BMI kalkulačka
Kalorické tabuľky

Zdravý jedálniček

Niektorí ľudia zvyknú všetko relativizovať. Povie sa "zdravý jedálniček" a hneď sa nájdu "odborníci", ktorí začnú filozofovať nad tým, čo vlastne znamená "zdravie". Je slovo "jedálniček" v tomto kontexte vôbec správne použité? A je tá "zdravá strava" naozaj taká "zdravá"? Čo je to vlastne strava? Nemá slovo jedlo zakuklené slovo jed? Nemá slovo strava blízkosť slovu otrava? Možno prána a či z klobás slavobrána? Elity tajace praUdu? Takže aj tak môže bežať "dišputa internetového typu". Ani nezbadáte ako, a debatujete s trollom a mohli by ste skončiť pri otázke, či je mrkva naozaj oranžová alebo či je to len ilúzia našich zmyslov.

Takéto nekonečné relativizovanie je však skôr deštruktívne než užitočné. Namiesto toho, aby sme sa utápali v filozofických debatách, je lepšie zamerať sa na praktické kroky k zlepšeniu nášho zdravia.

Stravovanie môžeme považovať za zdravé vtedy, keď jeme vhodné jedlá vo vhodnom množstve a v správnom čase. 

Prevažná rastlinná strava je často vhodnejšia než nadmerná konzumácia mäsa či mliečnych výrobkov. Ak si nie sme istí, čo presne by sme mali jesť, môžeme sa obrátiť na oficiálne výživové odporúčania. Tie nám poskytnú overené informácie a usmernenia, ktoré nám pomôžu urobiť správne rozhodnutia bez zbytočného filozofovania o tom, či diéta áno, nie, alebo aká. Hneď sa nám to spojí so samými zákazmi, prísnou disciplínou a hlavne s hladovaním. Nemusí to ale tak byť. Diéta neznamená hladovať, alebo si zakázať jedlá, ktoré máme radi. Žiadna diéta (pokiaľ nie je odporúčaná lekárom a určená z konkrétnych zdravotných dôvodov) nie je vhodná, ak priberáte. Pribúdanie na váhe, alebo márna snaha zhodiť má viacero dôvodov. Určite to však nie je nedostatok živín = to totiž diéty sú.

  • Jete vtedy keď ste nervózni, hneváte sa, alebo keď sa nudíte?
  • Jete aj vtedy keď ste už sýti, len preto, lebo na tanieri je ešte jedlo?
  • Siahnete po jedle aj preto, lebo je čas večere aj napriek tomu, že nemáte hlad?
  • Nestíhate sa cez deň najesť a večer potom zjete všetko, čo sa dá?

Potom ale nepotrebujete žiadnu diétu! Nepotrebujete týrať telo za to, že ste nedisciplínovaní. Riešte svoju hlavu. Utrieďte si myšlienky a znalosti.

Čo jesť, aby váš jedálniček bol zdravý?

  • Ovocie, zelenina – snažte sa aby ste mali v jedálničku čo najvia druhov zeleniny a ovocia. Čím farebnejšie tým lepšie. Dajte prednosť tým, ktoré majú vysoký obsah vlákniny – strukoviny (hrach, fazuľa, šošovica), brokolica, karfiól, jablká, hrušky, ale aj maliny. Dajte prednosť ryži pred knedľou a aj v ovsených vločkách jej nájdete dosť. Tieto potraviny vás nasýtia, ale pozor, nezabúdajte aj na dostatočný príjem tekutín. Ak sa rozhodnete zeleninu tepelne pripraviť tak len varením, alebo dusením
  • Pečivo – vymeňte klasické biele pečivo za celozrnné.
  • Mliečne produkty – vyberte si tie, ktoré majú nižší obsah tuku. Pozor, nie všetky nízkotučné mliečne produkty sú vhodné. Často výrobcovia, aby svoje výrobky ochutili (chýbajúci tuk predsa len zmení chuť produktu) pridávajú do nich rôzne sladidlá, či želatínu.
  • Mäso – Ideálne je mäsu sa vyhýbať. Taká rada sa ale málokomu páči. Potom je dobré siahnuť po rybách a hydine. Ak vám to nestačí, občas si dajte chudé mäso. Vnútornosti sú síce bohatým zdrojom živín, ale tiež aj najvyššej koncentrácie škodlivín a preto je výhodnejšie ich nejedávať. Najlepšie urobíte ak budete mäso dusiť na pare, alebo variť. Vyhnite sa vyprážaniu, pečeniu či grilovaniu. Podávajte ho so zeleninou.
  • Sladkosti – vzdať sa ich úplne by bolo asi ideálne. Pre tučných však toto nie je otázka diskusie. Zákaz si dajte absolútny. Všetci to poznáme – po dlhom odriekaní si niečoho zakázaného nás prepadne „vlčí hlad“ a zjeme toho na kilá. Ak chcete, siahnite po kvalitnej horkej čokoláde. Denne tak 20 až 50 gramový kúsok môže potešiť, ale na rovinu – nie je to sladkosť.
  • Vajíčka – pripravte si z nich jedlo, pri ktorom nepoužijete tuk – varené vajce. Je to najlepší spôsob úpravy. Volské oči, praženica s cibuľkou, lečo, omeleta, to všetko už je z pohľadu obsahu nezdravých zložiek horšie. Škvarením totiž vznikajú tie skvelé červenohnedé chrumkavé kúsky, ktoré majú tú správnu chuť. Žiaľ obsahujú pre zdravie škodlivé látky…

Diétny jedálniček nie je o hladovaní. Naopak. Doprajte si 5 jedál denne. Postupne zmeňte stravovacie návyky a zaraďte do svojho jedálneho lístku potraviny s nižším obsahom kalórií.

Čo a kedy zjesť

Miesto vyprážaného bravčového rezňa si dajte plnú misku zeleninového šalátu, alebo si pripravte bravčové na zdravší spôsob (dusenie, v pare,…). Obmedzíte tak príjem tukov.

Pokojne si ráno doprajte pečivo (v rozumnom množstve). Cukry v ňom počas dňa spálite a nebudú sa zbytočne vo vašom tele ukladať do zásoby.

Ak neviete odolať hamburgerom, cheesburgerom… potom si položte otázku, čo sa deje. Áno. Môžete si to raz za čas dovoliť. Ale to je ako noha vo dverách. Zakrátko budete chcieť zas.

Vieme, že hranolky, rezne, klobásy či torty zvyčajne vedú k obezite, tak nedáva zmysel jesť ich, ak sa snažíte schudnúť.

Vyhnite sa už pripravovanej strave, ktorú kúpite v obchode a stačí ju už len prihriať. Radšej si pripravte zeleninový šalát, alebo si dajte jogurt než toto. Jedzte kvalitné potraviny a stravu, o ktorej viete, že je z kvalitných surovín.

Nepokúšajte sa o žiadnu drastickú diétu

Nesnažte sa obmedziť príjem kalórií na minimum. Spomalí sa váš metabolizmus a môže si to odniesť aj vaše zdravie. Slabosť, malátnosť, búšenie srdca – znak toho, že ste to s diétou prehnali. Znížili ste rýchlo a náhle prísun kalórií pod zdravú hranicu a váš organizmus na to reaguje takto.

Znížiť príjem kalórií sa dá jednoducho a zdravo. Jedzte pravidelne, nevynechávajte žiadne jedlo. Ovocie a zelenina sú základné jedlá, ktoré by ste mali do svojho jedálničku pridať. Ovocia pri chudnutí radšej lakomo – jedno jablko, jeden pomaranč. Zeleniny však môžete kilo aj dva.

Každý sme iný

To čo vyhovuje jednému nebude vyhovovať druhému. Je rozdiel medzi stravovaním 120 kilového muža a 65 kilovou ženou. Taktiež treba vziať do úvahy vek, prácu, metabolizmus a aj genetické predispozície.

Diétny jedálniček nie je záležitosťou na pár dní či týždňov. Nemusíte sa ale obávať žiadneho hladovania či množstva zakázaných potravín. Ak sa vám zmena jedálneho lístku dostane pod kožu, keď sa s ňou zžijete bude úžasne jednoduché pokračovať v zdravom stravovaní ďalej. Stačí si len vytvoriť na ňu návyk. Prispôsobiť sa zmenám a vytvoriť si návyk zdravému organizmu trvá 22 až 30 dní – to zvládnete. Potom to už pôjde ľahko.

No nikdy nepominie túžba vrátiť sa k zakázaným potravinám. Žiaľ, zakázané zostanú navždy. Inak by ste zas pribrali. Voľba bude potom len na vás.

Nezabúdajte na pohyb

Zdravé stravovanie je len jednou časťou rovnice. Druhou je pravidelná fyzická aktivita. Nemusíte hneď behať maratóny alebo tráviť hodiny v posilňovni. Stačí, ak začnete viac chodiť pešo, vyberiete sa na prechádzku do prírody alebo si zvolíte bicykel namiesto auta. Pohyb nielenže pomáha spaľovať kalórie, ale tiež zlepšuje náladu, posilňuje srdce a znižuje stres.

Pitný režim je dôležitý

Pitie dostatočného množstva vody je pre organizmus nevyhnutné. Voda pomáha pri trávení, detoxikácii a môže znižovať pocit hladu. Skúste vypiť pohár vody pred každým jedlom; môže to pomôcť kontrolovať porcie a zabrániť prejedaniu. Vyhýbajte sa sladeným nápojom a alkoholu, ktoré pridávajú zbytočné kalórie bez výživovej hodnoty.

Dôležitosť spánku asi nie je možné dostatočne zdôrazniť

Kvalitný spánok je často podceňovaným faktorom pri snahe schudnúť. Nedostatok spánku môže narušiť hormonálnu rovnováhu, čo vedie k zvýšenému pocitu hladu a túžbe po nezdravých jedlách. Snažte sa spať 7 až 9 hodín denne, aby ste podporili metabolizmus a regeneráciu tela.

Stanovte si reálne ciele

Chudnutie je proces, ktorý si vyžaduje čas a trpezlivosť. Stanovte si malé, dosiahnuteľné ciele a postupne ich napĺňajte. Namiesto toho, aby ste sa sústredili na veľké číslo na váhe, zamerajte sa na to, ako sa cítite, ako vám sedí oblečenie alebo ako sa zlepšuje vaša kondícia.

Povedzte o svojich plánoch rodine a priateľom. Ich podpora môže byť kľúčová v momentoch, keď budete mať chuť to vzdať. Možno sa k vám niekto pridá a spolu budete motivovať jeden druhého. Spoločné varenie zdravých jedál alebo cvičenie môže byť zábavné a povzbudzujúce.

Počúvajte svoje telo...

Každý z nás je jedinečný. To, čo funguje pre iných, nemusí fungovať pre vás. Sledujte, ako vaše telo reaguje na rôzne potraviny a aktivity. Ak sa po určitom jedle necítite dobre, vynechajte ho. Dôležité je nájsť rovnováhu, ktorá bude vyhovovať práve vám. Ale zároveň:

NEpočúvajte svoje telo...

Môže vám začať dávať signály, že potrebuje tortu, klobásky, alebo iné mňamky.

Takže:

Ak sa občas neudržíte a dáte si niečo z "zakázaných" potravín, neznamená to koniec sveta. Dôležité je vrátiť sa späť k zdravým návykom a pokračovať ďalej. Jedno pošmyknutie nezničí celý váš pokrok.

Zmena životného štýlu nie je jednoduchá, ale je možná. Vyžaduje si to odhodlanie, trpezlivosť a pozitívny prístup. Pamätajte, že robíte niečo dobré pre svoje zdravie a budúcnosť. Každý malý krok sa počíta a postupne vás privedie k cieľu. Voľba je na vás – zvoľte si cestu zdravia a pohody.

Tajomstvo chudnutia sa skrýva vo vašej chladničke!

©  Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.