Zdravá výživa sa varí rýchlo

Zdravá výživa vzniká rýchlo, aby to bolo šetrné! Hlavnou zmenou oproti bežnému vareniu je pri racionálnej výžive hlavne snaha variť čo najkratšie. To má viacero dôvodov.

Keď sa vám podarí variť krátko, dosiahnete niekoľko dôležitých výhod:

  1. Šetríte svoj čas.
  2. Krátka tepelná príprava = malé straty vitamínov.
  3. Minimálne úpravy = potraviny sú stále pomerne prirodzené. Dlhé varenie a dusenie zmenšuje objem potravy – malá porcia potom dá veľa energie.

Zdravá kuchyňa sa vám asi zapáči. Ak chcete navariť obed pre štyroch ľudí, zaberie vám to pol hodinu. Porovnajte si taký čas s klasickým obedom slovenskej kuchyne, kedy gazdiná od skorého rána chystá knédle, pečie mäso, dusí kapustu, varí polievku, miesi cesto na koláče…

Toto nie je práve najvhodnejšie jedlo. Teraz si predstavte tie tanečky v kuchyni!

  • Hovädzí guláš to je tak 2 hodinky a viac.
  • Knedľa tiež zaberie podobný čas.
  • Keď “normálne” jedlo tak to by chcelo ešte polievku.
  • Keď veľký obed, tak to už by sa patril koláč.
  • Takže kmitáte celé predpoludnie v kuchyni, ako šašo. Alebo šaškyňa.

Správna gazdiná položí na stôl množstvo materiálu, rôzne jedlá. Efektné to je, ale je to aj zdravé? Je potrebné variť ako pre rotu? Veď to je plytvanie peniazmi na kúpu jedál, ktoré rodine nakoniec ublížia zdraviu. Chvíľu chutia a ich potom roky nosíte ako prebytočný tuk pupkovitý.

Príklad rozhodne zdravšej verzie jedla. Šošovicu máte uvarenú tak do 30 minút. Za ten čas na cibuľke orestujete varené sójové mäso. Uznávam, chce to pár minút prípravy – sójové mäso treba namočiť a povariť.

Dôležitý rozdiel: tanier šošovice s niečím je zvyčajne tak šialene sýty, že vás nejaká polievka či koláčik asi nebudú veľmi trápiť – ak nebudú.

Nechcem vyvolať ilúziu, že sójové mäso je tá najzdravšia potravina. Je to len príklad. V skutočnosti by som sójové mäso odporúčal používať zriedkavo. Nie je to práve najprirodzenejšia potravina. Ale párkrát do roka je fajn.

Iný príklad rýchleho a veľmi chutného jedla. Opekané tofu s čili. Na to restovaná cibuľka s kukuricou. To uvalíte do žemle a máte pomerne efektné jedlo, ktoré môžete smelo postaviť pred stravníkov. Ak dobre ochutíte, poniektorí ani nezistia, že mali tofu.

A znova: celkom zámerne vám tu ukazujem obyčajné jedlo. Pokojne sa rozohnite – žemľa je z hypermarketu. Fuj, zo zmrazeného polotovaru a asi nie je ani celozrnná. Nie vždy sa vám domov podarí doniesť dokonalú korisť. Niekedy je to chutný celozrnný chlieb. Inokedy to, čo zostalo v poličke obchodu.

Aj tak takéto jedlo bude pomerne vhodné a zdravé – určite lepšie, ako keby to bola čisto biela žemľa s krkovičkou.

Motivačný kurz chudnutia

Prihláste sa na rýchlokurz chudnutia. E-mailom vám pripomeniem váš zámer a navrhnem, čo robiť. Dostanete aj e-knihu 100 tipov ako schudnúť. Kurz je zadarmo. 

Zasielanie kurzu sa dá kedykoľvek zrušiť. Podrobnosti o kurze sú tu… Informácie o ochrane osobných údajov nájdete tu.

Ak vás nezmotivuje tento kurz, ani kniha, tak sa pozrite do zrkadla. Niekedy to stačí.

Ešte jeden príklad výbornej večere. Karfiol so strúhankou. Strúhanku dostať aj celozrnnú – v obchodoch so zdravou výživou. Znova – príprava do 20 minút.

V racionálnej kuchyni sa nepoužívajú niektoré postupy – predovšetkým vyprážanie a fritovanie. Pri tejto príprave sa totiž prudko a zbytočne zvyšuje objem mastnoty v jedle. už samotné bravčové mäso na rezeň obsahuje priveľa tuku. Vyprážaním ho môžete pokojne strojnásobiť. To nedáva zmysel.

Uprednostnite dusenie v pare pred varením vo vode. Dôvod je jednoduchý. V pare udusené jedlo si zachová všetky vitamíny (ktoré nepodliehajú tepelnej degradácii). Pri varení vo vode sa časť vitamínov z jedla vyplaví do vody. Ak ju nevypijete, ochudobnili ste sa o dôležitú zložku.

Aj pri práci s panvicami je lepšie voliť drahšie panvice, ktoré majú kvalitný povrch. Ten umožní, aby ste potraviny nemuseli piecť ani na „kvapke“ oleja. A keď áno, naozaj postačí lyžička oleja na varenie. Snaha vylúčiť olej z tepelnej prípravy je odôvodnená aj tým, že olej pri tepelnom namáhaní mení svoje vlastnosti.

Nebojte sa restovať na olivovom oleji. Za tú chvíľu sa mu nič nestane. Len to nepustite na plné “pecky”. Z oleja sa nesmie dymiť.

Príkladom racionálnej večere môžu byť napríklad kuracie prsia udusené v parnom hrnci. Ako príloha môže byť v pare dusený zemiak a brokolica. Prílohu pred jedlom môžete odvážne pokvapkať panenským olivovým olejom. Tuk je v strave potrebný, no keď použijete olej tepelne neupravený, prospeje to viac zdraviu.

Racionálna kuchyňa je výhodná aj v tom, že príprava jedál je oveľa jednoduchšia a zvládnu ju často všetci členovia rodiny. Samozrejme, niektorí muži sú leniví a odmietajú variť. Ak napríklad muž, ktorý nikdy nevaril a chce schudnúť začne variť, zistí, že to dokáže. Stačí opláchnuť a vložiť trocha zeleniny do parného hrnca. Môže byť nakrájaná na väčšie kusy. Na druhé poschodie parného hrnca uložíme napríklad pstruha. Do hrnca črpneme vodu a zapneme na 15 minút. To je všetko, po cinknutí stačí jedlo vyťahovať a zjesť.

Vhodní pomocníci v kuchyni:

  • Parný hrniec. Varí sám, takmer nemusíte soliť a vôbec nič sa netreba učiť.
  • Ryžový hrniec. Uvarí bezchybnú ryžu vždy. Ani variť nemusíte vedieť.
  • Pekárnička na chlieb. Koniec lamentáciám o mizérii chleba a pečiva v miestnom hypermarkete.
  • Hriankovač. Máte radi hrianky s cesnakom? Tak smelo do toho!
  • Strúhadlo na zeleninu. Pohodlný spôsob výroby vegánskeho (bez krvi, nechtov a kúskov prstu) mrkvového šalátu.
Miro Veselý

Miro Veselý

O autorovi článku: Zdravej výžive a chudnutiu sa venujem od roku 2004. Vydal som postupne niekoľko kníh o chudnutí. Najnovšia sa volá Jedálniček na chudnutie a sú v nej všetky potrebné informácie o chudnutí, ktoré čitateľ potrebuje na to, aby dosiahol výsledky. Pre tých, čo si knihu nechcú kúpiť je tu tento web. Nájdete tu informácie bezplatne. V článkoch a knihách vychádzam z poznatkov z klinickej obezitológie, odporúčaní WHO. Informácie priebežne konzultujem s lekármi aj fyzioterapeutmi a preto by malo byť bezpečné, ak sa nimi bude riadiť dospelý a zdravý, len obézny človek. Pred chudnutím je ale vhodné, aby ste sa vždy poradili aj so svojím lekárom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Najnovšie pridané

(Za)chráňte svoje črevo

Druhé vydanie knihy doktora Bukovského sa volá (Za)chráňte svoje črevo – aj pečeň žlčník a pankreas! 14. 11. 2019 teda doplním článok o nové informácie.

6 tipov, ako získať pevnú vôľu

Pevná vôľa je potrebná, ak chcete zhodiť brucho, zmeniť životný štýl, či začať cvičiť. Neraz nám to však nevyjde. Potom povieme „mám slabú vôľu“. Ako

Ako efektívne používať kávu

Poznáte to z reklamy. Mäkká vôňa sa lynie bytom až do spálne. Podberie vás a prenesie ako na vankúšiku až do kuchyne, aby ste si

Ako schudnúť z brucha

Jedna z častých otázok znie: “ako schudnúť z brucha”. Takže prečo tie bruchá vlastne rastú a čo sa dá spraviť preto, aby nám zas spľasli? Veľký

Extrémne premeny Slovensko

Relácia Extrémne premeny je silne motivujúca. Je to výborný materiál, ktorý si môžete pri chudnutí pustiť a dodá vám energiu ísť do toho. Ideálne, ak

Šalát ako plnohodnotné jedlo

Dnes si spravíme šalát aj s majonézou. Bude drahší (2 eurá na porciu), ale na druhej strane hovoríme o plnohodnotnom jedle. Napríklad o obede, alebo

Prečítajte si

Motivačný kurz chudnutia

Prihláste sa na rýchlokurz chudnutia. E-mailom vám pripomeniem váš zámer a navrhnem, čo robiť. Dostanete aj e-knihu 100 tipov ako schudnúť. Kurz je zadarmo.  

Zasielanie kurzu sa dá kedykoľvek zrušiť. Podrobnosti o kurze sú tu… Informácie o ochrane osobných údajov nájdete tu.

Ak vás nezmotivuje tento kurz, ani kniha, tak sa pozrite do zrkadla. Niekedy to stačí.