tým prestanete. To sa už málokto pochváli, že tiež naletel.
Na internete však stále nájdete tony článkov o "zdravých" alebo "fitness" smoothies. Jasné. Vedľa nich vidíte výrazné tlačítka "kúpiť mixér". "Kúpiť knihu receptov". "Kúpiť prášok na smoothie"...
Ako sa táto tak trocha bláznivá myšlienka vzala? Ako vždy, pýtame sa otázkou "cui bono". Po slovensky "v čí prospech". Komu prospeje, ak si časť národa bude myslieť, že smoothie je skvelý nápad? Asi sa to bude hodiť predajcom a výrobcom mixérov. Takže pátrajte ďalej.
Ak nejaký výrobca začne vyrábať mixér, musí nájsť spôsob, ako ho predať. Ako predať ďalší zo stoviek mixérov? Niekedy pomôže príbeh. Ten príbeh môže byť o zdraví - ako si ho upevníme, ak budeme piť radšej rozmlátené ovocie a zeleninu než v prirodzenom stave.
Zafungovalo to.
Celá vlna vznikla ako marketingová kampaň - okolo mixérov sa totiž točilo dosť peňazí. Oplatilo sa priživovať ju.
Koncept smoothie jedenia je atraktívny aj preto, že to ide rýchlo.
A tak sa mnohí začali aspoň čiastočne stravovať týmto čudným spôsobom. Prečo čudným? Pretože majú zuby.
Jedzte zeleninu a ovocie v ich prirodzenej forme. Vláknina a štruktúra dužiny „držia“ živiny uzatvorené. Do trávenia sa tak uvoľňujú pomalšie. V nápoji smoothie sa jablko zmení na „sladkú vodu“ s vlákninou. V tele sa to potom správa ako rýchly cukor. Pri chudnutí sa nám to nehodí.
Predstavte si to na príklade, keď chcete do špongie „nasať“ jablko. To sa nedá. Ak ho ale rozmixujete, veľká časť tekutiny už do špongie vsiakne rýchlo.
To je práve tá sladká časť. Vláknina zostane. V tejto forme teda vláknina nebrzdí vstrebávanie.
Naše telo je po mnohých tisícročiach vývoja jemne nastavovaný systém. Sme "naladení" na určitý druh stravy. Strava je prevažne pevná a takmer vždy ju najskôr žuváme. To je normálny štart trávenia. Že niečo ovoniame a začneme prežúvať.
Keby ste prestali jesť pevnú potravu, vaše zuby by nemali potrebné tlakové "podnety". Spýtajte sa svojho zubára, čo sa stane, ak nejaký zub prestanete používať. Napríklad ak vám vytrhnú jeden zub a ostane tam voľné miesto. Zub z opačnej strany už nie je pri jedení používaný (nie je tam protitlak opačného zubu) a postupne začne vyrastať. Je to proces trvajúci niekoľko rokov.
Samotné žuvanie nie je veľmi dokonalý proces. Preto sa aj pohryzená potrava trávi dlhšie, než rozmixovaná. No ak potravu mixnete v prvoligovom mixéri, má to pri chudnutí tri vážne následky:
Nepríjemná vec. Presne si navážite správne množstvo jedla, mixnete a vypijete to. Lenže po hodinke ste hladní. Ako chcete vydržať do ďalšieho jedla? Ak si niečo "zobnete", zvyčajne to už znamená kalorické plus. A teda ste práve pozastavili chudnutie.
Inými slovami teda mixnete nejakú mňamku a do krvi sa takmer ihneď "vpáli" niekoľko lyžíc cukru. Pri chudnutí by ste si určite nerozmiešali lyžičku či dve cukru vo vode a nevypili by ste to - veď by to bola hlúposť proti chudnutiu. Ale ak mixnete banán, jablko a trocha zeleniny tak tá hmota obsahuje rovnakú glukózu a fruktózu. Len si to človek nemusí hneď uvedomiť.
Mimochodom, občas sa stretávam s ľuďmi čo chudnú a nemajú výsledky. Zvyčajne jedia ovocie - veď je zdravé. Nechcú pripustiť, že zjedením zopár banánov (alebo trištvrte kila sliviek, hrozna...) za deň môžu chudnutie nielen zastaviť, ale dokonca aj pribrať. (Ak to bude jeden pomaranč a jedno jablko za deň tak to je O.K. Alebo zopár sliviek, či pár bobúľ hrozna.) Nie však kilo či viac. Väčšinou sa títo ľudia veľmi bránia. "Veď je to zdravé jesť ovocie".
Nakoniec je tu tretí problém, ten už sa netýka priamo chudnutia.
Poďme na príklad nazad do sveta odšťavňovačov. Myslíte si, že by ste vedeli na posedenie zjesť 2 kilá mrkve? Asi nie. Ak ich ale odšťavníte, bude to čiaška chutnej tekutiny, ktorá sa dá vyzunknúť za chvíľu. Táto maškrta je plná cukru (neschudnete).
Ak ale odšťavníte, alebo mixnete niečo agresívnejšie, môžete mať problém. Napríklad cvikla - v malom množstve výborný zdroj prospešných látok. Vo veľkom množstve zdroj ťažkostí so žalúdkom. Podobne púpava či pŕhľava.
S tým môžu súvisieť aj megadávky vitamínov a minerálov. To sa týka asi skôr odšťavňovania. Ak vypijete veľa koncentrovanej šťavy, je to podobné, ako keby ste užívali veľké dávky vitamínov. Krátkodobo a občas užité vyššie dávky neublížia. No skúste si pár týždňov dávať megadávky odšťavenej mrkve a rôznych iných rastlín. Nadbytok betakaroténu sa prejaví tým, že viditeľne zožltnete. Aj mne pred rokmi chvíľu takto šibalo, poznám to...
Dlhodobo predávkovaný príjem vitamínov nie je bezpečný. Najmä nie tých, ktoré sú rozpustné v tukoch.
Nechcem pôsobiť ako kuvik, ktorý je proti všetkému a furt len všetko ofrfle. Aj smoothies či odšťavnené nápoje sa môže stať normálnou súčasťou vášho jedálnička. Musia však zaujať primeranú proporciu.
Najskôr sa pozrime na tipy pri odšťavňovaní. Čiastočne sa týkajú aj mixoania celých plodov, preto to sem vôbec miešam. Tieto veci sa čiastočne prekrývajú.
Takýto nápoj si môžete občas dopriať, radšej nie denne. Berte to potom ako súčasť pitného režimu.
Nerobte však to, že by ste si napríklad namiesto raňajok spravili smoothie. To je presne to, čo nechcete - za hodinu by ste mali hlad. Keď si namiesto toho dáte riadne raňajky, hlad nepocítite najmenej 3 hodiny.
Vneste do svojho života pravidelnosť. Jedávajte pravidelne a jedzte pevnú potravu. Pomaly. Najlepšie nie sami pred počítačom.
Keď už budete robiť smoothie, tak:
Dajte si smoothie, ak sa vám tento koncept výživy páči. Možno aj niekoľko krát do týždňa. Ak splníte horeuvedené podmienky, určite to môže byť prospešné aj pre zdravie. No a aktívni ľudia, ktorí nemajú čo chudnúť a hýbu sa môžu pokojne sladiť medom a javorovým sirupom. Môžu aj sladšie druhy ovocia - veď to pri aktívnom životnom štýle aj spália. Ale berte to ako doplnok výživy, nie ako formu stravovania.
Ste zástancami smoothies? Vyrábajte si ich. Ale nestavajte na tom diétu či režim chudnutia. Užívanie takmer tekutej stravy si nechajte na penziu. Kým máte zuby, používajte ich.
© Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.