Zdravá výživa vzniká rýchlo, aby to bolo šetrné! Hlavnou zmenou oproti bežnému vareniu je pri racionálnej výžive hlavne snaha variť čo najkratšie. To má viacero dôvodov.
Keď sa vám podarí variť krátko, dosiahnete niekoľko dôležitých výhod:
Zdravá kuchyňa sa vám asi zapáči. Ak chcete navariť obed pre štyroch ľudí, zaberie vám to pol hodinu. Porovnajte si taký čas s klasickým obedom slovenskej kuchyne, kedy gazdiná od skorého rána chystá knédle, pečie mäso, dusí kapustu, varí polievku, miesi cesto na koláče...
Toto nie je práve najvhodnejšie jedlo. Teraz si predstavte tie tanečky v kuchyni!
Správna gazdiná položí na stôl množstvo materiálu, rôzne jedlá. Efektné to je, ale je to aj zdravé? Je potrebné variť ako pre rotu? Veď to je plytvanie peniazmi na kúpu jedál, ktoré rodine nakoniec ublížia zdraviu. Chvíľu chutia a ich potom roky nosíte ako prebytočný tuk pupkovitý.
Príklad rozhodne zdravšej verzie jedla. Šošovicu máte uvarenú tak do 20 minút. Za ten čas na cibuľke orestujete tofu, alebo tempeh. Dá sa použiť sójové mäso aj ked to nepatrí medzi najzdravšie potraviny. Alebo brokolicu, hlivu ustricovú. Vlastne čokoľvek, čo osvláštni chuť. Alebo ešte jednoduchšie - varené vajíčko.
Dôležitý rozdiel: tanier šošovice s niečím je zvyčajne tak sýty, že vás nejaká chýbajúca polievka či koláčik nebudú až tak veľmi trápiť.
Iný príklad rýchleho a chutného jedla. Opekané tofu s čili. Na to restovaná cibuľka s kukuricou. To uvalíte do žemle a máte pomerne efektné jedlo, ktoré môžete smelo postaviť pred stravníkov. Ak dobre ochutíte, poniektorí ani nezistia, že mali tofu.
A znova: celkom zámerne vám tu ukazujem čo najviac obyčajné jedlo. Pokojne sa rozohnite - žemľa je z hypermarketu. Fuj, zo zmrazeného polotovaru a asi nie je ani celozrnná. Nie vždy sa vám domov podarí doniesť dokonalú korisť. Niekedy je to chutný celozrnný chlieb. Inokedy to, čo zostalo v poličke obchodu.
Aj tak takéto jedlo bude pomerne vhodné a zdravé - určite lepšie, ako keby to bola čisto biela žemľa s krkovičkou.
Ešte jeden príklad výbornej večere. Karfiol so strúhankou. Strúhanku dostať aj celozrnnú - v obchodoch so zdravou výživou. Znova - príprava do 20 minút.
V racionálnej kuchyni sa NEpoužívajú niektoré postupy – predovšetkým vyprážanie a fritovanie. Pri tejto príprave sa totiž prudko a zbytočne zvyšuje objem mastnoty v jedle. Už samotné bravčové mäso na rezeň obsahuje priveľa tuku. Vyprážaním ho môžete pokojne strojnásobiť. To nedáva zmysel, ak chcete chudnúť.
Uprednostnite dusenie v pare pred varením vo vode. Dôvod je jednoduchý. V pare udusené jedlo si zachová všetky vitamíny (ktoré nepodliehajú tepelnej degradácii). Pri varení vo vode sa časť vitamínov z jedla vyplaví do vody. Ak ju nevypijete, ochudobnili ste sa o dôležitú zložku.
Aj pri práci s panvicami je lepšie voliť drahšie panvice, ktoré majú kvalitný povrch. Ten umožní, aby ste potraviny nemuseli piecť ani na „kvapke“ oleja. A keď áno, naozaj postačí lyžička oleja na varenie. Snaha vylúčiť olej z tepelnej prípravy je odôvodnená aj tým, že olej pri tepelnom namáhaní mení svoje vlastnosti.
Príkladom racionálnej večere môžu byť napríklad kuracie prsia udusené v parnom hrnci. Ako príloha môže byť v pare dusený zemiak a brokolica. Prílohu pred jedlom môžete odvážne pokvapkať panenským olivovým olejom. Tuk je v strave potrebný, no keď použijete olej tepelne neupravený, prospeje to viac zdraviu.
Racionálna kuchyňa je výhodná aj v tom, že príprava jedál je oveľa jednoduchšia a zvládnu ju často všetci členovia rodiny. Samozrejme, niektorí muži sú leniví a odmietajú variť. Ak napríklad muž, ktorý nikdy nevaril a chce schudnúť začne variť, zistí, že to dokáže. Stačí opláchnuť a vložiť trocha zeleniny do parného hrnca. Môže byť nakrájaná na väčšie kusy. Na druhé poschodie parného hrnca uložíme napríklad pstruha. Do hrnca črpneme vodu a zapneme na 15 minút. To je všetko, po cinknutí stačí jedlo vyťahovať a zjesť.
Vhodní pomocníci v kuchyni:
© Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.