Témou „zdravá strava“ alebo „zdravá výživa“ sa dnes zaoberá veľa autorov. Každý pritom vychádza z odlišných konceptov a tak vzniká informačný chaos. Na prvý pohľad si totiž mnohí experti navzájom celkom odporujú. Ako to teda so zdravou stravou vlastne je? Najskôr si poďme toto slovné spojenie rozobrať.
Slovo zdravá hovorí o tom, že výživa má priaznivý vplyv na zdravie. To je široký pojem. Keď pre nič iné tak preto, že pre zdravotný stav jedného človeka môže byť niektorá potravina prospešná a inému by mohla ublížiť.
Vždy teda budeme akosi potichu (psychológ by povedal že konkludentne a my by sme sa tvárili, že rozumieme) predpokladať, že „ak nie je uvedené inak, rozprávame sa o strave pre zdravých ľudí, ktorí nemajú žiadne choroby a obmedzenia“. Takých ľudí ste možno za život zopár stretli. A možno aj nie...
Potom sa dajú formulovať pomerne známe pravidlá. Odborníci radia, aby sme jedli stravu, ktorá má asi takéto zloženie:
A teraz ruku na srdce. Viete z týchto čísiel aspoň približne povedať, ako by mal vyzerať váš tanier s porciou jedla? Väčšina ľudí nie. Takže práve tu začína základný problém. Definícia zdravej stravy je síce v odbornej komunite známa, ale bežný človek si tieto dáta nevie prepočítať na nejaké zmysluplnejšie čísla. A tak ani nevie povedať, či to čo ide zjesť je zdravá strava, alebo tanier plný „toxínov“ ako tomu niektorí hovoria.
Pri prepočte percentuálneho podielu jednotlivých živín na gramy narazíte na kopu ťažkostí. Dobre, ak chudnete, možno ste si niekde našli moje odporúčanie (overené z praxe) že pre chudnutie sa tieto čísla budú dať približne interpretovať takto (pre príjem okolo 8 300 kJ [2000 kcal]) je tam trocha viac bielkovín a menej sacharidov než normálne:
Pri takomto energetickom príjme by ste mali chudnúť a pritom bude váš príjem živín takmer normálny. Bielkoviny sú pri chudnutí máličko navýšené, sacharidy o niečo nižšie. Takáto strava sa dá označiť aj za zdravú stravu, ale ešte ani toto nestačí. Ono nie je sacharid ako sacharid. Sacharidmi rozumieme pri chudnutí výhradne „pomalé“. Tie sú pre zdravú stravu kľúčové.
Žiaľ, znamená to, že veľká väčšina obľúbených jedál starých materí bude akosi automaticky vyčiarknutá. Nie sú to zdravé jedlá. Všetky tie dobroty od babičky sú jedlá, ktoré sa kedysi varili cez sviatky, dva či tri razy do roka. Nie tak ako dnes – denne. V minulosti sa ľudia živili oveľa jednoduchšie. Nemali chladničky. Zemiaky, šošovica, toho bolo dosť. Dnes by sme také jedlá možno označili za zdravú stravu a asi by nám ani nechutili.
Výhodou je, že aj u nás sa už dá zohnať veľa produktov určených pre vegánov a vegetariánov. Ak sa teda do zdravej stravy pustíte, máte veľké pole pôsobnosti z čoho vyberať. Len to znamená nutnosť niečo sa naučiť.
V tomto videu hovorím o tom, ako sa chuť jedla môže "podpísať" na tom, že zdravšej strave sa ľudia potom neprávom vyhýbajú.
Mnoho ľudí stále nevie, že jedlo má mnohé účinky na naše telo
Ak si dáte koláčik, tak on vám dodá veľmi rýchlo energiu. To sa niekedy dá trocha aj cítiť. Ostatné procesy ale necítite. Necítite čo sa stalo s inzulínom, necítite ak sa vám uložia zásoby do tukových buniek. Necítite, že na spracovanie cukru z koláčika sa možno minulo viac vitamínu B, takže v tele ho možno práve trocha chýba. Pečeň neohlási, že musí navyše spracovávať chemické farbivá alebo arómu z koláča. Keď to necítime a nevieme o tom, ani nás to nepáli.
Ak viete, že niektoré potraviny vám môžu pomôcť a iné ublížiť, je rozumné sa o to zaujímať. Zdravá strava je dnes dostupná. Je však tiež fakt, že v supermarketoch je PREVAŽNE všetko iné, len nie zdravá výživa. Ale ak sa budete dívať dobre (hlavne spodné regály!), nájdete mnoho surovín. Ak chcete jedávať zdravú stravu, nekupujte výrobky fabrík, ale výpestky z pôdy. Potom už nemusíte tak veľa rozmýšľať o vhodnom zložení.
Zdravý človek sa vyznačuje tým, že jeho telo má pomerne veľkú rezervu. Ak sa napríklad mladá žena začne stravovať celkom nezdravo, dlho sa vôbec nič nestane. Môže sa živiť vyprážaným syrom, pizzou. Môže dokonca blázniť a hladovať, diétovať. Zdravé telo udrží zdravie. Až pri dlhodobo chybnom stravovacom režime sa postupne začnú meniť nastavenia v tele. Kompenzačné mechanizmy nejaký čas vydržia a potom postupne začnú zlyhávať.
Naša nedisciplinovaná (často len neinformovaná) mladá žena si všimne časom nejaké zmeny. Možno jej nájdu trocha vyšší cukor, alebo tuk v krvi. Možno sa nabalí nejaký centimetrík tuku na bruchu navyše. Ale to predsa kvôli pôrodu, nie? Rokmi si však vytvára návyk na onú nezdravú stravu. Teraz by ju už opúšťala dosť nerada.
Po ďalších rokoch sa nezdravá strava podpíše aj na jej zdraví. Začne konštatovať nadváhu, vyšší tlak krvi, lekár navrhne liek na cholesterol. Ešte stále nič. Koho by napadlo, že to všetko súvisí s nevhodnou stravou? A tak to pokračuje aj do obezity, cukrovky, srdcovo-cievnych problémov. Mnoho ľudí na tieto choroby začne užívať lieky, ale neodstráni pôvodnú príčinu – nezdravú stravu.
Preto je zdravá strava ideálna pre zdravých. Udrží im zdravie. Žiaľ, tak ako pri každej úspešnej prevencii nebudete vedieť, čomu ste s toľkou námahou vlastne predišli. Ak celý život zostanete štíhli a zdraví, nikdy nedoceníte ako by ste boli trpeli obezitou a trebárs s diabetes.
Podobne môžete stravu použiť aj na podporu rôznych chorôb. Chcete veľmi rýchly príklad? Tak dajme hneď tri, asi všetky poznáte.
To sú len rýchle príklady, ako môže strava ovplyvniť zdravotný stav, často už v priebehu niekoľkých hodín, alebo dní. To si necucám z prstu:
Aj mnoho vážnejších zdravotných problémov vám môže strava pomôcť zmierniť, niekedy dokonca odstrániť. Príkladom môže byť výskum Deana Ornisha, ktorý dokázal pomocou stravy bez operácie a liekov liečiť ischemickú chorobu srdca. Tá sa u obéznych objavuje pomerne často, takže ak vás to zaujíma, tak obetujte čas a prečítajte si knihu Mějte znovu zdravé srdce. Je to skvelé čítanie, zaujímavé a k veci. Hlavne však môže dodržanie rád pomôcť. Alebo si pozrite video.
Poďme sa teda chvíľu rozprávať o srdcových chorobách. Dean Ornish navrhuje liečebnú diétu, ktorá sa používa u tých, ktorí už majú vážne problémy. Bolesti na hrudi pri ťažšej forme ischemickej choroby. Chcú, aby sa ochorenie nielen zastavilo, ale začalo sa aj odstraňovať. Pre takých ľudí je potom potrebné drasticky obmedziť tuk, dokonca len na 10% príjmu. Tam je v podstate nutné úplne škrtnúť všetky živočíšne produkty s výnimkou vaječných bielkov a netučných mliečnych výrobkov. Spolu s jemným cvičením a zvládaním stresu však má výsledky. Dôležitý je však aj psychický stav človeka - osamelosť, hnev a podobné veci zdraviu škodia. Podrobne je to popísané v uvedenej knihe.
Aj strava s tak drasticky nízkym obsahom tuku teda môže byť zdravá, ak niekto má choré srdce.
Pokiaľ ste chceli zdravú stravu nasadiť ako zbraň proti obezite, môžete siahnuť po najťažšom kalibri – nízkotučnej vegetariánskej strave. Funguje na vaše tukové bunky a pritom môžete jesť veľké porcie jedál.
Zdravá výživa je dnes tak trochu skoro až zaklínadlo. Ľudia to vyhľadávajú a tak sa mnoho výrobcov a predajcov tomu prispôsobuje. Pomaly na všetkom v obchodoch dnes nájdete nálepky typu „BIO“, „Zdravá strava“, „Zdravá výživa“, „Podporuje správnu činnosť srdca“ a podobné. Nie vždy to je pravdivé tvrdenie. Príkladom môže byť jogurt, ktorý vás láka extrémne nízkym obsahom tuku ako zdravá potravina, ale je v ňom 10 gramov cukru.
Podobné je to s autormi rôznych diét. Či už sú to knihy, alebo výživoví poradcovia, všetci tvrdia že práve ten ich režim je zaručene zdravý a všetky ostatné výživové štýly vás prinajmenej na mieste zabijú.
Preto je vhodné, ak predtým, než začnete s nejakou novou diétou, overíte si fakty. Keďže tu sa bavíme o chudnutí, zaujímajte sa o tieto parametre:
Jednoducho diétu, aj zdravú stravu môžete spolu s vašim lekárom nielen posúdiť, ale aj odmerať.
Pokiaľ to chcete spraviť predsa len odbornejšie, poraďte sa s niekým, kto je kompetentný a kvalifikovaný poradiť vám v oblasti zdravia. U nás asi najznámejšie pracovisko je Ambulancia klinickej výživy, na ktorú sa môžete obrátiť a poradia vám.
Opatrne však s poradcami, ktorí vám radia aby ste si od nich kúpili ich výživové doplnky. Často sú medzi nimi laici, ktorí sa vo výžive nevyznajú vôbec a jediným účelom ich rád je vyvolanie strachu a túžby kúpiť si od nich niečo drahé.
Nuž a na záver tohto článku o zdravej strave ešte poďme na ostatné zložky vášho života.
Potrebujete preto do denného režimu pridať nejakú formu cvičenia. Najlepšie prechádzky, tie sú bezpečné. Veľmi vhodné sú aj cvičenia na posilnenie korzetu a podporu správneho držania tela, odporúčam SM Systém ale začnite pod vedením certifikovaného trénera.
Ďalej:
Viem, teraz mi asi vynadáte, že to sa všetko ľahko hovorí, ale to aby človek kvôli zdraviu prevrátil svoj život celkom naruby?
No a odpoveď je tiež umiestnená hore nohami. My totiž dnes naozaj žijeme nezmyselne. Každý deň máme hostiny, púšťame si do života zmätok a chaos a potom nestíhame. Žijeme v strese a zhone aby nás predčasne zahlušil infarkt, či rakovina. To je predsa celé prevrátené naruby.
Viac info:
© Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.